Pentax Türkiye Topluluğu

PentaxTürk => Pentax’tan Haberler, Pentax Söylentileri => Genel Fotoğrafçılık Haberleri => Konuyu başlatan: JoRDaN - 12 Aralık, 2012, 11:07:52

Başlık: Semiha Es Dünya'nın İlk Kadın Savaş Fotoğrafçısı Hayatını Kaybetti
Gönderen: JoRDaN - 12 Aralık, 2012, 11:07:52
Dünya'nın ilk kadın savaş fotoğrafçısı Semiha Es dün gece itibariyle hayatını kaybetti. Ben henüz tanımıyordum sadece geçen aylarda bizim ofisteki bir arkadaşımın yengesi olduğunu ve ona kullandığı fotoğraf makinesini verdiğini bu konuda bana yardımcı olurmusun demişti. Öyle duymuştum ilk defa ismini Semiha Es' in. Bugün de ofisteki arkadaşım dün gece yengesinin yani Semiha Es'in vefaat ettiğini söyledi. Semiha Es 1909 Doğumlu olup 102 Yaşında hayata gözlerini yumdu.
Türkiye Fotoğrafçılar Camiasının başı sağolsun. Toprağı bol olsun..

(http://img12.imageshack.us/img12/671/semihaes.jpg)

Eminim benim gibi tanımayan bir çok kişi daha vardır. Bende internetten bulduğum röportajını sizinle paylaşıyorum şu anda.


Türkiye Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri kapsamında Onur Ödülü’ne Türkiye’nin ve dünyanın “ilk savaş foto muhabiri” olan Semiha Es layık görüldü.Türkiye’nin en geniş kapsamlı, en bol ödüllü ve ilk kez en geniş kitlelere ulaşarak düzenlenen Türkiye Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri için başvuru süresi sona erdi.
Ödüller, 6 Haziran tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.
Bu kapsamda Onur Ödülü, Türkiye’nin ve dünyanın “ilk savaş foto muhabiri” olan Semiha Es’e (99) verildi. Rahatsızlığı nedeniyle dışarı çıkamayan Semiha Es’e ödülü, Beşiktaş’taki evinde takdim edildi. Türkiye Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri kapsamında kapılarını ilk kez medyaya açan Semiha Es, çok mutlu olduğunu belirtti.
Gözyaşlarını tutamayan Es, ”Daha ne isteyeyim ki. Genç arkadaşların elinden ödül aldım. Ama eşimi çok özlüyorum” dedi.
Onur Ödülü’nü Semiha Es’e sunan Olympus firması Türkiye Genel Müdürü Ebru Bekar, “Bu ödülü Semiha Hanıma vermekten gurur duyduk. Olympus olarak firmamız kendini bu tür kültürel etkinliklere adamıştır. Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri yapımcısına ve ekibine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.
Türkiye Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri Genel Sanat Yönetmeni Genco Demirer ise, ”Yapımcımız ve jürimizin kararı ile Onur Ödülü’nün Semiha Es’e verilmesini kararlaştırdık. Böyle bir ödülü 99 yaşındaki dünyanın ve Türkiye’nin ilk kadın savaş foto muhabirine vermekten büyük onur duyduk” ifadelerini kullandı.
 
 
 
Çektiği fotoğraflarla  insanların zihnini ve dünyasını  zenginleştiren  Semiha Es’in, çocukluk dünyasını zenginleştiren hayalleri nelerdi?
 
- Hali vakti pek de yerinde olmayan bir ailenin çocuğuydum ben, babam ?irket-i Hayriye’de bir gişe sorumlusuydu. Buna rağmen Fransızca dersleri, keman dersleri aldırttı bana. Müzikle uğraşayım istedi, tabii o zamanlar aklım bir karış havadaydı, herkes gibi bir çocuktum yani… Yalnız  çok  ilginçtir  ki;  küçükken de bir  fotoğraf makinem vardı,  ileride mesleğim olacağını  kestiremezken ben makinemle  bir şeyler çekmekten çok hoşlanırdım.


Hayatınızda bir çok  dönüm noktası yaşamışsınızdır ama sanırım bunlardan  en  önemlisi eşiniz Feridun Bey’in hayatınıza girmesi olmuş. Kendisine olan aşkınızı ve hayranlığınızı  bugün bile gözlerinizden anlayabiliyoruz, nasıl başladı  bu  büyük aşk, nasıl oldu  ilk karşılaşma?
 
- 1930’du galiba, Cumhuriyet gazetesinde güzellik müsabakasına iştirak etmiştim; çok küçüktüm 14-15 yaşlarında idim. Hiç unutmam ?air-i Azam Abdülhak Hamit ve bir hanım gelmişlerdi, bana ‘sen çok güzelsin ama daha çok küçüksün imkanı yok katılmanın, biz seni Paris’e yollarız’ diyerek teselliye çalıştılar. O sırada da ortamda Hikmet Abidin Daver diye bir gazeteci vardı, eşimde onunla mülakata gelmişti, orada tanıştık.
 

Çok yakışıklıydı Hikmet, yani o devrin en yakışıklı insanlarından biriydi. Bütün kadınlar bayılırdı ona, bilhassa sinema, tiyatro artistleri… Cahide Sungu vardı mesela o zaman, Bediha Muahit vardı, onlarla ahbaplık ederdi. ‹şte tam o anda oldu ne olduysa; bir şey, bir elektriklenme, onda da bende de. ‹lk görüşte aşk  diyebiliriz yani… (Gülümseyerek)
 

 
 
Peki ya  evlilik? Nasıl başladı bu  güzel serüven?
 
- Çok ani ve ilginç gelişti aslında. Bir  gün annem  bana talip olan  bir  fabrikatörden bahsetti. O zamanlar kimselerin arabası falan yokken arabası olan, fabrikası olan bir adamdı. Onunla  evlendirmek istediklerini öğrendim, tabii Hikmet’e aşıkken dururmuyum yerimde, aniden fırladım gittim evden. Aynı gün evlenmemiz lazım dedik ve apar topar  iki  şahit  bularak evlendik. Bizimkilerin tepkisini  hiç  düşünmeden aynı akşam eve döndüm ben evlendim dedim, hiçbir şey diyemediler, ne desinler işi işten geçmiş  çoktan, temiz bir dayak da  yiyebilirdim hani…
(O anlara dönerek, gülümsüyor Semiha Hanım)
 
Ruhundaki  Asiliği  ve Gezginliği  Keşfedip Hayallerinde ki Prensin Peşinden Giden, Bizi Kaf Dağının Ardındaki Gerçek Masallarla Buluşturan Mavi Gözlü Dev Kadın


Semiha ES kimdir ?

(http://www.konsensushaber.com/wp-content/uploads/2011/05/Semiha-Es-2.jpg)
1912 yılında dünyaya gelen Semiha Es, dönemin ünlü gazetecisi Hikmet Feridun Es’in eşi. Kore Savaşı’nı birlikte takip eden çift, savaş haber ve görüntülerini Türk milletine Hürriyet Gazetesi aracılığı ile aktardı. Savaş sonrasında, dünyanın nerdeyse her yerini gezen Semiha Es, eşinin vefatından sonra bir anlamda hayata küstü ve o yorgun yılların istirahatına çekildi.
Halen 99 yaşında olan Semiha Es, tarihe adını altın harflerle yazdırmış Türk kadınlarının simgelerinden biridir.

(http://www.farklihaber8.com/Upload/Haber/Orjinal/kultur-sanat/ilkkadinfotomuhabirisemihaes1.jpg)

(http://img291.imageshack.us/img291/1091/15536751.jpg)
Başlık: Ynt: Semiha Es Dünya'nın İlk Kadın Savaş Fotoğrafçısı Hayatını Kaybetti
Gönderen: vedib - 12 Aralık, 2012, 11:11:24
    Başınız sağ olsun...
Başlık: Ynt: Semiha Es Dünya'nın İlk Kadın Savaş Fotoğrafçısı Hayatını Kaybetti
Gönderen: cumuta - 28 Haziran, 2013, 19:18:16
böyle insanları kaybetmek üzücü, allah rahmet eylesin çok güzel bir hayat yaşamış, şanslı ve cesur insanmış
Başlık: Ynt: Semiha Es Dünya'nın İlk Kadın Savaş Fotoğrafçısı Hayatını Kaybetti
Gönderen: oenaj - 28 Haziran, 2013, 19:36:29
mekanı cennet olsun...