Pentax Türkiye Topluluğu

Pentax Objektifler ve Aksesuarları => Pentax Marka Objektifler => Pentax-K Sabit Odaklı => Konuyu başlatan: vedib - 06 Temmuz, 2017, 02:00:25

Başlık: SMC PENTAX 1:3.5/35
Gönderen: vedib - 06 Temmuz, 2017, 02:00:25
(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2017/07/SMC-PENTAX-35mm-f3.5.jpg)
       Genel amaçlı mimari, manzara, iç mekan ve reklam fotoğrafçılığı için ideal bir objektiftir. 1975~1977 yılları arasında Asahi Opt.Co., Pentax tarafından 24X36mm tam kare FF (Full frame) olarak analog filmli gövdeler için piyasaya sunulmuşsa da günümüzde kullanıcılar 16X24mm (Half frame) APS-C (Advanced Photo System type-Classic ) için diğer bir deyişle 1,5 çarpanlı DSLR "Digital Single-Lens Reflex" daha yaygın kullanmaktadırlar. Optik yapısı itibariyle diğer klasik Pentax kalitesi ve yapısını kendinde barındırır. Lens kalitesi dışında en önemli özelliği basit bir bakımla uzun yıllar kullanılması fotoğraf makinesi kullanıcılarının gözdesi yapmıştır. Fotoğraf kullanıcıları tarafından tercih edilen lens gurubu sabit olan objektiflerdendir. Optik elemanlar parlamayı önleyici SMC (Super Multi Coating) tekniğiyle kaplanmıştır. Metal (Stainless steel) Pentax-K bayonet yapıda ve ön optik elemanı sabit yapılı olduğundan polarize ve özel efekt filtre kullanımına uygundur. Orijinal Pentax “PH-S 52mm” kare yapılı veya metal 52mm yuvarlak geniş yapılı parasoley ile kullanımı rahattır.   
       Pentax'ın "SMC PENTAX 1:3.5/35" geniş açılı objektif olmasından dolayı alan derinliği geniştir. İç mekan çekimlerinde oldukça başarılıdır. En açık diyafram değerinde Bokeh (bulanık efekti) estetik yönden yeterlidir; ama basit optik bükülmeden dolayı portre fotoğrafçılığında uygun değildir. Manzara, iç mekan, genel etkinlik, konser, mimari ve reklam fotoğrafçılığı için idealdir. Pentax DSLR gövdelerin "M" manuel çekim modunda en doğru şekilde kullanılmakta olup "yeşil tuş" aracılığıyla pozlama değerini gövde yapmaktadır. Manuel fokus yapıda olduğu için metre ayarı manuel yapılmaktadır. Alan derinliği (hyperfocal) geniş olduğu için manuel netleme ayarı rahat bir şekilde yapılabilmektedir.
       Pentax'ın "SMC PENTAX 1:3.5/35" objektifi genel ve Pentax kullanıcıları diyafram açıklığının yeterli olması, metal ve basit yapısından dolayı uzun yıllar basit bir bakımla yeni gibi kullandıklarından tercih etmektedirler. Diyafram bileziği olduğundan Pentax SLR ve DSLR gövdelerle uyumlu; tamamında sorunsuz bir şekilde kullanılmaktadır. Keskinliği mükemmel olan bu objektifin birçok firma tarafından yapılan Çözünürlük Testlerinde 1:8 diyafram değerinin en ideali olduğu tespit edilmiştir. Manzara ve mimari fotoğrafçılığında azami alan derinliği (hyperfocal) mesafesi yeterlidir. Fotoğraf piyasasında daha az bulunan objektiflerdendir. Genel optik tasarımı klasik Pentax objektif dizayda imal edilmiştir. Ayrıca daha önceki M42 versiyon ve piyasadaki “Super-Multi-Coated TAKUMAR 1:3.5/35" objektiften sonra Pentax-K bayonet olarak yeniden dizayn edilmiştir.
       Pentax'ın "SMC PENTAX 1:3.5/35" objektifi kullanıcıları bu serinin daha iyi görüntü verdiğini savunsalar da diyafram değeri dışında  "SMC PENTAX-M 1:2.8 35mm"  objektiften pek farklı olmadığı bir gerçektir. Macro objektif olmasa da 1:6.25 (0.16X) büyütme oranı ve kaliteli görüntü vermesi açısından macro çekimlerde ters objektif olarak kullanılmaktadır. Basit optik dizilimli oluşu ilgi odağı haline gelmesine sebep olmuştur. İlk optik tasarım 1959 yılında M42 yapıdaki “Auto-Takumar 1:3.5 f=35mm” objektif optik kaplama dışında değişmeden son tasarım Pentax-K bayonet yapıda olarak 1975~1977 yıllarına kadar "SMC PENTAX 1:3.5/35” olarak devam etti.
       Pentax'ın "SMC PENTAX 1:3.5/35" objektifi köşeden köşeye keskin görüntü oluşturduğundan özellikle Canon DSLR "Digital Single-Lens Reflex" kullanıcıları arka diyafram mandalını sökerek “FF” gövdede kullanmaktadırlar. Günümüz 24X36mm sensörlü PENTAX K-1 gövdede sorunsuz olarak “M” çekim modunda kullanılmaktadır.

Türkiye'de 2017 yılında ortalama 2.el satış fiyatı : 150-TL.

Genel Özellikleri :   Standart manuel kısa geniş açı objektif

Optik dizaynı .............................. : 4 grup 5 eleman
Diyafram yaprak sayısı ................ :  5
Diyafram açıklığı ......................... : 1:3.5 - 1:22
Asgari Netleme ........................... : 35cm
Filtre çapı .................................. : 52mm.
Ağırlığı …………............................ : 161 gr.
Odak Bağlantı Mesafesi ............... : 45.46mm. (flange focal distance)
Bağlantı yapısı "bayonet" ............. : Pentax-K
Parasolay (gölgelik) .................... : PH-S 52mm / PH-SA 52mm   
Ürün numarası ........................... : 22340

(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2017/07/SMC-PENTAX-f3.5-35mm.jpg)
(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2017/07/SMC-PENTAX-f3.5-35m.jpg)