Pentax Türkiye Topluluğu

Fotoğrafçılık => Yeni Başlayanlar => Konuyu başlatan: vedib - 25 Ocak, 2012, 17:59:50

Başlık: Full Frame ( Doğrular ve Yanlışlar )
Gönderen: vedib - 25 Ocak, 2012, 17:59:50
       “Tam kare” diye tabir edilen FF (Full Frame)  film veya sensör ebadının 24X36mm olarak aslında küçük boy fotoğraf makinelerinin tam boy standardıdır. Fotoğraf literatüründe ( Full Frame = 24X36mm ) gibi bir yanlış bilgi günümüzde doğru bilgi gibi yerini almış bulunmaktadır.
       Küçük boy fotoğraf makinelerinde optik bozulma olmadan insan gözüne en yakın görüntü 50mm objektifle elde edilir. Optik bükülme ve optik yığılma 50mm standart objektifte yoktur. Bu standarttaki bir fotoğraf makinesinde kullanılan odak değeri 50mm olan objektif  sonsuzdaki bir görüntüyü 50mm gerisindeki film veya sensör düzlemi üzerinde 50mm çapında yuvarlak bir görüntü oluşturur. Bu yuvarlak görüntünün ortasından köşegen 24X36mm ebadında görüntü elde edilir.
       “Medium Format”  Orta boy fotoğraf makinelerinde FF (Full Frame) 60x90mm olup standart objektifi 105mm odak değerindedir. Firmalar 6X9cm standart yanında 6X6cm ve ekonomik olması yanında 4;5X6cm ebadında fotoğraf makineleri üretiği; bunun yanında rekabet ve yenilik adı altında 6X7cm ebadında film düzlemli fotoğraf makineleri üretilmiştir. Ama ne yazık ki  piyasa koşulları ve rekabet şartları yanında hedef kitle elde etmek amaçlı; adı ile parelel olmayan sensör ebedı 4,5X6 cm olması gereken Pentax 645D fotoğraf makinesinin sensör ebadı 33X44mm olması düşündürücüdür.
       “Large Format” büyük boy fotoğraf makinelerinde FF (Full Frame) 130x180mm olup standart objektifi 210mm odak değerindedir. Büyük boy fotoğraf makinelerinin kullanma zorluğu ve hantal oluşu fotoğraf dünyasında geri plana bırakmıştır.
       “ Full Frame = 24X36mm “ olmadığını izah etmiş olsamda yaygın kanı ve yerleşik formatlarda bir yanlış almış başını gidiyor.  Bu rüzgara bende kendimi kaptırmışım.
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yalnışlar )
Gönderen: lucky06 - 25 Ocak, 2012, 18:13:36
Üstadım saygılar...  Bilgiler çok güzel..   Fotograf makinaları ve lensler ile ilgili teknik detaylar. (özellikle lensler hakkında) Optik fiziği, merceklerin yapısı ve özellikleri konusunda akedemik seviyede yararlanabileceğim bir kaynak varmıdır...

Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yanlışlar )
Gönderen: vedib - 25 Ocak, 2012, 22:03:59
   Fotoğrafçılıkla ilgili genel yayınlar olduğu halde; böyle özet bilgileri forum vb. kaynaklardan edinebileceğinizi sanıyorum.
   Dikkat edilmesi gerekende bilgi kirliliği... Yayınevlerinde böyle kitaplar bulunduğu halde gerçek bilgiye erişmek zor oluyor.
   Hangi bilginin hangi konuda bulunabileceği gerçekten zor. Bendeki bu bilgiler birikimdir.
   Akademik seviyede ders notları olarak ilgili fakultelerde de kısıtlıdır. Yüksek öğrenimini bu konuda yapmış biri olarakta bende bazen zorlanıyorum.
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yanlışlar )
Gönderen: vedib - 08 Eylül, 2012, 00:51:18
      İster "FF" Full Frame (24X36mm) gövde olsun, ister yaygın olarak kullandığımız 1.5 çarpanlı (16X24mm) gövde olsun;  aynı objektifle ve aynı mesafeden kaydettiğimiz görüntüdeki objenin sensör düzlemindeki ebadı aynıdır. Değişen tek şey görüntünün kırpılmasıdır. Sonuç olarak görüş açısı, perspektif, görüntü kalitesi, objektif açıklığı vb... aynı kalmak kaydıyla objektifin görüntü düzlemine vermiş olduğu görüntünün kenarları kırpılmış oluyor. Çoğu fotoğrafseverin aksini söyleyeceğini biliyorum; ama aşağıdaki görüntüleri ve linki incelediğinde bazı şeylerin farkına varacaklarını tahmin ediyorum.

(http://www.dpreview.com/glossary/resources/images/123di_film_bird.gif)(http://www.dpreview.com/glossary/resources/images/123di_sensor_bird.gif)

http://www.dpreview.com/glossary/optical/focal-length-multiplier (http://www.dpreview.com/glossary/optical/focal-length-multiplier)
http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Optical/Focal_Length_Multiplier_01.htm (http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Optical/Focal_Length_Multiplier_01.htm)
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yalnışlar )
Gönderen: JoRDaN - 08 Eylül, 2012, 11:07:48
Vedi abi teşekkür ederim verdiğin bilgiler için. Koyduğun güvercinli fotoğraf ve çerçeve ölçüleriyle farkı görebiliyoruz. :)
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yalnışlar )
Gönderen: HexfeT - 08 Eylül, 2012, 19:24:43
Aynı mesafeden aynı lens ile çekim yapıldığında apsc ile alınan görüntünün FF ile alınan görüntüye göre sensör oranı kadar kırpılmış olması dışında bir fark olmayacağı doğru. Buna itiraz etmek saçma olur.

Asıl fark her ikisi ile aynı kadraj oluşturulduğunda ortaya çıkacaktır.

FF ile alan derinliği daha dar olacaktır. Aynı diyafram değerinde arka planı apsc ye göre daha fazla öldürür. Apsc ile aynı etkiyi yaratmak için daha açık diyaframlı bir lens kullanmak gerekir.

Birim alana düşen piksel yoğunluğu apsc gövdelerde daha yüksektir. Buna bağlı olarak FF de iso başarımı ve imaj kalitesinin daha iyi olduğu söylenebilir. Tabi bunun için beş senelik FF ile son model apsc gövdeyi karşılaştırmamak lazım.

apsc kullanmak kuş fotoğrafçılığında çarpandan dolayı, makro fotoğrafçılığında hem piksel yoğunluğu, hem daha geniş alan derinliği sunması sebebi ile avantajlıdır.

FF uyumlu lenslerin kenarlara doğru detay kaybı daha fazla olur. İyi lenslerde bu kayıp azdır ama fiyatları uçmaya başlar. APSC gövde ile FF uyumlu lens kullanıldığında lensin kenar bozulmalarından pek etkilenilmez çünkü başarılı olan orta kısım kullanılmış olur.

İlk aklıma gelenler bunlar. Farkların çoğu optik yapının büyümesinden kaynaklanıyor ve optik konusunda bilgili kişiler daha bir çok fark sayabilirler.
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yalnışlar )
Gönderen: PENTAX - 12 Eylül, 2012, 01:16:15
FULL FRAME yazısını gördüğümde sensörün veya fotoğrafın boyutlarını değilde, kadraj açısı içindeki bütün görüntünün net ve belirgin olduğu fotoğrafları çağrıştırıyor.
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yanlışlar )
Gönderen: vedib - 09 Ekim, 2012, 22:43:40
  FF "Full Frame" Tam çerçeve anlamında bir terim ama maalesef kullanıcılar 24X36mm ebadındaki görüntü için bu tabiri kullanmaktadırlar. Fotoğraf makinesi ve objektif tasarlanırken belli bir standartta dizayn edilir. Objektifin hangi odak uzaklığında hangi çapta odak düzleminde görüntü oluşturacağı önemlidir. Mademki 24X36mm sözkonusu olduğuna göre şöyle formülize edebiliriz. Her rakamın kendiyle çarpımı ve birbirleriyle toplamının karekökü bize objektifin oluşturması gereken görüntünün asgari çapının ölçüsüdür.
  (24X24) + (36X36) = sonucun karekökü ......... 576 + 1296 = 1872 karekökü = 43,26 mm asgari oluşması gereken görüntü çapıdır.
Firmalar köşegen görüntü uç kısımlarında kararma ve bozulmaları berteraf etmek için daha geniş görüntü üreten 50mm objektifi standart olarak kullanmışlardır.  Optik diziliminde düzeltme olmayan 50mm objektif sonsuzdaki bir objenin görüntüsünü 50mm gerisindeki odak düzleminde (film veya sensör) 50mm çapında bir görüntü oluşturur. Bu 50mm çapındaki görüntüden 24X36mm köşegen 2/3 oranında bir görüntü elde edilir. Bu 2/3 oranındaki 24X36mm görüntünün oransal adı APS-C (Advanced Photo System type-Classic) dir. Ama maalesef uluslararası forumlarında sadece 16X24mm = APS-C denmesini yalnış buluyorum. Ama artık bu böyle yerleşti benim değiştirebilme gücüm yok.
      Yaygın olarak kullandığımız "FF" gövdelerle crop1,5 çarpanlı gövdelerde kullanılacak geniş açı ve tele objektiflerde optik düzeltme yapılıp, objektifin gerisindek 50mm mesafedeki odak düzleminde görüntü oluşturuluyor. Görüntünün oluştuğu yerde hangi ebatta film veye sensör yerleştirirseniz, o kadar görüntü kaydedebilirsiniz. Yani crop 1,5 çarpanlı sensörü olan gövde daha az, kırpılmış bir görüntü kaydetmiş olur. Bunun alan derinliği, perspektif veya objektif açıklığıyla hiç bir ilgisi yoktur. Elinizde mevcut bir fotoğrafın çevresini kırptığınızda fotoğrafın kalitesi değişmez.
     
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yanlışlar )
Gönderen: vedib - 16 Ekim, 2013, 11:09:12
       Temel yapı itibariyle Tam kare “FF” Full Frame ve Crop Sensörler yüzeysel ebat dışında herhangi bir kalite farkı yoktur. Yüzeysel olarak crop sensörler, Full Frame sensörlerin yarısı ebedındalar. İki crop sensörü yan yana koyduğumuzda bir adet full frame sensörün ebadında olur; 1,5 çarpanlı ebadı köşeden köşeye olan ebedından dolayıdır. Bundan dolayı tam ebat olan Full Frame Tam kare sensörler ve Half Frame Yarım Kare sensörler diye adlandırılırlar. Yakın tarihte değişik ebetlerda üretildiği için crop sensör yani kırpılmış sensör demekle daha doğru bir genel terim oturmuş oldu.
     Sensörler görüntü üretmezler, tamamen bağımsızdır. Objektifın ürettiği ve odak düzleminde oluşan görüntüyü kaydaderler. Bir nevi elektronik film olarak düşünebilirsiniz. Odak düzleminde büyük film veya küçük film yerleştirmekle görüntü kalitesinde değişiklik olmaz. Sadece objektifin ürettiği ve odak düzleminde oluşan görüntünün film ebadı veya sensör ebadı kadar kaydeder. Olay bu kadar basit iken fotoğraf forumlarında geyik muhabbetleri ve yanlış bilgiler almış başını gidiyor.
     Objektifler ve sensörler birbirinden bağimsız çalıştığından 50mm.odak değerinde olan objektif; crop sensörlü gövdelerde 75mm.odak değerinde olmaz. 50mm.objektifin ürettiği ve odak düzleminde oluşan görüntü yine 50mm.odak değerindeki objektifin  ebat ve özelliğinde görüntü oluşur ve sensör ebedı kadar görüntü kaydedilir. Odak düzleminde görüntü hiçbir zaman 75mm.odak değerindeki objektif görüntüsü oluşmaz. Kullanıcıların bunun farkına varmaları gerekir, Sensör hiçbir zaman görüntü büyütme veya zoom görevi yapmaz. Crop sensör daha az bir alanı kaydettiği için büyük görüntü imajı oluşur.
       Bokeh “bulanıklık efekti” oluşumu her ebat sensörde aynıdır. Değişen tek şey aynı kadrajı elde etmek için fotoğraf makinesi ile obje arasındaki mesafedir. Full Frame kadraj daha büyük olduğu için fotoğrafı kaydedilecek objeye daha fazla yaklaşıldığı için arka plan daha bulanık olmaktadır. Bu durumda Full Frame sensör sanki bokeh yönünden daha iyi gibi gösterilmeye çalışılmaktadır. Aynı objektif kullanmak kaydıyla fotoğrafı çekilecek objeye olan mesafe ve diyafram değeri aynı ise Full Frame veya crop sensörün kaydettiği görüntüdeki bokeh “bulanıklık efekti” kalitesi aynıdır.
       Crop sensörler daha net ve keskin görüntü kaydettikleri dolaylı olarak yanlıştır. Bütün marifet kullandığımız objektiftedir. Açık değerli objektifler genelde daha soft görüntü üretirler, bu görüntü 1:1,4 değerinden 1:11 değerine doğru geldikçe görüntüde keskinlik artar, objektiflerin genel karekteristik özelliği olarak ürettikleri görüntütünün orta kısımları daha kararlı ve keskindir. Crop sensörler odak düzlemindeki görüntünün orta kısmını kaydettiklerinden dolayı daha keskin ve net görüntü kaydettikleri rivayetlerini fotoğraf forumlarında gözünüze çarpar.
      Full Frame tam kare sensörler, crop sensörlerden daha fazla ışık aldıkları tamamen yabancı eserlerin Türkçeye yanlış tercümeden kaynaklanmaktadır. Objektifin diyaframını crop faktör değeriyle çarpılması sonucu elde edilen değer tamamen hayal mahsülüdür. Objektiften geçip odak düzleminde oluşan görüntünün diyafram değeri sönsörden bağımsızdır. Odak düzleminde oluşan görüntü sensör ebadına bağlı olarak kararmaz veye aydınlanmaz. Full Frame ile crop sensör  arasında diyafram değeri açısından hiçbir fark yoktur.
     Full Frame “”FF” tam kare sensörler, crop sensörlerden daha net ve kaliteli görüntü ürettikleri gerçek dışıdır. Aynı kadraj oluştuğu durumlarda fotoğraf baskı esnasında full frame görüntü daha az büyütme işlemi yapıldığından daha net veya daha az grenli (noise) oluştuğundan böyle bir yanılgı oluşmaktadır. Full Frame (24X36mm) crop sensörlerden (16X24mm) iki kat daha büyük olduğundan baskı esnasında yarı oranında büyütme yapılmaktadır.  Aynı büyütme oranı ile yapılan baskılarda hiçbir fark yoktur. 
    Fotoğraf forumlarında crop sensörlü gövdelere APS-C denilmektedir. Aslında bu terim oransal bir terimdir. APS-C (Advanced Photo System type-Classic ) Klasik Kadraj 3:2 oranlı gövdelerin tanımıdır. Full Frame (24X36mm) yine APS-C gövdedir. Maalesef fotoğraf forumlarında yanlışlar doğrunun yerini almaktadır.
   APS-C (Advanced Photo System type-Classic ) Klasik Kadraj 3:2 oranlı (16X24, 24X36, 10x15, 20x30...gibi)
   APS-P (Advanced Photo System type-Panoramic ) Panoramik Kadraj 3:1 oranlı (10X30, 15X45, 20X60...gibi)
   APS-H (Advanced Photo System type-High Definition ) Yüksek Tanımlı kadraj 16:9 oranlı ( plazma Tv veya yeni bilgisayar ekran boyutlu oran gibi.)
   
     Sensör üreticileri Kodak, Samsung, Sony gibi firmaların tekelinde gibidir. Sensör üreticileri kısıtlıdır. Tüm rakip DSLR üreticileri bu üreticilere bağımlıdır. Üreticiler yazılımları gereği bizim beğendiğimiz veya veya beğenmediğimiz gövde üretirler. Bize hoş gelen veya sempati duyduğumuz markaları almamız doğaldır. Kendi ihtiyaçlarımız doğrultusunda ekipman almamız en doğrusudur. Firmaların reklam tuzağına düşmeyelim.
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yalnışlar )
Gönderen: KAKIRMAN - 16 Ekim, 2013, 12:51:18
Son paragraf tüm olayı ve de olayları özetlemiş Vedib Bey.
Başlık: Full Frame ( Doğrular ve Yalnışlar )
Gönderen: LeblebiTozu - 16 Ekim, 2013, 14:29:41
Full frame için 36x36 diyen bir kaynak mı var da (: bu konuyu düzeltme gereği duydunuz hocam ?

Birde sensör üzerine düşen görüntü boyut olarak aynı olsa da kullandığımız crop sensörlerde 50mm lens taktığımızda bükülme olmaz bunu kabul ediyorum ama insan perspektifini de yakalayamaz.. Yani hiç bir pentax sahibi ben dahil asla kullandığı objektifin persfektifiyle dünyaya bakamaz bir iki aydır araştırmalarımda cidde manada ff istediğimi farkettim... Özellikle de dün 6D kullandığım için iso 6000 noise yok fotoğrafta.. Bunun mümkün olduğunu hiç sanmıyordum....
FF le ilgili çok çok önemli bir yanlışı düzeltmediniz zira kimse ff makineler her ne kadar "tam kare" diye geçse de, herkes ff makinelerin kare fotoğraf çekmediğini biliyor...

Ff ile çektiğiniz görüntüyü croplasak ve crop ile çektiğimiz aynı görüntüyle karşılaştırsak fark olmaz manasına getirmişsiniz cümleyi.... Fakat dün yaptığım testte 6D K5 i maalesef ağlatmış vaziyetteydi... Lens etkisi tabi ki küçümsemez ama sensörü hissetmemek mümkün değil
Ff ciddi manada detay veriyor... O yüzden makro ff ile yapılır...
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yanlışlar )
Gönderen: vedib - 16 Ekim, 2013, 15:02:32
    Fotoğraf dünyasında "fotoğraf karesi" dediğimizde dört kenarı aynı uzunlukta matematiksel bir ölçü olmadığını tüm üyeler biliyor; espri yeteneğinizi gösterdiniz, ayrıca yazılarımda marka zikredip kimseleri ağlatmadım, Yaptığınız testlerde 6D K5 i maalesef ağlatmış vaziyetteydi...
    Hiç bir markayı kötülemem, her markanın yazılımı gereği kendi karekterist özelliği vardır. Ayrıca ihtiyaç sahipleri ihtiyaçları doğrultusunda gerekli gördükleri ekipmanı alma hürriyetine sahipler.
    Fotoğraf forumları bilgi paylaşım ve dostluk yeridir, sunulan bilgiyi seçerek alırlar. Yazdıklarımda yanlış varsa düzeltmenizde bir sakınca yoktur, aksine memnun olur monotonluğu bertaraf edersiniz. Ama sizde fanatiklik sezdim...
   
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yalnışlar )
Gönderen: Pentaxveben - 16 Ekim, 2013, 17:01:49
FULL FRAME yazısını gördüğümde sensörün veya fotoğrafın boyutlarını değilde, kadraj açısı içindeki bütün görüntünün net ve belirgin olduğu fotoğrafları çağrıştırıyor.

aynen benimde aklima bunlar geliyor:)
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yalnışlar )
Gönderen: Pentaxveben - 16 Ekim, 2013, 17:04:14
Vedip hocam affiniza siginarak sunuda blirtmek istiyorum. Baslikta 'yalnis' ifade yanlis yazilmis.
iyi bayramlar dilerim
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yanlışlar )
Gönderen: vedib - 16 Ekim, 2013, 19:21:57
Vedip hocam affiniza siginarak sunuda blirtmek istiyorum. Baslikta 'yalnis' ifade yanlis yazilmis.
iyi bayramlar dilerim

Yanlış yazıldığının farkındayım, belli bir süre geçtikten sonra düzeltme şansım olmadığı için böyle kaldı.  Metinlerde bazı yerde yalnış, bazı yerde yanlış yazılması dışında da harf hataları mevcut ama yazdıklarım anlaşıldıktan sonra bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bu hatalı yazılımı diğer yazılarımda da raslayabilirsiniz. Uyarınızda haklısınız.

Ayrıca düzeltme yaptığınız için çok teşekkür ederim. İyi bayramlar.
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yalnışlar )
Gönderen: pentaxlobisi - 16 Ekim, 2013, 20:00:54
İngilizce de frame = çerçeve demektir. Bizim dilimize nasıl kare geçmiş bilmiyorum, Onlarda fullframe - Tam çerçeve olarak geçer. Bir de fotoğraf karesi onlarda çerçevedir. Sanırım birileri başta yanlış çevirmiş türkçeye ondan dolayı bu yanlışlık yapılmışş..!
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yanlışlar )
Gönderen: rsimsek - 17 Ekim, 2013, 00:04:13
Full Frame'in tam çevirisi tam çerçevedir doğrusu. Zaten 24x36 lık film ebadı esas alınarak adlandırılıyor. Sensör bu ebattaysa buna tam oturuyor demektir. Aslında "kare" tabiri yanlış değildir. Çünkü objektif/lens ler zaten yuvarlak görüntü üretirler, tam orta kısmı da olsa olsa en uygun kareye denk getirilebilir. Gel gör ki 3:2, 4:3, 16:9 oranlarına sahip sensörler olunca dikdörtgen olayına dönüyor. Kastedilen bu oluşan görüntü olduğu için full frame/tam çerçeve/tam kare yerine tam dikdörtgen denmemiştir diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yanlışlar )
Gönderen: haldun31 - 03 Mart, 2014, 14:02:41
burda bir dip not eklemek isterim.full frame ölçülerinde 16 milyon megapıksel varsa ve diğer bir ff de 22 milyon megapiksel varsa.aynı alana düşen piksel boyutları farklı olacagından fotoğrafa etkiside farklı olacaktır.zaten nikon d 600 ve 700 bu sebepten farklı mega pikseldedirler.bu yüzden d 700 baskı alacaklar d 600 de ziyadesi ile crop yapılarak(daha fazla piksel elde etmek adına )kullanılacagından kuşçular tarafından tercih edilip kullanılırlar..sensörün croplu olması zaten kesilmesi anlamında olacagından burda tek ölçü aynı sensör üzerinden crop yaparsanız fotoğraf değişmez.ama  22 milyon megapiksellik bir FF sensörden alınan foto ile   aynı yerden çekilmiş 16 milyonluk bir FF sensörden crop yaparsak görüntü şekil olarak aynı ama piksel büyüklüğünün getireceği farklardan dolayı fotoğraf değişir diye düşünüyorum.Fatih kardeşimin söylediği düsturumdan yola çıkarak daha k 5 ile çekmek istediğim ve çekemediğim hiç bir amatör fotoğrafım olmadığı için k 5 ile devam :).vedi üstad bir yanlışımız varsa düzeltir artık.saygılarımla
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yanlışlar )
Gönderen: arslanturegun - 03 Mart, 2014, 16:37:46
Fotoğraf terimi olarak "frame", "kadraj" anlamına gelir (ki o da fransızca asıllı [cadrage] bir kelime). "Kadraj"ın da sözlük anlamı çerçeve içine almak. Yani, bizim kullandığımız anlamdaki kadraj kelimesi, ingilizcede "to frame" veya "framing" şeklinde söyleniyor.
Kare kelimesi ise sanırım bizim kullandığımız bir şey, tam olarak bilmiyorum ama eskiden kullanılan, kare veya kareye çok yakın film boyutları yüzünden olabilir.
"Full Frame"in "tam kare" diye geçmesi ise, tam bir kare olması nedeni ile değil yukarıda bahsettiğim nedenden dolayı, "fotoğraf karesi" dememiz yüzünden.
Konu ile alakalı olmasa da, fotoğrafa "resim" denmesi de yanlış değil. Film ve daha öncesinde değişik materyaller (cam, gümüş levha vb) üzerine görüntünün aktarılması olayı "resmetmek" olarak geçiyor.
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yanlışlar )
Gönderen: rsimsek - 03 Mart, 2014, 18:52:23
Diğer başlıkta da bir şeyler yazdım, yazdıkça da tekrarlama oluyor artık. Ne FF ne de Crop (APS-C) yıllardır aynı olmasına rağmen konuşması bitmedi. Full Frame,tam kare ya da tam çerçeve her ne ise biri tam biri çarpanlı, özetle daha küçük bir sensör yüzeyi. Neye göre tam veya full? 35 mm filme göre kabul edilmiş sensör ebadı 36x24 mm. Lensler optik itibariyle film veya sensör düzlemine maksimum bu ebatta bir görüntü düşürecek şekilde tasarlanıyorlar.

Fark; aynı lens ve açı değeri ile çekilen görüntü birinde kenarlardan kırpılmış diğerinde daha büyük olacaktır. APS-C ile aynı görüntüyü çekmek için ya açıyı genişletmek ya da aradaki mesafeyi artırmak gerekiyor.

Aslına bakılırsa naçizane bir şeyle bir şeyi kıyaslamaya gerek yok. Yapısı gereği diye kabul etmek lazım. Hangisi kimin ne işine ihtiyacına yarayacaksa onu kullansın. Yoksa her şey göreceli, renkler, zevkler...  Tam tersi olarak da APS-C yi baz alırsak FF daha geniş alanı kapsadığından, çekeceğimiz şeylerin karenin ortasında küçük kalmaması için nesnelere daha çok yaklaşmamız ya da açıyı çarpan oranında daralmamız gerekir diye de söyleyebiliriz...

Burada (http://www.mdavid.com.au/photography/apscversusfullframe.shtml) da açıklanmış.
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yanlışlar )
Gönderen: nordlys - 03 Mart, 2014, 18:57:53
crop dan ff gecen binler varken ff den crop a gecen ben duymadim varsa da azinliktir. Yada cok ozel bir nedeni vardir.
Neyse, cidden cok yazildi bu konu ile ilgili.

Crop, teknolojinin bizlere sundugu bir nimet. Sensor acisindan maliyeti de dusuk. Bu yuzden dslr da croplu sensorler patlama yapti ve nererdeyse her kesin evine girdi.

Daha oncede belirtmistim, adamlarin elinde cok daha ileri teknolojiler vardir, eskiden sensor maliyeti cok yuksekti belki de onu cozduler ama daslr ekmegini yemek istiyorlar bir sure daha. Bir sure sonra tam kare sensorlu kameralar standart olacak.

Soylede bir durum var, ff kamerasi olan bu kadar kafa patlatmaz. Su fark bu fark :) Konuyu ayrica irdeleyen zaten merakindan yapiyordur ki o da guzel bir sey. Farkli seyler gorup ogreniyoruz.

Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yanlışlar )
Gönderen: rsimsek - 03 Mart, 2014, 19:05:19
Tabi ki doğru.. Ama yine de (36*24mm2 / 23.6*15.7mm2=) 2,32 kat gibi bir sensör yüzey alanından bahsediyoruz. İster istemez maliyet farkı oluşturacaktır.
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yanlışlar )
Gönderen: vedib - 30 Nisan, 2014, 11:34:34
     Batı Alman "Master Linhof Technika Classic" large format fotoğraf makinesinin netliğin yapıldığı odak düzlemindeki buzlu camda tercih edilen kadraj için uygun boyutta film yerleştirilip fotoğraf çekilir.
     
(http://boiub.img40.wal8.com/img40/251993_20120503154942/139864673672.jpg)
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yanlışlar )
Gönderen: sydbarret - 25 Haziran, 2014, 21:16:45
Pentax a selam, K-5 e devam  :), macro da ve kus fotografcilinda crop makineler daha iyi sonuc veriyorsa, manzara va portre icinde her sekilde isimizi goruyorsa daha ne, buldukda aricaz mi :)
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yanlışlar )
Gönderen: vedib - 08 Şubat, 2015, 11:51:15
Hep yazdım çizdim, ama forumlarda hep yanlışlar kabul görüyor. Pahalı olan daha iyidir mantığı sürüp gidiyor, Daha çok yolcu alıyor diye otobüs alma mantığı devam ediyor, Pentax FF çıkardı mı?  "Pentax" gerçekte firma değil... alt markadır, günümüzde RICOH veya daha önce HOYA olarak firma adı görünmekteydi.

Tahir Yıldız'ın Full Frame ve Crop sensörle ilgili eski bir yazısı....... Ve benim hep forumlarda yanlış anlatılıyor dediğim olay.... Yazının alt tarafında uzun uzun "Mehmet Bulut" olayı açıklamış ve Tahir Yıldız okuyucunun anlaması için böyle yazdığını söylemiş.

http://tahiryildiz.com/full-frame-nedir-full-frame-vs-crop-sensor/
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yanlışlar )
Gönderen: ozbay08 - 08 Şubat, 2015, 12:35:31
FF in artıları croplu makinelerden daha üstün.
şimdi benim pentax ı seçmiş olmamdaki en büyük şey manuel lensleri de titreşim engelleyiciden faydalanması, canon da nikon da bu yok.  gövdesinde titreşim engelleme olan ikinci marka sony. ha bi de olympus var,ama sensörü küçük.
şuan benim çok param olsa hiç düşünmeden sony a7ıı ye geçerim. çünkü hem aynasız,hem ff hem de 5 eksenli titreşim engelleyicisi var.  istediğim her şey onda.
şuan pentax aps-c sensörlü 5 eksenli titreşim engelleme özelliği olan k-6 diye bir model çıkartsa acayip prim yapar.

bu arada pentax FF makine çıkartıyor zaten.  pentax ff çıkardı mı diye sormuşsun da.
Başlık: Ynt: Full Frame ( Doğrular ve Yanlışlar )
Gönderen: vedib - 08 Şubat, 2015, 16:08:58
Forum Fotoğraf makinesi kullanıcıları öncelikle "FF" ne olduğunu bilmeden konuya müdahil oluyorlar. Türkiye'de olduğu gibi uluslararası forumlarda da bu yanlış almış başını gidiyor.

Başka yazıların içeriğinde yaptığım tanım aşağıdadır.

   “ FF” = (Full Frame) Tam kare kadraj “çerçeveleme” Optik düzeltmesi olmayan standart objektiflerin odak düzleminde oluşan “circular” yuvarlak görüntüden elde edilen köşegen kadraj “çerçeveleme” azami görüntüdür. Bu görüntü 1:1 oranlı kare görüntü olduğundan “tam kare” tabiri yerleşiktir.  Günümüzde bu terim yanlış ve yaygın olarak 24X36mm görüntü ve sensörler için kullanılmaktadır.

Bu tanımlamayı tekrar tekrar okuyarak doğruyu bulmak ve düzeltmek gerekir.
 
Otomobil veya otobüs hangisi iyidir... Yorum ve cevap saçma olur.