Gönderen Konu: Kontakt Baskı ve Tab Sandığı  (Okunma sayısı 5547 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.563
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
Kontakt Baskı ve Tab Sandığı
« : 08 Kasım, 2011, 14:36:54 »
     Elektrik enerjisinin ve agrandizörün yaygın olmadığı dönemlerde siyah beyaz fotoğraf baskı tekniğidir. Baskı ebadı filmin ebadının bire bir aynı büyüklüğüdür. Bu nedenden dolayı eski fotoğraf makineleri büyük ve hantaldı. Orta format körüklü fotoğraf makinelerinin yaygınlaşmasıyle 6X9 cm. formattaki fotoğraf makinesi baskı için en aranılan fotoğraf makinesi oldu. Yakın zamana kadar stüdyoların vazgeçilmez hatasız baskı tekniği  olarak yerini aldı. Siyah beyaz stüdyo fotoğrafları; özellikle vesikalık fotoğrafların tamamına yakını bu teknikle basılıyordu. Baskı için herhangi bir optiğe gerek yoktu. İhtiyaç olan şey negatif film, ışık kaynağı ve kimyasallardı. Fotoğraf baskısı için ağrandizör, elektrik, lens vb. fotoğraf araç gerecine gerek yoktu. 
     Bu işlemin nasıl yapıldığını merak etmişsiniz. Size en basit şekilde anlatayım.
Tab sandığı 60cm yüksekliğinde, üzeri 25x25cm ebadında  camlı ve her tarafı ağaç ürünü kaplı, kapalı bir sandık. 25X25cm camın üzerine negatif film yerleştirilirdi.  Tab sandığı dediğimiz bu aletin karanlık odada yer aldığı duvar kenarında arka tarafında gün ışığının geçtiği bir pencere yer alırdı. Işık penceresinin önünde 45 derece eğimli mat bir yansıtıcı levha ışığın homojen bir şekilde 25X25 ebadindaki filmin bulunduğu cama gitmesini sağlıyordu. 25X25 ebedindaki filmin bulunduğu camın hemen altında koyu kırmızı renkli camı olan (Emniyet ışığı) birinci çekmece ile gelen ışığı azaltmak için (diyafram görevi) düz beyaz kağıtların koyulabileceği ikinci çekmece olurdu. Negatif filmin açık veya koyu olmasına göre ışığın şiddetini azaltmak için beyaz kağıt koyulup ışığın şiddeti azaltılıyordu. Bu anlattığımız düzenek size çok karmaşık gelebilir. Aslında düzenek kurulduktan sonra şimdi bile çok basit ve kolaydır. Şimdi size baskı işlemini anlatayım.
        Karanlık odamızda en üst kısımda 25X25cm ebadındaki temiz camın üzerine negatif filmin ön kısmı yukarı gelecek şekilde koyulur. Fotoğraf  kenarında beyaz kenar isteniyorsa siyah kağıtlarla kadrajı yapılıp; fotoğraf kağıdının ön yüzü film yüzünün üzerine koyulur; bir elimizin avuç ve parmaklarımızla bastırdıktan sonra kırmızı camın bulunduğu çekmeceyi açıp pozlama bittikten sonra kapatıp; fotoğraf  kağıdını birinci ve ikinci banyodan geçirdikten sonra fotoğrafınız ıslak bir şekilde hazırdır.
       Bu yaptığımız işlemin adı “ Tab sandığında kontakt baskı “ dır.
İleriki günlerde gün ışığı penceresinin yerini normal ampul; kırmızı cam çekmece yerini kırmızı ampul; pozlama değeri için ise normal ampulün devresi açıp kapayarak elektrik düğmesi yerleştirilince çok büyük bir aşama kaydedilmiş. Kartı film üzerine pres yapmak ve kadraj için “ şasi pres “ denen bir mekanizma geliştirilmiş oldu.
      Farkındayım ama bu anlattıkların atom formülü değil….. Çok basit ve yakın tarihe (1990)  kadar çok popüler ve stüdyoların vazgeçilmeziydi.
« Son Düzenleme: 08 Kasım, 2011, 15:35:37 Gönderen: vedib »

Çevrimdışı vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.563
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
Ynt: Kontakt Baskı ve Tab Sandığı
« Yanıtla #1 : 08 Kasım, 2012, 09:00:21 »
    Galiba bu düzeneği yapmaya cesaret edilemedi, fotoğrafseverler arasında marangoz veya mobilyacı varsa tam olarak tarif edebilirim.

Çevrimdışı Tuyuncu

  • Üye
  • ***
  • İleti: 130
  • Şehir: Gümüşhane
Ynt: Kontakt Baskı ve Tab Sandığı
« Yanıtla #2 : 19 Aralık, 2013, 14:07:04 »
Vedib abi ben fotoğrafın tarihsel gelişimiyle de ciddi şekilde ilgileniyorum banyo işlemleri kolay lakin tab etmek biraz kafa karıştırıcı gibi görünsede dediğin gibi bi atom parçalamak değil ki her 1990 larda her mahallede bir einstein ın bulunduğunu sanmıyorum. Tabi benim de ilk bakışta kafam karıştı ama görsel olarak anlatılanları takip etmek daha öğretici olacaktır. Bu konuyu görsel elemanlarla anlatabilirmisin müsait olduğun bir gün :)

Teşekkür ederim bu arada harika bir konu :)