Gönderen Konu: SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited  (Okunma sayısı 13772 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.563
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
« : 12 Aralık, 2012, 18:40:04 »

      Genel amaçlı mimari ve manzara fotoğrafçılığı için ideal bir objektiftir. 2001 yılında gümüş (silver) ve siyah rengi ile kullanıcıyla tanışan Pentax'ın “SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited“ objektifi 24X36mm tam çerçeve (Full frame) "FF" olarak piyasaya sunulmuşsa da kullanıcılar 16X24mm (Half frame) APS-C (Advanced Photo System type-Classic) için diğer bir deyişle 1,5 çarpanlı DSLR'lerde daha yaygın kullanmaktadırlar. Optik yapısı itibariyle Pentax kategorisi lenslere göre en iyi optiğe sahiptir. Optik bükülme olsada dikkat çekici değildir. AL (Aspherical Lens) olmasından dolayı görüntünün ortasındaki keskinlik, kenarlarda da aynıdır. Optik yapısında bir adet HRLD (High Refraction Low Dispersion) ve bir adet ED (extra-low dispersiyon) renk sapmalarını tolere eden optik cam eleman kullanılmıştır. Bu tür bir yapı objektiflerdeki renk sapmalarını asgariye indirmek amaçlanmıştır. Görüntü kalitesi yüksektir. Lens kalitesi dışında en önemli özelliği kararlı hızlı netleme ve alan derinliğinin geniş olmasıdır. “Quick Shift focus system” yani hızlı kaydırma dediğimiz ve Pentax DSLR’nin fokus ayarını yaptıktan sonra manuel olarak elle focus ayarına (metre ayarı) müdahale etmemize müsaade etmesi özelliği mevcut olmaması bir eksikliktir. “Limited” (yüksek kaliteli lens) serisi olup dizayn ve malzeme olarak en iyi kaliteye sahiptir.
      Pentax'ın “SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited “ objektifinin optik yapısındaki lensler özel silisli yapılı optik cam olup; objektif diyafram açıklığı fazla olduğundan karanlık ortamlarda kararlı hızlı netleme özelliği vardır. Bunun dışında optik elemanlar parlamayı önleyici SMC (Super Multi Coating) tekniğiyle kaplanmıştır. Metal bayonetli ve “KAF” yapıda  olan objektifte diyafram bileziği olduğundan tüm Pentax SLR ve DSLR bütün çekim modlarında sorunsuz ve tam uyumlu kullanılmaktadır. Lens gurubu sabit auto focus bir objektiftir. Objektif seçkin tasarımı, mükemmel imalatı ve manuel objektif focus halkası sertliğine yakın olması manuel-auto fokus dizaynında oluşu profesyoneller için çok caziptir.
      Pentax'ın “SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited “ objektifi genelde siyah renk versiyonu ile yaygın olsa da gümüş "silver" renk versiyonda mevcuttur. Orijinal kendinden yaprak parasoleyi  ve orijinal metal objektif kapağı (60mm) ile şık bir dizaynı göze çarpar. Mimari ve manzara fotoğrafçılığında ideal sabit odak objektif yapısındadır. Macro yapıda olmasa da (1:6.25) ürün çekimi için idealdir. Portre fotoğrafçılığında optik bükülmeden dolayı uygun değildir. Metre ayarı esnasında ön elemen ve filtre yuvası döner yapıda değildir. Filtre yuvası sabit olduğundan polarize filtre kullanma kolaylığı vardır.
      Pentax'ın “SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited “ objektifi fokus esnasında lens grupları sabit olarak hareket ettiğinden profesyonel kullanıcıların tercihidir. Optik yapısı gereği optik bükülme sınırındadır. Odak değeri 24X36mm tam çerçeve (Full frame) "FF" ve 16X24mm (Half frame) APS-C için diğer bir deyişle 1,5 çarpanlı Pentax DSLR "Digital Single-Lens Reflex" gövdeler için idealdir.  Çok keskin, kontrast görüntü yapısı geniş alan derinliği yanında bokeh (Bulanıklık efekti) yeterli düzeydedir. Bütün diyafram değerlerinde keskin ve kontrast görüntü oluştursa da; test ve laboratuvar sonuçlarına göre 1:4 -1:8 diyafram değerleri arası en başarılı olduğu açıklıktır. Rakip üretici markalar arasında kendi sınıfında hemen hemen sıfır bozulma ve parlak ışığa karşı yapılan çekimlerde rakipsizdir. Mükemmel optik ve dizayn; mükemmel görüntü kalitesi; eski teknoloji, ama fiyatı yüksek bir objektiftir.

Türkiye'de 2012 yılında ortalama 2.el satış fiyatı : 1600-TL.

Genel Özellikleri : "Limited" yüksek kaliteli Lens

Optik dizaynı .............................. : 7 grup 9 eleman
Diyafram yaprak sayısı ................ : 9
Diyafram açıklığı ......................... : 1:1.8 - 1:22
Asgari netleme ........................... : 30 cm.
Filtre çap ................................... : Ø 58 mm.
Ağırlığı ...................................... : 346gr (12.2 oz)
Odak Bağlantı Mesafesi ............... : 45.46mm. (flange focal distance)
Büyütme Oranı ........................... : 1:6.25  (0.16X)
Bağlantı yapısı "bayonet" ............. : Pentax-KAF
Gövde rengi  .............................. : Gümüş - Siyah
Gövde kılıfı  ............................... : Özel yumuşak kılıf FA-31mm
Parasolay (gölgelik) .................... : Dahili
Ön lens kapağı .......................... : 65mm dıştan içi yeşil çuha kaplı metal
Ürün numarası ........................... : Gümüş 20280 / Siyah 20290
Odak düzleminde oluşturduğu görüntü : 24X36mm

« Son Düzenleme: 26 Nisan, 2021, 17:26:25 Gönderen: vedib »

Çevrimdışı marikan

  • Üye
  • *****
  • İleti: 443
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Nevşehir
Ynt: SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
« Yanıtla #1 : 12 Aralık, 2012, 19:24:13 »
43mm almadan önce bu lensi almayı çok istiyordum, aralık olarak bana daha uygundu. Ancak Pentaxforums'daki puanına bakınca şaşırdım doğrusu. 43mm'in puanı daha yüksek hemde daha ucuz. Bu konuda ne dersin Vedib abi?
Sony ILCE-7
Sony FE 28mm F/2
Yongnuo YN460

Çevrimiçi vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.563
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
Ynt: SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
« Yanıtla #2 : 12 Aralık, 2012, 20:27:03 »
      Limited serisi Pentax-FA 31 - 43 ve 77 mm objektifler odak değerleri  dışında birbirine denk objektiflerdir diyebiliriz. Optik dizilim ve dizaynı tamamen profesyonel kullanıcılara hitap eden "large format"objektif görüntü kalitesi üretiyor. Keskinlik ve detay mükemmel. Bana bu üçü arasında tercih yap deseler zorlanırdım ama "SMC PENTAX-FA 1:1.9 43mm Limited" tercih ederdim. Çünkü diğer iki lensinde görevini yapar. Pentax-FA 43mm almakla isabetli karar vermişsiniz.  Maddi durumu uygun olan fotoğrafseverlere tavsiye ederim.

Çevrimdışı REİS

  • Üye
  • *****
  • İleti: 728
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Kayseri
Ynt: SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
« Yanıtla #3 : 13 Mart, 2013, 19:07:12 »
Ben kullandığım ve kullanmakta olduğum benzer fokal mesafedeki 4 lensin mukayesesini yapmıştım. Pentaxturkey'deki ilgili topikten buraya da aktarıyorum:

''Yakın zamanda 31 limited satın aldım. Henüz lense alışamadım ama her yönüyle '' Ben başkayım'' dediğini hissediyorsunuz.
İleti yazmadan önce bu topikte paylaşılanların hepsini yeniden okudum. Fotoğrafların bir kısmı silinmiş, olanların çoğu da site üyelerinin değil. Daha çok örnek fotoğraflar konmuş.
Ben daha önce sigma F/1.4 kullandım. DA 35 macro limited ve FA 43 limited elimde zaten mevcut.
Bu 4 lensi kıyaslıyacak kadar çok foto çektiğimi söyleyemem. Fakat kısa deneyimlerimden edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak isterim.

DA 35 macro limited tam digital uyumlu son jenerasyon lenslerden. Imaj kalitesi, keskinliği çok güzel. AF yeterince hızlı, fakat macro olduğundan, bazen lüzumsuz olarak turu tamamlamaya uğraşıyor, kısmen gecikiyor.Keskinlik ve resim kalitesi bence 31 mm ile aynı gibi. 43 mm den daha iyi. Fakat Bokeh çok iyi değil. Artısı bir de 1:1 macrosu var. Gerçi kullanıcıların çoğu genel amaçlı ve daha çok çiçek macroları çekiyorlar.

Sigma 30 EX serisi lenslerden. Bu da kaliteli bir lens. AF si mukayeseye konu olan 4 lensin içinde en iyisi.
İmaj kalitesi ve keskinliği pentax limitedler kadar iyi sayılmaz. Hatta mukayese bile edilmez. Fakat bu lensin de artısı f/1.4 olması. Video çekenlerin tercih ettiği bir lens. Gece çekimleri için de uygun bir lens.
Ben kullanırken sevmiştim.

FA 43 limited, f/1.9 da yeterince keskin değil. f/4 ten sonra coşan bir lens. Portre için ve güzel bokehler için uygun bir lens. Photozone bu lense vasat bir lens puanı vermiş, ama o kadar da değil. Nihayetinde son sözü kullananlar söylüyor. Pentaxforum'da iyi not alan bir lens. Bildiğim kadarıyla ilk çıkan limited.
FA limitedlerin (31,43,77) fotoğraflarındaki nostaljik o esrarlı tat bunda da mevcut, ama 31 ve 77 kadar değil.(Daha önce kısa bir süre 77 de kullanmıştım)

FA 31 limited, gerek boyut ve ağırlığı, gerekse filtre çapı olarak diğer  limitedlerden daha büyük. Ele daha güzel oturuyor. Belkide Pentaxın ürettiği en iyi lens.İmaj kalitesi, keskinliği mükemmel. MTF değerleri her diyafram açıklığında çok iyi. Yalnız lensin huyunu suyunu henüz tam keşfedemedim. Abuk subuk netsiz fotoğraflar da çektim. Fakat düzgün çıkan fotoğraflarda ayrı bir tadı olduğu farkediliyor. AF yeterince hızlı.Pahalı bir lens. Bu kadar paraya değer mi? biraz düşünmek gerekiyor. Fakat bir şey dikkatimi çekti: Pentaxın hemen her lensinin fiyatı indi çıktı, fakat bu lensin fiyatı pek değişmedi.Hep 1000$ civarında.
Bu FA limitedler DA lar gibi herhalde Vietnamda yapılmıyor. Benim sahip olduklarımda hep made in Japan yazıyordu.''


Bu lensle çektiğim son fotolarımdan birkaçını da burada sizlerle paylaşıyorum


Kaynakçı by yyildizkan, on Flickr


Antik dükkan ve çırak by yyildizkan, on Flickr


Tiryaki-2 by yyildizkan, on Flickr


Tespih by yyildizkan, on Flickr


Tiryaki-3 by yyildizkan, on Flickr
« Son Düzenleme: 13 Mart, 2013, 19:10:51 Gönderen: REİS »

Çevrimdışı REİS

  • Üye
  • *****
  • İleti: 728
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Kayseri
Ynt: SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
« Yanıtla #4 : 13 Mart, 2013, 19:27:25 »
Lens hakkında daha çok bilgi ve kanaat oluşturmak maksadıyla birkaç foto daha ekliyorum. Bahattin belki kızacak ama, flickr'dan link vermek bana daha kolay geliyor. :)


Tespih by yyildizkan, on Flickr


Çocukça kızgınlık by yyildizkan, on Flickr


Hacılar sokaklarından by yyildizkan, on Flickr


Şoförlük eğitimi by yyildizkan, on Flickr

Çevrimdışı MC145

  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.721
  • Hobi olarak fotoğraf çekiyor.
    • Profili Görüntüle
    • facebook
  • Şehir: İstanbul
Ynt: SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
« Yanıtla #5 : 13 Mart, 2013, 21:36:29 »
4 X 4 fotoğraflar. Hele o  ( fes ) şapkalı portre çok daha etkili.
K-1
Pentax Pentax 28-105Mm F3.5-5.6Ed Dc Wr
SMC Pentax-D FA 100mm F2.8 Macro WR
SIGMA 70-300 F:4-5.6 APO DG MACRO
Samyang 35mm f/1.4 AS UMC Lens - SATILIK

Çevrimdışı REİS

  • Üye
  • *****
  • İleti: 728
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Kayseri
Ynt: SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
« Yanıtla #6 : 14 Mart, 2013, 19:34:45 »
Mehmet bey, kısa yorumunuza teşekkür ederim.
Diğer forum üyeleri de yazdıklarımıza veya yüklediğimiz fotoğraflara bir-iki cümle ile katkı yapar veya yorumlarlarsa, biz de kendimiz çalıp kendimiz oynamamış oluruz. :) ve  :(

Çevrimdışı rsimsek

  • Üye
  • *****
  • İleti: 391
  • Pentax aşkına !
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: İstanbul
Ynt: SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
« Yanıtla #7 : 14 Mart, 2013, 20:47:55 »
Hocam şahsen çok fazla anladığım söylenemez. Fakat fotoğraflar gerçekten güzel. Işık kullanımı süper, hatta şapkalı amcada reflektör veya dolgu flaşı kullanılmış. Kompozisyon olarak da hepsinin altına bir hikaye yazılabilir. Ayrıca dikkatimi çeken bir şey daha var o da TV'lerde buzlanan şu ömür törpüsü, intihar aracı sigaraya keşke rol verilmeseymiş. :(
Ekipman: Pentax K-5IIs + Pentax DA 18-135mm WR + Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical [IF]
Amatörler "ekipmanları" için, profesyoneller "para" için, ustalar ise "ışık" için endişe eder!

Çevrimdışı REİS

  • Üye
  • *****
  • İleti: 728
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Kayseri
Ynt: SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
« Yanıtla #8 : 14 Mart, 2013, 23:44:43 »
Hocam şahsen çok fazla anladığım söylenemez. Fakat fotoğraflar gerçekten güzel. Işık kullanımı süper, hatta şapkalı amcada reflektör veya dolgu flaşı kullanılmış. Kompozisyon olarak da hepsinin altına bir hikaye yazılabilir. Ayrıca dikkatimi çeken bir şey daha var o da TV'lerde buzlanan şu ömür törpüsü, intihar aracı sigaraya keşke rol verilmeseymiş. :(
Teşekkür ederim.
Aslında zayıf olan sigaralı adam bir astım hastasıydı. Birkaç sigara çekip, biraz soluklanıyor ve bir de ventolin sıkıyordu boğazına nefesini açmak için..
ikisini bir arada çekip sigara ve astım çarpıklığını vurgulamamız lazımdı. Diğer fotoğrafçılardan fırsat bulup o pozu yakalıyamadık.
Şapkalı adamda hiçbir ilave ışık kullanılmadı.Tamamen doğal ışık. PS de ufak tefek düzenlemeler yapıldı.
Aslında hiçbir fotoğrafta ilave ışık yok. Bazısında daha fazla olmak üzere PS düzenlemeleri var.
Bunlardan maksat 31mm ile portre denemeleri yapmaktı.
Portre olmayan diğer deneme fotolardan da anlaşılacağı gibi, lensin fotolarında nostaljik bir hava var. Keskin olduğu halde tam digitallerin keskinliği gibi rahatsız etmiyor.Verdiği kontras ve renkler çok hoş. Tüm diyafram değerlerinde keskinliğini ,ışık geçirgenliğini ve kontraslı güzel renkleri koruyor.

Çevrimiçi vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.563
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
Ynt: SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
« Yanıtla #9 : 15 Mart, 2013, 10:20:37 »
Bu objektiflerde parlama asgari düzeydedir. Ama asıl marifet kullanıcıda. Yunus Bey çekimlerde kullanıcı tekniklerinden biri olan objektifleri direkt ışıklardan korumayı biliyor veya parasoley kullanıyor. Çekim esnasında objektifi direkt ışıklardan korumak görüntü kalitesini yükseltir. Direkt ışıklar geriden çekimi yapılan objenin üzerine düşerse derinlik perspektif hissi daha hoş olur.

« Son Düzenleme: 28 Mart, 2017, 22:32:03 Gönderen: vedib »

Çevrimdışı REİS

  • Üye
  • *****
  • İleti: 728
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Kayseri
Ynt: SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
« Yanıtla #10 : 15 Mart, 2013, 10:45:37 »
Teşekkür ederim Vedi bey.
Sizin gibi ustaların değerlendirmeleri bizim için çok önemli.
Fotolardaki veya değerlendirmelerimdeki eksik veya yanlışları da belirtirseniz, yorumunuz benim için daha da değerli hale gelecektir.

Çevrimdışı rsimsek

  • Üye
  • *****
  • İleti: 391
  • Pentax aşkına !
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: İstanbul
Ynt: SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
« Yanıtla #11 : 15 Mart, 2013, 19:35:24 »
Aslında zayıf olan sigaralı adam bir astım hastasıydı. Birkaç sigara çekip, biraz soluklanıyor ve bir de ventolin sıkıyordu boğazına nefesini açmak için..
ikisini bir arada çekip sigara ve astım çarpıklığını vurgulamamız lazımdı. Diğer fotoğrafçılardan fırsat bulup o pozu yakalıyamadık.
..
Hocam dediğin gibi o pozu yakalayabilseydin değil kompozisyonu tamamlamak, TV'lerdeki kamu spotlarında çıkanlar gibi Sağlık Bakanlığı-Yeşilay için fotoroman olurdu.
Ekipman: Pentax K-5IIs + Pentax DA 18-135mm WR + Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical [IF]
Amatörler "ekipmanları" için, profesyoneller "para" için, ustalar ise "ışık" için endişe eder!

Çevrimdışı REİS

  • Üye
  • *****
  • İleti: 728
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Kayseri
Ynt: SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
« Yanıtla #12 : 20 Mart, 2013, 22:34:18 »
31mm ile kapadokyada çektiğim  dolu yağışı  sonrası ilginç bir coğrafik yapı manzarası... Deve ile adam da bu güzel manzaranın bonusu...


İpek yolu by yyildizkan, on Flickr

Çevrimdışı REİS

  • Üye
  • *****
  • İleti: 728
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Kayseri
Ynt: SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
« Yanıtla #13 : 16 Temmuz, 2013, 14:49:35 »

Tutsak by yyildizkan, on Flickr


Cadılar by yyildizkan, on Flickr

Çevrimdışı Baha

  • Admin
  • Üye
  • *****
  • İleti: 3.787
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
Ynt: SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
« Yanıtla #14 : 17 Temmuz, 2013, 15:47:25 »
31mm ile kapadokyada çektiğim  dolu yağışı  sonrası ilginç bir coğrafik yapı manzarası... Deve ile adam da bu güzel manzaranın bonusu...


İpek yolu by yyildizkan, on Flickr


Çok güzel fotoğraf olmuş. Dolu resmen detayı ortaya çıkarmış.
PENTAX K-3
SMC PENTAX-FA* 1:2 24mm IF AL
SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.9 43mm Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.8 77mm Limited

I'm a Photographer, not a Terrorist.

 

PENTAX SPOTTING SCOPE 1:5.6 300mm “Mirror Lens”

Başlatan vedib

Yanıt: 1
Gösterim: 5452
Son İleti 15 Ağustos, 2013, 09:50:22
Gönderen: vedib
PENTAX SPOTTING SCOPE 1:8 500mm “Mirror Lens”

Başlatan vedib

Yanıt: 1
Gösterim: 4046
Son İleti 06 Ağustos, 2013, 10:35:40
Gönderen: vedib
pentax 35mm veya 50mm macro ?

Başlatan ozgur10

Yanıt: 3
Gösterim: 4029
Son İleti 01 Temmuz, 2015, 02:40:54
Gönderen: Baha
Acil Bilgi SMC Pentax 55mm F1.8

Başlatan happyprince

Yanıt: 3
Gösterim: 3473
Son İleti 27 Nisan, 2015, 16:47:18
Gönderen: Baha
SMC PENTAX-A DENTAL MACRO 1:4 100mm

Başlatan vedib

Yanıt: 1
Gösterim: 3472
Son İleti 26 Aralık, 2017, 08:56:52
Gönderen: vedib