(http://www.pentaxturk.com/forum/tools/2490mmfa3545.jpg)
Keskinlik : 9,0 Aberasyon : 8,0 Bokeh : 7,5 Oto Focus : 8,5 Taşınabilirlik : 8,5 Değeri : 8,5 Ortalama : 8,33
Ağırlık (Lens) : 355 g Uzunluk : 7,5 cm Filtre Çapı : 67 mm Min. Focus Mesafesi : 50 cm Diyafram : 3,5 (4,5) - 22 (32) Optik Yapı : 13 Eleman, 11 Grup, 8 Bıçak
Portre, manzara, mimari ve sokak fotoğrafçılığı için ideal bir objektiftir. 24X36mm tam kare (Full frame) olarak Pentax MZ–D dijital fotoğraf makinesi için tasarlanmış ama Pentax; Full frame DSLR üretimde devam etmeyince bir süre sonra objektifin üretimine de son verilmiştir. Firma tarafından kodlanmış olmasada kullanıcılar tarafından *star* serisi lenslerinden biri gibi rağbet görür. Optik yapısı itibariyle en iyi optiğe sahip objektiflerdendir. Lens kalitesi dışında en önemli özelliği hızlı netleme ve alan derinliğinin geniş olmasıdır. Pentax'ın piyasada az bulunan ve pek tanınmayan objektifidir.
AL (Aspherical Lens) olmasından dolayı tam kare (full frame) görüntünün ortasındaki keskinlik, kenarlardada aynıdır. Görüntü kalitesi yüksektir. Diyafram açıklığı aynı kategorideki objektiflere göre yeterli olup karanlık ortamlarda otofokus ayarı tam kararlı ve hızlıdır. Bayoneti metal olduğundan fanatik kullanıcıları tarafından olmazsa olmaz bir objektiftir. Diyafram bileziğinin oluşu eski filmli makinelerde kullanılması bu objektifin bir artısıdır. Pentax'ın tüm SLR ve DSLR'lerin bütün modlarında sorunsuz bir şekilde kullanılmaktadır. Değişken odak (Zoom) aralığı 24X36mm Full Frame ve 16X24mm APS-C gövdeler için çok idealdir. Tüm odak değerlerinde görüntü kalitesi keskinliği mükemmeldir.
Piyasada pek tanınmayan “ SMC PENTAX-FA 1:3.5-4.5 24-90mm - IF & AL – “ objektifin özel kullanıcıları pek azınsanmayacak sayıdadır. Lensin tüm optiği Pentax'ın mükemmel tasarımıdır. Lens kalitesi dışında en önemli özelliği hızlı netleme ve alan derinliğinin geniş olmasıdır. IF (Internal focus) içten odaklamalı objektif özelliğinden dolayı fokus ayarı esnasında ön lens elemanları dıştan değil içten hareketlidir. Bu sistem daha hızlı ve sessiz netlemeyi sağlar. Fokus ayarı esnasında ön elemanlar sabittir. Bu durum bazı filtrelerin kullanımı (polarize, yıldızlama gibi) için aranılan bir özelliktir. Lens Pentax’a has lens parlamalarını önleyen SMC (Super Multi Coated) tekniği ile özel bir madde ile kaplıdır.
Test uzmanları en ideal diyafram açıklığının 8 olarak tespit etmişlerdir. Zaten çoğu objektifler 8 diyafram açıklığı ile en ideal görüntü kalitesi ile tescillenmiştir.
Türkiye'de 2011 yılında ortalama 2.el satış fiyatı : 800-TL.