Pentax Türkiye Topluluğu

Pentax Objektifler ve Aksesuarları => Diğer Objektifler => Konuyu başlatan: vedib - 09 Nisan, 2015, 11:08:12

Başlık: OLYMPUS OM-SYSTEM ZUIKO MC AUTO-S 1:1,8 50mm
Gönderen: vedib - 09 Nisan, 2015, 11:08:12
(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2017/11/OLYMPUS-OM-SYSTEM-ZUIKO-MC-AUTO-S-f18-50mm-scaled.jpg)
      Genel amaçlı manzara, mimari, reklam fotoğrafçılığı; Portre ve Sahne fotoğrafçılığı için ideal bir objektiftir. 1972 yılında Olympus tarafından 24X36mm tam kare (Full frame) FF olarak piyasaya sunulmuşsa da günümüz de kullanıcılar 16X24mm (Half frame) APS-C (Advanced Photo System type-Classic ) için diğer bir deyişle 1,5 çarpanlı crop sensör DSLR'lerde daha yaygın kullanmaktadırlar. Optik yapısı itibariyle Olympus kalitesi ve yapısını kendinde barındırır. Lens kalitesi dışında en önemli özelliği basit bir bakımla uzun yıllar kullanılması ve fiyat performansı profesyonel fotoğrafçıların gözdesi yapmıştır. Optik elemanlar parlamayı önleyici MC (Multi Coated) tekniğiyle kaplanmıştır. Filtre yuvası 49mm.olup focus esnasında ön optik elemanı döner yapıda olmadığından polarize filtre kullanma kolaylığı vardır. Plastik, kauçuk veya metal silindirik 49mm. vidalı parasoley ile kullanılmaktadır.
     Olympus’ın “OLYMPUS OM-SYSTEM ZUIKO MC AUTO-S 1:1,8 50mm” objektifi manuel yapıda, metal (Stainless steel) Olympus-OM bayonetlidir. Odak bağlantı mesafesi “flange focal distance” 46mm. olduğundan Rakip firma SLR ve DSLR gövdelerinde optiksiz adaptörle sorunsuz kullanılmaktadır. Pentax gövdeler için uygun bağlantı mesafesi olmasada bazı kullanıcılar macro çekimlerde tercih ettiklerinden Pentax DSLR gövdelerde “M” çekim modunda “yeşil tuş” aracılığı ile pozlama ölçümü yapılmaktadır. Portre, model, reklam ve ürün çekimlerinde doygun, keskin görüntü vermesi ve ideal bokeh (bulanık efekti) estetik yönden tercih edilen bir objektiftir. Perspektif yönünden insan gözünün açı ve perspektifinde olduğu ve az ışıklı ortamlarda diyafram açıklığının çok oluşu kullanıcıların tercihi yapmıştır.
     Olympus’ın “OLYMPUS OM-SYSTEM ZUIKO MC AUTO-S 1:1,8 50mm” objektifi lens grubu sabit olan objektiflerdendir, yapısı itabariyle optik bükülme veya optik yığılma yoktur. Ürettiği görüntü kalitesi itibariyle çok idealdir.  1972-2002 yılları arasında 6 değişik versiyonu piyasasaya sürülmüş olup ilk versiyon 5 grupta 6 optik eleman olarak dizan edilmişken son versiyonlar 4 grup 6 optik eleman olarak dizayn edilmiştir. Kullanıcılar arasında ön tanıtım yazısında “Made in japan” olan versiyonu en ideali olarak çeşitli rivayetler dolaştığı halde gerçekte son versiyon en fazla tercih edilen olmuştur.
     Olympus’ın “OLYMPUS OM-SYSTEM ZUIKO MC AUTO-S 1:1,8 50mm” objektifi ile Pentax’ın “SMC PENTAX-M 1:1.7 50mm” objektifi performans, görüntü kalitesi, optik dizilimi ve fiyatı ile birbirine denk objektiflerdir.  Objektif modellerinde farklılık olsada sensör düzleminde oluşan görüntü kalitesi benzer yapıdadır.

Türkiye'de 2015 yılında ortalama 2.el satış fiyatı : 130-TL.

Genel Özellikleri : Sabit gruplu manuel standart lens

Optik dizaynı ........................... : 4 grup 6 eleman (İlk versiyon 5 grup 6 eleman)
Diyafram yaprak sayısı .............. : 6
Diyafram açıklığı ...................... : 1:1.8 - 1:16
Asgari Netleme ........................ : 45cm
Filtre çapı ................................ : Ø49mm.
Ağırlığı .................................... : 165 gr. (İlk versiyon 170gr.)
Odak Bağlantı Mesafesi ............. : 46.00mm.(Olympus-OM flange focal distance)
Büyütme Oranı ........................ : 1:6.7 (0.15X)
Objektif Bağlantı tipi “Bayonet”... : Olympus-OM

(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2017/11/OLYMPUS-OM-SYSTEM-ZUIKO-AUTO-S-18-50mm.jpg)
Başlık: Ynt: OLYMPUS OM-SYSTEM ZUIKO MC AUTO-S 1:1,8 50mm
Gönderen: vedib - 11 Nisan, 2015, 09:38:32
"OLYMPUS OM-SYSTEM ZUIKO MC AUTO-S 1:1,8 50mm" objektifi sökme, tamir ve bakımı ile ilgili kullanıcılara ve eli yatkın fotoğrafseverlere aşağıdaki link rehber olacağı kanaatindeyim. Bu tür görselleri ilgili objektif konusu altına eklemeye gayret ediyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=aj0S55-aXjQ

(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2017/11/OLYMPUS-OM-SYSTEM-ZUIKO-MC-AUTO-S-18-50mm.jpg)
Başlık: Ynt: OLYMPUS OM-SYSTEM ZUIKO MC AUTO-S 1:1,8 50mm
Gönderen: vedib - 14 Nisan, 2015, 09:46:14
Ekipmanların kısaltmalarından yola çıkarak cihazları daha iyi tanınması açısından bazı kelimelerin açılımını öğrenmekte fayda vardır.
 
"OLYMPUS OM-SYSTEM ZUIKO MC AUTO-S 1:1,8 50mm" objektifindeki "Zuiko" kelimesinin anlamı Almanca  "Zweckmäßig und intelligent konstruiertes Objektiv" (Yararlı ve akıllıca tasarlanmış lens) cümlesinin baş harflerinin bir araya gelmesidir.

"OLYMPUS OM-SYSTEM ZUIKO MC AUTO-S 1:1,8 50mm" objektifinin bayonet yapısı Olympus-OM "Olympus/Maitani" olarak firmanın tasarımcısı "Yoshihisa Maitani" adına izafeten Olympus-OM olarak yerleşmiştir.

"OLYMPUS OM-SYSTEM ZUIKO MC AUTO-S 1:1,8 50mm" objektifinin "AUTO-S" kısaltmasının anlamı objektif diyaframının metraj esnasında en açık konumda olurken, fotoğraf çekimi esnasında ayarlanmış diyafram konumuna gelen Standart objektif anlamındadır. Auto kelimesini AF yani otofokus ile karıştırmamak gerekir. Açılımı üretildiği yıl teknolojisi ile yorumlamak faydalı olur. 

 
Başlık: Ynt: OLYMPUS OM-SYSTEM ZUIKO MC AUTO-S 1:1,8 50mm
Gönderen: vedib - 19 Nisan, 2015, 09:45:24
     Olympus’ın “OLYMPUS OM-SYSTEM ZUIKO MC AUTO-S 1:1,8 50mm” objektifi ile Pentax’ın “SMC PENTAX-M 1:1.7 50mm” objektifi performans, görüntü kalitesi, optik dizilimi ve fiyatı ile birbirine denk objektiflerdir.  Objektif modellerinde farklılık olsada sensör düzleminde oluşan görüntü kalitesi benzer yapıdadır.

   OLYMPUS OM-SYSTEM ZUIKO MC AUTO-S 1:1,8 50mm Odak Bağlantı Mesafesi 46.00mm. (flange focal distance)
   SMC PENTAX-M 1:1.7 50mm objektifin ise Odak Bağlantı Mesafesi 45.46mm. (flange focal distance)
Arada 0.54mm fark fokus açısından görüntüde ciddi bir fark oluşturmaz, sonuçta metraj halkası hafif sapma ile doğru netleme yaparız. Bu durumda sadece objektifi gövdeye bağlamamız yeterli olur.

Bazı firmalar bu işi yapmakla birlikte ekonomik yönden tavsiye etmem. Bağlantı halkasını değiştirmekle bir yerde bu hizmeti yapmaktadır. Bu tür hobisi olan kullanıcıların aşağıdaki linki incelemesini tavsiye ederim.
http://www.leitax.com/OlympusOM-lens-for-Pentax-cameras.html

(http://www.leitax.com/images/Zuiko-Pentax/Zuiko-Pentax_Shift35.jpg)