Pentax Türkiye Topluluğu

Pentax Objektifler ve Aksesuarları => Pentax Marka Objektifler => Pentax-K Zoom Odaklı => Konuyu başlatan: vedib - 29 Temmuz, 2013, 10:49:48

Başlık: SMC PENTAX-DA 1:4 17-70mm AL [IF] SDM
Gönderen: vedib - 29 Temmuz, 2013, 10:49:48
(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2019/09/SMC-PENTAX-DA-17-70mm-AL-scaled.jpg)
      Genel amaçlı mimari, manzara, sahne, portre, reklam ve sokak fotoğrafçılığı için ideal bir objektiftir. 03 Haziran 2008 tarihinde Pentax "HOYA CORPORATION" tarafından yaygın olarak kullandığımız 16X24mm (Half frame) APS-C (Advanced Photo System type-Classic ) diğer bir deyişle 1,5 çarpanlı Pentax DSLR gövdeler için tasarlanıp kullanıcıya sunulmuştur. Optik diziliminde iki adet “AL” (Aspherical Lens) kullanılmasından dolayı görüntünün ortasındaki keskinlik, kenarlarda da aynıdır.  Bunun dışında optik elemanlar parlamayı önleyici SMC (Super Multi Coating) tekniğiyle kaplanmış; ön ve arka elemanını kir ve sudan korumak için florür bileşimli bir madde ile SP (Super Protective Coating) kaplanmıştır. Bu madde kir ve suyu itme özelliğine sahiptir.  Görüntü kalitesi yüksektir. Optik yapısı itibariyle Pentax-DA  zoom kategorisi lenslere göre iyi optiğe sahiptir. Lens kalitesi dışında en önemli özelliği SDM (Supersonic Drive Motor) özelliğinden dolayı kararlı hızlı netleme ve alan derinliğinin geniş olmasıdır. Sabit diyafram değerlidir.  Diyafram bileziği yoktur; ön elemanı sabit , auto focus bir objektiftir. KAF3 yapısında metal bayonet (Stainless steel) yapıdadır. “IF” (Internal focus) İçten odaklamalı objektif olduğu için focus esnasında objektif ebadı değişmemekte ve ön eleman sabit kalmaktadır. Polarize ve özel efekt filtre kullanma kolaylığı vardır.
      Pentax “SMC PENTAX-DA 1:4  17-70mm AL [IF] SDM“ objektif 16X24mm. (Half frame) APS-C (Advanced Photo System type-Classic ) gövdeler için tasarlanmış olup  24X36mm tam kare FF (Full Frame) gövdelerde kullanılması uygun değildir. Sakıncası ise odak düzleminde 24X36mm kapsayacak şekilde görüntü oluşturmaması. Oluşturduğu görüntünün çapı daha küçük olduğundan köşelerde keskinlik, bozulma ve kararma sorunu vardır. Standart 18-55mm kit lens ebadından daha iri olan  metal bayonetli ve compact yapıdaki  objektif 70mm’ye doğru zoom esnasında  boyu öne doğru iki parçalı uzamaktadır. “Quick Shift  focus system” yani hızlı kaydırma dediğimiz ve Pentax DSLR "Digital Single-Lens Reflex" fokus ayarını yaptıktan sonra manuel olarak elle focus ayarına (metre ayarı) müdahale etmemize müsaade etmesi özelliği mevcuttur. Macro objektif olmasa da yarım Macro (1:3.22) diyebileceğimiz performansı son derece başarılıdır. Diyafram bileziği yoktur, auto focus “SDM” (Supersonic Drive Motor) sessiz süpersonik motorlu bir objektiftir. Bu özelliğinden dolayı hızlı sessiz ve kararlı netleme olanağı verir.
      Pentax  “SMC PENTAX-DA 1:4 17-70mm AL [IF] SDM“ objektifte  17mm’ye doğru optik bükülme mimari ve reklam fotoğrafçılığında ihtişamlı bir etki bırakmaktadır. Keskin, kontrast görüntü yapısı geniş odak değeri ve (hyperfocal)  geniş alan derinliği yanında bokeh (Bulanıklık efekti) 70mm’de yeterli düzeydedir. Objektifin ön elemanının üzerindeki parasoley yuvası ve yaprak parasoleyi  (PH-RBM67mm) ile estetik görüntüsü kullanıcıya güven vermesi açısından önemlidir. Zoom esnasında objektifin öne doğru boyu uzadığından flaşlı çekimlerde 70mm doğru kaydedilecek görüntüde objektifin gölgesine dikkat edilmesi gerekir.
      Pentax “SMC PENTAX-DA 1:4  17-70mm AL [IF] SDM“ objektif  tüm odak değerlerinde sabit diyafram değeri oluşu profesyonel kullanıcıları yanıltmaması açısından önemlidir. Kaydedilen görüntülerde ayrıntı detayları mükemmeldir. Kategorisinde fiyat ve performansı en iyi objektiflerdendir; test laboratuvarlarında en ideal diyafram değerinin f/8-11 olduğu tespit edilmiş, ama kullanıcılar tüm diyafram değerlerinde mükemmel görüntüler kaydetmiştir.
      Pentax “SMC PENTAX-DA 1:4  17-70mm AL [IF] SDM“ objektif KAF3 bayonet yapısında olduğundan  yeni “firmware” güncelleme yüklenmesi kaydıyla Pentax K-5, K-30, K-01,  Kr, K-7, Kx, Km, K20D, K200D, K100D Super ve K10D gibi modellerde tam uyumlu çalışacaktır. Aksi takdirde “SDM” diye bilinen objektif iç motorlu ultrasonik otofocus özelliği devre dışı kalmaktadır. Ama “vida sürücü” özelliği olmadığından diğer eski versiyon gövdelerde manuel focus olarak kullanılmaktadır. Eski model DSLR olan  (*ist D serisi, K100D ve K110D) “ vida sürücü” özelliği olmadığından auto focus özelliği yoktur. Hava koşullarına dayanıklılık konusunda kodlanmış olmasa da  “WR” (weather-resistant) özelliği ile diğer bir deyişle hava koşullarına dayanaklılığı özellikle nemli hava koşullarında ısı farkından oluşan iç optiklerin terlemesi ve zamanla küf oluşması bu sistemle tamamen yok edilmiştir. Objektif sadece kendi iç yapısıyla değil Pentax DSLR gövde ile contaları aracılığıyla tamamen yalıtılmıştır.
http://www.ricoh-imaging.co.jp/english/news/2008/200814.html

Türkiye'de 2013 yılında ortalama 2.el satış fiyatı : 850-TL.

Genel Özellikleri   : "SDM" Zoom ve "IF" içten odaklamalı aspherical  Lens

Optik dizaynı ...............................  : 12 grup 17 eleman
Diyafram yaprak sayısı .................  : 7
Diyafram açıklığı .......................... : 1:4 - 1:22
Asgari Netleme ............................ : 28cm
Filtre çapı ................................... : Ø 67mm.
Ağırlığı ....................................... : 485gr (17.1oz) parasoley ile 515gr (18.2)
Odak Bağlantı Mesafesi ................ : 45.46mm. (flange focal distance)
Büyütme Oranı ............................ : 1:3.22 (0.31X)
Bağlantı yapısı "bayonet" .............. : Pentax-KAF3
Gövde rengi  ............................... : Siyah
Gövde kılıfı  ................................ : Yumuşak kılıf S90-140
Parasolay (gölgelik) ..................... :  PH-RBM 67mm
Ürün numarası ............................ : 21740
Odak düzleminde oluşturduğu görüntü : 16X24mm

(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2019/09/SMC-PENTAX-DA-17-70mm-AL-SDM-IF.jpg)(http://www.pentaxturk.com/forum/tools/pentax1770.jpg)(http://www.pentaxturk.com/forum/tools/pentax1770x.jpg)(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2019/09/PENTAX-PH-RBM67mm.jpg)(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2019/10/SMC-PENTAX-DA-17-70mmSDM-.jpg)
Başlık: Ynt: SMC PENTAX-DA 1:4 17-70mm AL [IF] SDM
Gönderen: itasdemir - 29 Temmuz, 2013, 11:30:51
bu objektiften elimde mevcut, diyebilirim ki günlük kullanım için en iyi aralığa sahip, ayrıca sabit diyafram olmasından dolayı ön plana çıkıyor, pentax renklerini sonuna kadar size sunuyor, sdm motor inanılmaz hızlı ve sessiz, son derece kararlı netleme yapıyor, tavsiye ederim
Başlık: Ynt: SMC PENTAX-DA 1:4 17-70mm AL [IF] SDM
Gönderen: vedib - 14 Eylül, 2019, 09:19:03
(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2019/09/SMC-PENTAX-DA-17-70mm-SDM-IF.jpg)
2008 yılında PENTAX "HOYA CORPORATION" tarafından dizayn ve imal edilip kullanıcıyla tanışan "SMC PENTAX-DA 1:4 17-70mm AL [IF] SDM" objektifi günümüzde 2.el piyasasında kısıtlı rastlanıyor. Piyasada seyrek bulunmasından dolayı çoğu kullanıcının bu objektifi tanımaması doğaldır. Güncel ve konforlu objektiflerle karşılaştırmadan çok kullanışlı ve cazip olduğunu söyleyebiliriz.

“SMC PENTAX-DA 1:4 17-70mm AL [IF] SDM” objektifin
     Artıları………………
1)  Makul oranda sabit diyafram açıklığıyla “1:4” ideal bir lens
2)  Oldukça keskin bir görüntü üretiyor,  1:5.6-1:16 arası keskin; kullanıcılar 1:8 öneriyor, en açık diyafram değeri olan 1:4 değerinde de çok kaliteli görüntüler kaydediliyor.
3)  Compact yapılı, sert plastik yapıda gövde ve objektif bayonet bağlantı olarak metal (Stainless steel) mükemmel, hızlı focus için KAF3 yapıda oluşu avantaj
4)  Fiyat olarak çok cazip, kullanıcıyı üzmüyor; 2.el piyasasında çoğu zaman bulunabiliyor
5)  70mm odak değerinde portrede bokeh “bulanık efekti” ideal
6)  Manzara, obje, ürün ve portre çekiminde sorunsuz; sokak fotoğrafçılığı ve genel kullanım için ideal, özel kit objektif konumunda
7)  Genel kullanıcıların tercih ettiği 17-70mm aralığı en ideal olan objektiflerdendir.
8 )  Perspektif yönünden insan gözünün kopyası gibi olmasa da; optik bükülme ve optik yığılma pek fark edilmiyor diyebiliriz.
9)  Optik elemanlar iç parlamayı önleyici SMC (Super Multi Coated) tekniğiyle kaplanmıştır, ön optik elemanını kir ve sudan korumak için florür bileşimli bir madde olan SP (Super Protective Coating) kaplanmıştır.
10)  “IF” (Internal focus) İçten odaklamalı objektif olduğu için focus esnasında objektif ebadı değişmemekte ve auto focus “SDM” (Supersonic Drive Motor) sessiz süpersonik motorlu bir objektif özelliğinden dolayı hızlı sessiz ve kararlı netleme olanağı verir.
11) 17-70mm odak değeri genel kullanım ve sokak fotoğrafçılığı için aranan aralık,
12) Firma tarafından kodlanmış olmasa da “WR” (weather-resistant) özelliği olması yani hava koşullarına dayanıklı olması önemli bir özelliktir. Objektifi fiili incelediğinizde contaları görebilirsiniz.

     Eksileri………..
1) Auto focus vida sürücü olmaması; Pentax-KAF3 yapıda “SDM” (Supersonic Drive Motor) sessiz süpersonik motorlu bir objektif olması kullanıcıyı üzüyor, ilk nesil SLR ve DSLR "Digital Single-Lens Reflex" gövdelerde manuel kullanılabiliyor.
2) Objektif “SDM” (Supersonic Drive Motor) sessiz süpersonik motoru arıza verdiğinden kullanıcı uzak durmaya çalışıyor.
3) Pentax DSLR "Digital Single-Lens Reflex" gövdelerin tüm çekim modlarında kullanılıyor ama diyafram kadranı olmadığından analog filmli SLR "Single-Lens Reflex" gövdelerde kısıtlı kullanılabiliyor.
4) Focus kadranın gevşek ve dar metraj skalası olması  kullanıcıyı manuel focus esnasında zorluyor,
5) Ortalama 11 yıl önce imal edilmesi imajını bozuyor, kullanıcılar yeni versiyon arayışı içinde oluyor.

(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2018/01/SMC-PENTAX-DA-f4-17-70mm-AL-IF-SDM04.jpg)
Başlık: Ynt: SMC PENTAX-DA 1:4 17-70mm AL [IF] SDM
Gönderen: vedib - 01 Ekim, 2019, 09:17:11
Elinizde mevcut "SMC PENTAX-DA 1:4 17-70mm AL [IF] SDM" objektifin auto focus netleme sistemi çalışmıyor ve SDM motoru arızalı ise aşağıdaki linkteki görseli izleyerek bilgilenebilirsiniz. Tamir etmek için yedek parça olarak SDM motoru ve el yatkınlığı yeterli olacağını tahmin ediyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=mr2pfj289a8