Pentax Türkiye Topluluğu

Fotoğrafçılık => Fotoğraf Teknikleri => Konuyu başlatan: caucassian - 10 Ekim, 2012, 19:06:31

Başlık: neden rgb
Gönderen: caucassian - 10 Ekim, 2012, 19:06:31
Doğadaki ana renkler sarı-mavi-kırmızı olmasına rağmen, fotoğrafta kullanılan ana renkler neden kırmızı-yeşil-mavi?
Başlık: Ynt: neden rgb
Gönderen: vedib - 12 Ekim, 2012, 15:37:00
(http://www.broadcasterinfo.net/52/images/stories/goruntu/goruntu_makale-52_7.jpg)

       Renkli fotoğrafçılık konusunu bilenler için; konu çok basit olduğu kadar; konunun dışında olanlar için çok karmaşık görülür. Filtrelerle baskı yapan karanlık oda fotoğrafçılığıyla uğraşanlar "Magenta - Cyan - Yellow"  (Kırmızı - Mavi - Sarı ) filtre kullanarak hangi rengi çıkarmak istiyorlarsa ilgili filtreyi kullanıp o rengi görüntüden çıkarıyorlardı.
       RGB renk uzayı, İngilizcedeki 'Red' 'Green' 'Blue' ('Kırmızı' 'Yeşil' 'Mavi') kelimelerinin baş harflerinden ismini alan bir renk uzayıdır. En sık kullanılan renk uzaylarındandır.
       Renkleri elde etme metotları  "Toplamsal renk sentezi (Additive color mix) ve Çıkarımsal Renk sentezi (Subtractive color mix) olarak bilinmesinda fayda vardır. Bu metodlar aslında birbirine zıt metodlardır. Fotoğrafçılık sisteminde ["Magenta - Cyan - Yellow"  (Kırmızı - Mavi - Sarı ) ] bilinenin aksine "çıkarımsal renk sentezi" kullanılmaktadır. Yayınladığım renk grafiklerini incelediğinizde "Çıkarımsal ve Toplamsal renk sentezi" hakkında ön bilgi oluşacağını tahmin ediyorum.
     Agrandizör va printer baskı sistemi ile matbaacılıkta  ["Magenta - Cyan - Yellow"  (Kırmızı - Mavi - Sarı ) ] bilinenin aksine "çıkarımsal renk sentezi" kullanılmaktadır.

(http://www.broadcasterinfo.net/52/images/stories/goruntu/goruntu_makale-52_5.jpg)
Başlık: Ynt: neden rgb
Gönderen: gokhanakarsu - 12 Ekim, 2012, 19:55:38
şimdi niye benim yazıcının Magenta - Cyan - Yellow- Black renk kartuşlarının olduğunu anladım hep diyordum neden R-G-B-Black değilde bu renkler.beyaz sayfaya baskıda en mantıklısı çıkarımsal olanıymış.
ustam valla anlatım çok güzel.özellikle verdiğin renk tabloları zaten mükemmel şekilde anlatıyor olayı.tam birbirinin zıttı durumundalar.
Başlık: Ynt: neden rgb
Gönderen: kampfar - 12 Ekim, 2012, 20:10:35
Fotoğrafçılıkta bu mu kullanıyor Vedi abi?

(http://www.broadcasterinfo.net/52/images/stories/goruntu/goruntu_makale-52_7.jpg)
Başlık: Ynt: neden rgb
Gönderen: vedib - 12 Ekim, 2012, 20:49:31
     Fotoğrafçılıkta her iki sistem ayrı yapılarda kullanılmaktadır. Negatif film yapısı ve baskı kartları diğer bir deyişle agrandizör va printer baskı sistemi ile matbaacılıkta ["Magenta - Cyan - Yellow" (Kırmızı - Mavi - Sarı)] "çıkarımsal renk sentezi" kullanılmaktadır.
     Evde kullanılan printer baskı cihazlarında siyah renk oluşumu bütün renklerin karışımından olması gerekirken; ekonomik açıdan siyah renk kartuşu mevcuttur. Bu durumu sistemle ilgili düşünmemek gerekir, tamamen ekonomik amaçlıdır.

     
     


Başlık: Ynt: neden rgb
Gönderen: cumuta - 25 Mart, 2013, 23:35:05
ilginç