Pentax Türkiye Topluluğu

PentaxTürk => Pentax’tan Haberler, Pentax Söylentileri => Genel Fotoğrafçılık Haberleri => Konuyu başlatan: Baha - 21 Aralık, 2014, 15:56:37

Başlık: Bu Format JPEG’in Yerini Alabilir
Gönderen: Baha - 21 Aralık, 2014, 15:56:37
(http://www.log.com.tr/wp-content/uploads/2014/12/jpg3-525x300.png)


İlk olarak 1994 yılında resmen standartlaşan JPEG formatı yakın zamanda yerini yeni ve daha iyi bir formata bırakabilir. Fransız yazılımcı Fabrice Bellard tarafından geliştirilen ve JPEG’in yerini alacağı söylenen BPG isimli bu format, JPEG’den daha düşük boyutlarda ve daha yüksek kalitede görüntüler sunabiliyor. Bunun yanı sıra JPEG formatının en büyük eksiklerinden biri olan transparanlık sorunu da BPG’de bulunmuyor. BPG istendiği takdirde transparan fotoğraflar oluşturmaya imkan veriyor.


Buraya kadar her şey çok iyi. Ancak asıl sorun söz konusu formatın HEVC adlı sıkıştırma teknolojisini kullanması. Zira bu teknoloji MPEG LA adlı şirkete ait. Dolayısıyla HEVC teknolojisi kullanılmak isteniyorsa belli bir miktar ödeme yapılması gerekebilir. Bu da formatın ücretsiz halde sunulmasını zora sokabilir. Özellikle Chrome ve Firefox’un ücretsiz ve açık kaynaklı olduğu düşünüldüğünde bu tarayıcılarda ücretli bir formatın desteklenmesi pek mümkün görünmüyor.


İmaj örnekleri:
http://xooyoozoo.github.io/yolo-octo-bugfixes/#sking&jpg=l&bpg=l