Gönderen Konu: Leaf Shutter ve Perde optüratör  (Okunma sayısı 3999 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.563
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
Leaf Shutter ve Perde optüratör
« : 23 Ocak, 2017, 00:40:30 »


Pozlama zamanlayıcı mekanizma “obtüratör” örtücü; objektiften geçerek, odak düzleminde görüntü meydana getirecek ışığın geçiş süresini kontrol etmeye yarayan mekanizmadır.
Pozlama zamanlayıcı mekanizmaya obtüratör; optüratör hızına aynı zamanda perde hızı, shutter speed, enstantane de denilmektedir. Obtüratör film/sensör üzerine düşen ışık süresini belirleyen mekanik bir sistemdir.

Optüratör çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz
 
1- Objektif ön kapağı;  ilk nesil pozlama aparatıdır. Pozlama yapmak için herhangi bir mekanizması olmayan objektifin ön kapağının pozlama süresi kadar ön lensin önünden kaldırılarak pozlama süresi sonunda tekrar ön lensin önüne yerleştirilmesidir. Pozlama, kapağın çıkalıp tekrar takılması kadar geçen süredir. Hassas film ve sensör imalatına parelel olarak standart ve çok hızlı zamanlama değerlerine ihtiyaç duyulması sonucu yaprak ve perde optüratörün gelişmesine gerek duyuldu.

2- Yaprak optüratör “Leaf Shutter” veya “between the lens-shutter” diye adlandırılan ve pozlama değerini yapan “yaprak örtücü” genellikle SLR/DSLR ve bir kısım aynasız gövdeler dışında yaygın olarak kullanılır. Compact ve medium-large format objektiflerdeki öptüratör mekanizması bu türdendir.
Yapı olarak diyafram yaprakları gibidir ve genellikle optikler arasında diyafram yaprakları önünde yer alır. Mekanik zamanlayıcı sayesinde ayarlanabilir zaman dilimleri içerisinde yaprakların tamamen açılıp kapanmasıyle pozlama yapılmış olur. Large format objektiflerdeki bu mekanizma her pozalmadan önce kurma kolunun kurulması gerekir, compact makinelerde her pozlamadan sonra kurma kolunu aktifleştiren mekanizma olduğundan fotoğraf makinesi kullanıcısının bu işlemi yapmasına gerek yoktur. Yaprak optüratör 1912 yılından günümüze kadar en önemli ve yaygın kaliteli olan “compur” ve “copal” sistemler yıllara meydan okumaktadır.
Optüratör üzerinde T, B, M, 1, 2, 5, 10, 25, 50, 100, 200, 400... gibi zamanlayıcı simgeleri yer alır.
"Z" Zeit - "T" Time (zaman) sekmesinde deklanşöre ilk basıldığında öptüratör açılır, ikinci basıldığında optüratör kapanır
"D" Drunk - "B" Bulb (basmak) sekmesinde deklanşöre basılı kaldığınız süre kadar optüratör açık kalır.
"M" Manuel - "I" Illuminant (pozlama-aydınlatma) manuel kullanıcı sekmesinde normal zamanlayıcı sekmelerindeki pozisyona gelir.
1, 2, 5, 10, 25, 50, 100, 200, 400... gibi değerler 1/2, 1/5, 1/100, 1/200 saniye.... gibi kesirlerdir.
 
3- Perde optüratör; genelde SLR/DSLR ve çoğu aynasız fotoğraf makinesi gövdelerinde film/sensör düzlemi önünde yer alan sağdan sola veya yukarıdan aşağıya doğru ilk ve takip eden iki ayrı metal veya mumlu özel kumaş perdenin iki hareketi arasında yapılan pozlama mekanizmasıdır. B, 1, 2, 4, 8, 15, 30, 60, 125, 250, 500, 1000, 2000..... gibi olan rakamlar aslında 1/2, 1/125, 1/2000 saniye.... gibi kesirli değerlerdir.

Optüratör “örtücü” temel olarak film/sensör düzlemine düşecek ışık miktarını saptamak dışında, fotoğrafı çekilecek objenin hareketini saptamaktır. Obtüratör film/sensör üzerine düşen ışık süresini belirleyen mekanik bir sistemdir.
Obtüratör hızı  film/sensör ışığa ne kadar süre maruz kalacağını belirlerken, diyafram açıklığı film/sensör düzlemine giden ışık şiddetini, ISO hassasiyeti film/sensör düzlemindeki metaryalin hassasiyetini belirleyen üç unsur olarak pozlamayı belirler.
http://digital-photography-school.com/photography-1016-shutter/

« Son Düzenleme: 25 Ocak, 2017, 16:08:45 Gönderen: vedib »