Gönderen Konu: Pentax-K bayonet çeşitleri  (Okunma sayısı 111963 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.562
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
Pentax-K bayonet çeşitleri
« : 27 Aralık, 2012, 12:49:07 »
     Pentax-K "King" (Kral) objektiflerde bağlantı sistemi aynı olsada  objektif ve gövde ile bazı irtibatları sağlaması açısından önemlidir. Ara modeldeki yapılar mevcut olsada piyasada yaygın olarak bulunan Pentax-K "King" (Kral) objektif bayonet tiplerini şöyle sıralayabiliriz.

   “ K “ = 1975 yılında Pentax tarafından kullanılan objektif bağlantısında objektif kilit yuvası, diyafram mandalı ve gömme olarak diyafram değerini gövdeye ileten manivela mevcuttur. Temel bağlantı çeşididir. Pentax-K ve Pentax-M objektif versiyonları bu yapıdadır.

  “ KF ” = (Pentax-K auto Focus) 1981 yılında auto fokus objektif kulanımı ile yaygınlaştırmak amacıyla gövdedeki beş kontakt noktayla objektifle iletişi sağlayıp  auto fokus ve pozlama değerleri yapılabiliyor, metre ayarı objektif üzerindeki pil ve mekanizma sayesinde yapılıyordu.” Pentax ME F” gövde ve “SMC PENTAX AF ZOOM 1:2.8 35~70mm “ perspektif ve optik yönden mükemmel olmasına karşın hantal bir yapıda olduğundan, diğer rakip firmalardada hüsranla sonuçlanıp bu sistem terk edildi.

  “ KA “ = (Pentax-K auto Aperture) 1983 yılında Pentax tarafından kullanılan objektif bağlantısında “K” sistem bayonet yapısına ek olarak, auto diyafram yapısı objektife eklenip Pentax SLR gövde ile irtibatı kontakla sağlanarak, otomatik diyaframlı çekim modu sağlanmış oldu. Böylece optüratör önceliği sağlanmış oldu.Fotoğraf makinesi gövdesinde altı kontakt irtibat noktası var iken “A” model objektifte bir kontakt noktası ile objektif diyafram sekmesi “A” konumunda iken irtibatı sağlamaktadır. Pentax-A objektif versiyonları bu yapıdadır.
 
  “ KAF “ = (Pentax-K auto Aperture-Focus) 1987 yılında Pentax tarafından kullanılan objektif bağlantısında “KA” sistem bayonet yapısına ek olarak, auto focus yapısı objektife eklenip Pentax SLR gövde ile irtibatı sağlayan gövdede mevcut fokus manivelesı eklenip, objektifte metre ayarını; sonsuz vida yapısında olan tahrik mili eklenmiştir. Ayrıca 7.kontakt yapısı eklenerek objektif bilgilerini (diyafram değeri, odak değeri, objeye olan fokus değeri vb)  aktaran yapıya dönüştürülmüştür. Pentax-F, Pentax-FA, Pentax-FAJ, Pentax-DFA, Pentax DAL  ve Pentax-DA objektif versiyonları bu yapıdadır.

   “ KAF2 “ = (İkinci versiyon Pentax-K auto Aperture-Focus) 1991 yılında Pentax tarafından kullanılan objektif bağlantısında “KAF” sistem bayonet yapısına ek olarak, gövde içinde iki adet “Power zoom”  kontakt yuvası eklenmiş bunun dışında objektifle gövde arasında “MTF” (Modular Transfer Formula Fonksiyon) bilgilerinin gövdeye aktarılması sağlanmıştır. Pentax-FA Power Zoom  objektif versiyonları bu yapıdadır.

  “ KAF3 “ = (Üçüncü versiyon Pentax-K auto Aperture-Focus) 2007 yılında Pentax tarafından günümüz hızlı ve sessiz fokus yapısında olan olan SDM (Supersonic Drive Motor) ve HSM (Hyper Sonic Motor) gibi objektiflerin fokus yapısında süpersonik motor eklenmesiyle oluşmuştur. Bu sistemde vida tahrik mekanizması yoktur. “power zoom” kontakt noktaları aracılığıyla metre ayarı yapılmaktadır. Bu sistemde focus hızlı ve sessizdir. KAF3 bayonet yapısında olan objektiflerde yeni “firmware” güncelleme yüklenmesi kaydıyla Pentax K-5, K-30, K-01, Kr, K-7, Kx, Km, K20D, K200D, K100D Super ve K10D gibi modellerde tam uyumlu çalışacaktır. Aksi takdirde “SDM, HSM vb.” diye bilinen objektif iç motorlu ultrasonik otofocus özelliği devre dışı kalmaktadır. Eski model DSLR olan (*ist D serisi, K100D ve K110D) ile uyumsuzdur. Eski model DSLR gövdelerde manuel kullanılabilir.

  “ KAF4 “ = (Dördüncü versiyon Pentax-K auto Aperture-Focus) Objektifte diyafram mandalı olmayan elektromanyetik diyafram kontrollü bayonet yapısıdır 09.Haziran 2016 tarihinde tanıtılan objektifin diyafram mandalının çıkarılıp elektromagnetik diyafram kontrollü sağlanması ile oluşturulmuştur. Hızlı ve sessiz fokus yapısında olan olan SDM "Supersonic Drive Motor", DC "Direct Current" doğru akımlı ve PLM “pulse motor” sistemi olan öncü kılavuz vidalı darbeli motor sürücüsü ile daha hızlı ve sessiz focus yapması sağlanmıştır. Bu gibi objektiflerin fokus yapısında süpersonik motor eklenmesiyle oluşmuştur. Bu sistemde vida tahrik mekanizması ve diyafram mandalı yoktur. “power zoom” kontakt noktaları aracılığıyla metre ayarı yapılmaktadır. Bu sistemde elektromanyetik diyafram ile focus hızlı ve sessizdir. KAF4 bayonet yapısında olan objektiflerde Pentax K-70, K-1, K-3 II, K-S2 ve K-S1 gövdelerde güvenle tüm özellikleriyle kullanılabileceği gibi Power zoom/SDM kontak noktaları olan eski versiyon Pentax DSLR "Digital Single-Lens Reflex"  gövdelerde son güncelleme yapılmış olması şartıyla kullanılabilmektedir. Pentax K100D- K110D ve Pentax *ist modellerde uyumsuzdur. (HD PENTAX-DA 1:4.5-6.3 55-300mm ED PLM WR RE)     

  “ RK “ =  Ricoh firmasının Pentax-K bayonet üzerinde değişik bir kontakt noktası oluşturmasıdır. Pentax-A yapıdaki objektifler yapısında olup kontakt noktası değişik yerdedir. Ricoh-P olarak lanse edilmektedir. Auto focus yapıdaki gövdelerde kullanılacaksa “P” kontakt piminin kaldırılması gerekir. Bazen focus mekanizmasına girerek objektifin kilitlenmesine yol açmaktadır. Ricoh-P mekanizması Pentax-A mekanizması gibi olsada kontakt noktası değişik yerde olduğundan işlevsizdir.

« Son Düzenleme: 29 Ocak, 2021, 11:22:05 Gönderen: vedib »

Çevrimdışı vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.562
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
Pentax-K bayonet objektif çeşitleri
« Yanıtla #1 : 02 Mart, 2013, 02:53:11 »
Pentax-K objektiflerde bağlantı sistemi aynı olsada  objektif ve gövde ile bazı irtibatları sağlaması açısından önemlidir. Aşamalar dahilinde objektif bağlantı ve irtibat modelleri aşağidadır.

   “ K “ = 1975 yılında Pentax tarafından kullanılan objektif bağlantısında objektif kilit yuvası, diyafram mandalı ve gömme olarak diyafram değerini gövdeye ileten manivela mevcuttur. Temel bağlantı çeşididir. Bu tür objektifler firma tarafından ilk nesil K bayonet objektifler olduğundan sadece "Pentax" olarak kodlanmıştır. 

   “ M “ =  Pentax-K objektif bağlantı sisteminin aynısıdır. son derece sağlam, iyi imalat metalden yapılmış ve 24X36mm "FF" Full Frame (Tam çerçeve) görüntü üreten objektiflerdir. Sadece manuel ölçümleme ve diyafram öncelikli kabiliyeti vardır. Objektif her yönüyle tamaman manueldir. Bu tür objektifler firma tarafından "Pentax-M" olarak kodlanmıştır.

   “ AF “ = 1981 yılında auto fokus objektif kulanımı ile yaygınlaştırmak amacıyla gövdedeki beş kontakt noktayla objektifle iletişi sağlayıp auto fokus ve pozlama değerleri yapılabiliyor, metre ayarı objektif üzerindeki pil ve mekanizma sayesinde yapılıyordu.”Pentax ME F” gövde ve “SMC PENTAX AF ZOOM 1:2.8 35~70mm “ perspektif ve optik yönden mükemmel olmasına karşın hantal bir yapıda olduğundan, diğer rakip firmalardada hüsranla sonuçlanıp bu sistem terk edildi. Objektif ”Pentax ME F” gövde dışındaki tüm gövdelerde Pentax-M objektifler gibi tamamen manuel olarak çalışmaktadır. Bu tür objektif firma tarafından "Pentax-AF" olarak kodlanmıştır.
 
    “ A “ =  Pentax-M objektifler gibi tamamen manuel olarak çalışmaktadır. 1983 yılında Pentax tarafından kullanılan objektif bağlantısında “K” sistem bayonet yapısına ek olarak, auto diyafram yapısı objektife eklenip Pentax SLR gövde ile irtibatı kontakla sağlanarak, otomatik diyaframlı çekim modu sağlanmış oldu. Böylece optüratör önceliği sağlanmış oldu. Fotoğraf makinesi gövdesinde altı kontakt irtibat noktası var iken “A” model objektifte bir kontakt noktası ile objektif diyafram sekmesi “A” konumunda iken irtibatı sağlamaktadır. Diyafram sekmesinde “A” (auto aperature) otomatik diyafram olduğundan uygun gövdelerde tüm çekim modlarında sorunsuz kullanılır. Bu tür objektifler firma tarafından "Pentax-A" olarak kodlanmıştır.

      “ F “ = Daha önce imal edilip piyasaya sürülen objektiflere 1987 yılında Pentax tarafından kullanılan objektif bağlantısında “KA” sistem bayonet yapısına ek olarak, auto focus yapısı objektife eklenip Pentax SLR gövde ile irtibatı sağlayan gövdede mevcut fokus manivelesı eklenip, objektifte metre ayarını; sonsuz vida yapısında olan tahrik mili eklenmiştir. Ayrıca 7.kontakt yapısı eklenerek objektif bilgilerini (diyafram değeri, odak değeri, objeye olan fokus değeri vb) aktaran yapıya dönüştürülmüştür. Objektifte diyafram kadranı ve “A” (auto aperature) otomatik diyafram sekmesi mevcuttur. Bu tür objektifler firma tarafından "Pentax-F" olarak kodlanmıştır.

     “ FA “ = 1991 yılında Pentax tarafından kullanılan objektif bağlantısında bazı iyileştirmeler yapılarak objektifle gövde arasında “MTF” (Modular Transfer Formula Fonksiyon) bilgilerinin gövdeye aktarılması sağlanmıştır. Objektifte diyafram kadranı ve “A” (auto aperature) otomatik diyafram sekmesi mevcuttur. Bu tür objektifler firma tarafından "Pentax-FA" olarak kodlanmıştır.

     “ FA J“ =   Elektronik diyafram kontrollü auto focus 24X36mm "FF" Full Frame (Tam çerçeve) görüntü üreten objektiflerdir. Diyafram bileziği yoktur. Bu tür objektifler firma tarafından basit ucuz önemsiz olarak imal edilip "Pentax-FAJ" (Junk=basit, ucuz, değersiz) olarak kodlanmıştır.

     “ DA “ =   DSLR gövdeler için dizayn edilmiş elektronik diyafram kontrollü auto focus 16X24mm (Half frame) APS-C (Advanced Photo System type-Classic ) için diğer bir deyişle 1,5 çarpanlı DSLR'lerde kullanılmak için dizayn edilmiş objektiflerdir. Diyafram bileziği yoktur. 24X36mm "FF" Full Frame (Tam çerçeve) gövdelerde kullamaya uygun değildir, kullanıldığında köşelerde kararma ve bozulma olmaktadır. Bu tür objektifler firma tarafından "Pentax-DA" olarak kodlanmıştır.

      “ D FA “ =  Analaog ve dijital gövdeler için dizayn edilmiş auto focus objektiftir. Objektifte diyafram bileziği ve “A” (auto aperature) otomatik diyafram sekmesi mevcuttur. 24X36mm "FF" Full Frame (Tam çerçeve) gövdelerde kullamaya uygundur. Bu tür objektifler firma tarafından "Pentax-D FA" olarak kodlanmıştır. 

       “ DA L“ =  DA objektif serisindeki özellikler mevcut olup, firma tarafından bazı kısıtlamalarla imal edilmiş olan ucuz, kompakt, hafif ve basit yapılı objektiflerdir. Bu tür objektifler firma tarafından "Pentax-DA L" (Light=basit, hafif) olarak kodlanmıştır.
 
Yukarıdaki yapı modellerine göre bazı özelliklerdede objektif çeşitleri görülür.

      “ WR “ =   Objektiflerde (weather-resistant) özelliği ile diğer bir deyişle hava koşullarına dayanaklılığı özellikle nemli hava koşullarında ısı farkından oluşan iç optiklerin terlemesi ve zamanla küf oluşması bu sistemle tamamen yok edilmiştir. Objektif sadece kendi iç yapısıyla değil Pentax DSLR gövde ile contaları aracılığıyle tamamen yalıtılmıştır. “WR” (weather-resistant) özelliği ile sadece yağışlı havalarda emniyetle kullanılır olarak algılamamakta fayda vardır. Tüm hava koşullarına dayanıklı olarak algılamak daha doğru olur. Bu tür objektifler firma tarafından objektif adının sonuna "WR" yazılarak kodlanmıştır.
 
   " * " Star =   " *Star" serisi objektifler özel silis yapıdaki yüksek performanslı lenslerle imal edilmiş özel yüksek performanslı pahalı objektiflerdir. (M*, A*, F*, FA*, DA*) Bu tür objektifler firma tarafından (Pentax-DA*) (Pentax-FA*) veya (Pentax-A*) (Pentax-M*) yazılarak kodlanmıştır.

   “Limited “ =  " *Star" serisi objektiflerdeki gibi yüksek performanslı lenslerle imal edilmiş, compact prime pahalı asal objektiflerdir. Bu tür objektifler firma tarafından objektif adının sonuna "Limited" yazılarak kodlanmıştır.

« Son Düzenleme: 02 Temmuz, 2016, 23:26:27 Gönderen: vedib »

Çevrimdışı rsimsek

  • Üye
  • *****
  • İleti: 391
  • Pentax aşkına !
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: İstanbul
Ynt: Pentax-K bayonet çeşitleri
« Yanıtla #2 : 02 Mart, 2013, 10:29:54 »
Çok güzel paylaşımlar bunlar, teşekkürler @vedib hocam :)
Ekipman: Pentax K-5IIs + Pentax DA 18-135mm WR + Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical [IF]
Amatörler "ekipmanları" için, profesyoneller "para" için, ustalar ise "ışık" için endişe eder!

Çevrimdışı Baha

  • Admin
  • Üye
  • *****
  • İleti: 3.787
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
Ynt: Pentax-K bayonet çeşitleri
« Yanıtla #3 : 02 Mart, 2013, 12:58:52 »
Vedi bey benden önce davranmış. :) Elinize sağlık.
PENTAX K-3
SMC PENTAX-FA* 1:2 24mm IF AL
SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.9 43mm Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.8 77mm Limited

I'm a Photographer, not a Terrorist.

Çevrimdışı vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.562
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
Ynt: Pentax-K bayonet çeşitleri
« Yanıtla #4 : 16 Aralık, 2013, 01:11:07 »
"Pentax-K bayonet çeşitleri" konusu yayınlandığı tarihten itibaren 15.12.2013 tarihi itibariyle 25000 defa ziyaret edilerek haklı bir gururu bana yaşatmıştır. Bunda en büyük pay yabancı sitelerin yazdığım konuyu ingilizceye çevirmeleri ve PentaxTürk linki vermeleri oldu. Tek isteğim üyelerin katılım gösterip eksiklikleri tamamlamaları olurdu. Yazımda da belirttiğim gibi ara modeldeki yapılar mevcut olsada piyasada yaygın olarak bulunan Pentax-K objektif ile bayonet tiplerini ve yapılarını tanıttım. Tüm üye ve ziyaretçilere teşekkürlerimi sunarım.

http://lensfet.com/pentax-bayonet-lens/

Çevrimdışı vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.562
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
PENTAX LENS VE TERİMLER KISALTMALARI
« Yanıtla #5 : 16 Mayıs, 2014, 10:14:22 »
     “ A “ = Diyafram sekmesinde “A” (auto aperture) otomatik diyafram açıklığı sekmesi olan objektiflerde bu sekme kullanıldığında özellikle Pentax DSLR gövdelerin tüm çekim modlarında kullanma kolaylığı vardır. Ayrıca diyafram Pentax DSLR gövde tarafından ayarlanabilmektedir.

     “ABC” = (Aero Bright Coating) Aero Parlak Kaplama nanoteknoloji geliştirilen Pentax en yeni lens kaplamadır. Yüksek kaliteli silis yapılı lens kaplaması. Pentax daha net, daha yüksek kalitede görüntüler üretmek için geleneksel kaplamalar ile bu kaplamanın optimum kombinasyonunu kullanır.

     " AD " = Objektif optik diziliminde (Anomalous dispersion) renk sapmalarını tolere eden düşük dağılımlı özel optik cam eleman kullanılmıştır. Bu tür bir yapı objektiflerdeki renk sapmalarını asgariye indirmek amaçlanmıştır. Değişik ışık tayflarının optik düzlemde kesişmesi hedeflenmiştir.

     “ AF “  = (Auto Focus) fotoğraf makinesi tarafından otomatik metre “focus” mekanizması mevcut olan objektiflerdir. İlk versiyon auto focus fotoğraf makinelerinde vida sürücü olarak tertibatı vardır.

     " AF.C " = Sürekli metraj modu (Auto-Focus Continuous mode) Pentax DSLR gövdelerde sürekli focus modudur. Hareketli nesnelerin çekimde kullanılır. Deklanşöre basılı iken hedefteki fotoğrafı çekilecek nesne hareket ettiği sürece DSLR metraj ayarını sürekli değişir. Focus yapmak üzere deklanşöre yarım basıldığında Pentax DSLR objeyi hareketli olarak algılarsa bunu otomatik olarak takip eder, objektif otomatik olarak çalışacak ve sürekli objeyi netleyecektir.

     " AF.S " = Tekil metraj modu (Auto-Focus Single mode) Pentax DSLR gövdelerde sabit tek focus modudur. Deklanşöre yarım basılı iken hedefteki fotoğrafı çekilecek obje metraj ayarının yapılmasından sonra focus ayarı değişmez, değişmesi isteniyorsa tekrar deklanşöre yarım basmak gerekir. Pentax DSLR gövdelerin standart fabrika ayarları modu (AF.S)"Auto-Focus Single mode" olarak tanımlanmıştır.

     “ AL ” = Objektiflerde (Aspherical Lens) kullanıldığını ifade eder. “AL” kullanılmasından dolayı objektifin ürettiği ve odak düzleminde oluşan görüntünün ortasındaki keskinlik, kenarlarda da aynıdır. "AL" asferik lens (küresel olmayan lens), normal küresel lensin kenarlarının özel bir şekilde traşlanmasıyla elde edilmektedir.

     “ APS “ = (Advanced Photo System) 1996 yılında Kodak tarafından dizayn ve imal edilen “Gelişmiş Fotoğraf Sistemi” film kaseti ve film biçimidir. 15, 25 ve 40 fotoğraf karesi kaydedilecek kapasitede olan modellerinde APS-C, APS-P, APS-H oransal kadrajında görüntü kaydedilebilmekteydi. 2004 yılında üretimi durdurulan fotoğraf makineleri ve en son Kodak, Fuji tarafından üretilen filmin 2011 yılında sevkiyatına son verilmiştir. Analog ve dijital fotoğraf makineleri geçiş sistemi olup yaygınlaşmadan üretimine son verilmiştir. 

     “ APS-C “ = (Advanced Photo System type-Classic)  Klasik Kadraj 3:2 oranlı (16X24, 24X36, 10x15, 20x30...gibi) Görsel sanatlarda özellikle fotoğrafçılıkta 3:2 oransal ölçüdür. Günümüzde yanlış ve yaygın olarak  1.5 çarpanlı 16X24mm crop sensörler için kullanılmaktadır.

     “ APS-P “ = (Advanced Photo System type-Panoramic) Panoramik Kadraj 3:1 oranlı (10X30, 15X45, 20X60...gibi)  Görsel sanatlarda özellikle fotoğrafçılıkta 3:1 oransal ölçüdür.

     “APS-H “ =  (Advanced Photo System type-High Definition) Yüksek Tanımlı kadraj 16:9 oranlı (plazma Tv veya yeni bilgisayar ekran boyutlu oran gibi.) Görsel sanatlarda özellikle fotoğrafçılıkta 16:9 oransal ölçüdür.

     “ AW “ = Objektiflerde (all weather) tüm hava koşullarına dayanıklılık özelliği ile diğer bir deyişle hava koşullarına dayanaklılığı özellikle nemli hava koşullarında ısı farkından oluşan iç optiklerin terlemesi ve zamanla küf oluşması bu sistemle tamamen yok edilmiştir. Objektif sadece kendi iç yapısıyla değil Pentax DSLR gövde ile contaları aracılığıyle tamamen yalıtılmıştır. “AW” (all weather) özelliği ile sadece yağışlı havalarda emniyetle kullanılır olarak algılamamakta fayda vardır. Tüm hava koşullarına dayanıklı olarak algılamak daha doğru olur. Yeni nesil objektifler firma tarafından objektif adının sonuna "WR" (weather-resistant) yazılarak kodlanmıştır.

     “ Bokeh “ =  “bulanıklık efekti” oluşumu objektifin oluşturduğu ve focus merkezinin dışında oluşan; hedef objenin dışında kalan bulanıklık efektidir. Diyafram mekanizması açık iken yuvarlak şekilde olan bokeh, diyafram kısıldıkça diyafram yapraklarının şeklini alır.

     “ CCD “ = (Charge Coupled Device) Fotoğraf makinelerinde görüntü kaydetmeye yarayan ve film görevini yapan ilk nesil elektronik devre. CCD sensörler daha yüksek kaliteli görüntü oluşturduklarından orta format fotoğraf makinesi üreticileri tarafından tercih edilmektedir.

     “ CMOS “ = (Complementary Metal Oxide Semiconductor) Fotoğraf makinelerinde görüntü kaydetmeye yarayan ve film görevini yapan yeni nesil elektronik devre. Günümüzde artık Dijital Fotoğraf Makinelerinde CMOS tercih edilmektedir. CMOS az ısınması nedeni ile Dijital Video çekimine uygundur. Daha az enerji harcadıklarından üreticiler tarafından tercih edilmektedir.

     “ DC ”  = (Direct Current) doğru akımlı sessiz motorlu objektifler, bu özelliğinden dolayı hızlı sessiz ve kararlı netleme olanağı verir. Bu tür objektiflerin içindeki mini motorla “auto focus“ metraj işlemi hızlı ve sessiz yapılmaktadır.

   " Doughnut bokeh " = (Çörek bokeh) Catadioptric veya mirror ayna lensi (gerçekte bir yansıtıcılı teleskop) popüler olarak “çörek bokeh” (doughnut bokeh) olarak bilinen belirgin odak dışı şekiller üretir. Mirror ayna lensleri “reflex mirror lens” genellikle ayarlanabilir diyafram açıklığına sahip değildir. Bokehin ayırt edici şekli, objektifin tasarımından ve yansıtıcı aynanın görüntünün merkezine yerleştirilmesinden dolayı oluşur. Işık optik tüpe girer, küçük bir aynadan geçer ve optik tüpün iç arkasındaki içbükey aynaya çarpar, tekrar geri gelip küçük aynaya çarparak tekrar yansıyarak odak düzlemindeki film veya sensörde görüntü oluşur. Sonuç parlak kenarlı ve nispeten merkeze doğru karanlık olan yuvarlak çember daire çörek bokeh “doughnut bokeh” oluşur.  Bazı fotoğraf severler bu “çörek bokeh” etkiyi çok sever, bazı kullanıcılar kötü görür; fakat bokeh kalitesi ve yapısı kişiden kişiye değişir.

    " DSA "  = (Dual Super Aspherical) Objektiflerde çift süper aspherical lens kullanıldığını ifade eder. “DSA” kullanılmasından dolayı objektifin ürettiği ve odak düzleminde oluşan görüntünün ortasındaki keskinlik ve netlik, kenarlarda da aynıdır. "DSA" ve "AL" asferik lens (küresel olmayan lens), normal küresel lensin kenarlarının özel bir şekilde traşlanmasıyla elde edilmektedir.

    “ DSLR “ =  (Digital Single-Lens Reflex) film yerine sensör yapılı sayısal tek objektifli refleks fotoğraf makineleridir. En önemli özelliği değiştirilebilir objektifli ve değişik ek yardımcı aparatlarla kullanılmasıdır.

      “ ED “ = Objektif optik diziliminde (extra-low dispersiyon) renk sapmalarını tolere eden özel optik cam eleman kullanılmıştır. Bu tür bir yapı objektiflerdeki renk sapmalarını asgariye indirmek amaçlanmıştır. Özellikle teleobjektiflerde “ED” optik eleman kullanılması renk sapmalarını asgariye indirir.

      “ ƒ “ =  (focal ratio)  oransal odak açıklığı çengelli f harfi sembolü ile gösterilir. Lenslerin odak değerinin çaplarına olan oranı ışık geçirgenliğini belirler. Yani diyafram değeri, objeden gelip objektiften geçen ışığın ne kadarının objektiften çıktığının bir oranıdır. 1960 yılınden itibaren optik firmaları  belli standart rakamları kullanmaya başlamışlardır. 1/v2 (1/karekök2)   ya da yaklaşık 0,7071 rakamların bir önceki ardaşık olarak yuvarlatılmış halidir. Günümüzde  0.7 – 1 - 1.4 – 2 - 2.8 – 4 – 5.6 – 8 – 11 – 16 – 22 – 32 – 45 – 64 – 90 – 128 – 180..... gibi olarak yazılsada gerçekte 1:2.8 – 1:5.6 olarak oransal değerdir. 4 diyafram aslında 1/4 ve ışığın dörtte birinin objektiften çıktığı anlamındadır. 

     “ FF” = (Full Frame) Tam kare kadraj “çerçeveleme” Optik düzeltmesi olmayan standart objektiflerin odak düzleminde oluşan “circular” yuvarlak görüntüden elde edilen köşegen kadraj “çerçeveleme” azami görüntüdür. Bu görüntü 1:1 oranlı kare görüntü olduğundan “tam kare” tabiri yerleşiktir.  Günümüzde bu terim yanlış ve yaygın olarak 24X36mm görüntü ve sensörler için kullanılmaktadır.

     " FREE " = (Fixed Rear Element Extension) Odaklama esnasında son eleman lens sabit kaldığı anlamındadır. Bu odaklama sistemi tüm odaklama aralığında keskin ve net görüntü üretimi sağlar . "SMC PENTAX-A ZOOM 1:4 70~210mm" objektif bu özelliktedir.

     “ HD “ = (High Definition)  Pentax firmasının yeni geliştirdiği patentli özel optik elemanları parlamayı önleyici firmanın yeni geliştirdiği yüksek dereceli çok katmanlı optik kaplamasıdır.  Yeni versiyon optik elemanlar parlamayı önleyici firmanın yeni geliştirdiği yüksek dereceli çok katmanlı kaplama HD (High Definition) tekniğiyle kaplanmaktadır.

     “ HRLD “ = Objektif optik diziliminde (High Refraction Low Dispersion) yüksek kırılma ve renk sapmalarını tolere eden özel optik cam eleman kullanılmıştır. Bu tür bir yapı objektiflerdeki renk sapmalarını asgariye indirmek amaçlanmıştır. Örneğin "SMC PENTAX-FA* 1:1.4 85mm –IF-" ve “SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited “ gibi yüksek kaliteli objektiflerin optik yapısında  bir adet HRLD (High Refraction Low Dispersion) optik eleman kullanılmıştır.   

     “ IF ” =  Metre ayarı esnasında (Internal focus) İçten odaklamalı objektif ebedı değişmemekte ve ön eleman sabit kalmaktadır. Bu yapıdaki objektif ebedı değişmemekte ve ön eleman sabit kalmaktadır. Polarize filtre kullanma kolaylığı vardır. Ayrca auto focus objektiflerde metre kadranı az döndüğünden daha hızlı ve sessiz “AF” (auto focus) metraj ayarı sözkonusudur.

     “ IR ” =  ( Infrarouge ) Kızılötesi ışık tayfı yaklaşık olarak 300 GHz ile 400 THz frekansları ve 1 mm ile 750 nm arasındaki dalgaboylarını kapsar.

     " ISO " = ( International Standarts Office veya International Stardard Organization )  Uluslararası Standartlar Örgütü  kısaltmasıdır. Günümüzde ortak kullanılan hassasiyet birimidir. Film ve sensör hassasiyeti bu birim üzerinden yapılmaktadır.

     “ IZ ” =  (Internal Zoom)  içten zoom objektiflerde objektif ebedı değişmemekte ve zoom işlevini yapan optik elemanlar objektif mekanizmasının iç kısmında hareket ettiğinden objektif daha compact yapıda olmaktadır.

     " KAF " = (Pentax-K auto Aperture-Focus) SLR/DSLR “Digital Single-Lens Reflex” gövde objektif Pentax-K bağlantı sisteminde Pentax-K yapının son versiyonudur. Yıllar itibariyle Pentax K – KA – KAF olarak “auto aperture” diyafram ve metraj “auto focus” aşamalar içerisinde gelişmiştir. Pentax-KAF yapı “auto focus” KAF – KAF2 – KAF3 – KAF4 olarak kendi içinde geliştirilmiş vida sürücü/DC/SDM/PLM olarak oluşmuştur. KAF4 yapıda objektifte diyafram mandalı kaldırılarak “elektronik diyafram” oluşturulmuştur. 

      " LD " = Objektif optik diziliminde (Low dispersiyon) renk sapmalarını tolere eden optik cam eleman kullanılmıştır. Bu tür bir yapı objektiflerdeki renk sapmalarını asgariye indirmek amaçlanmıştır. İhtiyaç durumunda "ED" veya “HRLD“ gibi daha yüksek kırılma ve renk sapmalarını tolere eden özel optik cam eleman kullanılmaktadır.

     “Limited “ = " *Star" serisi objektiflerdeki gibi yüksek performanslı optiklerle imal edilmiş, sağlam compact prime pahalı asal objektiflerdir. Bu tür objektifler firma tarafından objektif adının sonuna "Limited" yazılarak kodlanmıştır.

    " M37 " = (M37 mount) En eski ilk imalat (1952-1958) Asahiflex SLR gövdelerin kullandığı çapı 37mm ve vida adımı yaklaşık 0.9769mm olan (37X1mm) bağlantı yapısıdır. "Asahi Kogaku" Takumar objektifler bu yapıdadır. 

     " M42 " = (M42 mount) Genelde S ve P harfleri ile sembolize edilmiş olan Asahi Pentax firmasının uzun yıllar (1957-1976) kullanmış olduğu çapı 42mm ve vida adımı 1mm olan yaygın bir sistemdir. Odak Bağlantı Mesafesi 45.46mm.(flange focal distance)

     " MF " = (Manuel Focus) Elle müdahale ile yapılan metraj ayarıdır. Objektif üzerindeki metre kadranı çevrilerek uygun odak noktasının tespitinden sonra fotoğraf kaydedilir. Yeni nesil bazı "auto focus" objektif gövdeleri üzerinde buton sekmesi olarak eklenmiştir.

     “ MFT “ =  (Micro Four Thirds system)  4:3 oranlı kadraj “çerçeveleme” özellikle 2008 yılından itibaren Panasonic ve Olympus firmaları tarafından “Değiştirilebilir lensli aynasız fotoğraf makineleri” için oluşturulan oransal görüntü standardı.

     “ MH ” = Metal Hood (Parasoley) Pentax metal objektif gölgeliği  “R” =  round (yuvarlak)  “S” = square(kare)  ve A serisi mm. daire çapı 49mm. olarak kodlanır. Örneğin ( MH-RA49mm. gibi)

     “ MILC “ = (Mirrorless Interchangeable Lens Camera) Değiştirilebilir lensli aynasız fotoğraf makinesi. Pentax K-01 ve Pentax Q serisi fotoğraf makineleri aynasız “MILC” olarak adlandırılır.

     “ MTF “ =  (Modular Transfer Formula Fonksiyon) kısaltması olan MTF değeri; imaj kontrastının obje kontrastına oranıdır. Yani kontrast geçirgenlik değeridir. MTF, bir görüntünün kontrastının ne kadarının lens gurubundan (objektif) geçtikten sonra; odak merkezinde oluşan görüntüde mevcut olduğunu ölçer. MTF değeri; üreticilerin veya bilimsel test laboratuvarlarında görüntüyü ses dalgalarına benzer bir şekilde sinüs dalgaları halinde çevirip, bu dalgalar üzerinden testler ve yorumlar yapılmaktadır. Bunun dışındaki uğraşlar reklam ve kişisel görüşten ileri gidemez.

       " OPS " = Optik Sarsıntı azaltma (Optical Picture Stabilization) Pentax DSLR mevcut "SR" Sarsıntı azaltma (Shake Reduction) karşılığıdır. Samsung DSLR gövdelerde fotoğraf çekimi esnasında deklanşöre basıldığında oluşan sarsıntıların azaltılması fonksiyonu. Az ışıklı ortamlarda, teleobjektif kullanımında Samsung DSLR gövdelerin sarsıntısını ortalama 4 optüratör yavaş hızı ile çekim yapma olanağı sağlar. Samsung DSLR gövdelerin hareketinde aktif iken, objenin hareketli olması durumunda işlevsizdir. Böyle durumlarda optüratör hızının arttırılması gerekir.

      " P " = (Pentax mount) AsahiPentax'ın bir dönem kullandığı "P" bağlantı yapısı (Pentax mount) Pentax vida bağlantı M42 (42X1mm) yapının bir dönem ifade edildiği semboldür. Odak Bağlantı Mesafesi 45.46mm.(flange focal distance)

      " PF " = ( Power Focus ) Elektronik focus fonksiyonlu objektiflerdir. Pentax-FA ve KAF2 yapıdaki objektif türlerindendir. Pentax PZ/Z serisi SLR gövdeler için üretilmiştir. Günümüzde son versiyon DSLR gövdelerde Power zoom/focus kontakt noktaları DC/SDM/PLM objektiflere alt yapı oluşturmuştur. Son versiyon Pentax DSLR gövdelerde Power zoom/focus kontakt noktaları mevcuttur.

      “ PH ” = Plastic Hood (Parasoley) Pentax plastik objektif gölgeliği  “R” =  round (yuvarlak)  “S” = square(kare)  ve A serisi mm. daire çapı 52mm. olarak kodlanır. Örneğin Kare yapılı ( PH-SA 52mm. gibi)

     “ PLM ” = (Pulse Motor) sessiz öncü kılavuz vidalı darbeli kademeli motoru (stepping motor) olan objektifler bu şekilde  kodlanmaktadır. Bu tür objektiflerin içindeki mini elektronik devreli motorla “auto focus“ metraj işlemi hızlı ve sessiz olmaktadır. “PLM” sistemi olan öncü klavuz vidalı darbeli kademeli motor sürücüsü ile daha hızlı ve sessiz focus yapması sağlanmıştır. (HD PENTAX-DA 1:4.5-6.3 55-300mm ED PLM WR RE)   

      " PZ " = ( Power Zoom ) Elektronik zoom fonksiyonlu objektiflerdir. Pentax-FA ve KAF2 yapıdaki objektif türlerindendir. Pentax PZ / Z serisi SLR gövdeler için üretilmiştir. Günümüzde son versiyon DSLR gövdelerde Power zoom kontakt noktaları DC / SDM / PLM objektiflere alt yapı oluşturmuştur. Son versiyon Pentax DSLR gövdelerde Power zoom kontakt noktaları mevcuttur.

       "QFS/A mode" = "Quick-Shift Focus System/Auto (mechanism)" Auto Focus yapıdaki objektiflerde deklanşöre basıldığında yapılan metraj ölçümüne kullanıcının müdahale özelliği mekanizmasıdır. Standart "QS" Quick Shift özelliğinin aynısıdır, objektif gövdesi üzerinde anahtar ve buton ile eklenmiştir.

       "QFS/M mode" = "Quick-Shift Focus System/Manuel (mechanism)" Auto Focus yapıdaki objektiflerde deklanşöre basılmadan önce hızlı bir şekilde metraj ölçümüne kullanıcının müdahale etme özelliği mekanizmasıdır. "QFS/A mode" özelliğinin tersidir, objektif gövdesi üzerinde anahtar ve buton ile eklenen bu özellik ile kullanıcıya tercih hakkı verilmiştir. "QFS/M modu" metrajı hızlıca başlatmak ve kullanmak için tasarlanmıştır. Bu anahtarı tam olarak kullanarak, kullanıcı koşullara ve fotoğraf gereksinimlerinde daha esnek olabilir.

      " QS "  =“Quick Shift Focus System” Objektiflerde auto focus yapıya manuel müdahale yani hızlı kaydırma dediğimiz ve Pentax DSLR’nin auto fokus ayarını yaptıktan sonra manuel olarak elle metraj değerine müdahale etmemize müsaade etmesi özelliğidir. 

       "RE"  = "Retractable Design" geri çekilebilir katlanabilir tasarım, son teknolojik objektiflerde ultra kompact yapıda optik elemanlar geri çekilebilir yapıda dizayn edilmiş anlamındadır. Objektif kullanılmayacağı anlarda lensler geri çekilerek en küçük yapıya getirilir.

     “ RH ” = Rubber Hood (Parasoley) Pentax kauçuk objektif gölgeliği   “R” =  round (yuvarlak)  “S” = square(kare)  ve A serisi mm. daire çapı 52mm. olarak kodlanır. Örneğin yuvarlak yapılı ( RH-RA52mm. gibi)

      " S " = (screw mount) Asahi Pentax'ın bir dönem kullandığı "S" bağlantı yapısı (screw mount) vida bağlantı M42 (42X1mm) yapının bir dönem ifade edildiği semboldür. Odak Bağlantı Mesafesi 45.46mm.(flange focal distance)
 
     “ SDM ” = (Supersonic Direct-drive Motor) sessiz süpersonik motorlu  objektifler bu şekilde  kodlanmaktadır. Bu tür objektiflerin içindeki mini motorla “auto focus“ metraj işlemi hızlı ve sessiz olmaktadır.

      " SEALED " = Fotoğraf makinesi gövdeleri ve objektiflerde (SEALED) tüm hava koşullarına gövdenin tüm hava koşullarına karşı yalıtımlı ve contalar aracılığıyla dayanıklılık özelliği ile diğer bir deyişle hava koşullarına dayanaklılık, özellikle nemli hava koşullarında ısı farkından oluşan iç optiklerin terlemesi ve zamanla küf oluşması bu sistemle tamamen yok edilmiştir. DSLR ve objektif sadece kendi iç yapısıyla değil Pentax DSLR "Digital Single-Lens Reflex" gövde ile contaları aracılığıyla tamamen yalıtılmıştır. Benzer ve aynı özelliği ifade eden  “AW/WR” (All weather-resistant) tüm hava koşullarına dayanıklılığı ifade eder.

     “ Single-Layer Coating ” = İlk nesil optiklerde veya eski teknolojik yapıda imalat yapan üreticilerin optiklere uyguladığı parlamayı önleyici  tek katmanlı optik kaplamadır. “Single-Layer Coating” işlemi gören optiğin ürettiği görüntü daha kontrast ve keskin oluşur. Günümüzde Rus firmalar bu tekniği kullanmaktadır. Son yıllarda çoğu firma yeni geliştirilmiş "MC"(Multi Coated) çoklu optik kaplama işlemini optiklere uygulamaktadır.

     " SLD " = Objektif optik diziliminde (Super-Low Dispersion) renk sapmalarını tolere eden düşük dağılımlı özel optik cam eleman kullanılmıştır. Bu tür bir yapı objektiflerdeki renk sapmalarını asgariye indirerek değişik ışık tayflarının optik düzlemde kesişmesi amaçlanmıştır. İhtiyaç durumunda “HRLD“ gibi daha yüksek kırılma ve renk sapmalarını tolere eden özel optik cam eleman kullanılmaktadır.

     “ SLR “ = (Single-Lens Reflex) filmli analog yapılı değiştirilebilir tek objektifli refleks fotoğraf makineleridir. En önemli özelliği değiştirilebilir objektifli ve değişik ek yardımcı aparatlarla kullanılmasıdır.

     “ SMC “ = (Super Multi Coated) 1971 yılından beri Asahi Pentax firmasının patentli özel optik elemanları parlamayı önleyici optik kaplamasıdır. SMC (Super Multi Coating) tekniğiyle kaplanmış optiklerin daha keskin kararlı görüntü oluştuğu bir gerçektir.

     “ SP “ = Objektiflerin ön ve arka elemanını kir ve sudan korumak için florür bileşimli bir madde ile SP (Super Protective Coating) kaplandığı anlamındadır.. Bu madde kir ve suyu itme özelliğine sahiptir.

     " SR " = Sarsıntı azaltma (Shake Reduction) Pentax DSLR gövdelerde fotoğraf çekimi esnasında deklanşöre basıldığında oluşan sarsıntıların azaltılması fonksiyonu. Az ışıklı ortamlarda, teleobjektif kullanımında Pentax DSLR gövdelerin sarsıntısını ortalama 4 optüratör yavaş hızı ile çekim yapma olanağı sağlar. Pentax DSLR gövdelerin hareketinde aktif iken, objenin hareketli olması durumunda işlevsizdir. Böyle durumlarda optüratör hızının arttırılması gerekir.

     " * " Star = " *Star" serisi objektifler özel silis yapıdaki yüksek performanslı lenslerle imal edilmiş özel yüksek performanslı pahalı objektiflerdir.(A*, FA*) Bu tür objektifler firma tarafından (Pentax-FA*) veya (Pentax-A*) yazılarak kodlanmıştır.

     “ Swirly Bokeh “ = (Girdap Bulanıklık Efekti) Alman Zeiss optik kökenli Rus objektiflerde  küresel sapmaların bir sonucu olup özetle bir optik hatadır. Ucuz objektiflerde bu hata göz ardı edilmekte iken günümüzde bir özellik gibi kullanıcıya aktarılmaktadır. Fotoğraf karesinde genel görüntüye dikkat edildiğinde ve özellikle yuvarlak yapıdaki görüntüler merkezde tam yuvarlak olarak oluşurken görüntü kenarlara doğru gidildikçe merkeze dönük elips şekil almaktadır. Bu kusurlu yapı girdap bulanıklık efekti oluşturmaktadır.

     “ UV “ =  (Ultraviyole) Morotesi ışık tayfı; dalga boyu 100 ile 400 nm arasındaki ışınıma denir. Gözümüz, 400 ile 700 nm dalga boyları arasına duyarlıdır ve bunun dışındaki ışınımı algılayamaz. Görebildiğimiz en küçük dalga boylu ışınımı mor olarak algıladığımızdan, bundan daha küçük dalgaboyuna sahip olan ışınıma "morötesi " adı verilir.

     “ WR “ = Objektiflerde (weather-resistant) özelliği ile diğer bir deyişle hava koşullarına dayanaklılığı özellikle nemli hava koşullarında ısı farkından oluşan iç optiklerin terlemesi ve zamanla küf oluşması bu sistemle tamamen yok edilmiştir. Objektif sadece kendi iç yapısıyla değil Pentax DSLR gövde ile contaları aracılığıyle tamamen yalıtılmıştır. “WR” (weather-resistant) özelliği ile sadece yağışlı havalarda emniyetle kullanılır olarak algılamamakta fayda vardır. Tüm hava koşullarına dayanıklı olarak algılamak daha doğru olur. Bu tür objektifler firma tarafından objektif adının sonuna "WR" yazılarak kodlanmıştır.

     “ WS “ = Özellikle Pentax DSLR gövdelerde (Weather-Sealed) özelliği ile diğer bir deyişle hava koşullarına dayanaklılığı özellikle nemli hava koşullarında ısı farkından oluşan elektronik devrelerin terlemesi ve zamanla küf oluşması bu sistemle tamamen yok edilmiştir. DSLR gövdesi sadece kendi iç yapısıyla ve uyumlu Pentax objektifler ile contaları aracılığıyle tamamen yalıtılmıştır. Özellikle çoğu Pentax DSLR gövdeler olmak üzere son versiyon imalatın tamamı suyu itme özellikli kaplama ve contalar aracılığıyla WS (Weather-Sealed) özelliği ile hava koşullarına dayanıklı dizayn edilmiştir.

     “ XS “ = (eXtra Small) çok küçük ve hafif lens 16X24mm sensör boyutlu APS-C gövdeler için Marc Newson tarafından tasarlanmış, değiştirilebilir lensli aynasız gövdeler için dizayn edilmiş lens kodu. (SMC PENTAX-DA 1:2.8 40mm XS)

     " ZK " = (Zeiss/Pentax-K) Zeiss firmasının Pentax-K bayonet objektif kodudur. Pentax-K bayonet yapılı Zeiss objektifler bu şekilde tanınmaktadır.
« Son Düzenleme: 12 Ağustos, 2022, 14:39:25 Gönderen: vedib »

Çevrimdışı lionyigit

  • Üye
  • ****
  • İleti: 181
  • be different!
  • Şehir: İstanbul
Ynt: Pentax-K bayonet çeşitleri
« Yanıtla #6 : 16 Mayıs, 2014, 10:56:00 »
 detayli ve ozenli paylasiminiz icin tesekkurler


iPad 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
K5 & K200D
Pentax SMC-FA 31mm f/1.8 Limited - Pentax SMC-FA 77mm f/1.8 Limited - Pentax SMC-DA 18-135mm F3.5-5.6ED AL IF DC WR - Pentax SMC M 50mm f1.7
Raynox DCR-150 1.5x Macro Lens - Raynox DCR-250 2.5x Super Macro Lens
Satılık / Pentax SMC-DA 40mm f/2.8 Limited

Çevrimdışı Gülsemin

  • Üye
  • ***
  • İleti: 113
    • Profili Görüntüle
Ynt: Pentax-K bayonet çeşitleri
« Yanıtla #7 : 29 Haziran, 2014, 21:19:52 »
Emekleriniz için teşekkürler vedip bey:)

Çevrimdışı dijitalkaya51

  • Üye
  • *
  • İleti: 16
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: İstanbul
Ynt: Pentax-K bayonet çeşitleri
« Yanıtla #8 : 09 Eylül, 2014, 09:54:54 »
pentax sın 645 z sini görüncr gerçekten hayal kırıklığına uğradım elimdeki ekipman ağırve hantal diye yok pshasına elden çıkarıp pentax sa geçtim bunun FF OLAN LArıda böyle hafif estetikdir diye düşünmüştüm baktımki diyer tüm makinalardan daha ağır ve hantal açıkçası hayal kırıklığına uğradım k5 seridi kayet güzel böyle makina yapan bir kuruluş nasıl olmuşta böylesine böyük ve hantal bir makina yapmış anlamakta zorlanıyorum.elim deki k5 için lens vediyer  aksa suarlar gibi ekipman alıp olerde bunları bir FF alıp onda kullanmayı düşünüyordum malesef bu 645z yi görünce hayal kırıklığı yaşadım..

Çevrimdışı gokhans

  • Üye
  • *****
  • İleti: 542
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Bursa
Ynt: Pentax-K bayonet çeşitleri
« Yanıtla #9 : 09 Eylül, 2014, 10:46:38 »
pentax sın 645 z sini görüncr gerçekten hayal kırıklığına uğradım elimdeki ekipman ağırve hantal diye yok pshasına elden çıkarıp pentax sa geçtim bunun FF OLAN LArıda böyle hafif estetikdir diye düşünmüştüm baktımki diyer tüm makinalardan daha ağır ve hantal açıkçası hayal kırıklığına uğradım k5 seridi kayet güzel böyle makina yapan bir kuruluş nasıl olmuşta böylesine böyük ve hantal bir makina yapmış anlamakta zorlanıyorum.elim deki k5 için lens vediyer  aksa suarlar gibi ekipman alıp olerde bunları bir FF alıp onda kullanmayı düşünüyordum malesef bu 645z yi görünce hayal kırıklığı yaşadım..
Bir yanlışınız var o da şu ki 645Z bir dijital MF'dir yani FF'den %50 civarı daha büyük bir sensöre sahip bambaşka.bir kategoridedir. Pentax'ın şu anda dijital FF gövdesi yok (umulur ki) , olduğu gün de rakiplerinden daha şık ve küçük bir gövdeye sahip olması büyük ihtimal
Niyet iyi akibet iyi

Var işte bişeyler

Çevrimdışı dijitalkaya51

  • Üye
  • *
  • İleti: 16
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: İstanbul
Ynt: Pentax-K bayonet çeşitleri
« Yanıtla #10 : 09 Eylül, 2014, 12:11:49 »
YANIT İÇİN TEŞEKKÜRLER İNŞALLAH ÖYLE OLUR PENTAX ŞIK BİR FF YAPAR DOĞRU DÜRÜS BİR MAKİNA KULLANIRIZ SELAMLAR

Çevrimdışı vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.562
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
Ynt: Pentax-K bayonet çeşitleri
« Yanıtla #11 : 20 Haziran, 2016, 09:34:03 »
Pentax-K bayonet çeşitleri konusu içerisinde mevcut bilgiler kısaltmaları, işlevleri, orijinal açılımı ve Türkçe karşılığı ile Pentax kullanıcılarına güncel haliyle sunmaya çalışmaktayım. Pentax kullanıcılarının eksik gördüğü veya öğrenmek istedikleri bilgi ve kısaltmaları dile getirirlerse bu eksikliği gidermeye çalışırım.

Bu konuyu açtıktan sonra uluslararası forumlar bu eksikliği hissedip bu konuda kapsamlı olarak konu açmış olsalar da bu eksikliği tam olarak gideremediler. İncelediğinizde kendi kısıtlı imkanlarımla daha geniş bilgiye ulaşacağınızın farkına varacaksınız.

Ana ithalatçı konumundaki "NAR TEKNOLOJİ YATIRIM A.Ş." bilgi sunmaya çalışan Pentax kullanıcılarına destek olup doküman sunacağı yerde, tahtına oturmuş krallar edasıyla Pentax sever ve destekçilerini yok sayması Pentax satışlarının ve tanıtımının dibe vurmasına sebep olmuştur.   

http://www.yaaastark.de/pentax/pentax_objektivserien.htm
http://www.pentaxforums.com/articles/photo-articles/evolution-of-pentax-k-mount.html
http://www.pentaxforums.com/articles/photo-articles/lens-terms-and-abbreviations.html
http://www.letsgodigital.org/tr/26195/dijital-fotografcilik-terimleri/ 
« Son Düzenleme: 08 Haziran, 2021, 16:08:08 Gönderen: vedib »

Çevrimdışı Ivanjvt

  • Üye
  • *
  • İleti: 3
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Mersin
Where is Administration pentaxturk.com ??
« Yanıtla #12 : 12 Mart, 2024, 02:31:27 »
May I get in touch with Management?
It is about promotion on your web page.
Best regards.

Çevrimdışı Montanagjs

  • Üye
  • *
  • İleti: 1
  • Şehir: Trabzon
Доброго времени суток   .
Ваш форум мне показался очень привлекательным и перспективным. Хочу приобрести рекламное место для баннера в шапке, за $1500 в месяц. Оплачивать буду через WebMoney или КИВИ, 50% сразу, а 50% через 2 недели. И еще, адрес моего сайта https://dental-clinic.by/ - он не будет противоречить тематике?
Спасибо! Напишите о Вашем решении мне в ПМ или на почту [email protected]

Çevrimdışı Ivanufy

  • Üye
  • *
  • İleti: 1
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Denizli
Where is Administration pentaxturk.com ??
« Yanıtla #14 : 12 Mart, 2024, 04:13:09 »
Where is management?
It is about promotion on your web page.
Best regards.

 

Farklı marka objektiflerin Pentax'la Uyumlu Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Başlatan mbbalkan26

Yanıt: 9
Gösterim: 8372
Son İleti 23 Şubat, 2015, 00:23:18
Gönderen: Baha
Pentax daha çok sokak fotoğrafçılığı veya ornito fotoğrafta mı gelişmiştir?

Başlatan halpaslan

Yanıt: 31
Gösterim: 15187
Son İleti 24 Kasım, 2014, 23:44:54
Gönderen: halpaslan
Manuel lenslerimizi pentax dslr de kullanmak için yapılması gerekenler

Başlatan photo-pentax

Yanıt: 33
Gösterim: 30434
Son İleti 15 Eylül, 2014, 11:16:36
Gönderen: gsezen
Kullanılmış pentax dslr alırken nelere bakılmalı?

Başlatan photo-pentax

Yanıt: 2
Gösterim: 10835
Son İleti 13 Aralık, 2011, 14:03:21
Gönderen: JoRDaN
Pentax Uyumlu Lens Kısaltmaları

Başlatan REİS

Yanıt: 11
Gösterim: 18008
Son İleti 30 Haziran, 2014, 09:13:35
Gönderen: vedib