Gönderen Konu: Forumların Amaçları ve Forumlara Periyodik Fotoğraf Koyma  (Okunma sayısı 2818 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı cbaytan

  • Sanat Danışmanı
  • Üye
  • *****
  • İleti: 749
    • Profili Görüntüle
İmdii, arkadaşların aşağıda alıntı yaptığım arkadaşların fikirlerini okuduktan sonra (ki o alıntıları  görüntü açısından aşağıda vereceğim) fotoğraf forumlarının amaçları konusunda bazı fikirlerim oluştu, bir kere biz burada ne yapıyoruz? hangi amaca hizmet ediyoruz? neden Pentax kullanıyoruz soruları sanırım sorulması gereken doğal sorulardır.

Bunları düşünürken forumların marka olarak ayrılması normal olduğu çünkü özellikle lensler ve aksesuvarlar konusunda bir sistemden tam verimi almanız için o sistem hakkında neredeyse uzman olmalısınız veya ilgili forumlara gidip o işi bilenlerden fikir almamız gerektiği sonucuna vardım, mesela ben şimdi  Canon flaş kullanmak istesem nerden bileceğim sistemin flaş mantığının nasıl çalıştığını, kullanmayı dşünüyorsam eğer gider sorarım nasıldır ve hangi flaşı almalıyım diye ilgili foruma olur biter, doğru ve doyurucu cevap alabilmek ise ayrı bir konudur ve işin ikinci aşamasıdır diye düşünüyorum.

Ama bütün fotoğraf forumlarının tek bir amacı vardır oda daha güzel fotoğraflar çekebilmektir, hatta daha güzelin nasıl olduğu konusunda fikirde almamız mümkündür.

Her forumda, ve benzer bilgi paylaşan toplulukta  amaç ve mühim olan sadece ürün yani fotoğraf olmalıdır, yani, 1-forumlar gibi 2-tüm ekipmanda fotoğraf için amaç değil sadece bir araçtır diye düşünüyorum.

Bu konuda bir forum üyesini diğer üyelerin tanıyabilmesi için veona  gerekirse yardım edebilmek veya ondan yardım alabilmek için o üyenin:

1-Ekipmanının nasıl çalıştığı, yeterli olup olmadığı (ör. keskinlik),
2-Ekipmanın o üye tarafından nasıl kullanıldığı,
3-Doğru ekipman olup olmadığı, değilse doğru ekipmanın aslında ne olması gerektiği
4-Ekipman doğruysa üyenin fotoğrafçılığının nasıl olduğu,
5-Üyenin hangi fotoğraf türüne ilgi duyduğu, ve bunlardan hangisinde en başarılı olduğu

konularında fikir edinebilmek için o üyenin fotoğraflarının diğer üyeler tarafından görülmesi gerekir, bunun için son fotoğraflarının foruma bir başlık veya başlıklar altında eklenmesi gerekir diye düşünüyorum.

Bunun içinde, içinde çok fazla fotoğraf birikmeyecek bir konuda fotoğrafçı forum üyesinin son fotoğraflarını gömek ve en önemlisi fotoğraf çekenleri daha fazla çekmeye teşvik etmek, hemen hiç çekmeyenleri ve fotoğraf ekipmanını sadece öpüp koklayıp pamuklar içine sararak bir fetiş haline ve ekipmanını sadece kendi ekipman zevkini tatmin  için  boş bir övünç kaynağı getirmiş olanları ise arkadaşça fotoğraf çekmeleri için uyarmak bizim forum arkadaşı olarak görevimizdir diye düşünüyorum.

Bu fikir,  yani fotoğrafın her markada bir  amaç olduğu ve fotoğrafçının fotoğraflarının mutlaka forum arkadaşları arasında görülmesi gerektiği ekipman markası tabanlı forumlarda pek rastlanılmayan bir şey olup, bence bu amaçlı bir ana başlık ve alt başlıklar açılmalıdırki fotoğrafta gelişen arkadaşların gelişimi kronolojik olarak görülebilmesi kolay olsun, ve birbirine yardım yani imece kavramıyla herkesin tarlasının sürülmesi yani fotoğrafçılığının sonuçlarının alınması (hasat oluyor imecede) sağlanabilsin.

Şimdi özele gelirsek  tüm bunlardan şu sonuca varıyorum, bence bizim PentaxTürk  fotoğraf forumumuz, daha fazla Pentax ekipmanını  kullanarak ve o ekipman hakkında uzmanlaşmaya çalışarak ve bunu yapmaya çalışarak aslında sadece bu anda çektiğinden daha iyi fotoğraflar çekmeye çalışan bir arkadaş grubudur. Yani Pentax, yani diğer tüm markalar bir araçtır, hedef fotoğraftır. Bu hedef  içinde her üyenin fotoğraflarının diğer üyeler tarafından bir şekilde görülmesi gerekir diye düşünüyorum . (tabii buradan forumda arkadaşlarının fotoğrafçılığını geliştirmeye niyetli olmayanların veya hatta onun fotoğrafçılığına zarar verecek davranışlara neden olanların forumda bulunup bulunmaması görüşünü sizin takdir ve yorumlarınıza bırakıyorum). (Sözüm başka diğer forumlardan dahi dışarı) :)

Tabii iyi fotoğraf, güzel fotoğraf kavramlarıda subjektif  (kişiye özel) ve dolayısıyla günümüz yoplum kültürel değerleriyle ve yargılarıyla sınırlı bir kavram olup aslında fotoğrafın kalitesi ne olmalıdır konusunu forumda fotoğraf asma ve fotoğraf kalitesi konuları birbirne karıştırmamak için ikinci yazımda ve sırasını geldiğini düşündüğümde yazacağım.

Yukarıda bahsettiğim arkadaşların alıntı yaptığım fikirleri:

her hafta çekilen fotoğrafların ortak başlık altında paylaşılması çok güzel. ama bunu sabit bir başlık haline getirirsek daha iyi olabilir. "bu hafta ne çektin" "en son ne çektin" vb. naçizane fikirlerim Şükrücan Bey.

Ben de aynı öneriyi daha önce yapmıştım.Bu numaralı hafta işi ve şenlik sözcüğü pek yakışmıyor.Bir hafta içine çok fotoğraf konulamayabiliyor.Üstelik haftalar filan da karışıyor.

Üyesi olduğum oyun forumlarından birinde Ekran Görüntüleri ana başlığı altında her ay ayrı bir başlık açılarak, o ay alınan ekran görüntüleri paylaşılıyor. Ay bittiğinde başlık kilitlenerek yeni görüntülerin doğru yere yüklenmesi sağlanıyor. Belki öyle bir sistem uygulanabilir. Hatta belki böylece "K10D fotoğrafları", "K-5 fotoğrafları" vs gibi başlıklar da bu FOTOĞRAFLAR ana başlığı altına kaydırılabilir.

Herkese sevgilerimle.
« Son Düzenleme: 10 Nisan, 2012, 12:29:09 Gönderen: cbaytan »

Çevrimdışı REİS

  • Üye
  • *****
  • İleti: 728
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Kayseri
Ynt: Forumların Amaçları ve Forumlara Periyodik Fotoğraf Koyma
« Yanıtla #1 : 10 Nisan, 2012, 16:30:10 »
Şükrücan bey;
Alıntı yapmadım,çünkü yazınız oldukça uzun.
Pentax için açılmış iki forum sitesinde de maksadın daha iyi fotoğraf üretmeye yönelik bilgi alışverişi ve fotoğraf paylaşmak olduğu tecrübeli arkadaşlar tarafından sürekli yazılıp çiziliyor.Bu fikirlere katılmamak mümkün değil.Ancak çoğunluğu genç olan üyelerin yeni edindikleri ekipmanlarla ilgili iletişimde bulunmaları da gayet tabii.Hatta gerekli.
Biz sadece başlıklar için bazı önerilerde bulunduk.
Bu önerilerimizin sizin fotoğrafçılıkla ilgili genel yazılarınıza ters bir içerik taşımadığını siz de farkediyor olmalısınız.
İsterseniz aşağıdaki başlığı yeniden gözden geçiriniz.

http://www.pentaxturk.com/forum/index.php?topic=1087.msg13332;topicseen#new

Çevrimdışı cbaytan

  • Sanat Danışmanı
  • Üye
  • *****
  • İleti: 749
    • Profili Görüntüle
Ynt: Forumların Amaçları ve Forumlara Periyodik Fotoğraf Koyma
« Yanıtla #2 : 10 Nisan, 2012, 19:30:16 »

Şükrücan bey;
Alıntı yapmadım,çünkü yazınız oldukça uzun.
Bu önerilerimizin sizin fotoğrafçılıkla ilgili genel yazılarınıza ters bir içerik taşımadığını siz de farkediyor olmalısınız.



Yazılardan alıntı yaptığımı söylerken, fikirlerden faydalandım anlamında söyledim. Bu yüzden  bence  paralellik mevcut.
« Son Düzenleme: 10 Nisan, 2012, 19:46:40 Gönderen: cbaytan »

 

sinema lensleri vs fotoğraf makinesi lensleri

Başlatan Desperado

Yanıt: 1
Gösterim: 2179
Son İleti 14 Ekim, 2015, 20:53:55
Gönderen: Baha
Yurt dışından fotoğraf makinası getirme konusunda yardım

Başlatan cronos10

Yanıt: 43
Gösterim: 21531
Son İleti 11 Şubat, 2013, 20:35:13
Gönderen: zaferguler
Yeni başlayan birisi için fotoğraf gezisi önerisi

Başlatan kerimerdogan

Yanıt: 2
Gösterim: 2128
Son İleti 05 Ocak, 2015, 17:01:32
Gönderen: kerimerdogan
PENTAX KULLANICILAR FOTOĞRAF VE BİLGİ PAYLAŞIM PLATFORMU..

Başlatan umutcanyel

Yanıt: 0
Gösterim: 2002
Son İleti 28 Ekim, 2013, 21:44:10
Gönderen: umutcanyel
Fotograf Cekme heyecanini canli tumak icin..

Başlatan Lupara

Yanıt: 9
Gösterim: 3360
Son İleti 21 Ağustos, 2015, 21:50:49
Gönderen: Desperado