Pentax Türkiye Topluluğu

Pentax Dışı => Genel Konuşma Forumu => Konuyu başlatan: protist - 12 Şubat, 2015, 10:51:00

Başlık: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: protist - 12 Şubat, 2015, 10:51:00
Merhaba arkadaşlar,
Dijital fotoğraf makinelerinin yaygınlaşması ile fotoğrafçı saysında ya da fotoğraf çeken, paylaşan sayısında büyük artış yaşandığına hepimiz şahit oluyoruz. Fakat anlamlandıramadığım bir çelişki, bu artışla zıt olarak fotoğraf dergilerinin sayısında azalma yaşanmakta...
Hemen aklıma bu soru geldi "bizler fotoğraf mı çekiyoruz yoksa fotoğraf sanatını mı katlediyoruz?"
Tabi ki hepimiz fotoğraf çekiyoruz, fakat makinelere, lensler ve bilimum ekipmanlara verdiğimiz önemi fotoğrafın kendisine verebiliyor muyuz? Çektiğimiz fotoğraflarda kurguya, kompozisyona, temaya, neyi anlatmak istediğimize vs. vs. ne kadar önem veriyoruz. Veya çektiğimiz bir fotoğrafın bir başkası tarafından değelendirilmesine, eleştirilmesine ne kadar açığız.
Bu bir özeleştiridir, birilerini yerme veya kınama amaçlanmamıştır.
Fotoğrafçılığın daha iyi yerlere ulaşması ümidiyle....
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: ozbay08 - 12 Şubat, 2015, 11:16:30
zamanın ruhu  diye bir olgu var. bunun karşısında hiç bir güç duramaz.  sen ne kadar çabalasan da boş, düzeysizlik alıp başını gidecektir. 50 -60 yıllık fotoğraf dükkanları kapanıyor,kapanmaya da devam edecek. koskoca 130 yıllık Kodak iflas etti. dergiler de kapanacak,çünkü millet artık fotoğrafçılık konusunda bilgileri internetten,youtube tan falan öğreniyor.  ve artık klasik dergicilik anlayışı da bitmek üzere çünkü e-dergi diye bir şey var. baskı maliyeti yok,dağıtımı kolay.  isteyen herkes e dergi çıkartabilir.

Aslında pentaxtürk olarak e-fotoğraf dergisi çıkartsak fena olmaz.
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: vedib - 12 Şubat, 2015, 11:23:48
Hemen aklıma bu soru geldi "bizler fotoğraf mı çekiyoruz yoksa fotoğraf sanatını mı katlediyoruz?"

Maalesef günümüzde çoğumuz fotoğraf çekiyoruz düşüncesinden yola çıkarak fotoğraf sanatını katlediyoruz.
Ekipman çılgınlığı, bilgisayar müdahaleleri ve en önemlisi fotoğraf alt yapısı olmayan bazı kullanıcıların kimi fotoğraf forumlarında istedikleri gibi at koşturmaları, kendilerini "üstad" yakıştırmalarıyle kompozisyon, kadraj ve perspettiften yoksun görüntüler yayınlamaları bunun göstergesidir.
Paylaşım diye adlandırılan bu fotoğraflar ve yazılar belli bir süre sonra çöp ve ölü link haline gelmesi forumların cazibesini kaybetmesine neden olmaktadır. Arşivlik ve başvuru kaynağı olması gereken fotoğraf forumları duygusal yorum ve cafeforum özelliğine dönüşmektedir.
Fotoğraf birikimi olan kullanıcılar buna benzer oluşumlardan uzak durmak ve birikimi olmayan kullanıcıların itibarsızlaştırma çabalarından bu şekilde fotoğraf forumlarına girmemekte; bilgi birikiminden kullanıcılar mahrum kalmaktadır. 
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: ozbay08 - 12 Şubat, 2015, 12:20:23
fotoğrafın bir sanat olduğu bile tartışma konusu,bazı ünlü fotoğrafçılar fotoğrafın sanat olmadığı görüşündeler. bunların başında ve en tanınmışı Ara Güler. fotoğraf sanat değilse kimse sanatı katletmiyor.

Ayrıca lomography diye de bir akım var, kural  tanımazlık akımı. her zaman yerde, nasıl istersen öyle çek.kural mı? o da ne
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: vedib - 12 Şubat, 2015, 12:41:37
Ara Güler'in mizacını okumak gerekir...
Ara Güler kısa yoldan sanatçı olunmayacağını belirtmek için "1000-2000-TL DSLR alarak" yapılan çalışmaların yani fotoğrafın sanat olmadığını dile getirmeye çalışmış.
Resim kalemle çizilir ve "Leonardo" için sanatçı demek zorundasınız, Fotoğraf ışıkla çizilen bir resimdir... "Ara Güler" için fotoğraf sanatçısı demek az olur, hayatını bu görüntülere adamış.
Günümüz fotoğraf makinesi kullanıcılarının kısa yoldan ve pahalı ekipman, bilgisayar teknolojisi kullanarak "üstad" veya "Fotoğraf Sanatçısı" ünvanını kendine yakıştırması basitlikten kaynaklanıyor.
Lomography veya Lomografi diye tabir edilen ve analog fotoğraf makinelerle oluşturulan bir nevi bir ideoloji. Bayat filmler ve basit eski fotoğraf makinesi kullanılarak çekilen fotoğraflar teknoloji yoksunudur, asıl amaç kompozisyonu oluşturmaktır. Zaten sanatçının hedefi kompozisyonu oluşturmaktır, bir nevi belgeseldir.

   
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: protist - 12 Şubat, 2015, 13:51:22
Tartışma farklı platformlara kaymış gibi, ama olsun bu konular da tartışılmalı...
Dergilerin çağ dışı kaldığına ve internet ortamına kaydığına vurgu yapıldı. Derginin basılmış veya internet ortamında olmasının hiçbir anlamı yok, içeriği önemli. Dijital fotoğrafçılıktan sonra kurulan fotoğraf sitelerinin ömürlerine bakarsak ne demek istediğimi anlayacasınız. Sanal ortamda ekipmanlar konusunda yapılan değerlendirme ve tartışmaların ne kadarı fotoğraf için yapıldığını bir araştıracak olusak konu daha iyi anlaşılacaktır.
Fotoğrafın sanat olup olmadığı ayrı bir tartışma konusu... Bir yapıtın sanat olabilmesi için estetik kaygısı taşıması, sahibinden izler taşıması gerekir. Bu anlamda çekilen her fotoğraf sanat değildir. Bazen hiçtir, bazen belgedir, bazen de sanattır. Bazen sanattır çünkü, eser sahibinden izler taşıyan estetik yapıtlardır.
Fotoğrafçılıkta dijital uygulamalar eleştirilmekte... Fotoğrafın estetik yönünde iyileşmeleri sağlayabiliyorsa olması gerektiği düşüncesindeyim. Ama hdr tekniği diye heder edilen pek çok kareyi de biliyoruz. Örnekler daha da artırılabilir.
Kısacası fotoğraftan çok ekipmanların ön planda olduğu bir dönemi yaşıyoruz.
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: Baha - 12 Şubat, 2015, 14:43:22
Aslında pentaxtürk olarak e-fotoğraf dergisi çıkartsak fena olmaz.

Hemen cevap veriyorum. :) Özellikle şahsi olarak maddi yol ile de desteklerim. Gönüllü arkadaşlar benimle irtibata geçebilirler. Sürekli hale getirmek çok iyi olur. Bilgi paylaşınca kişilere ulaşınca güzel oluyor. Ama lütfen başlık sahibini rahatsız etmemek adına söylüyorum, bu konu bu başlıkla konuşulmasın. Ayrı bir başlık ile soru/cevap şeklinde tartışabiliriz.
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: Baha - 12 Şubat, 2015, 15:58:42
Her şey sadece ego. Hakikaten ego.

Polemik yaratmak değil amacım tabiki. Öyle algılansın asla istemem. Ama kendime göre Türkiye bazlı bazı tespitlerimi paylaşayım istedim.

25 yaşındayım ve abartmıyorum 20 yıldır fotoğrafın içindeyim. Anasınıfında beslenme çantamla laboratuvara geçerdim. Çok ilgim olmadı aslında bu fotoğraf işlerine. Amacım yardımcı olmaktı hep. Ekmek teknesi sonuçta. :) Ama bazı şeyler ister istemez öğreniliyor. Ona rağmen hala fotoğraf eleştiri kısmında faal olamıyorum. Biliyorum diyemiyorum kendime. Eleştirim renk tonlarına oluyor genelde. İnsan biraz da haddini bilmeli diyorum kendime. Ustalar okursa? Bilmiş gibi konuşup ego yapmak iyi de bilenine denk gelmek sert bir kayaya çarpmak gibi.. :) Rezillik.

3 ay önce fotoğrafa başlamış kişilere bakıyorum. Tabi ki yorum yapsınlar. Tabi ki fikirlerini paylaşsınlar. Ama o, usta biri karşısındayken "ben fotoğrafın cahiliyim. Bak o benden iyi. Onu yerden yere vurmaya çalışıp egomu tatmin etmeyim onu pek sevmesem de ona saygı göstereyim. Ondan bir şeyler öğreneyim." demiyor. Neden? Ego...

Fotoğraf dergileri de keza böyle. İsim verip tüm piyasayı allak bullak edip dengeleri değiştirmek var da neyse... :) İsimsiz eleştireyim. Bir fotoğraf kurs eğitmeni makine mühendisi. Ama yurtdışına geziler düzenliyor. Bilmem kimlere özel dersler veriyor. Karşıma geçmiş anlatıyor. :) Ama sormadım ki ona. Ego..... Bir diğeri dergi çalışanı. Tanışalım dedim. Emniyet müdürlüğüne ders veriyormuş. Ondan başkasıyla çalışmıyorlarmış. İyi de sormadım arkadaşım. :) Neler neler anlattı. Peki sonra ne dedi dersiniz? Bilmem hangi köye gidecekmiş. Orada yaşlı insanlardan çok güzel fotoğraflar elde edermiş. Yuh yani tüm piyasa bıktı öyle fotoğraflardan o hala egosuyla uğraşıyor... Ve bu verdiğim örnekler Türkiye piyasasında kendilerine yer edinmiş kişilerden.

Fotoğraf esnafı da 10 yıl önce fırıncı, demirci, bakkal dükkanı sahibi kişilerden oluşmaya başladı. O da ayrı bir konu.

Fotoğraf ustadlarına neredeyse yalvardım. :) Birkaçını ikna ettim, siteye getirdim. 2'sini üyelerimiz kaçırdı. Diğerleri bunları görünce hiç daha mesaj atmamışken uzaklaştı gitti. Kimler bu ustaları kaçırdı? Memur, öğrenci, alkolik, çöpçatan.... Fotoğrafa birkaç ay önce başlamış kişiler yani. Bu, meslekleri küçümseme olarak algılanmamalı.

Baş koltukta oturan ben olunca doğal seleksiyon... elendi tabi seviyeyi aşağı çeken insanlar. Ancak PentaxTurk bu piyasada henüz yüzde dilimce çok büyük değil. Sınırlarımız şuan için sadece burası. Ve tüm piyasa mahvolmuş durumda. Neler olacak bilmiyorum. Ama çok da iyi durumda değil sektör. Ticari fotoğraf çeken ajansları eleştirmedim daha. :) Yada artık "düğün fotoğrafçısı" demenin kötü birşeymiş gibi algılandığına değinmedim.

Bence bunlar sadece ego. İnsanın doğasında var tabi ama ego ile cahillik birleşirse yıkıcı olabiliyor. Herkese tavsiyem bu gibi şeyleri ayıplamalıyız. Böyle insanları gerekirse dışlamalıyız. İnsanları değiştirmek zor. İnsanlara bir şey anlatmak zor. Dışlamak hoş değil belki ama bazı şeyleri korumak için ne yazık ki şart.

Ceptelefonu ile yazıyorum. Yazım hatalarımı hoşgörün lütfen. :)
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: vedib - 17 Şubat, 2015, 11:33:09
Hemen aklıma bu soru geldi "bizler fotoğraf mı çekiyoruz yoksa fotoğraf sanatını mı katlediyoruz?"

Her şeyin sadece ego olduğu bir gerçek... "shutter" acımayın basın; DSLR'nin 100.000 çekimde olması ne demek,
Cevabı net bir şekilde verilebilir... = Fotoğraf çekmesini bilmiyorum, tesadüfen oltaya ne takılırsa...

Ayrıca gruplaşmaları teşvik edici hareketler, ben en güçlüyüm egosu... yönetime meydan okumalar.

Fotoğraf ile ilgili ne paylaştınızda müdahale edildi, hangi fotoğraf ekipmanını veya fotoğraf bilgisini paylaştığınızda negatif tepki gösterildi... Yayınladığınız ve uzun süre başvurulan yazılar ve görüntüler paylaşımdır, gerisi fotoğraf forumunu hantallaştıran ölü link, çöp ve bilgi kirliliğidir.



 
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: rocker_tr - 17 Şubat, 2015, 14:19:16
Belki resim gibi fotoğrafın kurtuluşu için bir yeni icat lazım. ^^

Biraz kapalı bir anlatım oldu. Açacak olursak; resim sanat olmaktan çıkmış zenginlerin elinde portre ve tavanlara duvarlara dekor yapmaktan başka bir şey olmamıştı. Fakir kimse resim göremiyordu bile. Kendine resim almak, kendinin resmini yaptırmak onlar için hayaldi. Derken bir gün fotoğraf diye bir şey çıktı. Oldukça ucuz bir şey. bir anda herkes fotoğrafa yöneldi ve resim özgür kaldı. Kimisi derki fotoğraf resmi öldür. Hayır resmin ticari mal olması öldürdü. Sadece devam edenler resmi sanat için yapanlardı. Bakalım fotoğraf ne zaman özgür olacak. ^^ Belkide bir şekilde bizler farklı bir şey yaratabiliriz.

Sanat kaygısı olan kişilere bakın ellerinde  küçük makineler var yada zamanına küçük makineler ile başlamışlar. Başlayamasalardı şimdi hiç bir şey yapmamış olurlardı. Ben ikinci el ucuz bir makineleyle başladım. Sanat kaygım var. Edine bildiğim bilgi sınırlı. Bunun için neler yapılabilir. Sanat kaygısı olanlara nasıl ulaşılabilinir onları nasıl yönlendirilebilinir. Bence bunları düşünmek daha doğru olur. Onlar makine eleştiriyor bizlerde makine eleştirisi yapanları eleştiriyoruz. Bizimde onlarla aramızda hiç bir fark kalmaz.
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: caucassian - 17 Şubat, 2015, 17:52:01
Her şeyin sadece ego olduğu bir gerçek... "shutter" acımayın basın; DSLR'nin 100.000 çekimde olması ne demek,
Cevabı net bir şekilde verilebilir... = Fotoğraf çekmesini bilmiyorum, tesadüfen oltaya ne takılırsa...

Ayrıca gruplaşmaları teşvik edici hareketler, ben en güçlüyüm egosu... yönetime meydan okumalar.

Fotoğraf ile ilgili ne paylaştınızda müdahale edildi, hangi fotoğraf ekipmanını veya fotoğraf bilgisini paylaştığınızda negatif tepki gösterildi... Yayınladığınız ve uzun süre başvurulan yazılar ve görüntüler paylaşımdır, gerisi fotoğraf forumunu hantallaştıran ölü link, çöp ve bilgi kirliliğidir.



 

+1 :)
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: arslanturegun - 17 Şubat, 2015, 21:53:58
Sanat eseri olmayan fotoğrafın da var olduğunu kabul edebilsek tüm problem çözülecek aslında.
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: ysf044 - 18 Şubat, 2015, 02:20:53
Fotoğraf artık sanatsal bir unsur olmaktan çıktı dijitale geçerek artık sayısal bir veri oldu, artık bir sanat değil hobi oldu kimilerine göre para kazanma kimine göre hobi kimine göre hatıra oldu artık herkes fotoğraf çekebiliyor. Sanat icraatında ortaya çıkarılan eser çıktıktan sonra değişmez çünkü artık o bir sanat eseridir. Ama sayısal fotoğrafta her süreçte yazılım ile değiştirmeler yapabilirsiniz o yüzden artık fotoğrafa sanat olarak bakmamak lazım çünkü sanatı sanatçı icra eder herkes yapamaz ama şuan 3 yaşındaki çocuk bile telefonu alıp fotoğraf çekebiliyor. O yüzden fotoğraf çekeme zevkini hobisini belli bir kalıba sokarak bu kişiler yapar bu kişiler yaparsa sakıncalı olur gibi bir düşünce yaratmak yanlış bir düşünce olur. Artık günümüz fotoğraf makineleri usta kullanıcıya ihtiyaç duymuyor denklaşöre basabilen herkes fotoğrafçıdır herkesin kadrajdan konuya bakışı farklıdır. Lisede matbaa bölümü okurken çektiğim pozları okulun matbaa atölyesine götürürdüm hem sınıf arkadaşlarım için eğitim malzemesi olurdu hemde filmlerin banyosunu yapmış olurdum. Fotoğrafın çekilmesi banyo yapılması ve baskıdan çıkması 1 haftayı bulurdu ama şuan 1 fotoğrafın ortaya çıkması 2 saniye sürüyor. Bu işler artık eskisi gibi değil o yüzden kendimizi fotoğrafçı görüp şimdiki gençleri amatör diyerek sınıflandırmak yanlış. Fotoğraf hayatımızın bir parçası oldu artık cepten selfi çekenler yediği yemeği çekip paylaşanlar herkes artık herşeyin fotoğrafını çekiyor o anı dondurup kayıt ediyor sonuç olarak ortaya fotoğraf çıkıyorsa olay bitmiştir. mobese kameralar bile fotoğraf çekebiliyor kimsenin denklaşörüne basmasına gerek kalmadan, burada fotoğrafcılık adına bir ayrım yapmamız gerekirse kişinin konuya bakış açısına bakarak ayrım yapabiliriz. Ben fotoğrafı rast gele çekerim olduğu gibi diğer çeken farklı bir kadrajdan bakarak değişik bir kompozizyon ortaya koyar fark burdan ortaya çıkar. Aksi takdirde hiç bilmeyen birisinin eline  FF bir göveyle güzel bir lens verin jilet gibi foto çeker neden çünkü artık olayı makineler bitiriyor çekenler sadece kendi kadrajını belirliyor fotoğraflarında.
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: MC145 - 18 Şubat, 2015, 09:48:47
herkes fotoğraf çeker ama herkes en iyi fotoğrafı çekemez, sualtı fotoğrafçılığı, gökyüzü fotoğrafçılığı, ve yaban fotoğrafçılığı ve bir de haber fotoğrafçılığı.. Asıl maharet bu branşlarda. Herkes fotoğraf çeker ama herkes her yerde fotoğraf çekemez.
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: arslanturegun - 18 Şubat, 2015, 11:09:42
Olayı analog-dijital karşılaştırmasına getirmemekte fayda var.
Belki filmli zamanda, yapacağımız çekimlerde şimdikine göre biraz daha dikkatliydik ama o zaman da spor fotoğrafçısı yine spor fotoğrafçısıydı, sanatçı değil.
Dijital ve internet sayesinde fotoğrafa yönelim arttı. Bunların bir kısmı, belki de büyük çoğunluğu benim gibi "hobici" ama içlerinde Ara ustayı bile imrendirecek fotoğraf çekenler olduğunu görüyorum ve seviniyorum.
Fotoşop ile müdahale ediliyormuş. Edilsin. Ansel Adams da karanlık odada müdahale ediyordu. Onun zamanında fotoşop olsaydı, kalıbımı basarım karanlık oda yerine aydınlığını tercih ederdi.
İşin özü şu; fotoğraf ve fotoğrafçılık iyiye gidiyor. İnsanlar kötüye gidiyor. Bence bunun nedeni de, bir şeyi illa ki kendi istediği veya öğrendiği şekilde görmek isteyen, yeniliğe açık olmayanlar. Ve, çektiği binlerce kare fotoğraftan ikisi ödül alınca veya beğenilince kendisini sanatçı / üstad sanan ne oldumcu fotoğrafçılar.
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: rocker_tr - 18 Şubat, 2015, 12:20:05
Olayı analog-dijital karşılaştırmasına getirmemekte fayda var.
Belki filmli zamanda, yapacağımız çekimlerde şimdikine göre biraz daha dikkatliydik ama o zaman da spor fotoğrafçısı yine spor fotoğrafçısıydı, sanatçı değil.
Dijital ve internet sayesinde fotoğrafa yönelim arttı. Bunların bir kısmı, belki de büyük çoğunluğu benim gibi "hobici" ama içlerinde Ara ustayı bile imrendirecek fotoğraf çekenler olduğunu görüyorum ve seviniyorum.
Fotoşop ile müdahale ediliyormuş. Edilsin. Ansel Adams da karanlık odada müdahale ediyordu. Onun zamanında fotoşop olsaydı, kalıbımı basarım karanlık oda yerine aydınlığını tercih ederdi.
İşin özü şu; fotoğraf ve fotoğrafçılık iyiye gidiyor. İnsanlar kötüye gidiyor. Bence bunun nedeni de, bir şeyi illa ki kendi istediği veya öğrendiği şekilde görmek isteyen, yeniliğe açık olmayanlar. Ve, çektiği binlerce kare fotoğraftan ikisi ödül alınca veya beğenilince kendisini sanatçı / üstad sanan ne oldumcu fotoğrafçılar.

“İzmir'de Kent ve Ulaşım” Konulu Fotoğraf Yarışması

Katılan kişi sayısı : 69 kişi
Katılan fotoğraf sayısı : 253 toplam

1. (http://www.tfsf.org.tr/upload/images/1.%20seref%20artagan%20-%20izmir.jpg)

Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu gözetimindeki yeni biten bir yarışmada 1. olan fotoğraf. ^^
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: arslanturegun - 18 Şubat, 2015, 13:47:35
Demek istediğim tam da bu işte.
O kalan 252 fotoğraftan en az 50 tanesi bundan çok daha iyidir eminim.

Adında "sanat" geçen bir kurum bu fotoğrafa birinciliğe lâyık gördüyse bence tartışılması gereken fotoğrafı gönderenin değil değerlendirenin kalitesi.
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: Mikrobiyolog - 18 Şubat, 2015, 14:57:05
Fena, ama diğer fotoğrafları da görmek lazım (en azından ben çok merak ettim).
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: ozbay08 - 18 Şubat, 2015, 15:43:37
2.ve 3. olan fotoğraflar iyi. 1. olan fotoğrafa acayip torpil geçmişler.
http://www.tfsf.org.tr/yarisma_detay.asp?ID=283
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: rocker_tr - 18 Şubat, 2015, 15:49:13
2.
(http://www.tfsf.org.tr/upload/images/2.%20cemil%20akyuz.jpg)
3.
(http://www.tfsf.org.tr/upload/images/3.%20erdinc%20yilmaz.jpg)

Sergileme

(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/p480x480/10941015_415148695321330_7904959962743459645_n.jpg?oh=71b4b723ce3427ef49fab58544f1ba4e&oe=55519B92&__gda__=1434959052_cf4b369005895da440992ceb421e5b19)

(https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/s720x720/10866245_415148758654657_8794777004349702684_o.jpg)

Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: mk52 - 18 Şubat, 2015, 16:53:26
amatör kendini fotoğrafçılıkta geliştirmeye çalışan biri olarak birinci seçilen fotoğraf bence çok sıradan
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: protist - 18 Şubat, 2015, 17:09:39

İşin özü şu; fotoğraf ve fotoğrafçılık iyiye gidiyor. İnsanlar kötüye gidiyor. Bence bunun nedeni de, bir şeyi illa ki kendi istediği veya öğrendiği şekilde görmek isteyen, yeniliğe açık olmayanlar. Ve, çektiği binlerce kare fotoğraftan ikisi ödül alınca veya beğenilince kendisini sanatçı / üstad sanan ne oldumcu fotoğrafçılar.
Tam da sorunun kaynağına dokunulduğu düşuncesindeyim. Altına imzamı atarım. İyi fotöğraflar üretiliyor, güzel işler çıkıyor, ama her alanda olduğu gibi ego mastürbasyonu yapanların sayışi bu alanda biraz fazla veya gözümuze fazlaca ilişyorlar.
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: Lupara - 18 Şubat, 2015, 20:08:10
Eskiden fotoğrafçılık bir sanat ve ustalık isteyen bir işti. Günümüzde bas-çek haline geldi.
Yakında fotoğrafçılık diye bir meslek kalmayacak. Bu işten para kazanmayı düşünen varsa bence alternatif işler de bakmalalı. Sanatsal açıdan devam eder tabi ki.
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: arslanturegun - 18 Şubat, 2015, 20:47:53
Sanat kısmını dışlayacak olursak, fotoğrafçılık eskiden fizik, kimya ve matematikti. Şimdi sadece fizik ve matematik. Değişen tek şey film gitti elektronik sensör geldi. Cep telefonları ile benden / üstadlardan (!)  çok daha iyi fotoğraf çekebilenler var. Yani olay basitçe bas çek değil. Görebiliyorsa çeker.
Makine ve objektifine laf geçirebilen herkes fotoğrafçıdır benim gözümde.
Ekmek yemek isteyen, her koşulda kendini kanıtlayıp o ekmeğin âlâsını yer.
Ama eğer diyorsanız ki, herkes bu işi yapmasın da o ekmekten 2 dilim fazla yiyelim, o zaman sadece odaya kayıtlı fotoğrafçıların bu işi yapması gerekir. O odanın adam gibi denetim yapıyor olması, fiyatları belirlemesi ve bunu sıkı sıkı kontrol etmesi gerekir.
O yüzden, bırakın isteyen istediğini, istediği şekilde çeksin.
Herkes eleştiri kabul etmeyebilir. Ben en iyi örneğim buna. Niye öyle niye böyle sorularına "SANA NE" diye cevap veririm. "Benim çektiğimi beğenmiyorsan git sen çek" derim. Beğenmediğim fotoğraf olursa da "BANA NE adam çekmiş" deyip yürür giderim.
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: rocker_tr - 19 Şubat, 2015, 15:56:26
EN İYİ KAMERALI İKİ TELEFON DSLR FOTOĞRAF MAKİNESİNE KARŞI.. (http://forum.donanimhaber.com/m_102899957/f_//tm.htm#102942955)

aynı şekilde farklı bir iş için bir kare çekmemiz gerekti, Nikon D70 ile çekmeye çalıştığım kareyi defalarca çektim ama aracın renk canlılığını bir türlü alamadım, sonra önceki telefonum olan Galaxy Note 3 ile HDR ON konumunda çektiğim fotoğraf daha çok işimize yaradı..

D70
(http://i.hizliresim.com/58gJpA.jpg)

Galaxy Note 3 (HDR ON)
(http://i.hizliresim.com/ZLZmyG.jpg)

Böyle mantar gibi çoğalan bir sürü insan da var.

Böyle bir cevap verdim ama boşa muhtemelen.


(http://cache.donanimhaber.com/ImageThumbnail2.aspx?path=http://store.donanimhaber.com/36/95/cc/3695CC3C11FB19437159ED473E641AB1.jpg&t=102899957&size=1&bound=0&border=0&resolution=0&overrides=240)

Çekilen foto tamamiyle hileli. Nasıl hileli birinde ışık kullanılmış diğerinde hiç kullanılmamış. Üstüne bir de fotoğraf kalitesi HDR kullanılmış aynı şartlarda aynı değerlerde bir fotoğraf çekerseniz olay daha farklı olacaktır. muhtemelen pozlamada en aydınlık ve yansıyan yerden yapılmış ki enstantane süresi baya düşmüş karanlık, ışıksız bir ortamda flashıda kapayıp 1/800 - f/14 değerinde çekemek için de isosunu baba açmışsınız ki bu değerlerde rezil bir fotoğraf çıksın ve insanları kandırabilesiniz. Yaptığınız büyük bir terbiyesizlik.


D70 : https://www.flickr.com/groups/d70/pool/
Başlık: Ynt: Fotoğrafçılık nereye gidiyor?
Gönderen: vedib - 09 Ağustos, 2017, 12:21:01
Maalesef günümüzde çoğumuz fotoğraf çekiyoruz düşüncesinden yola çıkarak fotoğraf sanatını katlediyoruz.
Ekipman çılgınlığı, bilgisayar müdahaleleri ve en önemlisi fotoğraf alt yapısı olmayan bazı kullanıcıların kimi fotoğraf forumlarında istedikleri gibi at koşturmaları, kendilerini "üstad" yakıştırmalarıyla kompozisyon, kadraj ve perspektiften yoksun görüntüler yayınlamaları bunun göstergesidir.
Paylaşım diye adlandırılan bu fotoğraflar ve yazılar belli bir süre sonra çöp ve ölü link haline gelmesi forumların cazibesini kaybetmesine neden olmaktadır. Arşivlik ve başvuru kaynağı olması gereken fotoğraf forumları duygusal yorum ve cafe forum özelliğine dönüşmektedir.
Fotoğraf birikimi olan kullanıcılar buna benzer oluşumlardan uzak durmak ve birikimi olmayan kullanıcıların itibarsızlaştırma çabalarından bu şekilde fotoğraf forumlarına girmemekte; bilgi birikiminden kullanıcılar mahrum kalmaktadır.