-
arkadaşlar yeni öğrendiğim ve harika olduğu söylenilen nikon 50mm EL-nikkor 2n lensini arıyorum.http://www.nikon.com/about/feelnikon/recollections/r15_e/index.htm (http://www.nikon.com/about/feelnikon/recollections/r15_e/index.htm) ve http://coinimaging.com/nikon_el50-28n.html (http://coinimaging.com/nikon_el50-28n.html)
-
(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2020/07/Nikon-EL-NIKKOR-50mm.jpg)
Nikon'un "Nikon EL-NIKKOR 50mm 1:2.8 N" objektifi 8 diyafram yaprağı ve 6 eleman 4 grup halinde dizilimi olan "agrandizör objektifi"ni Agrandizör konusu "6 optik elemanlı objektifler" sekmesinde yakın tarihte örnek olarak vermiştim. Söz konusu 50mm objektifi DSLR gövdelerde kullanma zorluğu mevcut. Tamamen sabit yapılı olan objektifte metre ayarı kadranı objektif üzerinde olmadığından kullanmakta zorluk çekersiniz. Piyasada M39 (Metrik 39mm) bayonet yapıda mevcuttur. Pratiğiniz olmadan paranızı hebe etmeyin.
http://www.pentaxturk.com/forum/index.php/topic,1824.msg22943/topicseen.html#new (http://www.pentaxturk.com/forum/index.php/topic,1824.msg22943/topicseen.html#new)
Optik dizaynı ............................. : 4 grup 6 eleman
Diyafram yaprak sayısı ................ : 8
Diyafram açıklığı …...................... : 1:2.8 - 1:16
Asgari netleme ........................... : Körük veya macro tüp kombinasyonu
Filtre çapı .................................. : Ø 40.5mm
Ağırlığı ...................................... : 105gr (3.7 oz)
Bayonet ..................................... : M39 (Metrik 39X1mm)
http://www.marcocavina.com/articoli_fotografici/Nikon_EL-Nikkor_lenses/00_pag.htm
(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2020/07/Nikon-EL-NIKKOR-50mm-f2.8-N.jpg)(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2017/12/Nikon-EL-NIKKOR-f2.8-50mm.jpg)
-
bilgi için teşekkürler vedib bey ben açıkçası macro için arıyordum.ancak bugün pentax SMC 100mm macro FA elime ulaştım çok temiz gerçekten optik kalitesi harika ancak daha önce macro lens kullanmadığım için bilmiyorum full ve limit seçimi neye göre yapılıyor clamp hangi amaç için kullanılıyor bunları merak ediyorum konunun yeri burası değil biliyorum ancak cevaplayabilirseniz konuyu silerim teşekkürler.
-
(http://farm5.static.flickr.com/4140/4759313389_efb16c0850_b.jpg)
"SMC PENTAX-FA 1:2.8 100mm MACRO" almakla en doğru kararı vermişsiniz. Yakın çekimde macro lenslerde "auto fokus" fotoğraf çekmek zordur, genelde profesyoneller "manuel focus" tercih ederler. "Focus range" fonksiyonu ile manuel, auto veya her iki fonksiyonu kullanabilirsiniz. "clamp" fonksiyonu ile odağı kilitleyip açabiliyorsunuz. Seçiminizi çok doğru yaptığınızı belirteyim. Hayırlı olsun.
-
evet gerçekten güzel bir lens acaba pişman olurmuyum demiştim ancak pişman etmedi:) daha çektiğiniz ilk fotoğrafta kendini gösteriyor "clamp" fonksiyonu ile odağı kilitleyip açabiliyorsunuz demişiniz yani örneğin 30cm den bir cisme odakladınız ve "on" konumuna getirdiniz daha sonra sonsuza odaklamak istediğinizde odaklama yapmıyormu.doğrumu anlamışmıyım.evet manuel odaklama daha kolay olacak sanırım zaten tüp,körük kullandığım için elim alışkın az çok.
-
Merhaba,
Biraz kafa karıştırayım :)
100mm Macro'yu aldığınıza eminim pişman değilsinizdir ama El-Nikkor 50mm f2.8N almadığınıza pişman olabilirsiniz :) Ebay'den gayet temiz bir tane $30'a aldım. Ters bağlama için 40.5mm-49mm filtre çapı dönüştürücü ve ters 49mm bağlantı adaptörünü de birkaç dolara aldım. Böylece bağlantı sorunum kalmadı. (Not: macro tüpüm ve körüğüm zaten var, onu saymıyorum, ikisinden biri gerekecek elbette)
İlk fotoğrafı çektiğim gün meraklı başka bir arkadaşıma sonucu gösterdim. Aynı gün o da $50'a hiç açılmamış sıfır bir tane siparişi verdi. Lens o kadar iyi.
Vedib Bey'in yorumlarına katılmakla beraber sizin körük vs. kullanmış olmanızdan ve doğrudan makro ile ilgilenmenizden sabit odak çalışmakta sıkıntınız olmayacağını düşünüyorum. Ben bu düzenekte 10cm altında bir lens-obje mesafesinde çalışıyorum.
Örnek fotoğrafları ve yorumlarımı http://www.pentaxturkey.com/forum/index.php?topic=11457.msg196283#msg196283 (http://www.pentaxturkey.com/forum/index.php?topic=11457.msg196283#msg196283) linkinden görebilirsiniz. El-Nikkor ile ilgili kısım sayfa ortalarında başlıyor.
Bol makrolu günler dilerim
-
agrandizör lensleri bile kıymete bindi son 3-5 aydır :)
eskiden agrandizör lenslerini c mount lensleri çöpe atıyordu millet :)
-
Konu ilan olmaktan çıkmış, bilgi alışverişi olmuş. :))
İlan kısmından kaldırarak PENTAX DIŞI KAMERALAR bölümüne taşıdım..
-
agrandizör lensleri bile kıymete bindi son 3-5 aydır :)
eskiden agrandizör lenslerini c mount lensleri çöpe atıyordu millet :)
Maalesef bit pazarına nur yağdı. Ama agrandizör objektiflerini ayrı tutmak lazım... optik düzeltmesi olmayan standart yapıdadır, odak büyüklüğüne parelel odak düzleminde tam görüntü verdiklerinden tercih edilmesi olağandır. Zaten özel yapısı olan "Nikon EL-Nikkor 1:2.8 50mm N" agrandizör objektifi olarak özeldir.
Ama C-mount veya CS-mount lenslerin aranıyor olmasına anlam veremiyorum. Bunlar güvenlik veya 8mm ve 16mm sinema camera lensleridir. C-mount (cine mount) 17.526mm CS-mount (cine smaller mount) 12.50mm odak bağlantı mesafesi var. Odak düzleminde oluşturdukları görüntü çok küçüktür.
(http://farm9.staticflickr.com/8034/7981964521_57f3750d5f_b.jpg)(http://farm9.staticflickr.com/8177/7981964309_69fd4c6f05_b.jpg)
-
(https://farm8.staticflickr.com/7038/6949821323_d59ffe8ffb_o.jpg)
Bende mevcut "Nikon EL-Nikkor 1:2.8 50mm" objektifi agrandizörde kullandığımdan "M39" vida yapısında oluşu makro çalışmalarında ihmal etmişim. Karanlık oda çalışmasında özellikle diyafram mekanizması ışıklı aydınlık oluşu mekanizmanın çok konforlu çalışmasından dolayı agrandizörün sabit ekipmanı olarak görevini devam ettiriyor. Ticari ürün çekimlerinde tembelliğimden dolayı "Nikon EL-Nikkor 1:2.8 50mm" objektifi hep ihmal edip Pentax-K bayonet 50mm objektifleri irade dışı tercih ediyorum.
(http://www.photography.gordonengland.co.uk/photo-gallery2/d/15982-2/el-nikkor-50mm-40d-10557.JPG)
-
Agrandizör için dizayn edilmiş olan Nikon EL-Nikkor 1:2.8 50mm N “enlarger lens” objektifin bağlantı mekanizması bayonet M39 (Metrik 39X1mm) vida yapısı olup; L39 (Metrik 39X1mm) vida yapıyla karıştırmamak gerekir.
L39 (Metrik 39X1mm) = 28.80mm "Flange focal distance" odak bağlantı mesafesi olup Leica firmasının standartıdır.
M39 (Metrik 39X1mm) = "Flange focal distance" odak bağlantı mesafesi her objektifte değişiktir, M39 sadece vida bağlantı ölçüsüdür.