Pentax Türkiye Topluluğu

Pentax Objektifler ve Aksesuarları => Pentax Uyumlu Objektifler => Sabit Odaklı => Konuyu başlatan: vedib - 11 Ocak, 2019, 15:00:03

Başlık: ırıx 1:2.4 15mm neutrino coating
Gönderen: vedib - 11 Ocak, 2019, 15:00:03
(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2019/01/ırıx-f2.4-15mm-neutrino-coating-scaled.jpg)
       Genel amaçlı mimari, manzara, iç mekan, reklam ve panorama fotoğrafçılığı için ideal bir objektiftir. 2016 yılında IRIX firması tarafından 24X36mm tam kare “FF” (Full frame) olarak Nikon F, Canon EF ve Pentax K 24X36mm tam kare “FF” (Full frame) olarak DSLR gövdeler için piyasaya sunulmuşsa da günümüzde kullanıcılar 16X24mm (Half frame) APS-C (Advanced Photo System type-Classic ) için diğer bir deyişle crop sensörlü 1,5 çarpanlı DSLR "Digital Single-Lens Reflex" daha yaygın kullanmaktadırlar. Optik yapısı itibariyle diğer klasik ırıx kalitesi ve yapısını kendinde barındırır. Optik diziliminde iki adet “ASP” (Aspherical Lens) kullanılmasından dolayı görüntünün ortasındaki keskinlik, kenarlarda da aynıdır. Optik yapısında iki adet ED (extra-low dispersiyon) ve üç adet HR "high refractive-index elements" renk sapmalarını tolere eden optik cam eleman kullanılmıştır. Bu tür bir yapı objektiflerdeki renk sapmalarını asgariye indirmek amaçlanmıştır. Optik elemanlar özel parlamayı önleyici çoklu kaplama "neutrino coating" tekniğiyle kaplanmıştır. Filtre yuvası Ø 95mm olup focus esnasında içten odaklamalı ve ön optik elemanı döner yapıda olmadığından özel efekt ve polarize filtre kullanma kolaylığı vardır. Yaprak geniş yapılı "ILH-15A" özel parasoley ile rahat kullanılmaktadır.
     IRIX’ın “ırıx 1:2.4 15mm neutrino coating” çok geniş açılı objektif olmasından dolayı alan derinliği çok geniştir. İç mekan çekimlerinde oldukça başarılıdır. En açık diyafram değerinde Bokeh (bulanık efekti) estetik yönden yeterlidir; ama optik bükülmeden dolayı portre fotoğrafçılığında uygun değildir. Manzara, iç mekan, genel etkinlik, konser, mimari, reklam ve panorama fotoğrafçılığı için idealdir. Pentax DSLR tüm çekim modlarında rahat kullanılmaktadır. Manuel fokus yapıda olduğu için metre ayarı manuel yapılmaktadır. Alan derinliği (hyperfocal) geniş olduğu için manuel netleme ayarı rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Metre kadranı rahat kullanımlı kilitlemeli ve sonsuzda "tık" sesi ile kullanıcıyı uyaran bir yapıdadır.
     IRIX’ın “ırıx 1:2.4 15mm neutrino coating” objektifi  Pentax kullanıcıları diyafram açıklığının yeterli olması, metal ve basit yapısından dolayı kullandıklarından tercih etmektedirler. Diyafram bileziği olmadığından diyafram ayarı Pentax DSLR "Digital Single-Lens Reflex" gövde üzerinden yapılmaktadır. Keskinliği güzel olan bu objektifin birçok firma tarafından yapılan Çözünürlük Testlerinde 1:8 diyafram değerinin en ideali olduğu tespit edilmiştir. Manzara ve mimari fotoğrafçılığında azami alan derinliği (hyperfocal) mesafesi mükemmeldir. Fotoğraf piyasasında fazla yaygın olmayan az bulunan objektiflerdendir. Focus manuel yapıda, metal (Stainless steel) Pentax-KA bayonetlidir. Pentax objektiflerde WR diye kodlanan Hava şartlarına dayanıklı ve izoleli yapıdadır.
     IRIX’ın “ırıx 1:2.4 15mm neutrino coating” objektif alışılmışın dışında, gövde ön kısmında "focus calibration" yuvasından objektifin metre focus ince ayarı yapma yuvasından kullanıcı istediği ayarı yapabiliyor. İçten odaklamalı yapısı ile focus müdahale yapısı avantajdır. Blackstone versiyonu hava koşullarına dayanıklı ve alüminyum/magnezyum alaşımlı yapıda iken Firefly versiyonu daha basit ve sert plastik yapıda imal edilmiş olup fiyat olarak daha ekonomiktir.
     IRIX’ın “ırıx 1:2.4 15mm neutrino coating” objektif "Blackstone" versiyonu alüminyum/magnezyum metal yapılı oluşu kullanıcıya daha fazla güven vermektedir. Keskin nokta ışık kaynaklarındaki “bokeh” bulanıklık efekti için, yuvarlatılmış diyafram yaprakları kullanılmıştır. "IF" (Internal focus) içten odaklamalı objektif olduğu için fokus esnasında objektif ebadı değişmemekte ve ön eleman sabit kalmaktadır Objektif üzerindeki yazı ve işaretler flüoresan boya yapıda olduğundan loş ve karanlık ortamlarda rahat okunmakta ve görülmektedir. Günümüzde geniş panoramik görüntü ve fiyat/performans açısından "PENTAX K-1" kullanıcıları tercih etmeye başladı.
https://irixlens.com/lenses/15mm/

Türkiye'de 2019 yılında ortalama 2.el satış fiyatı :

Genel Özellikleri : Sabit gruplu çok geniş açılı manuel objektif

Optik dizaynı .............................. : 11 grup 15 eleman
Diyafram yaprak sayısı ................. : 9 yuvarlatılmış
Diyafram açıklığı ......................... : 1:2.4 - 1:22
Asgari Netleme ........................... : 25cm
Filtre çapı ................................... : Ø 95mm (Arka jelatin filtre yuvası 30X30mm)
Ağırlığı (Blackstone versiyonu)....... : 653gr Pentax-K/Nikon-F  685gr Canon-EF
Ağırlığı (Firefly versiyonu )............. : 581gr Pentax-K/Nikon-F  608gr Canon-EF
Odak Bağlantı Mesafesi ............….. : 45.46mm Pentax-K/46.50mm Nikon-F/44.00mm Canon-EF  (flange focal distance)
Büyütme Oranı ........................... : 1:5
Bağlantı yapısı "bayonet" ............. : Pentax-KA/Nikon-F/Canon-EF
Gövde rengi  .............................. : siyah
Parasolay (gölgelik) .................... : ILH-15A
Odaklama türü  .......................... : Kilit fonksiyonlu manuel
Görüntü boyutu  ........................ :  24X36mm

(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2019/01/ırıx-f2.4-15mm-neutrinocoating.jpg)(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2019/01/ırıx-2.4-15mm.jpg)