İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - sadi

Sayfa: [1] 2 3 ... 14
1
Genel Teknik Yardım / Pentax Digital Camera Utility-4 Sorunu
« : 17 Nisan, 2021, 16:25:59 »
 Pentax Digital Camera Utility-4 programını yeni bir bilgisayara kurdum. Önceki bilgisayarda da Windows10 sürümü vardı fakat sorun yaşamamıştım. Bu bilgisayarda programı açıp PEF dosyaları üzerinde değişiklik yapmaya kalkınca fotoğraf siyaha dönüyor ve görüntü geri dönüşsüz biçimde siyah olarak kalıyor (Başka programlar tarafından açılınca normal biçimde açılıyor). JPEG dosyalarını işlemede ise sorun yok. Sorunu çözmek için programı birkaç defa kurup kaldırdım fakat çözemedim. Yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar.

2
Konuyla alakalı değil pek ama MAC için Pentax Digital Camera Utility-4ü nereden indirebilirim

Şu linkte var galiba: http://jp.search.app.ricoh/en_imaging/search.x?q=Pentax+Digital+Camera+Utility-4&ie=UTF-8&page=1

3
Hocam, fotoğrafı Pentax Digital Camera Utility-4 ile açıyorsunuz. Daha sonra Exposure/Tone bölümündeki 8x8 karelere ayrılmış kısımdan aynı anda ışığı soldan kısıp sağdan artırarak DR daraltmayı deneyiniz. Bir de yine bu 8x8 karelerin olduğu bölümdeki ortadaki çapraz çubuğu eğip bükerek DR daraltmayı deneyiniz.

4
Makro Fotoğrafçılık / Raynox Hakkında Kafama Takılanlar
« : 23 Aralık, 2018, 22:26:56 »
  Makro fotoğraf merakımı ucuza gidermek amacıyla 1 ay kadar önce RAYNOX DCR-250 aldım. İlk defa bugün tripodlu çekimleri yaptım. Gerçi hava kapalı ve çok hafif de olsa esinti vardı. Çekilen fotoğrafları görünce aklıma 2017 yılı başında +4.5 diyoptri gözlük camı ile çekimler geldi. İşin aslı RAYNOX ile çekilen fotoğraflar, 15 TL'lik gözlük camı ile çekilenlerin çok çok ötesinde sayılmazdı. (Bu arada kullandığım gözlük camları antirefle camlar değildi.)
   Şimdi sizlere şunu sormak istiyorum. Diyoptri değeri aynı, kaliteli bir antirefle kaplama cam RAYNOX'un yerine kullanılabilir mi?
 

5
Projeler / Köy İlkokulunda Fotoğrafçılık Projesi
« : 18 Aralık, 2018, 22:29:12 »
   Arkadaşlar; çoktandır düşündüğüm ve artık gerçekleştirmeyi istediğimiz bir ilkokul fotoğrafçılık projemiz var. Yapacağımız proje için de sizlerden yardım istiyorum.
   Epeyce zamandır pentaxturk sitesine girer çıkarım. Merak ettiğim bir çok şeyi de sağ olsunlar buradaki arkadaşlardan öğrendim. Kendim Samsun-Bafra'ya bağlı Kolay Mahallesi Neyzen Tevfik İlkokulunda görevli müdür yardımcısıyım. İlçe merkezine 23 km uzaklıktayız. Her ne kadar Sadi nickini kullansam da adım Nazım Zengin. Merak eden arkadaşlar okulun resmi sitesine '' http://neyzentevfikilkokulu.meb.k12.tr/tema/index.php '' adresinden ulaşabilirler.
   Okulumuz taşıma merkezli bir ilkokul ve 120 öğrencinin 100 tanesi taşımalı olarak okulumuza geliyor. Bu öğrencilerden 5-10 km mesafeden taşınan da var, 40 km mesafeden gelen de var ve taşınanların hepsi köy çocukları.
   Gelelim düşündüğümüz projeye...
   Okulumuzdaki 3. ve 4. sınıfta okuyan öğrencilere, bulabildiğimiz kompak makinaların kullanımı ile basit kompozisyon yöntemlerini anlatacağız ve uygulamalı olarak gösterip öğreteceğiz. Sonra aynı servisle okula gelen öğrencilerle fotoğrafçı grupları oluşturacağız. Her hafta sonu, gruptaki öğrencilerden makinelerden sorumlu öğrenciler seçerek köyde yaşam ve köy manzaraları konulu fotoğraflar çekeceğiz. Fotoğrafları hafta içi kontrol ederek teknik hatalar ve kompozisyon hataları hakkında öğrenciler bilgilendirilecek ve örnek fotoğraflar gösterilecek.
   Nisan ayı sonunda çekilen fotoğraflardan seçilmiş olanların, okuldaki fotoğraf yazıcısı ile A4 boyutunda baskısı alınacak. 2 veya 3 mayıs günü okul bahçesinde baskısı alınan fotoğraflarla bir fotoğraf sergisi düzenlenecek. Gelen misafirlere keşkek ve köylerden getirilen çeşitli yiyecekler ikram edilecek.
   Proje, ilkokuldaki öğrencilere fotoğrafçılığı sevdirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda farklı köylerde oturan öğrencilerin benzer/farklı çevreleri ile benzer/farklı yaşamlarını fotoğraf üzerinden görsel olarak sunmayı da amaçlıyor.
   Şimdi gelelim sizlerden istediğim şeye... Biz bir köy okuluyuz ve 120 öğrencinin hiçbirinin evinde fotoğraf makinesi yok. Eğer evlerinizde atıl vaziyette, kullanmadığınız, çalışır durumda eski kompak fotoğraf makineleriniz varsa ve bu makineleri bir köy okulundaki öğrencilerle buluşturmak gibi bir hayırlı iş yaparsanız size minnettar oluruz.
   İletişim için 0(362)548 12 50 numaralı okul telefonunu, '' [email protected] '' Outlook adresini kullanabilirsiniz. Bize yardımcı olacak tüm arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum.

6
Pentax K-5 / Ynt: K5 makine içinde sallanma sorunu
« : 02 Aralık, 2018, 01:05:50 »
Hocam o Pentax makinaların titreşim engelleme SR sistemidir ve o hafif sallantı hissinin olması da gayet normaldir. Yıllar önce kardeşimin hediye ettiği K7'yi elime alınca hissedip hemen satıcı firmayı aramıştık ve Shake Reduction sisteminin bu şekilde çalıştığını anlatmışlardı. Korkacak bir durum yok.

7
Hocam bilmem işe yarar mı? Lensi satmadan şu linki bir izleyin derim. Belki tamiri mümkün olur: https://www.youtube.com/watch?v=0MpexgF7vxg   

8
Bazı satış sitelerinde M42 yapıda sinema lensleri satıldığını görüyorum. Anladığım kadarıyla bunların çoğu sabit diyaframlı lensler. M42 adaptör kullanarak bu lenslerle fotoğraf çekimleri yapılır mı? Deneyimi olan arkadaşlar varsa deneyimlerini okumak isteriz.

9
   Fotoğraf kompozisyonları oluştururken bazen arka ve ön plandaki görüntüyü ilişkilendirmemiz gerekebilir. Böyle durumlarda genellikle diyaframı kısarak durumu kurtarmaya çalışsak bile arka ve ön plandaki objeleri aynı düzlem üzerinde gösterecek bir görüntüyü tam bir biçimde oluşturamayız.
   Şimdi size soracağım soru şu: Bu iki nesne arasındaki mesafeden kaynaklı olarak ortaya çıkan bu ''iki nesneyi aynı düzlemde netleme sorununu'' ayna yardımı ile çözebilir miyiz? Yani bu görüntüyü bir aynaya yansıtıp ayna üzerindeki görüntüyü fotoğrafladığımız zaman da diyafram kısmaya gerek kalır mı?  Yani bir nevi fotoğrafın fotoğrafını çekmiş gibi diyaframın ön-arka planı netlemedeki etkisini ortadan kaldırmış olur muyuz? Yoksa bizim makinalar aynada bile yine öndeki nesneye netlediğinde arka planı bulanık mı gösterir?Tuhaf bir soru olabilir ama gece gece aklıma takıldı kaldı. İnşallah soruyu tam olarak anlatabilmişimdir...

10
Böyle geniş aralıklı lensleri hiç denemedim. Çok da merak ediyorum. 55-300mm kullanırken bazen geniş açı lazım okuyor. Sorum şu: Mesela 150mm çekimlerinde 55-300mm ile yaptığım çekimlerdeki görüntü kalitesini 18-250mm'de bulabilir miyim? Keşke 55-300 ile 18-250'nin aynı odak uzaklığında, aynı diyafram açıklığında yapılan çekimlerini karşılaştırıp yayınlayacak bir arkadaş olsa...

11
Üstadım 50mm f1.8 lensi ayrı satarsanız sizinle görüşelim...

12
Objektif / Uygun Fiyatlı 35mm Macro Limited Aranmaktadır
« : 10 Şubat, 2017, 17:37:26 »
Temiz ve uygun fiyatlı Pentax-DA 35mm macro limited lens arıyorum...Alım satımda sorun yaşamamak için özellikle site içinden satmak isteyenler varsa fiyat almak istiyorum. 

13
harika lens. trioplan ın bayoneti nedir hocam? m42 mi exakta mı? exakta ise exakta yı m42 veya pentax k ya uyarlamanın bir yolu var mı?

Hocam bendeki lens M42 yapıda vidalı bir lens...Praktica bir makina ile birlikte bir ağabeyimiz vermişti lensi bana.. M42 adaptör yardımıyla Pentax gövdede sorunsuz kullanıyorum. Manuel lens kullanmayı seviyorsanız oldukça keyifli bir lenstir...

Bu arada Vedib hocama bir sorum olacak... Gözlük camından yaptığım aparatın cam kısmını antirefle ile kaplatsam fotoğraf kalitesinde iyileşme olur mu?

14
Kar nedeniyle bir yere çıkamayınca, bizim gözlükçü Sinan'ın yanına gidip bir yane +2 diyoptri, bir tane de +4,5 diyoptri gözlük camı aldım. 2 cam 15 lira... Sonra plastik su şişesini kesip lensin önüne girecek biçimde ayarlayıp gözlük camını yapıştırdım. Kullandığım lens bokeh sapığı bir lens olan Meyer Trioplan 100mm f2.8 lens..
IMGP2852 by Nazım Zengin, on Flickr

IMGP2855 by Nazım Zengin, on Flickr

IMGP2858 by Nazım Zengin, on Flickr

Şimdi gelelim çekimlereeee....
Kullandığım meyer trioplan 100mm manuel lensin netleme mesafesi normalde 1,2 metre. En yakın netleme mesafesinden (1,2 m.)orta noktaya odaklanarak yaptığım örnek çekim şudur:
http://IMGP2760 by Nazım Zengin, on Flickr

Daha sonra hazırladığım gözlük camlı aparatla (4,5 diyoptri organik cam) çok daha yakından netleme imkanı oldu. Yine aparatla orta noktaya odaklanarak yaptığım örnek çekim ise şudur:
IMGP2762 by Nazım Zengin, on Flickr

Çekimler esnasında tripod kullandım ve iso 100'de ve 5,6 diyafram açıklığı ile çekim yaptım. Çekimde yeşil tuş kullandığım için ve yakınlaşıp uzaklaştığım için orbüratör hızları ise tabii ki farklıdır.

Şimdi de gelelim çekilen fotoğrafların benzer büyüklüklere getirildiği croplu hallerine...
Aşağıdaki fotoğraf lens + gözlük camının az miktarda croplanmış halidir:
http://IMGP2762dörtbuçukdiyoptri by Nazım Zengin, on Flickr

Şimdi de aynı görüntüyü yalnızca lens kullanarak çekilen fotoğraftan croplayalım:
IMGP2760lenstencrop by Nazım Zengin, on Flickr

Bu kullanılan gözlük camının bokehe olumsuz etkisi var mı bilemiyorum. Henüz tam verimli kullanamadım. Biraz daha çekim yapınca onları da paylaşırım.
ve kendimce sonuçlar:
1. Başka çare yoksa gözlük camı daha yakından çekimler için kullanılabilir.
2. Yalnız lensle çekim yapıp croplamak yerine,  lens + gözlük camı kullanıp daha yakından netlemek sanki daha iyi sonuçlar veriyor.

NOT: Fotoğraflar üzerinde croplamalar dışında hiç bir düzenleme yapılmadı... 

15
Pentax 645 / Ynt: SMC PENTAX-DA 645 1:4 25mm AL [IF] SDM AW
« : 11 Kasım, 2016, 20:07:44 »
PENTAX-RICOH IMAGING COMPANY, LTD. tarafından dizaynı, tanıtımı ve satışı yapılan “SMC PENTAX-DA 645 1:4 25mm AL [IF] SDM AW” objektifin tanıtım yazılarında 35mm eşdeğer 19.5mm olduğu yazılmıştır
O zaman 1,5 croplu APS-C makinada da 13mm gibi bir görüntüye denk geliyor olmalı...Keşke aynı görüntünün orta format makinada 25mm lensle ve APS-C makinada 13mm ile çekilen fotoğraflarını görerek karşılaştırma imkanımız olsaydı...

Sayfa: [1] 2 3 ... 14