Gönderen Konu: Manuel lens alırken nelere bakılmalı?  (Okunma sayısı 10892 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

photo-pentax

  • Ziyaretçi
Manuel lens alırken nelere bakılmalı?
« : 27 Temmuz, 2011, 13:31:31 »
Manuel lensler rahat bulunabilirlikleri,nispeten uygun fiyatları ve verdikleri fotoğraf kaliteleriyle gerçekten vazgeçilmezlerimiz durumundalar.Basitçe bu lensleri alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?
1-Ön optiği saran tanbur belkide ilk bakılması gereken yerler arasında.Bu tanburu içeriden genellikle 3 adet vida tutar.Bu vidalardaki gevşemeler yada vida boşluklarındaki çatlamalar ön tanburun sallanmasına sebebiyet verir.Tanburun sallanması focus yaptığımız sırada tanburun focus halkasına sürtmesi ile bizi rahatsız eder.
2-Focus halkasına baktığımızda (zor dönme-kolay dönme-arada boşluk yapma) gibi sorunlar la karşılaşabiliriz.Aslında bunlar sadece lenslerimizin yaşıyla alakalı.Focus dişlilerindeki yivlerin yağları zaman+tozdan dolayı bu sorunları çıkartıyor.Ortalama bi manuel lensin yaşının 30 olduğunu düşünürseniz gayet makul bi durum bu!Bu tip bi lensle karşılaştığınızda bayonet kısmını çıkarıp (temizlik+yağlama) yaparsanız sorun ortadan kalkar.Yağlama işlemi sadece yivlere yapılmalıdır ve vazelin gibi katı bir yağ kullanmalısınız.
3-Diyafram tekeri ve diyaframa gelirsek.Diyafram tekeri zaten sorunu olmayan bi parçadır.İçindeki topun büyüklüğüne göre ya sert ya yumuşak atlama yapar.Diyafram tekeriyle birlikte diyaframın eş zamanlı hareketleri gözlenmelidir.Diyafram bıçakları her diyafram değerinde takılmadan hareket etmelidir ve bıçaklarda yağlanma gibi bir sorun olmamalıdır.
4-Optiklere gelirsek lenslerimizin yaşından dolayı camlarında (küf-mantar-toz-çizik-sararma) gibi sıkıntılar olabilir.Toz genelde tüm manuel lenslerde vardır.Tozun boyutuna göre değerlendirme yaparsınız.Fotoğrafa bi etkileri olmaz.Mantar ve küf daha nadir görülmekle birlikte bunlarında kabul edilebilir bir boyutu vardır.Makul ölçülerdeki küf ve mantarın fotoğrafa bi etkileri yoktur.Optiklerinde sararma olan lenslerden uzak durulmalı deyip sararma kısmını geçiyorum.Çiziğe gelirsek çiziğin fotoğraflara yansıdığı durumlar çok enderdir ama optiği çizikli bir lens almaya çokta gerek yok.
5-Bayonet kısmındaki pimin diyafram tekerini hareket ettirince hareket edip etmediğine bakılmalıdır.Hareket etmiyen pimler k100d-k200d-k10d gibi eski modellerde sorunsuz çalışırken kx-kr gibi modellerde yeşil tuşa bastığınızda ışık ölçme işlemini yapmazlar.
6-Lensin genel kozmatiğine bakılır.


Kendi görüşüm ben lens alırken her zaman müthiş temizini ararım.Çünkü çok nadide bi model aramıyorsanız hepsinin tertemizi bulunabilir.
Konuya diğer arkadaşlardanda ilaveler gelirse daha faydalı olur.Elbet atladığım kısımlar vardır.

Çevrimdışı Baha

  • Admin
  • Üye
  • *****
  • İleti: 3.787
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
Ynt: Manuel lens alırken nelere bakılmalı?
« Yanıtla #1 : 27 Temmuz, 2011, 13:51:05 »
     Temizlik çok önemli değil benim için. Bileziklere bakmalı, camda derin kalıcı çizikler var mı, diyaframı en düşük değere alıp arka diyafram çubuğunu oynatırım. Yapraklara bakarak tabi, takılma yada yavaşlama var mı yaprak hareketlerinde??
« Son Düzenleme: 26 Şubat, 2015, 15:13:51 Gönderen: bFeeL »
PENTAX K-3
SMC PENTAX-FA* 1:2 24mm IF AL
SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.9 43mm Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.8 77mm Limited

I'm a Photographer, not a Terrorist.

Çevrimdışı vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.563
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
Ynt: Manuel lens alırken nelere bakılmalı?
« Yanıtla #2 : 27 Temmuz, 2011, 14:04:01 »
        İyi parıldıyan bir lens piskolojik olarak bizi tatmin etmeli. Temizliği bu yönden önemli diyebilirim. Ama en önemlisi diyafram kısık iken veya A modunda iken lensin arkasındaki mandalı çekip bıraktığımızda diyafram yaprakları hızlı ise sorun yok demektir. Fokus halkası iyi çalışıyor ve netlemeyi yapıyor fazla teferruata  gerek yok; zaten sıfır lens almıyorsunuz. Ama sırf fiyatını düşürme çabanız varsa " lenste iki toz tanesi var.... lensin arka ve ön kapağı yok.... masum kullanmaktan dolayı olan iki çizgi için.. lens darbeli ve yıpranmış" diyebilirsiniz.  Ama içinize sinmeyen lensi almanızı tavsiye etmem. Bu edebiyatlara gerek yok.   

Çevrimdışı Baha

  • Admin
  • Üye
  • *****
  • İleti: 3.787
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
Ynt: Manuel lens alırken nelere bakılmalı?
« Yanıtla #3 : 05 Mart, 2015, 14:59:31 »
Yakın tarihte Pentax 43mm 1.9 Limited aldım. Darbesi çiziği yok. Ama diyafram 11 civarı çekimlerde bazen bembeyaz görüntü veriyor. Yaprakları kontrol ettim ki kapanması bazen gecikiyor. Dolayısıyla fazla ışık alıp bembeyaz görüntü sunuyor. Bu bence objektifin uzun süredir kullanılmamasından kaynaklı. Güneş ışığı almış olabilir yada nem... Kullandıkça gecikme hatasının azaldığını gözlemliyorum açıkça. Tamamen düzelmezse sanırım yaprak kısmı temizlenmesi gerekecek.
PENTAX K-3
SMC PENTAX-FA* 1:2 24mm IF AL
SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.9 43mm Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.8 77mm Limited

I'm a Photographer, not a Terrorist.

Çevrimdışı ysf044

  • Üye
  • *****
  • İleti: 375
    • Profili Görüntüle
Ynt: Manuel lens alırken nelere bakılmalı?
« Yanıtla #4 : 05 Mart, 2015, 15:49:25 »
Bıçaklarda yağlanma yoksa temizletmeye gerek yok zaten yağlanma varsa dışarıdan bakınca gözükür. Bendeki manuel lenslerde aynı durumdaydı uzun zamandır kullanılmadığından diyafram yaprakları takılıyordu arka kısımdan diyafram mandallarına çok az makina yağı damlattım damlatmaktan ziyade hafiften tepesine sürdüm biraz alt kısma sızacak kadar şuan şıkır şıkır sıkıntı yok, çok az olmalı aksi taktirde yapraklara ve optik cama geçebilir yağ çünkü makina yağını hafif sürmeniz bile yetiyor çabuk yayılıyor.

 

Pentax Uyumlu Lens Kısaltmaları

Başlatan REİS

Yanıt: 11
Gösterim: 18435
Son İleti 30 Haziran, 2014, 09:13:35
Gönderen: vedib
Ürün çekimi için lens hk.

Başlatan sercansokmen

Yanıt: 7
Gösterim: 6508
Son İleti 03 Mart, 2020, 09:36:55
Gönderen: sercansokmen
Kit Lens Hakkında Bilgiler

Başlatan JoRDaN

Yanıt: 1
Gösterim: 4289
Son İleti 20 Mart, 2012, 15:21:30
Gönderen: vedib
Sigma Lens Kısaltmaları

Başlatan vedib

Yanıt: 1
Gösterim: 5867
Son İleti 23 Haziran, 2017, 10:01:39
Gönderen: vedib
M42 lens kullanımı

Başlatan photo-pentax

Yanıt: 13
Gösterim: 15488
Son İleti 05 Nisan, 2014, 00:43:04
Gönderen: avcuzade