Pentax Türkiye Topluluğu

Fotoğrafçılık => Fotoğraf Teknikleri => Konuyu başlatan: vedib - 18 Kasım, 2011, 01:19:03

Başlık: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: vedib - 18 Kasım, 2011, 01:19:03
         İnsanlar için en zor şey bilmediği bir şeyi  yapması. Yeni Pentax kullanıcıları için  pek vakıf olmadıklarından dolayı kullandıkları Pentax DSLR gövdelerde manuel  objektif kullanmak istediklerinde gövdenin buna izin vermemesi ve çaresiz bir şekilde; bir objektife birde DSLR gövdeye bakarak arızanın nerede olduğunu bulmaya çalışması…….
     Bu yazımızda Pentax DSLR gövdelerde manuel objektifin kullanımı ile basit yol gösterici temel işlemleri izah etmeye çalışacağım.
----------Başlangıç :  Pentax DSLR gövdenin hazırlanması
     Objektifimizi Pentax DSLR  fotoğraf makinemize taktığımızda gövde size fotoğraf çekmeye izin vermeyecek. Bunun için “MENU” tuşuna basın … sağ-sol tuşları ile“özel ayarlar” (Costum Setting) menüsünü görene kadar seçeneklerden devam edin ve  ardından “Açıklık halkası kullanarak” (using aperture ring) ayarını sekmesini  görene kadar aşağı gidiyorsunuz. Sonra bu menüde “izinli” (Permitted) seçin ve “OK” basınız.
      Şimdi tüm manuel lensleri kullanabilirsiniz.
Not: Bunu bir defa yapmanız yeterli otomatik diyaframlı ve otomatik fokus objektif kullanacağınız zaman tekrar ayar değiştirmenize gerek yoktur.
----------Objektif kullanımı :
       Pentax K bayonet objektifinizi gövdeye yerleştirin. Objektifin arkasında bayonet yan tarafında kırmızı nokta, DSLR gövdenizin objektif takılan yuvası üzerindeki  kırmızı noktaya denk gelince çevirin; tık sesi gelince yuvasına oturmuş demektir. Bunun için özel bir beceriye gerek yok. (M39 ve M42 vb. objektifler için özel aparat lazım)
    İkinci adım DSLR gövdenizin üst tarafında çekim modları kadranını “M” (manuel) çekim moduna ayarlayın, sonra yan taraftaki  MF-AF odaklama  modunu “MF”  odaklama moduna  getirin. Özellikle “MF” menüsü daha istikrarlı çalışacaktır. Ama aşağıda değineceğimiz odaklama ile ilgili seçeneklerde var ama “MF” en iyi çalışacağı sekmedir.
    SR (Shake Reduction) sarsıntı azaltma LCD ekranının yan tarafında (el işarati) olan anahtarı “ON” konumuna getirerek aktif hale getirmek için açınız..
    Pentax DSLR fotoğraf makinenizi  açınız, diğer bir deyişle aktif hale getirmek için deklanşör etrafındaki anahtarı “OFF-ON” makinenizi açtığınızda LCD ekranda objektifi tanımadığı için kullanacağınız objektifin odak değerini soracak. İlgili mm.değerine kadar (sağ-sol yan tuşlarıyla)  “OK” tuşuna basınız. Eğer manuel Zoom objektif kullanıyorsanız orta değeri (80-200mm. İçin 135mm) “OK” tuşuna basınız. Sabit odaklı olupta menüde yok ise (90mm için 85mm) en yakın odak değerini “OK” tuşuna basınız.
     Şu an Pentax DSLR fotoğraf makineniz fotoğraf çekmeye hazır….
----------Fotoğraf çekimi  :
    Objektifimizin üzerindeki diyafram halkasını kullanmak istediğiniz diyafram açıklığı değerine getiriniz.
   Vizörden odak ayarını manuel yapınız veya merkezdeki kırmızı kare ışık uyarısı görününce ; bazı modellerde bip sesi duyulunca çekeceğimiz objenin netlik ayarı tam yapılmış demektir.
Ayrıca yukarılarda izah ettiğimiz “özel ayarlar menüsü”  içerisinde “Yakalama odağı” sekmesinde “açık” seçeneği  “OK”  bastığınızda……   ve gövdemizin yan tarafındaki “MF-AF” odaklama menüsünü “AF” seçtiğinizde fotoğraf çekmek istediğiniz obje merkez seçili yerde ise net olmadan fotoğraf çekilemez. Bu halde iken deklanşöre hep basılı kalınacak… Manuel olarak yaptığımız fokus  net olduğunda fotoğraf çekilecektir.
    Deklanşöre basmadan önce…. Yani fotoğraf çekmeden önce
    Pozlama değeri için “AE-L”  veya “yeşil tuş” a basınca gövde basit bir ses çıkaracak ve obtüratör hızını ayarlayacaktır.
   Obtüratör hızını yavaşlatmak veya hızlandırmak için (ISO) değerini tecrübenize dayanarak ayarlayınız.
    Fotoğrafı  çekebilirsiniz.
Bu işte yeni olanlar için bu anlattıklarım çok karışık gelebilir. Ama o kadar basit ki tüm yazdıklarımı göz açıp kapayana kadar yapabileceğinize inanıyorum…     
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: KaBeş - 18 Kasım, 2011, 11:54:02
Hocam elinize saglik. Aksam eve gidince 50 mm de deneyeceğim dediklerinizi. 
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: burkkan - 18 Kasım, 2011, 12:36:51
k10 ile ne uğraşmıştım ama ben bu işlem için :) :)

k10 da menü seçenekleri şöyleydi
Custom Setting
Using Apertune Ring
Permitted

ingilizce bulması biraz karışık (en azından bana göre )
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: vedib - 23 Kasım, 2011, 00:25:23
     Pentax K bayonet sisteminden başka Pentax DSLR gövdelerde M42 (Metrik 42mm)  objektif  kullanma  istekleri  kullanıcılarda depreşebilir. Özellikle bu sistemleri alıp kullanmanın bir faydası olduğunun sanmıyorum.  Eğer sizde bu vidalı bağlantı  sistemi  varsa ve faydalanmak istiyorsanız  M42 sistemi   K sistemine çeviren aparat almanız gerekir.
     Pentax K bayonet objektiflerden önce tedavülde genelde M42 objektifler vardı. Bunların diyaframları netlik ayarını yapmak için O (Open) ;netlik ayarı yapıldıktan sonra C (Closed) konumuna getirilip diyafram kısılır, diğer bir deyişle ayarı yapılan değere getirilirdi. Bu objektiflerle Pentax  DSLR gövdelerde  fotoğraf çekmeden önce “C” konumuna getirdikten sonra  “yeşil tuşa” veya “ AE-L” tuşuna basıp ölçüm aldıktan fotoğraf çekmeleri gerekir.
     M42 objektiflerin ikinci versiyonlarında M (manuel) ve A (auto) modları olan tiplerinde ise (M-A) uygun diyafram değeri seçildikten sonra fotoğraf çekmeden önce objektifin “M” moduna alındıktan sonra “yeşil tuşa” veya “ AE-L” tuşuna basıp ölçüm aldıktan fotoğraf çekmeleri gerekir.
    M42  objektiflerin son versiyonlarında diyafram kadranı dışında herhangi bir kadran olmadığından yani objektif her zaman auto konumunda olduğundan diyafram bileziğini herhangi bir değere koyarsanız bile en açık diyaframda ölçüm alıp fotoğraf çekilir. Bunu önlemek için bazı kullanıcılar objektifin arkasında mevcut olan pimi yapıştırmakta veya sökerek yapısını  bozduğu bu durumdada  uygun bir şekilde fokus ayarını yapamamaktadırlar. Bu tip objektiflerle her ne kadar  çekim yapılsa bile uygun değildir. Çünkü orijinal gövdeli  M42 vidalı objektiflerin  arka vida kısmının yan tarafında pim çıkıntısı olup çekim esnasında makine o pimi içeri itip ayarlamış olduğunuz diyafram değerine getirmektedir. Bu düzenek DSLR gövdelerde olmaması doğaldır. Aşağıdaki linkte M42 objektiflerin son versiyonlarında bazı kullanıcılar basit bir müdahale ile bu sorunu bertaraf etmektedirler, incelemenizi tavsiye ederim   

http://chris.stingray.free.fr/Tuto/Modif_H44M4/Pinoche_H44M-4.html
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: REİS - 23 Kasım, 2011, 09:07:28
Peki ucuz ve nostaljik olmasının dışında,bu kadar çok AF objektif varken,MF objektif almamızı gerektirecek bir durum var mı?
Yani hala vazgeçilemiyecek Mf objektif var mı?
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: arslanturegun - 23 Kasım, 2011, 09:25:09
AF 50 mm f/1.4 ---> 350 - 450 USD arası (yeni)
MF 50 mm f/1.4 ---> 100 - 200 USD arası (kullanılmış - çok temiz)
aradaki 200 dolar için elinizi kullanmaya değmez mi ;)
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: REİS - 25 Kasım, 2011, 10:38:35
AF 50 mm f/1.4 ---> 350 - 450 USD arası (yeni)
MF 50 mm f/1.4 ---> 100 - 200 USD arası (kullanılmış - çok temiz)
aradaki 200 dolar için elinizi kullanmaya değmez mi ;)
Sorumu anlamamış olmalısınız.  ''nostaljik ve ucuz olmasının dışında...''diye sormuştum.
Yani kalitesinden ötürü AF lenslere tercih edilebilecek MF lensler var mı? demek istemiştim.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: arslanturegun - 25 Kasım, 2011, 11:11:41
Şahsi tercihimdir öncelikle belirteyim :)
Çok hızlı netleme yapmaya gerek duyulmayan konuları fotoğraflamayı sevdiğim düşünülürse.

1- Fiyat - performans açısından MF.
2- (1. öncelik de olabilir) "hyperfocal" kullanım özelliği olması dolayısı ile MF.

Bu demek değil ki AF karşıtıyım. Çok özel durumlar haricinde gündelik olarak makinamda hep AF takılı :). Hatta bütçem izin verse özellikle uçak fotoğrafı için mümkün olan en hızlı, en net, en vs AF zoom veya tele alırdım, ama manzara veya portre çekimi yaparken, ya da ışığın AF için çok elverişli olmadığı yerlerde (tiyatro, konser vb)  birbirine çok yakın özelliklere sahip olan iki objektif arasında, yukarıdaki iki kriteri göz önüne alıyorum.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: vedib - 30 Kasım, 2011, 18:28:30
      Forum üyelerinin sıkça dile getirdiği ve sorularına cevap olabileceğini düşündüğüm değişik bayonet yapısına sahip lensleri Pentax DSLR gövdelerde manuel olarak nasıl kullanılacağı konusuna açıklık getirmek maksadıyla basit bir şekilde cavaplandırmaya çalışayım.
       Özel bir yapıyı kendinde barındıran objektifler hariç olmak üzere bu girişimin ekonomik olmadığını belirtmek isterim. Çoğu aktarma organları uyumsuz ama hobi amaçlı olduğu için değinmekte fayda vardır.                 
       Rakip üreticiler (Nikon, Canon, Pentax, MinoltaKonicaSony, Olympos ve ContaxYashica)  SLR – DSLR gövdelerinde objektif bağlantı mekanizmalari tamamen birbirinden farklıdır. Bazı yan sanayi üreticiler bir takım adaptörlerle bunları birbirine uydurmaya çalışmakta ama en önemli unsur olan film düzleminden veya sensörden objektif yuvası düzlemine kadar olan mesafe tamamen unutulmaktadır.
    Biz kullanıcılar optik fiziği hakkında pek bilgili olmadığımız için bu adaptörlerin uyumsuzluğuna anlam verememekte “Bağlantı odak mesafesi”ndeki bayonetin (bağlantının) konumu çok önemlidir.

Fokal Bağlantı mesafesi sistemlere göre şöyledir.

Pentax Q                                      9,2mm
Samsung NX                               25,50mm
Leica (M39) (Sovyet-Rus lensler) 28,80mm
Minolta SR                                  43,50mm
Canon FD – FL                            42mm
Canon EF – EFS                          44mm
MinoltaKonicaSony                      44.50mm
Pentax K                                     45,46mm
M42                                            45,46mm
ContaxYashica                             45,50mm
Olympus OM                               46 mm
Nikon F                                      46,5mm   
 (Hatalı olan değerler lütfen üyeler tarafından düzeltilsin)
  Not : Ele geçirdiğim değer oldukça listeye eklemeye özen gösteriyorum.

Yukarıda hatırladığım değerlerden; küçük olan değerler büyük olan değerlerde uyumsuzdur.  Bağlantı yeri uydurulsa bile sonsuzu net yapmaz, yakın çekim için kullanılabilir. Ayrıca diyafram mekanizması değişik çalıştığından zorluklarla karşılaşılabilir. Bazı firmalar ek optikle sorunu gidermiş olabilir.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: spacebox - 17 Aralık, 2011, 16:42:11
vedip bey çok güzel açıklamış fakat anlamadığım bazı şeyler var. pentax k-r kullanıyorum ve manuel lens almak istiyorum fakat kullanma konusunda biraz tereddütlerim var. bu nedenle bir kaç sorum olacak :

1.bu manuel netleme konusunda anlamadığım şey focus ringi döndürdüğümüzde bip sesi geliyor sonra deklanşöre mi basıyoruz yani af lensle yarın deklanşör ile yaptığımız işi focus ring ile mi yapıyoruz? peki bu yakalama odağı açık olmadan çekim yapılamıyor mu ?

vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler :)
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: vedib - 17 Aralık, 2011, 17:22:33
        Şu bir gerçek.... İnsanın  bilmediği bir şeyi kullanması çok zor.  Manuel lens ilk etapta zor gibi gelir; mantığını anladıktan sonra auto focus lensten daha kolay.
         1)  Gövdenin yan taraftaki  MF-AF odaklama  modunu “MF”  odaklama moduna  getirin. Deklanşöre yarım basılı iken fokus ayarını yaparken bip sesi duyulunca çekeceğimiz objenin netlik ayarı tam yapılmış demektir. Deklanşöre tam basınca fotoğraf çekilir.
         2)   Gövdenin yan taraftaki  MF-AF odaklama  modunu “AF”  odaklama moduna  getirin. Deklanşöre tam basılı iken fokus ayarını yaparken netlik tam olunca fotoğraf çekilir.Burada dikkat edeceğiniz şey gövdenin sizi gafil avlaması tam net olunca fotoğraf hemen çekiliyor. ( Daha önce “özel ayarlar menüsü”  içerisinde “Yakalama odağı” sekmesinde “açık” seçeneği olması lazım)
   1.seçenekte bilginiz dahilinde fotoğraf çekilirken, 2.seçenekte merkezdeki görüntü net olunca aniden fotoğraf çekiliyor. Kullanma amacınıza göre edineceğiniz alışkanlık sonucu hangisi basit ise seçimi siz yapacaksınız.
       Pentax-M 1:2 50mm manuel lensi 80-90 TL civarında edineceğinizi sanırım. Keskinlik kalitesi fiyat/performans yönünden tavsiye edeceğim bir objektif. İhtiyaçlarınıza ve edineceğiniz tecrübelere dayanarak ilerde daha sağlıklı karar vereceksiniz. Dünya genelinde manuel lens kullanma modası yaygınlaşıyor.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: spacebox - 17 Aralık, 2011, 23:42:47
vedip bey çok basit ve çok anlaşılır anlatmışsınız çok teşekkür ederim  :) ben bile anladım yani o derece  ;D aslında 50mm f2  de aklımda vardı ama samyang 85mm1.4 çok kafamı karıştırıyor.sizce bu lens nasıldır görüşleriniz bizimle paylaşırsanız çok sevinirim...
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: ercan69 - 18 Aralık, 2011, 00:03:44
spacebox size tek bir tavsiyem var samyang 85 mm i bulursaniz kacirmayin mukemmel bir lensdir uzerinede hic dusunmeden alin ve video cekimlerindede ne kadar ustun oldugunu goreceksiniz
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: gokhanakarsu - 18 Aralık, 2011, 00:26:40
....manuel lens kullandıktan sonra bataryayı bitirmek oldukça zor oluyor :D
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: spacebox - 18 Aralık, 2011, 01:28:53
ercan abi evet lensin fotoğrafları çok hoşuma gitti ama video konusunda ilgili değilim okadar.ama samyang 85 mm kullananlar varsa forumda deneyimlerini paylaşırsalar almayı düşünen arkadaşlara da yardımcı olurlar.
@gökhanakarsu pilin bitmemesi ne kadar güzel işte zaten k-r de grip yok:)
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: sasuta - 18 Aralık, 2011, 01:56:58
Değerli bilgiler. Manuel lens kullanmak ayrı bir keyiftir.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: PENTAX - 19 Aralık, 2011, 00:04:57
Değerli bilgiler. Manuel lens kullanmak ayrı bir keyiftir.
evet katılıyorum...ve 135mm yi tavsiye ediyorum ....
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: spacebox - 27 Aralık, 2011, 16:57:19
manuel lens almaya karar verdim fakat 3 tane sorunum var :
1.manuel lens kullanımı af ye alışanlar için çok zor gelir mi ? yeni kullanmaya başlayan arkadaşlar deneyimlerini paylaşırsa sevinirim.
2.M 50mm f1.7 ile A 50mm f2 arasında kaldım ve portre için ucuz ve keskin bir lens arıyorum (öğrenci olmanın verdiği ekonomik sıkıntılardan dolayı  ;)) Hangisini almak daha mantikli?
3.DA 35mm f2.4 alsam 2. maddedeki lenslerden alıcağım keskinliği bu lensle alabilirmiyim ve portre için ne kadar uygundur.(bu lenside portre çekerken manuel focus a göre daha hızlı olacağım için karşımdakini sıkmamak adına tercihlerim arasına aldım)

Değerli yorumlarınızı bekliyorum.... Şimdiden teşekkürler

Not:arkadaşlar konuyu nereye açıcağımı bilemedim ama burada olması daha mantıklı geldi eğer yanlış yaptıysam affola...
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: kampfar - 27 Aralık, 2011, 17:08:29
50 mm masada otururken portre çekmek için dar kalıyor mesela  ;D

O yüzden 35 mm tam benlik demişimdir hep.Dışarıda ayakta iken işler değişir tabii.

Birde 35mm kullanmadım ama 50 1.7 kadar keskin değil gördüğüm kadarıyla ama güzel yinede..
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: Tonguç - 27 Aralık, 2011, 17:19:12
50mm 1.7 kullanıyorum, rahatım...
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: PENTAX - 27 Aralık, 2011, 23:54:52
geniş açı lens ile portre çekerken insan yüzü bombeli oluyor.... o yüzden biraz uzaktan ve 70mm üzeri bir lens ile daha iyi sonuçlar alınıyor....
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: spacebox - 28 Aralık, 2011, 00:07:16
mehmet abi peki ucuz bir şekilde nasıl portre lensi alabilirim fa 77 ler çok pahalı samyang 85mm alsam o da manuel focus iice kafam karıştı ne yapmalıyım sizce?
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: PENTAX - 28 Aralık, 2011, 00:12:22
mehmet abi peki ucuz bir şekilde nasıl portre lensi alabilirim fa 77 ler çok pahalı samyang 85mm alsam o da manuel focus iice kafam karıştı ne yapmalıyım sizce?
düşük fiyatlı...sana tavsiyem 50-200mm olacaktır....auto olarak tabi....
prime lenslerin hepsi pahalıdır....
manuel dersen....135mm f/3.5 yeterlidir...kullanabilirsen iyi sonuçlar verir...özellikle K10D ile...
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: Baha - 28 Aralık, 2011, 00:18:17
mehmet abi peki ucuz bir şekilde nasıl portre lensi alabilirim fa 77 ler çok pahalı samyang 85mm alsam o da manuel focus iice kafam karıştı ne yapmalıyım sizce?

Öyle araya girdim ama Pentax'n 50mm manuel fokus olmayan modellerine bakabilirsin bence. Kalite güzel ve FA 77mm ile Samyang 85mm'den ucuza geliyor. :)
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: PENTAX - 28 Aralık, 2011, 00:21:07
Öyle araya girdim ama Pentax'n 50mm manuel fokus olmayan modellerine bakabilirsin bence. Kalite güzel ve FA 77mm ile Samyang 85mm'den ucuza geliyor. :)
70mm ve üstü lenslerden olacak Baha....
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: spacebox - 28 Aralık, 2011, 00:37:00
abi bana diyafram açıklığı yüksek gece de rahat kullanabileceğim bi portre lensi lazım 50-200 beni tatmin etmez mehmet abi.

@baha fa 50mm 1.4 e baktım bulunması zor bir lens parayı denkleştirsek dahi alan bir daha satmıyor.iice karıştırtı durum  :(
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: PENTAX - 28 Aralık, 2011, 00:40:26
abi bana diyafram açıklığı yüksek gece de rahat kullanabileceğim bi portre lensi lazım 50-200 beni tatmin etmez mehmet abi.

@baha fa 50mm 1.4 e baktım bulunması zor bir lens parayı denkleştirsek dahi alan bir daha satmıyor.iice karıştırtı durum  :(
zaten sorun orada.... hem f değeri düşük hemde 70mm üstü lensler pahalıdır....
ben 135mm f/2.5 lensime gözüm gibi bakıyorum :)
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: spacebox - 28 Aralık, 2011, 00:44:42
mehmet abi genel olarak bu manuel focus sıkıntılı bir durum mu çok zaman kaybettiriyor mu? hiç manuel lens kullanmadığım için soruyorum yoksa kafamda m 50mm f1.7 var bu lensin sonuçları çok hoşuma gidiyor. siz ne dersiniz?
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: PENTAX - 28 Aralık, 2011, 00:50:48
mehmet abi genel olarak bu manuel focus sıkıntılı bir durum mu çok zaman kaybettiriyor mu? hiç manuel lens kullanmadığım için soruyorum yoksa kafamda m 50mm f1.7 var bu lensin sonuçları çok hoşuma gidiyor. siz ne dersiniz?
bu biraz zevk meselesi....ben 50mm portreleri sevmiyorum...yakın plan alamazsın 50mm ile çok bombe yapar...ben o tip fotoları sevmiyorum...tabi biraz uzaktan ve kişinin sağını ve solunuda alabilecek bir portre için uygun...ama ben portre için kesinlikle 70mm ve üstü diyorum....
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: PENTAX - 28 Aralık, 2011, 00:52:37
mehmet abi genel olarak bu manuel focus sıkıntılı bir durum mu çok zaman kaybettiriyor mu? hiç manuel lens kullanmadığım için soruyorum yoksa kafamda m 50mm f1.7 var bu lensin sonuçları çok hoşuma gidiyor. siz ne dersiniz?
evet kişi tanımadığın biri ise dur 1 dakika diyemezsin...sen ışığı netliği ayarlayana kadar olay biter gider...
ve ben sana 50-200mm derken bu konuyu düşündüm....
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: spacebox - 28 Aralık, 2011, 00:53:49
manuel focus konusunda ne diyosunuz nereye netlediğimizi nasıl anlıcaz bu netleme süresi nekadar sürüyo falan bunlar konusunda da bilgi verirseniz çok sevinirim.

sizinde başınızı ağrıttım sorularımla kusura bakmayın....
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: PENTAX - 28 Aralık, 2011, 00:57:41
manuel focus konusunda ne diyosunuz nereye netlediğimizi nasıl anlıcaz bu netleme süresi nekadar sürüyo falan bunlar konusunda da bilgi verirseniz çok sevinirim.

sizinde başınızı ağrıttım sorularımla kusura bakmayın....
manuel lenslerde makina Pentax ise kırmızı nokta var.(kx hariç)...sesli uyarı da verir....gerisi sana ve tecrübene kalmış....
aslında M 50mm f1.7 çok pahalı bir şey değil...al dene derim...olmazsa satarsın...
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: spacebox - 28 Aralık, 2011, 01:03:01
bende öle yapmayı düşünüyorum mehmet abi alırım bi denerim beğenmezsem satarım.son bi sorum olucak abi bu af noktalarını nasıl seçicez manuel focusta ya da seçebiliyor muyuz?
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: PENTAX - 28 Aralık, 2011, 01:05:09
bende öle yapmayı düşünüyorum mehmet abi alırım bi denerim beğenmezsem satarım.son bi sorum olucak abi bu af noktalarını nasıl seçicez manuel focusta ya da seçebiliyor muyuz?
manuelde sadece orta noktayı kullanabiliyorsun....ama istediğin yeri netleyip daha sonra kadrajı değiştirerek kullanabilirsin...
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: spacebox - 28 Aralık, 2011, 01:07:11
peki abi verdiğin bilgiler için çok teşekkür ettim umarım sorularımla sıkmamışımdır :)
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: PENTAX - 28 Aralık, 2011, 01:29:31
peki abi verdiğin bilgiler için çok teşekkür ettim umarım sorularımla sıkmamışımdır :)
bende bildiğim kadar cevapladım...
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: vedib - 18 Şubat, 2012, 11:57:30
Manuel lens konusunda belki daha fazla açıklayıcı olabilir. Her kullanıcının açıklayıcı yazılarını okumakta fayda vardır.

http://www.pclabs.com.tr/2009/04/13/dslrda-mf-lens-kullanimi/
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: kampfar - 18 Şubat, 2012, 15:09:40
Bazen sanki kırmızı nokta çıktığında değil de hafif çevirince daha netmiş gibi geliyor bana  :)
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: haldun31 - 18 Şubat, 2012, 15:54:10
aynı şey banada oluyor ama ben bunu göz bozukluğuna veriyordum.yalnız değilmişim :)
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: Eagle Fly Free - 18 Şubat, 2012, 23:45:59
Ben de şöyle düşünüyorum; kırmızı nokta, lens netledikten yarım saniye kadar sonra yanıyor. Böyle olunca fokus halkasını kırmızı nokta yanana kadar çevirmeye devam edersek aslında biraz kaçırmış oluyorum. Ya da benim gözlerim bozuk ;D
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: Baha - 18 Şubat, 2012, 23:49:54
Ben de şöyle düşünüyorum; kırmızı nokta, lens netledikten yarım saniye kadar sonra yanıyor. Böyle olunca fokus halkasını kırmızı nokta yanana kadar çevirmeye devam edersek aslında biraz kaçırmış oluyorum. Ya da benim gözlerim bozuk ;D

     Gün ışığında test etmedim ama az ışıklı bir ortamda netlik az geri az ileri olsa da kırmızı ışık yanıyor. Yani o kırmızı ışık netlemeye sadece yardımcı oluyor. :) Kesin net değeri vermiyor bize. Ha bu az ışıktan kaynaklı bir sapma mı? Bunu gün ışığında manuel lens kullananlar söylemeli.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: kampfar - 19 Şubat, 2012, 00:03:18
Gözünüze güvenin diyorum fotoğrafları daha iyi seçmemize yardımcı olurum hem.. Bakışımız değişir yani  8)
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: cbaytan - 19 Şubat, 2012, 00:15:43
Bazen sanki kırmızı nokta çıktığında değil de hafif çevirince daha netmiş gibi geliyor bana  :)

Büyük olasılıkla gözünüzde hafif astigmat var, size Pentax'ın bir yararı daha, bedava göz muayenesi=
(Kırmızı noktayı gördüğünüz yerde (tripodla, elde olmaz) vizörün dioptri ayarını düzeltiniz, eski ayarla yeni ayar arasındaki fark gözünüzün büyük olasılıkla astigmatizm derecesidir, veya daha az olasılıkla  miyop veya hipermetropi derecesidir)
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: Eagle Fly Free - 19 Şubat, 2012, 00:17:22
Büyük olasılıkla gözünüzde hafif astigmat var, size Pentax'ın bir yararı daha, bedava göz muayenesi=
(Kırmızı noktayı gördüğünüz yerde (tripodla, elde olmaz) vizörün dioptri ayarını düzeltiniz, eski ayarla yeni ayar arasındaki fark gözünüzün büyük olasılıkla astigmatizm derecesidir, veya daha az olasılıkla  miyop veya hipermetropi derecesidir)

Tabii bu durumda çekilen fotoğrafa da bakmak lazım bence. Bizim vizörden net gördüğümüz kare, PC monitöründe de netse o zaman sorun yoktur diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: cbaytan - 19 Şubat, 2012, 00:26:49
Tabii bu durumda çekilen fotoğrafa da bakmak lazım bence. Bizim vizörden net gördüğümüz kare, PC monitöründe de netse o zaman sorun yoktur diye düşünüyorum.

Makinalar faz ve kontrast detection (algılama) yaparlar odaklama için, çok iyi göz kontrol makinalarıda ancak bu kadar yapar, denemesi bedava.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: kampfar - 19 Şubat, 2012, 00:36:49
Can abi tam netken de ışık yanıyor hafif çevirip flu olduğunda da..
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: adr - 19 Şubat, 2012, 01:07:00
Refik sen gel birde Nikonda manuel kullan  :P

O zaman Pentax'ın manuel sistemlere ne kadar önem verdiğini daha iyi anlar haline şükredersin  :)

Nikonda netleme sırasında ne odakladığın orta noktada kırmızı ışıklı yardımcı ikaz var nede sesli ikaz..

sadece vizör çerçevesinde alt sol köşede yeşil bir daire yanıyor netleme yaptığında hepsi bundan ibaret.

Bu Nikon'un ciddi bir eksiği manuelde, madem cihaz netlediği yerden haberdar neden sesli yada ışıklı ikaz vermez ?

bunu yapmak bu kadarmı zor? Hiç ikaz vermese tamam diyeceğim.. Ama netleme noktası hareketli orası iyi..

ancak çipli manuel lens kullanmamıza rağmen sadece sol alt köşede yeşil küçük bir dairenin yanması hem

ciddi dikkat kaybına hemde çekim süresine negatif etki ediyor. Bu işi adam gibi yapan en iyi PENTAX var şuan..

Birde Canon 7D gövdeye PK-EOS çipli adaptör takıp aynı lensi kullanmıştım ozaman Canonda o adaptör sayesinde

hem sesli hem ışıklı ikaz veriyordu hatta netleme noktasını serbest hareket ettirebiliyordum bu dahada güzeli..

Bu arada, en açık diyaframlarda (1.4 gibi) merkezi netleyip kadrajı kaydırarak çekim yaptığımızda azda olsa

mesafe kaydığı için netlediğiniz noktada kayıyor buda tam sağlıklı değil aslında ama mecbur kalıyoruz.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: cbaytan - 19 Şubat, 2012, 01:42:22
Can abi tam netken de ışık yanıyor hafif çevirip flu olduğunda da..
Ne Pentax'ta ne Canonda hiç rastlamadım bir kere yanıp söner, dıt ettiği yer odaktır, aklınızda olsun karanlık ortamda yanlışlık yapabilir.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: vedib - 18 Mart, 2012, 17:33:08
   Çoğu sistem fotoğraf makinelerinin "objektif bağlantı odak mesafesi" ile ilgili linki fotoğrafseverlerle paylaşmak istedim.
                                            http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance
   Ayrıca listede Pentax-K sistemde  sabit odaklı lens 131 adet ve Zoom lens 77 adet üretilmiş olduğu dikkatimi çekti. Kullanıcılar belki haklı olarak Pentax-K lenslerin hep azlığını dile getirdiler. Sorun az olması değil; yaygın olmaması. Pazarlama ve tanıtım sorunu.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: akanarya - 18 Nisan, 2012, 15:23:22
elinize sağlık Vedib bey,

hızlı okuduğum için atlamış olabilirim ama 1-2 nokta da naçizane ben söyleyim;

1. m42 lenslerde A modunda çekim yapabilirsiniz, ancak elinizdeki lensi makina kombinazyonun test edip + pozlama telafisi girmeniz gerekebilir
2. çekimden hemen sonra netleme halkası sonsuza, diyafram en açığa getirilirse bir sonraki kullanıma hazır bırakılır, ve netlemeye sonsuzdan başlamak daha hızlı olup netleme yönü kavramı verir
3. diyaframı kısıp da netleme (ışık azlığından dolayı) zor oluyor, bu sebeple netlemeden sonra diyaframı kısmak daha kullanışlı
4. makinenin bip sesine güvenmeyin, dioptri ayarını düzgün yaptısanız gözünüzün gördüğü daha doğru ve önemlisi hızlıdır
5. en iyi focussing screen ve büyütmeli vizör kullanmak
6. genel kural shutter a acımayın :)

aslında Ahmet abi bu kanuda uzmandır, bize bi özet yazsa çok hoş olur.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: Lider - 08 Şubat, 2013, 15:13:23
Pentax manuel lens kullanımı ile ilgili aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz. 
http://www.funadium.com/m42tok.php (http://www.funadium.com/m42tok.php)
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: mapper - 12 Şubat, 2013, 00:34:01
Arkadaşlar ben de uzun araştırmalardan sonra K5 alarak aranıza katıldım. Fotoğrafcılık konusunda daha önce compakt makinalar haricinde deneyimim olmamıştı. İşe sıfırdan başladım diyebilirim. Şu anda henüz gerek cihazın kullanımı konusunda gerek se fotoğrafcılık temel bilgileri üzerine teorik bilgiler edinme aşamasındayım. Almış olduğum gövde ve kit lens dışında elimde smc pentax-m 1:1.7 50 mm manuel lens mevcut. Bu lensin kullanımı konusunda bir sorum olacak. K5 ile bu lensi kullanırken diyafram ayarı yapabiliyormuyuz. Bu lensi makinaya taktığımda diyafram sürekli (neredeyse en açık) konumda duruyor ve manuel olarak halkayı çevirince diyafram açıklığı değişmiyor. Bu normal bir durummudur? yoksa gövededen kaynaklı bir sorun mu var? Makinayı 2. el aldığım için kafamda soru işareti oluştu. tecrübesi olan arkadaşlar deneyimlerini paylaşırlarsa sevinirim.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: yussuf1907 - 12 Şubat, 2013, 00:37:35
abi şöyle biliyorum ben; fotoğraf çektiğin zaman diyafram belirlediğin aralığa kadar kapanıp geri açılıyo yani anlık bişe.umarım yardımcı olabilmişimdir
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: mapper - 12 Şubat, 2013, 00:45:32
yani  teknik olarak herhangi bir sorun yok öylemi ?
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: Baha - 12 Şubat, 2013, 00:53:26
Arkadaşlar ben de uzun araştırmalardan sonra K5 alarak aranıza katıldım. Fotoğrafcılık konusunda daha önce compakt makinalar haricinde deneyimim olmamıştı. İşe sıfırdan başladım diyebilirim. Şu anda henüz gerek cihazın kullanımı konusunda gerek se fotoğrafcılık temel bilgileri üzerine teorik bilgiler edinme aşamasındayım. Almış olduğum gövde ve kit lens dışında elimde smc pentax-m 1:1.7 50 mm manuel lens mevcut. Bu lensin kullanımı konusunda bir sorum olacak. K5 ile bu lensi kullanırken diyafram ayarı yapabiliyormuyuz. Bu lensi makinaya taktığımda diyafram sürekli (neredeyse en açık) konumda duruyor ve manuel olarak halkayı çevirince diyafram açıklığı değişmiyor. Bu normal bir durummudur? yoksa gövededen kaynaklı bir sorun mu var? Makinayı 2. el aldığım için kafamda soru işareti oluştu. tecrübesi olan arkadaşlar deneyimlerini paylaşırlarsa sevinirim.

Merhabalar, hoş geldiniz foruma. :)

Adım adım en başta anlatıyım size anlatıyım.

1- Menü tuşuna basın.
2- C menüsünde sayfa 4'e gelin.
3- 27. madde "AÇIKLIK HALKASI KULLANILARAK" bölümünü 2 yapın. Yani İZİNLİ.
4- Makinenizi kapatın.
5- M moduna alın.
6- Objektifiniz takılıyken gövdenizi açın.
7- Giriş odaksal uzunluğunu 50mm taktığınızdan dolayı 50mm olarak işaretleyin.
8- İstediğiniz iso değerini verin.
9- Objektif üzerinden istediğiniz diyafram değerine gelin.
10- Gövde de ki yeşil tuşa basın; bastığınızda gövde de kısa bir ses duyacaksınız. Iso ve diyafram değerlerine göre enstantane değerini makine size otomatik ayarlayacak.
11- Netlemenizi yapın ve fotoğrafınızı çekin. :)

Tane tane, adım adım sade dille anlatmaya çalıştım.

Not: Gövde üzerinde objektif 1.7 yada 22 diyafram fark etmez, her zaman en açık yani 1.7 konumunda durur. Yeşil tuşa basarak doğru enstantane değerini ölçmüş olursunuz. Ve fotoğrafı çekerken diyafram otomatik kısılır.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: mapper - 12 Şubat, 2013, 01:02:58
Arkadaşlar ilginize çok teşekkür ederim, fazlasıyla aydınlandım.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: vedib - 12 Şubat, 2013, 01:03:53
"mapper" nikli üyemizin Pentax K-5 fotoğraf makinesi hayırlı olsun. Kit lensiniz şu aşamada sizin için yeterli olaması lazım ihtiyaç duyduğunuzda gerekli lensleri zamanla alırsınız.
  "SMC Pentax-M 1:1.7 50mm" lensiniz fotoğraf makinesine takılı iken diyafram en açık konumda kalır. Bu objektifi K-5 gövdenizin "M" çekim modunda sağlıklı kullanabilirsiniz. Diyaframı objektif üzerinden ayarlamanız gerekir ve fotoğraf çektiğiniz anda ilgili diyafram değerine gelir. Pentax-M objektiflerle kullanacağınız zaman gövdeyi "M" çekim moduna getirmeniz gerekir ve çekim değeri için "yeşil tuş"u kullanmanız gerekir. Konunun baş kısmında bu aşamalar sırasıyla anlatılmıştır. Aşağidaki link size yardımcı olur. Sorunlarınızı konular itibariyle yazarsanız üyelerin yardımcı olacağını sanıyorum. Pentax K-5 gövdenize güvenmenizi isterim.
http://www.pentaxturk.com/forum/index.php/topic,494.0.html (http://www.pentaxturk.com/forum/index.php/topic,494.0.html)
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: mapper - 12 Şubat, 2013, 01:10:53
Teşekkürler sn vedib, değerli bilgileriniz için.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: polydorion - 15 Nisan, 2014, 00:53:59
Yesil tus olayini nie okumadim ben ya enstanteneyi ayarlicam diye akla karayi sectim cogundada iyi sonuc alamadim :)

Bu vesileyle hem yesil tus hemde manuel lens kullanimi aciklamasi icin tesekkurler
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: Lupara - 22 Nisan, 2014, 19:21:18
Sabit açılı manuel lensleri kullanmak kolay. Hele A modluysa zaten basit.
Ama M serisi zoom lensleri kullanmak zor olur diye tahmin ediyorum.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: klazing - 13 Temmuz, 2015, 22:03:00
"Ayrıca yukarılarda izah ettiğimiz “özel ayarlar menüsü”  içerisinde “Yakalama odağı” sekmesinde “açık” seçeneği  “OK”  bastığınızda……   ve gövdemizin yan tarafındaki “MF-AF” odaklama menüsünü “AF” seçtiğinizde fotoğraf çekmek istediğiniz obje merkez seçili yerde ise net olmadan fotoğraf çekilemez. Bu halde iken deklanşöre hep basılı kalınacak… Manuel olarak yaptığımız fokus  net olduğunda fotoğraf çekilecektir."

Vedip bey,
Anlattığınız bu yöntemi K3 de yapamadım, çünkü AF olmayan bir lensi taktığımızda kendiliğinden M moduna geçiyor, AF/M tuşu devre dışı kalmış oluyor. Belki de K3'e has bir özelliktir.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: Baha - 14 Temmuz, 2015, 00:46:17
Merhabalar.

"Açıklık Halkası" ve "Yakalama Odağı" için seçim "2" olmalı. Ve LCD'den MF olarak gözükse de siz gövdenin yan tuşundan AF'e alın K-3'ü. Artık manuel objektiflerde vizör üzerinde kırmızı odak ışığı yanmadıkça fotoğraf çekmez gövde. :)

Yalnız şöyle bir problem var. Düşük ışıklarda manuel fokus yaparken %100 doğru çalışmıyor gövde. Kullanırken daha iyi anlayacaksınızdır. Netliği biraz da olsa ileri geri kaydırdığınızda hala tam netmiş gibi algılıyor ve neticeye baktığınızda bulanık fotoğraf görebiliyorsunuz. O yüzden çok güvenmemekle beraber rehber oluyor bu sistem.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: vedib - 14 Temmuz, 2015, 10:19:39
Kullanım; konunun yazıldığı dönem itibariyle göz önüne alındığında güncel olarak bazı eksiklikler olabilir.

Pentax DSLR gövdelerin standart fabrika ayarları modu (AF.S)"Auto-Focus Single mode" olarak tanımlandığından Pentax DSLR gövdelerde "AF.S" konumunda olduğu varsayıldığından konuda dile getirilmesi ihmal edilmiştir.

Genel olarak izah edecek olursak;
(özel ayarlar) menüsünde (yakalama odağı) kısmı "Açık" olarak "OK" düğmesine basıyoruz. 
(kayıt modu) menüsündeki (AF modu) kısmını "AF.S" olarak ayarlamak gerekir. [Pentax K200D gövdeler için]

veya Pentax DSLR gövde üzerindeki butonu "AF.S" konumuna getirilmeli [ Pentax K20D gövdeler için]

güncel Pentax DSLR gövdeler için "AF mode" butonu ile "AF.S" seçili ve AF/MF'den AF konumunda olması gerekir [Pentax K3 gövdeler için] manuel objektiflerde "AF mode" butonu işlevsiz ama AF/MF yakalama odağı için odak modu mandalı "AF" olması gerekir.

Yakalama odağı ilk versiyon Pentax DSLR gövdelerde olmasa da günümüz gövdelerin tamamında mevcuttur. Çalışma mantığı aynı olsada, butonlar değişik yerde olduğundan mümkün olduğunca izah edilmeye çalışılmıştır.

Site adminimiz "Baha" Pentax K3 gövde kullandığından kullanımla ilgili açıklama yapmış olup, Pentax K3 kullanan fotoğrafseverlerin pratik açısından yazması daha doğru olacağı kanısındayım.

Yakalama odağı işlevinin tek sakıncası kullanıcının iradesi dışında hedef görüntü net olunca aniden fotoğraf çekilmesidir.

Manuel Pentax-K bayonet objektifler, M42, M39 ve benzeri objektifler ile üzerinde AF/MF butonu olan Pentax-DA/FA objektifler MF konumunda iken kullanılabilmektedir.

 
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: omardaing - 24 Temmuz, 2015, 00:48:27
Çok çok faydalı bir başlık olmuş, emeği geçen herkese teşekkür ederim. İlk sayfayı okudum ve okuma listesine aldım.

Benimde bir sorum var. Ebayda Prntax K bayonet Volna 9K 2.8/50mm lens gördüm. İlk defa gördüğüm için şaşırdım var mıdır gerçekte böyle bir lens yoksa satıcı yanlış mı yazmış?.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: vedib - 24 Temmuz, 2015, 01:18:51
"Volna 9K 1:2.8 50mm macro" piyasada çok kısıtlı olsa da mevcuttur; satın alırken dikkatli olmak lazım, çünkü sonradan Pentax-K bayonet yapılan modelleri daha yaygın. Orijinal olanında diyafram mandalı mevcut.... Satın alacağınız objektifin arkasında diyafram mandalı mevcut ise orijinal Pentax-K bayonettir. Bazı orijinal Pentax-K bayonet Rus objektiflerin listesi aşağıdadır.

* Pentax K bayonet olan rus objektifler..........
 - Helios-44K-4 58mm f/2.0
 - MC Volna 50mm f/1.8
 - MC Mir-47K 20mm f/3.5
 - MC Mir-61K 28mm f/2.8
 - MC Volna-10K 35mm f/1.8
 - MC Zenitar-K 16mm f/2.8
 - MC Volna-9K 50mm f/2.8 macro
 - MC Telezenitar-K 30mm f/4.5
 - MC Variozenitar-K 25-45mm f/2.8-3.5
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: omardaing - 24 Temmuz, 2015, 01:35:53
Hızlı ve faydalı yanıt için teşekkür ederim.
Alıp almama konusu daha belli değil, önce gövde lazım  :-[
Lensin arkadan görüntüsü bu. Mandal var galiba.
(http://i.ebayimg.com/00/s/MTA2NlgxNjAw/z/IkcAAOSwMmBVmPV5/$_57.JPG)
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: vedib - 24 Temmuz, 2015, 02:06:55
Görselini koyduğunuz "Volna 9 1:2.8 50mm macro" objektif olup M42 objektife adaptör aracılığıyle Pentax-K haline getirilmiştir, sanırım objektif tanıtım etiketinde sadece "Volna 9" yazıyor...."Volna 9K" yazması gerekir ve özellikle diyafram mandalı olmalı, görselde diyafram mandalı yok...

Sanal ortamda biraz uğraştım ve orjinalin görselini buldum, aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=191592532691

Not: "Volna 9K 1:2.8 50mm macro" olarak konu açılsaydı daha faydalı ve kalıcı olabilirdi.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: omardaing - 24 Temmuz, 2015, 02:21:49
Yanıt için tekrar teşekkürler.
Evet keşke ayrı konu olarak açsaymışım. Yetkisi olan bir yönetici benim sorumdan itibaren konuyu bölebilirse güzel olur.

Evet yazdıklarınız doğru satıcı Volna 9K yazmış ama lens üzerinde "K" yok :-[
http://www.ebay.com/itm/RARE-MC-Volna-9K-2-8-50mm-Soviet-Macro-Lens-Bayonet-K-for-Pentax-/141722403185?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20ff504171 (http://www.ebay.com/itm/RARE-MC-Volna-9K-2-8-50mm-Soviet-Macro-Lens-Bayonet-K-for-Pentax-/141722403185?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20ff504171)

Bu durumda almak istersem m42 almak daha mantıklı görünüyor..
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: vedib - 30 Ekim, 2015, 09:00:05
Yanıt için tekrar teşekkürler.
Evet keşke ayrı konu olarak açsaymışım. Yetkisi olan bir yönetici benim sorumdan itibaren konuyu bölebilirse güzel olur.
Evet yazdıklarınız doğru satıcı Volna 9K yazmış ama lens üzerinde "K" yok :-[
http://www.ebay.com/itm/RARE-MC-Volna-9K-2-8-50mm-Soviet-Macro-Lens-Bayonet-K-for-Pentax-/141722403185?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20ff504171 (http://www.ebay.com/itm/RARE-MC-Volna-9K-2-8-50mm-Soviet-Macro-Lens-Bayonet-K-for-Pentax-/141722403185?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20ff504171)
Bu durumda almak istersem m42 almak daha mantıklı görünüyor..

Fotoğrafçılığa vakıf olmamanız normaldir, zaten kendinizi başka sitelerde ifade etmişsiniz.

İmza:
BOYNUNDA FOTOĞRAF MAKİNESİ TAŞIYAN EŞŞEK!!!
Samsung GX-10 + Pentax FA 100-300mm F4.7-5.8
SMC Pentax - A F:1.7 50mm + RMC Tokina 80-200mm F:4.5 II + Samsung SA D-XENON F:3.5-5.6 18-55mm + SMC Pentax DAL  F:3.5-5.6 18-55mm
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: klazing - 05 Kasım, 2015, 22:49:44
Merhabalar.

"Açıklık Halkası" ve "Yakalama Odağı" için seçim "2" olmalı. Ve LCD'den MF olarak gözükse de siz gövdenin yan tuşundan AF'e alın K-3'ü. Artık manuel objektiflerde vizör üzerinde kırmızı odak ışığı yanmadıkça fotoğraf çekmez gövde. :)

Yalnız şöyle bir problem var. Düşük ışıklarda manuel fokus yaparken %100 doğru çalışmıyor gövde. Kullanırken daha iyi anlayacaksınızdır. Netliği biraz da olsa ileri geri kaydırdığınızda hala tam netmiş gibi algılıyor ve neticeye baktığınızda bulanık fotoğraf görebiliyorsunuz. O yüzden çok güvenmemekle beraber rehber oluyor bu sistem.

Gövde K3, Lens M42/50mm, Firmware 1.21, bol ışıkta, AF/MF mandalı AF pozisyonunda, "Açıklık Halkası" ve "Yakalama Odağı"  seçim "2" olduğu halde vizörde AF ışığı yanmadığı halde fotoğraf çekiyor.
Ne yaptıysam olmadı, yabancı forumlarda lensin gövdeyle teması arasına kontak pimleri kısa devre olmasın diye bant veya kayıt koyduklarını okudum. Acaba sorun budanmı kaynaklanıyor. M42 adaptörlerin bazıları yalıtkan siyah boyalı, bazıları ise geçirgen parlak metal olmakta, bu da bir etken olabilirmi?
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: Baha - 05 Kasım, 2015, 22:56:41
Gövde K3, Lens M42/50mm, Firmware 1.21, bol ışıkta, AF/MF mandalı AF pozisyonunda, "Açıklık Halkası" ve "Yakalama Odağı"  seçim "2" olduğu halde vizörde AF ışığı yanmadığı halde fotoğraf çekiyor.
Ne yaptıysam olmadı, yabancı forumlarda lensin gövdeyle teması arasına kontak pimleri kısa devre olmasın diye bant veya kayıt koyduklarını okudum. Acaba sorun budanmı kaynaklanıyor. M42 adaptörlerin bazıları yalıtkan siyah boyalı, bazıları ise geçirgen parlak metal olmakta, bu da bir etken olabilirmi?

Yanımda deneyebilecek ekipmanım olmadığı için kesin bir şey diyemiyorum ama evet olabilir. Çünkü vizör noktası ile alakalı olmasa da başka bir konuda yalıtkan siyah ile parlak metal 2 model objektifte farklılık yaşamıştım.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: Desperado - 06 Kasım, 2015, 00:15:35
Gövde K3, Lens M42/50mm, Firmware 1.21, bol ışıkta, AF/MF mandalı AF pozisyonunda, "Açıklık Halkası" ve "Yakalama Odağı"  seçim "2" olduğu halde vizörde AF ışığı yanmadığı halde fotoğraf çekiyor.
Ne yaptıysam olmadı, yabancı forumlarda lensin gövdeyle teması arasına kontak pimleri kısa devre olmasın diye bant veya kayıt koyduklarını okudum. Acaba sorun budanmı kaynaklanıyor. M42 adaptörlerin bazıları yalıtkan siyah boyalı, bazıları ise geçirgen parlak metal olmakta, bu da bir etken olabilirmi?

Metraj halkasını çevirirkenmi fotoğraf çekiyor?
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: klazing - 10 Kasım, 2015, 12:38:21
Metraj halkasını çevirirkenmi fotoğraf çekiyor?

Hayır, netlik olmadan flu fotoğraf çekiyor
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: Bekir Demirağ - 22 Mayıs, 2016, 02:00:51
Merhaba Hocam,
Filmli dönemden beri sıkı ve sadık bir Pentax kullanıcısı olarak verdiğiniz bilgiler ve açıklamalarınız için teşekkür ediyorum. Manuel SMC Pentax çok sayıda lensim var ve bunları Digital Pentax'larımın M modunda kullanabileceğimi belirtiyorsunuz.
İnanın, mutluluktan uçuyorum.
Selamlar.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: Bekir Demirağ - 01 Aralık, 2016, 21:08:47
Çoktandır elimde olmayan nedenlerle Pentax Türk'e girmiyordum. SMC Pentax M SERİSİ ve A SERİSİNDEN  (Manuel) epey lensim var. Bu açıklamalar sanırım işime çok yarayacak ve ben de o lenslerimi Pentax K10 D ve diğer makinelerimde kullanabileceğim. Teşekkürler...
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: Bekir Demirağ - 01 Aralık, 2016, 21:22:47
Sn. Vedib,
Size Pentax manuel lensler hakkında  asıl sormam gerekeni soramadım :
Benim Pentax K100 D, Pentax ist DL2 , Pentax K10 D gövdelerle SMC Pentax M serisi başta olmak üzere çeşitli lensim var.
Bu lensleri yukarıda modellerini yazdığım DSLR Pentax makinelerimde kullanabilir miyim ?
Lütfedip cevaplarsanız sevinirim.
Saygılarımla...
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: vedib - 02 Aralık, 2016, 00:03:22
Konunun başlangıcında izah edildiği gibi bütün Pentax DSLR gövdelerde (Pentax *ist DL2 - Pentax K100D ve Pentax K10D dahil) Pentax-K/Pentax-M versiyon objektifleri "M" çekim modunda sorunsuz kullanabilirsiniz. Pentax DSLR gövdelerde “M” çekim modunda “AE-L” veya “yeşil tuş” aracılığı ile pozlama ölçümü yapılmaktadır.

Pentax-A objektiflerin diyafram sekmesi "A" konumunda iken tüm çekim modlarında sorunsuz kullanabilirsiniz. Bu durumda sadece focus/mesafe metraj ayarı manuel yapılmaktadır.
 
Bir sorunla karşılaştığınızda forumda çekinmeden yardım isteyebilirsiniz. Konunun ilk başlangıç kısmını okuduğunuzda konuya vakıf olacağınızı tahmin ediyorum.

http://www.pentaxturk.com/forum/index.php?topic=494.0

(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2016/10/SMC-PENTAX-M-2-50mm.jpg)(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2016/11/SMC-PENTAX-A-f2-50mm-hood.jpg)
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: Bekir Demirağ - 03 Aralık, 2016, 01:52:24
Merhaba değerli Pentax dostu...
Pentax manuel SMC - K ve A nodel lensler hakkındaki açıklamalarınızdan çok yararlanacağımdan eminim.
Hele o lensleri ist DL2, K100 D ve K 10 D makinelerimde kullanacağımı belirtmenize çok memnun oldum.
Teşekkürler.
Sonsuz selam ve saygılarımla.
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: ziglog - 20 Ocak, 2020, 09:53:31
Konuyu baştan sona kadar bilgilenmek için okudum. Sormak istediğim birkaç şey ve buraya yazılan bir şeye de itiraz etmek istiyorum. 1.si çok eski bir Nikon kullanıcısı olarak şunu söylemek isterim, Nikon'un AF modellerinin yanında "M" olarak adlandırılan manuel modelleride vardı. Hayatımda ilk defa AF body kullanacağım, daha önceki makinem olan Nikonu objektifim AF olmasına rağmen özellikle gidip AF olanı varken M modelinden(F601M) almıştım. Kullandığım Nikon'da şu anda bu makinede eksikliğini hissettiğim screen focusing oluşu odaklanmayı gözünüzle ve alıştığınızda serçe veya tüzük parrmağınızla AF den daha hızlı yapmanızı sağlıyordu. Ayrıca ışığın ne fazla nede eksik olduğunu gösteren ikaz çizgisi Pentax'takinin tam tersi tam ortada bulunan +/- çizgisinde, eğer yapılmış -/+ exposureleride Pentaxta'ki gibi yanda gösteriyordu, yani kısaca tam tersi bir olay söz konusu idi. Kısaca manüel kullanım için bire bir bir makina idi. Her nedense kullandığım bodyden midir bilmiyorum ama bu alet(K-S2) bana eski nikonum kadar ergonomik gelmedi, gözümü her seferinde bir türlü doğru dürüst vizörle uygun pozisyona getiremiyorum veya getirmekte zorlanıyorum.
Her nekadar burdaki tecrübeli arkadaşlarımız kadar bilmesemde, bildiğim AF objektifler kullanırsanız ya bodynizin markasını yada o markaya fason üretim yapan markaları kullanmak zorunda kalacaksınız; halbuki her objektifin kendine özgü bir karakteri vardır ve manuel objektif kullanmazsanız bunlardan çoğu zaman mahrum kalacaksınız veya bulabilirseniz aynı işi yapmak için çok daha pahalı ürünler kullanmak zorunda kalacaksınız diye düşünmekteyim.
Sorum ise şu: Odakladığımız noktadaki beyaz ayarını veya ortam ışığını bu makinede nasıl odağı başka yöne çevirmeden önce kilitleyebiliyoruz? Şöyle anlatayım diyelim karanlık bir ortamın girişindesiniz, mağara gibi, mekan giderek loşlaşıyor, çekmek istediğiniz objede tam yarı karanlık yani loş ışıkta bir yerde. Objeyi odaklayıp ışık ortamını ona göre seçtirdiğinizde size yakın objelerde ışık patlamaları olacak, ışığın daha çok vurduğu objeyi seçip ayarları kilitleyip arkadaki loş ışıktaki objeye odak yapıp nasıl çekiyoruz(Diafram sabit-değişken enstantane ayarında, Nikon'da A modu idi bunda da Av ve Tv modları galiba?)? Yani tabiiki tripod kullanılacak, enstantane süresi uzun olacak vs....
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: AKINLASINN - 22 Ocak, 2020, 10:11:15
manuel lensler en kolay aynasız makinelerde kullanılıyor. Sırf bu sebeple sony a7ii satın aldım ve pentax ın o muhteşem M serisi lenslerinin tadını çıkarıyorum.
Pentax M 28 mm f2,8
Pentax M 50 mm f1,7
Tamron Adaptall-2 80-200mm f2,8

3 senedir hiç oto lense ihtiyaç duymadım çok şükür :)
Başlık: Ynt: Pentax Manuel Lens Kullanımı
Gönderen: mussen1383 - 28 Ocak, 2020, 22:21:34
Kesinlikle katiliyorum, manuel lesnler ile aynasizlar ki ozellikle sony a7ii mukemmel bi uyum yakaliyor...