Pentax Türkiye Topluluğu

Fotoğrafçılık => Makro Fotoğrafçılık => Konuyu başlatan: happyprince - 11 Nisan, 2013, 21:27:41

Başlık: Macro Extension tube problemi
Gönderen: happyprince - 11 Nisan, 2013, 21:27:41
 Bugün yurtdışından bir arkadaşıma Sunagor Automatic Macro Extension tube aldırdım.(Özür dilerim Türkçe'sine vakıf değilim).
 Makro çekimleri daha iyi hale getirmek istiyorum.Ancak isminde "automatic" olmasına rağmen diyafram açıklığını body üzerinden değiştiremiyormuşuz,bu doğru mu?Gerçi aldım artık ürünü , yapacak birşey yok ama gene de öğrenmem gerek nasıl kullanılacacağını.Peki makine üzerinden diyafram değiştiremeyeceksem neden isminde "automatic" var,çok merak ettim doğrusu.Şimdiden değerli görüşleriniz için teşekkürler.
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: haldun31 - 11 Nisan, 2013, 22:35:43
mehmet hocam buda sana ders olsun bidaha almadan sor bence :)burda cmmlk ve diğer makrocular varki çektikleri çok hoş şeyler.artık macrolarını bekliyoruz.ama demedi deme macro flashla çok daha güzeldir:)
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: happyprince - 11 Nisan, 2013, 22:41:48
Haldun hocam,
Aslında macro extension tube alacaktım zaten.Ama "automatic" diye biraz fazla para ödedim ;)Gerçi kalitesi süper aldığım ürünün ama eğer diyafram gövdeden değişmiyorsa neden "automatic" denmiş,onu anlayamadım...Neyse,çakma Çin mallarından almadık en azından deyip avunalım ;)
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: CMLKK³ - 11 Nisan, 2013, 22:58:29
Hocam ismim geçmiş(Haldun abi selamlar ;D) elimden geldiğince yardımcı olayım öncelikle o tarz uzatma tüpleri iyidir güzeldir ama ben  bilmediğinizi varsayarak size bir kaç yöntem söylemek isterim öncelikle öncelikle sizin tüpte maalesef diyafram değişmiyor o zaman ben size şunu önereyim diyaframı kıstığınızda çekeceğiniz objeyi mümkünse ayrı bir ışık kaynağıyla aydınlatmanız çok yararınıza olacaktır(mümkünse lw'de kullanın) böylelikle kısılmış diyaframdan ötürü ışık gelmeyen lensten ötürü görünmeyen objeyi görünür olacaktır ama asıl tüpün kullanımı söyle olacaktır bir makro lensi mümkünse 50mm civarı uzatma tüpüyle kullanılırsa tadından yenmez bunun haricinde size tavsiyem lensten lense ters makroyuda denemeniz muazzam büyütmelere çıkabilirsiniz bununla beraber Haldun abimin dediği gibi makroda flaş candır özellikle flaş kullanmayı ve ışığı yumuşatmayı öğrenirseniz makro bambaşka bir güzel olur ben maalesef son sınıf olduğum ve gerekli lenslerimi sattığım için bir süredir uzağım ama sormak istediğiniz soru olursa her daim yardımcı olurum bunun dışında geçen seneki çektiğim fotoğraflar için imzamdaki 500px linkine bakabilirsiniz iyi günler kolay gelsin :)
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: vedib - 11 Nisan, 2013, 23:00:09
(http://i.ebayimg.com/t/PENTAX-K-SUNAGOR-AUTO-EXTENSION-TUBE-SET-/00/s/MTIwMFgxNjAw/z/bZUAAMXQjWtRQa5Z/$T2eC16FHJF8E9nnC6L+4BRQ,5YWrEw~~60_58.JPG)

   Sizin almış olduğunuz "Sunagor Automatic Macro Extension tube" yukarıda olan uzatma tüpüdür.  Tüp içerisinde diyafram mandalı vardır ve Automatic ibaresi imal edildiği yıllarla ilgili olduğu için yanılmış olabilirsiniz. Pentax-M objektiflerle tam uyumludur. Diyafram bileziği olan objektiflerle "M" çekim modunda kullanabilirsiniz. Pentax-DA objektiflerle yani diyafram bileziği olmayan objektiflerle kullanılmaz veya en kısık diyafram değerinde kullanılabilir. Çin malı uzatma tüplerinde diyafram mandalı yoktur. Aşağıdaki linki incelerseniz ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
          http://www.pentaxturk.com/forum/index.php/topic,1984.0.html (http://www.pentaxturk.com/forum/index.php/topic,1984.0.html)
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: haytaertu - 12 Nisan, 2013, 14:13:36
ben de de var auto modlu makro tüpü, auto modu sadece pozometrenin çalışmasını sağlıyor.
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: happyprince - 12 Nisan, 2013, 16:38:10
Peki bu düz uzatma tüplerinden farklı olarak ek bir avantaj sağlamaz mı?Yani paramı boşa atmadım inşallah ;)
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: vedib - 18 Nisan, 2013, 12:22:02
    Görseli mevcut olan uzatma tüplerinden almışsanız iyi etmişsiniz, piyasada yaygın ve sağlam orjinal yapıda diyafram mandalı olan "Macro Extension tube" ekipman demirbaşınızda olması gerekir diye düşünüyorum. Macro çekim dışında asgari çekim mesafesi az olan objektiflere uygun uzunlukta eklenerek daha yakım mesafeden çekim olanağı sağlar. Çin malı uzatma tüplerinden çok daha kaliteli ve ayrıca diyafram mandalı var, Pentax-M yapıda olduğundan Pentax-DA objektifler için uygun değildir.
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: happyprince - 18 Nisan, 2013, 13:15:59
 Evet Vedi bey,
 Görseldeki uzatma tüpünden aldım.birebir aynısı;) Sadece ucuza satılan Çin mallarından farkı yok diye düşünüp kaygılanmıştım,siz böyle söyleyince de içim rahatladı.Çünkü bana posta masrafıyla 100 TL civarına patladı,halbuki Çin malları sanırım 10 dolar civarında.İnşallah yakında gelir de hemen deneyip sizlere de çektiğim fotoğrafları atabilirim.bu tüpleri asıl alma amacım objeye daha çok yakınlaşabilmek için,bilmem bu mümkün olabilir mi?Macro lens ile çektiğim fotoğraflarda mesela bir sineğin gözü gibi çok ayrıntılı detayları veremiyorum.Bu tüpleri macro lense takıp daha da çok büyütme sağlamayı amaçlıyorum.umarım bu duruma yardımcı olabilir bu tüpler.Teşekkürlerimle.
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: haytaertu - 18 Nisan, 2013, 13:55:29
Mesela bu fotoğrafı iki tane makro tüpü ( üç parçadan oluşan iki tane makro tüp) + ters 28mm ile çektim. makro tüpü çok güzel aparatlar ama ters bağlamada en iyi performansı veren 28mm yi bulamadım, benimki takumar a 28mm f2.8
(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/9997_10151549391824907_1921666919_n.jpg)
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: happyprince - 18 Nisan, 2013, 14:08:52
 Ertuğrul bey çok süper olmuş.İşte ben de tam böyle bir performans istiyorum.Size tüpler elime geçince gene yazacağım danışmak için. Güzel fotoğraf için çok teşekkürler.
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: haytaertu - 18 Nisan, 2013, 14:11:59
Ertuğrul bey çok süper olmuş.İşte ben de tam böyle bir performans istiyorum.Size tüpler elime geçince gene yazacağım danışmak için. Güzel fotoğraf için çok teşekkürler.

tamamdır hocam, ne demek.
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: vedib - 18 Nisan, 2013, 15:46:19
(http://www.pentaxforums.com/forums/attachments/sold-items/143306d1350146305-sale-sold-jessop-auto-extension-tubes-pentax-pka-auto-focus-100-working-order-31-21-13mm-607400723_o.jpg)
    Ertuğrul Beyin görselini koymuş olduğu 6 veya 7 kontakt noktası mevcut olan "Macro Extension tube" Pentax-A yapıda olduğu için bütün Pentax objektiflere uyumludur. Sadece AF "auto focus" irtibatı olmadığı için metre manuel yapılmaktadır. Pentax DSLR gövdelerin bütün çekim modlarında sorunsuz kullanılabilir. Fiyatı ekonomik değildir, pahalıdır.

(http://farm5.static.flickr.com/4060/4689035172_ed6453f2ca.jpg)(http://i882.photobucket.com/albums/ac26/zuikologist/photos10Feb2013070.jpg)
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: happyprince - 19 Nisan, 2013, 17:58:56
 Macro Uzatma tüpüm bugün elime geçti.Ancak hiç kullanamadım :( Öncelikle bodye taktığım zaman kilitleniyor tüp ama tüpe taktığım lens kilitlenmiyor.Lensi çevirdiğimde dönüyor ve fazla çevirirsem tabi ki lens çıkıyor.Gerçi netleme yaparken sorun değil ama öğrenmek istiyorum, acaba bu normal mi?
 Manuel ayara getirdiğim zaman F--- şeklinde oluyor,bunu anlıyorum çünkü elektronik bağlantısı olmadığından görmüyor lensi ama fotoğraf çekemedim.AV ayarında da çekemedim.Hiçbir şey anlamadım :( Uzatma tüpüne taktığım 100mm 2.8 AF Pentax macro lens.Yardımlarınızı bekliyorum.Herkese şimdiden çok teşekkürler.
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: vedib - 19 Nisan, 2013, 18:34:14
Adım adım en başta anlatıyım size anlatıyım.

1- Menü tuşuna basın.
2- C menüsünde sayfa 4'e gelin.
3- 27. madde "AÇIKLIK HALKASI KULLANILARAK" bölümünü 2 yapın. Yani İZİNLİ.
4- Makinenizi kapatın.
5- M moduna alın.
6- Objektifiniz takılıyken gövdenizi açın.
7- Giriş odaksal uzunluğunu 50mm taktığınızdan dolayı 50mm olarak işaretleyin.
8- İstediğiniz iso değerini verin.
9- Objektif üzerinden istediğiniz diyafram değerine gelin.
10- Gövde de ki yeşil tuşa basın; bastığınızda gövde de kısa bir ses duyacaksınız. Iso ve diyafram değerlerine göre enstantane değerini makine size otomatik ayarlayacak.
11- Netlemenizi yapın ve fotoğrafınızı çekin. :)

Tane tane, adım adım sade dille anlatmaya çalıştım.

Not: Gövde üzerinde objektif 1.7 yada 22 diyafram fark etmez, her zaman en açık yani 1.7 konumunda durur. Yeşil tuşa basarak doğru enstantane değerini ölçmüş olursunuz. Ve fotoğrafı çekerken diyafram otomatik kısılır.

Öncelikle Pentax DSLR gövdenize yukarıdaki işlemi yapmanız gerekir.
Macro uzatma tüpü "Pentax-M" yapıda olduğu için Pentax DSLR gövdenizin "M" çekim modunda kullanabilirsiniz. Kullanımı rahat olduğunu göreceksiniz. Yukarıdaki alıntıda sizin objektif değerlerini girmeniz gerekir. Ayrıca Pentax-DA objektfleri kullanma zorluğu var ama Pentax-FA Macro 100mm objektifi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Diyafram değerini objektif üzerinden yapmanız gerekir.
Ayrıca aşağıdaki linki okumanızı tavsiye ederim
http://www.pentaxturk.com/forum/index.php/topic,494.0.html (http://www.pentaxturk.com/forum/index.php/topic,494.0.html)
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: happyprince - 19 Nisan, 2013, 19:28:13
 Vedi bey,
 Öncelikle çok teşekkürler.
 Hani derler ya,insanın basireti bağlanıyor diye.Bende de aynı ile oldu :) Manuel lensleri A modlu kullandığımdan o alışkanlıkla davrandım.Aslında bir ara M modlu bir lensi bu şekilde kullanmıştım.Az önce küçük bir objede denedim,oldu. Asıl fotoğrafları bu haftasonu çekmeye çalışacağım.Burada da paylaşacağım.
 Lensin uzatma tüpüne kilitlenmemesi normal mi peki?Uzatma tüpü gövdeye kilitleniyor ancak lens uzatma tüpüne kilitlenmiyor.
 Çok teşekkürler tekrar.
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: rsimsek - 19 Nisan, 2013, 20:50:01
Merhaba Vedib hocam, yukarıdaki makro uzatma tüplerinin benzer kontaksız makro uzatmalardan ne farkı var o zaman?
Sanki bire bir kontak bağlantıları auto focus içindir. En azından ben öyle anlıyorum. Zaten auto olanlarla düz manuel olan arasında epeyce bir fiyat farkı var.!? Yine anladığım kadarıyla A modu için Pentax A 50mm f:1.7 de olduğu gibi sadece tek bir kontak yeterlidir. O yüzden diğer kontaklar focus motoru içindir diye anlıyorum.
Bunları yazmamın sebebi elimde resimleri eklediğim "Vivitar Automatic Extension Tube" makro tüpün diyafram mandalı olduğu halde elimdeki manuel Pentax M 50mm f:1.7 yi takınca, cihaz lensi manuel görmesine rağmen yeşil tuş otomatik pozlama yapmıyor. Aynı şekilde yine elimde olan "20-06-42 K R FOCAL MC 2X CONVERTER" de ise yine resimdeki gibi bağlantı kontakları ve diyafram mandalı olmasına rağmen bu da bırakın auto focus olayını yine aynı şekilde yeşil tuş pozlama yapmıyor. Tamamen manuel çekim yapmaya izin veriyor. Tabi bunun için de pozometre gerekiyor. Ben mi bir şeyleri eksik yapıyorum yoksa aparatlarda mı bir sorun var anlamış değilim. Aynı Pentax M 50mm f:1.7 yi manuel modda doğrudan makinaya takınca pozlama çalışıyor. Dikkatimi çeken bir şey oldu; lenslerin diyafram mandalı yanında bir tarafı üçgenimsi bir metal kısım daha var. Diyaframın sonuna kadar açılmasını sağlayan kısım olabilir. Bu kısım resimlerde de göründüğü gibi her iki aparatta da yok. Sanki bu lensi gövdeye tanıtmasını sağlayan bir işlevi var gibi??
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: happyprince - 19 Nisan, 2013, 21:35:50
Az önce alelacele çektiğim 3 macro fotoğrafı paylaşıyorum.Sunagor macro uzatma tüpüyle çektim.Uzatma Tüpleri Pentax 100mm f:2.8 DFA macro lense takılarak çekildi.Çekilen fotoğraf 20 tl'deki Atatürk'ün gözüdür.
1. fotoğraf 100mm lense 31mm tüp takılarak çekildi.
2. fotoğraf 100mm lense 31mm ve 21mm takılarak çekildi.
3. fotoğraf ise 100mm lense 31mm+21mm ve 13mm uzatma tüpleri aynı anda takılarak çekildi.
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: vedib - 19 Nisan, 2013, 21:49:06
        Pentax-K bayonet yapısındaki Macro Uzatma Tüpleri "Extension Tubes” şöyle sıralayabiliriz.

1- Pentax-K manuel yapıda üzerinde diyafram mandalı ve bağlantı kontaktları mevcut olmayanlar. (diyafram halkası olmayan Pentax-DA ve Pentax-FA ile Pentax-A yapıdaki objektiflerin "A" sekmesinde uygun değildir.)
2- Pentax-M yapıdaki üzerinde bağlantı kontaktları yoktur. Diyafram mandalı vardır.(diyafram halkası olmayan Pentax-DA ve Pentax-FA ile Pentax-A yapıdaki objektiflerin "A" sekmesinde uygun değildir.)
3- Pentax-A yapıdaki üzerinde bağlantı kontaktları mevcut olanlar, Pentax-A, Pentax-FA ve Pentax-DA objektiflerin diyafram ve exif bilgilerini gövdeye iletirler.
4- Pentax-FA yapıdaki üzerinde bağlantı kontaktları mevcut olanlar, diyafram ve exif bilgileri gövdeye iletirler ve "auto focus" yapısındaki objektifin otomatik metre yapmasına olanak verir.
5 - Pentax-DA ve KAF3 bayonet yapıdaki üzerinde bağlantı kontaktları mevcut olanlar, diyafram ve exif bilgileri gövdeye iletirler ve "auto focus" yapısındaki objektifin otomatik metre yapmasına olanak verir. Ayrıca ek kontakt ile HSM ve Power Zoom yapıdaki objektiflerin gövde ile irtibatını tam sağlarlarlar. Fiyatları oldukça yüksek olduğundan piyasada pek yaygın değildir.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Resimleri eklediğiiz "Vivitar Automatic Extension Tube" Pentax-M yapıdadır. Automatic veya auto ibareleri diyafram mandallı olduğunu ifade eder. Bugün olarak düşünmeyin daha önceleri için çok konforlu bir uygulamaydı. Uzatma tüpü veya teleconverter Pentax DSLR gövdeye takmadan önce objektife takın ve objektif diyaframı kısık iken arka mandalı hareket ettirin, diyafram açılıp kapanıyorsa sorun yok demektir. Kullanmaktan dolayı mandalların deforme olup olmadığı veya işlevselliği kaybolmuş olabilir ama her durumda Pentax DSLR "M" çekim modunda iken "yeşil tuş" aracılığıyla ölçüm yapılır. Ayrıca aparatlarda 7 kontakt noktası olduğu halde Pentax-A lensler 1 adet kontakt noktasını kullanır ama Pentax-FA lensler 7 kontakt noktasını exif bilgilerini iletmek için kullanır. AF "auto focus" için kontakt noktaları değil tornavida ağzı gibi başka bir irtibat yeri var, ayrıca  HSM ve Power Zoom yapıdaki objektiflerin gövde ile irtibatını iç tarafta olan başka 2 adet kontakt yuvası daha var. Bu irtibat noktaları ne kadar artarsa uzatma tüpü veya teleconverter fiyatı artar. Fotoğrafını koyduğunuz teleconverter seçtiğim ve tahmin ettiğim "auto focus" ve "auto expouse"yapıdadır.
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: vedib - 19 Nisan, 2013, 22:10:45
Az önce alelacele çektiğim 3 macro fotoğrafı paylaşıyorum.Sunagor macro uzatma tüpüyle çektim.Uzatma Tüpleri Pentax 100mm f:2.8 DFA macro lense takılarak çekildi.Çekilen fotoğraf 20 tl'deki Atatürk'ün gözüdür.
1. fotoğraf 100mm lense 31mm tüp takılarak çekildi.
2. fotoğraf 100mm lense 31mm ve 21mm takılarak çekildi.
3. fotoğraf ise 100mm lense 31mm+21mm ve 13mm uzatma tüpleri aynı anda takılarak çekildi.

Başarılı macro çekim.... Ayrıca Lensin uzatma tüpüne kilitlenmemesi normal değil; Uzatma tüpü gövdeye kilitleniyor ancak lens uzatma tüpüne kilitlenmiyorsa kilidin yayı kırık olabilir, tüplerin yerlerini değiştirip deneyin ve tüpteki kilit çıkıntısını kontrol edin.
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: happyprince - 19 Nisan, 2013, 22:34:22
Vedi bey,
Sanırım dediğiniz gibi yayları bozuk:(Tüplerden biri bazen oturuyor bazen oturmuyor.Böyle idare edeceğim artık :(
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: rsimsek - 19 Nisan, 2013, 23:30:51
Vedib hocam bilgiler için çok teşekkürler. 2x Converter için benim de beklentim "auto focus" ve "auto expouse" ama maalesef bir sorun var. :(
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: vedib - 20 Nisan, 2013, 00:29:12
Vedi bey,
Sanırım dediğiniz gibi yayları bozuk:(Tüplerden biri bazen oturuyor bazen oturmuyor.Böyle idare edeceğim artık :(
Benim tahminin uzun süre çalışmamaktan dolayı kilit yayları takılıyor. Uzatma tüpünün objektif kavrama kilidini bastırıp bırakırsanız bir süre sonra temiz bir şekilde çalışacak.

Vedib hocam bilgiler için çok teşekkürler. 2x Converter için benim de beklentim "auto focus" ve "auto expouse" ama maalesef bir sorun var. :(

Fotoğrafını koymuş olduğunuz teleconverterde kontakt noktaları ile üst vida tarafında bir karartı var, döner vida mekanizması ve "auto focus" vida sürücü olarak oradan otomatik metre irtibatı sağlanıyor. Arıza olduğunu sanmıyorum. Kit lensi takın Pentax DSLR ekranında diyafram F--- şeklinde uyarı vermiyorsa sorun yok demektir. Eger kullandığınız objektif "HSM" veya "DC" model ise çalışmayabilir, çünkü ilgili kontakt noktaları yok. En iyisi Pentax-DA 18-55mm lensle deneyin çünkü bu teleconverter tam uyum gibi görünüyor 
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: rsimsek - 20 Nisan, 2013, 19:19:27
Teşekkürler hocam halen sorun çözülmedi.

Bu Tele Converter (TC) 'ı alalı bir ay gibi bir süre oldu. Dikkatimi çekmişti ama ikinci el olunca satıcı da söylememişti bir sorun olduğu dikkatimi çekmişti. Fakat uğraşmaya pek zamanım olmamıştı. Konu ile ilgili olunca ben de buradan devam edeyim dedim.

TC yi takınca vizor/bakaç'tan bakınca diyafram kısık olduğundan görüntü çok karanlıktı. İyice baktığımda takarken diyaframı en açık durumuna kadar getiren diyafram mandalının eğik olduğunu fark ettim. Küçük bir karga burnu ile düzeltince diyafram açma işlemi normal çalışır hale geldi. Bu arada LCD de diyaframın F-- şeklinde olmadığı ve tekerlekle değiştirilebilir hale geldi. Fakat halen auto fokus ve pozlama çalışmamakta, 18-55mm kit lensli TC ye taktıktan sonra diyafram mandalının çalışmasını kontrol ederek gövdeye takınca da sonuç alamadım. Gövdeye bağlayınca sanki manuelmiş gibi lens açısını (mm) sormakta fakat diyafram değiştirmeye izin veriyor. Fakat makina odaklanma olmadan çekme şeklinde ayarındaysa çekim dahi yapmıyor. Odaklanmadan da çek şeklinde çekim yapıyor.

Anladığım gövdede bir şekilde TC li ve uzatmalı lensi tam algılayamıyor. Çünkü 50mm f:1.7 yi doğrudan takınca her şey normal. manüel ve M modunda pozlama yapıyor. Araya uzatmalardan herhangi birini takınca manuel olduğunu görüp mm sini, sormasına rağmen pozlama kesinlikle çalışmıyor. Yukarıda yazdığım gibi lenslerin takılan kısmındaki diyafram mandalı yanındaki çıkıntı hem TC de hem de uzatmalarda yok. Bunun bir etkisi olduğunu düşünmeye başladım. Çünkü TC ye 18-55mm yi takıp gövdeye takınca da her ne kadar diyafram kontrolü yapıyor olsa da lensi manüel görmekte ve lens açısını (mm) sormakta ve pozlama yapmamakta!?

Her iki sorunu çözecek yeni bilgilere ihtiyacım yar. ;)
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: vedib - 22 Nisan, 2013, 10:50:24
    Bendeki 7 kontakt noktalı teleconverteri inceledim ve "rsimsek" görselini koyduğu teleconverterin sadece Pentax-A yapıdaki objektiflerle tam uyumlu olduğunun farkına vardım. Teleconverterde karartı diye gördüğüm döner vida mekanizması olmadığı sadece Pentax DSLR gövdedeki vida sürücü çıkıntısını koruyan bilya gibi bir şey olduğunun farkına vardım.
    "rsimsek" nikli arkadaşımızın bahsettiği gibi arıza değil işlevi az olan bir teleconverter. Pentax-A yapıdaki lenslerle tam uyumludur ve pozlamayı tam yapıyor. Manuel focus olduğu için objektif odak değeri girilmesi gerekiyor. Pentax-DA lenslerde pozlama değeri çalışıyor ama tertibatı olmadığı için manuel focus olarak işlev görüyor; ama araya kontakt noktaları olmayan uzatma tüpü koyunca herşey manuel oluyor. Autu focus tertibatı olan teleconverterler ekonomik olarak uygun değil sanırın 2.el fiyatı 250-TL civarı. Ama diyafram mandalı çalışıyor ve diyafram göstergesi F-- olarak değilse güvenle kullanabilirsiniz. 
Başlık: Ynt: Macro Extension tube problemi
Gönderen: rsimsek - 23 Nisan, 2013, 22:45:32
Aynen hocam autofokus için vidalı kısım gerekiyormuş. 18-55mm nin takılı değilken fokus halkasını çevirdiğimde vida dönüyor. Dolaysıyla gövdeye takınca karşılığına gelen kısım da fokuslayana kadar ilgili yönde gövdedeki motor tarafından döndürülüyor. (Sanırım TC ye o kısım biraz kastırarak da olsa ilave edilebilir ;) ) Ben hep fokus motorunun lensin içinde olduğunu düşünüyordum. Kontakt pinleri de sanırım sadece lensin kimlik bilgilerini alıyor. Çünkü diyafram için tek bir pin/bağlantı noktası yetiyor, o da zaten kaça ayarlanmışsa yine diyafram mandalı aracılığıyla gövde tarafından ayarlanıyor.

Buraya kadar epey yol alsam da halen şu yeşil düğme ile pozlama hem uzatma tüpüyle hem de TC ile olmamakta inat ediyor. Sanırım orada da bir püf noktası var. ;)