Pentax Türkiye Topluluğu
Pentax Objektifler ve Aksesuarları => Pentax Marka Objektifler => Pentax-K Zoom Odaklı => Konuyu başlatan: vedib - 25 Ocak, 2013, 11:59:52
-
(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2017/05/SMC-PENTAX-A-ZOOM-f4-28-135mm.jpg)
Genel amaçlı sokak fotoğrafçılığı için ideal bir objektiftir. 1984~1991 yılları arasında Pentax "ASAHI OPTICAL CO.,LTD" tarafından 24X36mm tam kare (Full frame) FF olarak piyasaya sunulmuşsa da kullanıcılar 16X24mm (Half frame) APS-C (Advanced Photo System type-Classic ) için diğer bir deyişle 1,5 çarpanlı DSLR'lerde kullanmaktadırlar. Optik yapısı itibariyle klasik Pentax kalitesini kendinde barındırsa da genel Pentax yapısı bu objektifte görülmez. Eski teknolojik yapıda olan objektifin çok optik elemanlı oluşu dikkat çeker. Optik elemanlar parlamayı önleyici SMC (Super Multi Coated) tekniğiyle kaplanmıştır. Filtre yuvası Ø 77mm olup focus esnasında ön optik elemanı döner yapıda olduğundan özel efekt ve polarize filtre kullanma zorluğu vardır.
Pentax’ın “SMC PENTAX-A ZOOM 1:4 28~135mm” objektifi manuel focus yapıda olduğu için metre ayarı manuel yapılmaktadır. Asgari çekim mesafesi 170cm. filtre yuvası Ø 77mm ve ağır hantal oluşu kullanıcıların uzak durmasına neden olmuştur. Alan derinliği yeterli olduğu için manuel netlemede bir sıkıntı olmamaktadır. Görüntü kalitesi olarak doygun, keskin görüntü vermesi ve bokeh (bulanık efekti) estetik yönden yeterlidir. 28-135mm odak aralığında objektif olduğundan optik yığılma ve optik bükülme sınırındadır. 135mm.odak değerine doğru objektif boyu öne doğru uzamaktadır. 28mm. Odak değerinde Macro sekmesi olsa da 1:3 (0.33X) oranıyla yarım macro tabir edilen yapıdadır.
Pentax’ın “SMC PENTAX-A ZOOM 1:4 28~135mm” objektifin metal bayonetli KA bayonet yapıda olduğu, diyafram sekmesinde “A” (Auto aperture) olduğundan Pentax DSLR gövdelerin tüm çekim modlarında sorunsuz kullanılmaktadır. Tüm zoom aralığında diyafram değeri değişmeyen objektiflerdendir. Piyasada ve kullanıcılarda pek yaygın olmadığından fotoğraf forumlarında kullanıcı yorumlarına az rastlanır. Eski teknolojik yapıda olan objektifin çok optik elemanlı oluşu ağır ve hantal olmasına sebep olmuştur.
Türkiye'de 2016 yılında ortalama 2.el satış fiyatı : 150-TL.
Genel Özellikleri : Manuel Zoom lens
Optik dizaynı ............................. : 15 grup 17 eleman
Diyafram yaprak sayısı ................ : 6
Diyafram açıklığı ........................ : 1:4 - 1:22
Asgari Netleme .......................... : 170cm
Filtre çapı .................................. : Ø 77mm.
Ağırlığı ....................................... : 820gr (28.92 oz)
Odak Bağlantı Mesafesi ............... : 45.46mm. (flange focal distance)
Büyütme Oranı ........................... : 1:3 (0.33X)
Bağlantı yapısı "bayonet" ............. : Pentax-KA
Gövde rengi .............................. : Siyah
Gövde kılıfı ............................... : Sert kılıf HE-169
Parasolay (gölgelik) .................... : RH-A 80mm
Ürün numarası ........................... : 27087
Odak düzleminde oluşturduğu görüntü : 24X36mm
(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2016/11/SMC-PENTAX-A-ZOOM-f4-28135mm-scaled.jpg)(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2018/11/SMC-PENTAX-A-ZOOM-f4-28-135mm.jpg)(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2016/11/SMC-PENTAX-A-ZOOM-28135mm-f4-scaled.jpg)
-
İncelemeye çalıştımda bu lens pek fazla kullanılmamış.
K20D ile en fazla fotoğraf çekilmiş, diğer bir kaç gövde ile 1'er 2'şer fotoğrafı var.
http://www.pentaxphotogallery.com/photos/gallery/query?camera=45&lens=630 (http://www.pentaxphotogallery.com/photos/gallery/query?camera=45&lens=630)
-
"MC145" Mehmet Beye ilgisi için teşekkürler... "SMC PENTAX-A ZOOM 1:4 28~135mm" objektifle ilgili internette bilgi çok az. Bu objektifi "exyuksel" nikli arkadaşımız yeni aldığı için artık izlenimlerini bizlerle paylaşır.
Piyasada az bulunan lenslerden biri. Filmli makinelerde kullanmıştım. Görüntü kalitesi iyi , keskin görüntüsü vardı. Tek dezavantajı 135 mm de öne doğru fazla uzaması ile 1.70 cm daha az mesafeden fotoğraf çekmek için uzatma tüpü kullanma zorunluluğu oluşuyordu. Macro özelliği var ama 28mm.lik kısmında kısıtlıydı. Filtre çapı (77mm) büyük olduğu için Close-up filtre tedarik edememiştim. Ama normal çekimlerde mükemmel bir aralığı vardı. Diyaframda A modu olduğu için DSLR makinanızda rahat bir şekilde tüm çekim modlarında kullanabilirsiniz. Metresi manueldir. Gövde olarak ağır olduğunu hatırlıyorum. Kullandığım dönemde zoom objektif sayısı az olduğu için bana çok konforlu gibi geldi.
(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2016/11/SMC-PENTAX-A-ZOOM-28135mm-f4.jpg)
-
lens elime geçer geçmez öncelikle bir makro sever olarak makro özelliğini test ettim,evin içinde ve bahçede çeşitli nesnelere yönelik çekimler yaptım, makro özelliği göstermelik,ama lenste böyle bir özelliğin olması hiç olmamasından iyidir,makrodan sonra rotayı hemen kuşlara çevirdim,
şansıma kuşlar çok hareketliydi ve makinaya ayar vereyim derken hep ıskaladım ,ornitocular boşuna demiyorlar kuş çekmek kararlılık ve hız ister diye,bu lens kuş çekmek için uygun değil,kuşları listeden sildim, en iyisi ben gidip bir kaç tane insan evladı çekeyim dedim.Muğla pazarına gitim
pazardaki satıcıları konu alan bir kaç tane çekim yaptım...eh sonuç fena sayılmaz...lensin iç mekan çekimlerindeki performansı nasıl? asıl bunu merak ediyorum , bir kaç gün içinde bir demirci ustasını mekanında çalışırken fotoğraflayıp sonuçlara bakacam
-
Bu lensi iki kere alacak oldum. hiç emin olamadım. @exyüksel kardeşim örnekleri paylaşabilirse aydınlanmış oluruz.
-
Değerli meslektaşım seminer dönemi bitince elazığa geleceğim,beraber fotoğraf çekmeye gideriz,lenside bizat kendin test etmiş olursun.
-
Tabi hocam memnuniyet duyarım :) seminer işi zor iş, ben daha yeni kurtuldum :-D sırf tipinden dolayı alacaktım aslında bu lensi, birde 800 küsur gram. Okkalı bi lens galiba
Sent from my ST18i using Tapatalk 2