Pentax Türkiye Topluluğu

Pentax Objektifler ve Aksesuarları => Pentax Marka Objektifler => Pentax-K Zoom Odaklı => Konuyu başlatan: vedib - 08 Haziran, 2017, 00:06:41

Başlık: SMC PENTAX-F* ZOOM 1:5.6 250-600mm ED [IF]
Gönderen: vedib - 08 Haziran, 2017, 00:06:41
(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2017/06/SMC-PENTAX-F-250-600mm1.jpg)
     Genel amaçlı açık hava aksiyon spor, vahşi doğa fotoğrafçılığı için ideal bir objektiftir. 1988~1998 yılları arasında Asahi Opt.Co., Pentax tarafından “SF” serisi filmli fotoğraf makineleri için 24X36mm tam kare (Full frame) FF olarak piyasaya sunulmuşsa da günümüzde kullanıcılar 16X24mm (Half frame) APS-C (Advanced Photo System type-Classic ) için diğer bir deyişle 1,5 çarpanlı crop sensör Pentax DSLR'lerde daha yaygın kullanmaktadırlar. Optik yapısı itibariyle üstün star Pentax silis kalitesini kendinde barındırır. Eski teknolojik yapıda olan objektifin çok optik elemanlı oluşu dikkat çeker. Diyafram bileziği olmasından dolayı Pentax'ın SF serisi dışında tüm SLR ve DSLR "Digital Single-Lens Reflex" gövdelerde kullanılmaktadır. Objektif siyah/gümüş rengindedir. Objektifin dengeli ve rahat kullanımı için lens gövdesi üzerinde “tripod collar” tripot montaj bileziği vardır. 
    Pentax’ın "SMC PENTAX-F ZOOM 1:5.6 250-600mm* ED [IF]" objektifinin üzerindeki tek zoom/focus bileziği diğer objektiflerde olduğu gibi kullanılması yanında; zoom bileziği ileri itilerek çıt sesinden sonra “MANUAL FOCUS” manuel özelliği ve fonksiyon kadranı ile manuel focus/auto focus özelliğini kullanabilirsiniz. Sınırlayıcı fonksiyon kadranı (Set “MANUAL”) ile MANUAL ve FULL “auto focus“ dışında sınırlı auto focus metraj sekmeleri vardır.
    Pentax’ın "SMC PENTAX-F ZOOM 1:5.6 250-600mm* ED [IF]" objektifi metal (Stainless steel) KAF bayonet yapıda olduğu, diyafram sekmesinde “A” (auto aperture) olduğundan Pentax SLR ve DSLR "Digital Single-Lens Reflex" gövdelerin tüm çekim modlarında sorunsuz kullanılmaktadır. Piyasada ve kullanıcılarda yaygın olmayıp eski teknolojik yapıda olduğundan fotoğraf forumlarında açık ve eğitici kullanıcı yorumlarına az rastlanır. Eski teknolojik yapıda olan objektifin çok optik kurşun/silisli elemanlı ve metal dizaynda oluşu ağır ve hantal olmasına sebep olmuştur. Fiyat/performans ve keskin görüntü kaydetmesi açısından ilgi odağı ve tercih edilmesine sebep olmuştur.
    Pentax’ın "SMC PENTAX-F ZOOM 1:5.6 250-600mm* ED [IF]" objektifi tüm zoom aralığında asgari çekim mesafesi 3.5m olup; macro objektif olmasa da basit macro 1:5 (0.2X) diyebileceğimiz performansı son derece başarılıdır. Ağır hantal oluşu kullanıcıların uzak durmasına neden olmuştur. Yapı olarak ağır ve hantaldır, görüntü kalitesi yüksektir. Diyafram açıklığı yeterli olduğundan karanlık ortamlarda fokus ayarı kararlıdır. Ayrıca optik elemanlar parlamayı önleyici SMC (Super Multi Coated) tekniğiyle kaplı olduğundan daha keskin görüntü elde edilmektedir. Diyafram bileziğinin oluşu eski filmli makinelerde kullanılması bu objektifin bir artısıdır. Pentax'ın tüm SLR ve DSLR "Digital Single-Lens Reflex" bütün çekim modlarında sorunsuz bir şekilde kullanılmaktadır. “Rear” arka filtre yuvası 43mm olup “IF” (Internal focus) İçten odaklamalı ve “IZ” (Internal zoom) içten değişken odaklı objektif olduğu için focus ve zoom esnasında objektif ebadı değişmemekte ve ön eleman sabit kalmaktadır, ek ayrı bir “Rear” arka filtre yuvası ile özel efekt ve polarize filtre kullanma kolaylığı vardır. Keskin ve kaliteli görüntü üretmesi silis/kurşun yapılı optik ve diziliminde dört adet “ED” (extra-low dispersiyon) ve bir adet (high-refraction low dispersion) renk sapmalarını tolere eden optik cam eleman kullanılması çok etkilidir. 
    Pentax’ın "SMC PENTAX-F ZOOM 1:5.6 250-600mm* ED [IF]" objektifinin arka kısmında “Drop-in Filter Holder” 43mm filtre çekmecesi ile dizayn edilmiş; özel efekt ve polarize filtre kullanımı için filtreyi çevirecek ve dönerek efekti sağlayacak şekilde dizayn edilmiş ayrı ek bir aparat filtre çekmecesi kullanıcıya sunulmuştur. Ağır olan objektifi taşımak için gövde üzerinde askı kayışını bağlayacak askı kancaları vardır. Objektifin dengeli ve rahat kullanımı için lens gövdesi üzerinde “tripod collar” tripot montaj bileziğinin montaj vida ve yuvaları dik ve yan konum için kullanma rahatlığı vardır. Objektifi koruma ve taşıma amaçlı özel alüminyum bavul tipi çantası ilginçtir. Objektif ön kapağı “150mm” özel yumuşak deri kapşonludur.     
    Pentax’ın "SMC PENTAX-F ZOOM 1:5.6 250-600mm* ED [IF]" objektifin “ZOOM” ve “MANUAL FOCUS” kadranın fotoğraf makinesine doğru çekilerek veya dışa doğru itilerek işlevi değiştirilmektedir. Zoom/Focus bileziği “MANUAL FOCUS” konumunda iken auto veya manuel focus fonksiyonu kullanımı olmaktadır. Objektif Auto focus esnasında metrajın tam tur dönmesini engellemek maksadıyla (10~3.5m), (20~3.5m) veya (∞~4m), (∞~5m) gibi sınırlayıcı sekmelerle kullanma kolaylığı vardır. İtme çekmeli “push-pull” kombine Zoom/Focus metraj kadranlı tek Pentax objektifidir. Günümüzde popüler olan “PENTAX K-1” tam kare 24X36mm (Full frame) FF gövde ile her yönden tam uyumludur.

Türkiye'de 2017 yılında ortalama 2.el satış fiyatı : 9000-TL.

Genel Özellikleri : Star serisi süper zoom teleobjektif

Optik dizaynı …………………………….. : 15 grup 17 eleman (Filtre ile 16 grup 18 eleman)
Diyafram yaprak sayısı …………….... : 8
Diyafram açıklığı ……………………….. : 1:5.6 - 1:32
Asgari netleme ………………………….. : 350 cm.
Filtre çapı (Rear / Arka) …………….. : 43mm
Ağırlığı …………………………………….. : 4900 gr
Odak Bağlantı Mesafesi ............... : 45.46mm. (flange focal distance)
Büyütme Oranı .......................... : 1:5  (0.2X)
Bağlantı yapısı "bayonet" ............ : Pentax-KAF
Parasolay (gölgelik) .................... : Özel dahili kayan tip
Ürün numarası ........................... : 27900

(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2017/06/SMC-PENTAX-FA-f5.6-250-600mm-IFED-PZ.gif)(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2017/06/SMC-PENTAX-F-250-600mm.jpg)