Gönderen Konu: JANPOL COLOR 1:5.6 80mm “enlarger lens Internal filters box”  (Okunma sayısı 6782 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.563
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay

                                                                       JANPOL COLOR 1:5.6 80mm  “enlarger lens Internal filters box”
 
              Polonya Varşova menşe ("JANPOL COLOR 1:5.6/80" enlarger lens Internal filters box) objektif Agrandizörlerde kullanılmak için dizayn edilmiş sabit lens gurubu olan; fokus ayarı için metre kadranı olmayan sabit  bir objektiftir. Dizayn ve yapı olarak tamamen sabittir. Orta format objektif grubundandır. Objektifin ön elemanın çevresinde diyafram kadranı; iki yanındada renkli filtre kadranları mevcuttur.
            Agrandizör Renkli Objektifi "Enlarger Color Lens"  agrandizörde Renkli baskı işleminde renk düzeltmesi; Çıkarımsal Renk sentezi (Subtractive color mix) olarak asetat yapılı çok değişik renk değerinde (Magenta-Cyan-Yellow) Kırmızı-Mavi-Sarı renkteki filtreler agrandizör filtre çekmecesine yerleştirilip renkli fotoğraf baskısı yapılmaktaydı. 1963 yılında PZO (Polskie Zakłady Optyczne) adlı bir polonya şirketi "JANPOL Color Enlarger Lens Internal Filters Box" diye bir renkli filtre ihtiva eden objektifin lisansını aldı.(Made in Poland, Patent No: 42618) Bu objektifin yapısı gereği diyafram yaprakları dışında ek olarak benzer bir mekanizma ile (Magenta-Cyan-Yellow) renklerinden oluşan cam yapraklardan oluşuyordu. Bu objektifin yapısından dolayı (Magenta-Cyan-Yellow) Kırmızı-Mavi-Sarı renkteki filtreler kullanıcıya önemli zaman kazandırması dışında, filitre takma çıkarma ve değer bulma zahmetinden kurtarıyordu. Lisans yüzünden rakip firma pazarlamacıları gizli ambargo koyduklarından "JANPOL Color Enlarger Lens" Balkan ülkeleri ve eski Sovyet Cumhuriyetleri dışında yaygın değildir. Yurdumuzda İstanbul Sirkeci piyasasında yaygın olmasada bulunmaktaydı. Eski fotoğraf malzemesi satıcılarında bulunacağını tahmin ediyorum. Objektif genelde M42 (metrik42mm) yapıda ("JANPOL COLOR 1:5.6/80" enlarger lens Internal filters box) diye sorulunca tüm eski nesil fotoğrafçıların hatırlayacağını tahmin ediyorum. Görsellerden görüleceği gibi objektifin yanlarındaki kadranlar çevirilince tüm renkleri elde elmek mümkün olmaktadır. Ayrıca sözkonusu objektif siyah/beyaz agrandizör işleminde de sorunsuz kullanılmaktadır   
          "JANPOL COLOR 1:5.6/80" agrandizör renkli objektifi SLR ve DSLR gövdelerde kullanmak için en ideali "Körük" aparatıdır. 80mm Bağlantı odak mesafesi (flange focal distance) oluşturmak için yaklaşık 30mm ek uzatma ve metre ayarı için körük mekanizması ve M42(metrik42mm)adaptöre ihtiyaç vardır. Macro körük ve M42(metrik42mm)adaptör ile rahat bir şekilde sorunsuz olarak tüm SLR ve DSLR gövdelerde kullanılabilir. Pentax DSLR gövdelerin "M" çekim modunda yeşil tuş aracılığıyla doğru pozlama yapılabilmektedir. Objektifin arkasındaki agrandizör bağlantı parçası kaldırılarak M42 (metrik42mm) adaptöre takmanız yeterlidir. İki yanındaki (Magenta-Cyan-Yellow) Kırmızı-Mavi-Sarı renkteki filtreleri ayarlayarak çeşitli renk tonlarını elde edebilirsiniz. Eğlenceli bir objektiftir.
          "JANPOL COLOR 1:5.6/80" agrandizör renkli objektifi Pentax SLR ve DSLR gövdelerde “Pentax Helicoid Extension Tube K” uzatma tüpü ile orijinal bir şekilde tamamen sorunsuz bir şekilde kullanılmaktadır. Bağlantı odak mesafesi (flange focal distance) oluşturmak veya metre ayarı kadranı hesaplaması gerekmeden  “Pentax Helicoid Extension Tube K” ile kullanmak büyük bir avantajdır. Pentax DSLR gövdelerin "M" çekim modunda yeşil tuş aracılığıyla doğru pozlama yapılabilmektedir.

Not:["JANPOL COLOR 1:5.6/80" enlarger lens Internal filters box] ilk parti lensler PZO (Polskie Zakłady Optyczne) tarafından imal edilmekte iken;  daha sonra WZFO (Warszawskie Zaklady Foto-optyczne) firması ile birleştiğinden son parti lenslerin üzerinde WZFO ibaresi yer almaktadır.
http://www.marcocavina.com/articoli_fotografici/Janpol-Color_Vega-22_Vari-Focal_Computar/00_pag.htm 

Türkiye'de 2012 yılında ortalama 2.el satış fiyatı : 150-TL.
 
Genel Özellikleri : İçten renkli filtreli agrandizör objektifi

Optik dizaynı ......................... :   3 grup  4 eleman
Diyafram bıçak sayısı ......... :   6
Diyafram açıklığı ................ :  1:5.6  - 1:16
Asgari Netleme .................. :  yoktur
Filtre çapı .......................... :   yoktur
Ağırlığı ............................... :  305 gr. 
Bayonet ............................. :  M42 (Metrik 42mm.)

« Son Düzenleme: 23 Aralık, 2017, 16:55:30 Gönderen: vedib »

abcde

  • Ziyaretçi
bi agrandizör lensi için boyutları büyükmüş.
bu arada dikkatimi çekiyor polonyalılar bu agrandizör işlerinde eskiden varlarmış.bol miktarda made in poland agrandizör ve lens gördüm
sanırım polonyalıların artık bu konuda bi varlıkları kalmadı?
teşekkürler vedip bey yazı için zevkle okudum

Çevrimdışı vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.563
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
     İkinci Dünya Savaşı döneminde Nazi Almanya istilasını müteakip Polonya Varşova'daki PZO (Polskie Zakłady Optyczne) Fabrikası tesisleri "Carl Zeiss Jena" yönetimine geçmiştir. 1939-1945 yıllarında teknoloji ve üretim "Carl Zeiss" standartlarında yapılmıştır. Askeri alanda optik ve ölçüm cihazları üretimi  "Carl Zeiss" teknolojisinde yapılıyordu. İkinci Dünya savaşı sonunda çekilen istilacı kuvvetler teknoloji ve imalat standartlarını Polonya Varşova'da bıraktıklarından daha sonraki imalat yüksek kaliteli olarak dünya pazarlarına girdi. Agrandizör ve optik konusunda çok kaliteli ekipmanlar Polonya ve Çekoslovakya imalatı oluşu aslında bir yerde "Carl Zeiss" firmasına borçludur. Yakın tarihe kadar Fotoğraf ekipmanları hep tercih edilmiştir. Günümüzde teknolojiye ayak uydurmadığından unutulup gitmiştir.

Çevrimdışı vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.563
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
Ynt: JANPOL COLOR 1:5.6 55mm “enlarger lens Internal filters box”
« Yanıtla #3 : 15 Kasım, 2012, 00:02:46 »
Çok nadir olsa da JANPOL COLOR 1:5.6 55mm “enlarger lens Internal filters box” modelini bulmak mümkündür. Janpol renkli agrandizör objektifi 55mm olan modeli piyasada az bulunmakla birlikte kullanım kolaylığı olduğundan 80mm modeli daha fazla ilgi görmektedir.

« Son Düzenleme: 01 Ocak, 2013, 18:13:16 Gönderen: bFeeL »

Çevrimdışı vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.563
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
Ynt: JANPOL COLOR 1:5.6 80mm “enlarger lens Internal filters box”
« Yanıtla #4 : 19 Kasım, 2012, 00:02:12 »
       "JANPOL COLOR 1:5.6 80mm" agrandizör objektifinin optiğinin önüne gelen aparatın ne işe yaradığı özellikle forum üye ve ziyeretçileri tarafından ısrarla sorulmaktadır.
        Bilindiği gibi renkli fotoğraf baskı işlemi tamamen karanlık ortamda yapılmaktadır. Objektifin yan taraflarında mevcut filtre değerlerinin yazılı olan kadranın karanlık ortamda kullanıcı tarafından okunabilmesi için sözü edilen plastik prizma aparat lensin ön kısmına getirildiğinde objektiften gelen ışık prızma aracılığıyla renkli filtre kadranını aydınlatmakta ve kullanıcı gerekli değerlere getirebilmektedir. Filtre değerleri ayarlandıktan sonra baskı için plastik prizma objektifin önünden uzaklaştırılması gerekmektedir. Sonuçta plastik prizmanın görevi sadece karanlık ortamda filtre kadranını aydınlatmaktır.
       DSLR gövdelerde kullanımı esnasında ve sonrasında "JANPOL COLOR 1:5.6 80mm" agrandizör objektifinin optiğinin önüne gelen plastik prizma aparatın takılmaması ve kullanılmaması gerekir. İkinci el satışlarda objektif bu amaçla kullanıldığından dolayı söz konusu aparatla satılmadığı görülüyor.


 

CANON LENS EF 1:1.4 50mm USM

Başlatan vedib

Yanıt: 0
Gösterim: 2043
Son İleti 16 Eylül, 2016, 00:10:22
Gönderen: vedib
Schneider-KREUZNACH COMPONON-S 1:2.8 50mm “enlarger lens”

Başlatan vedib

Yanıt: 0
Gösterim: 2974
Son İleti 14 Ağustos, 2014, 09:25:42
Gönderen: vedib
Nikon EL-Nikkor 1:2.8 50mm N “enlarger lens”

Başlatan csahin260

Yanıt: 10
Gösterim: 8029
Son İleti 06 Nisan, 2015, 01:39:54
Gönderen: vedib
Rodenstock Trinar 1:3,5 50mm “Enlarger Lens”

Başlatan vedib

Yanıt: 0
Gösterim: 2792
Son İleti 23 Temmuz, 2014, 09:33:04
Gönderen: vedib
Durst Neonon 1:2.8 50mm “enlarger lens”

Başlatan vedib

Yanıt: 0
Gösterim: 1966
Son İleti 25 Ocak, 2019, 09:46:26
Gönderen: vedib