Pentax Türkiye Topluluğu

Pentax Objektifler ve Aksesuarları => M42 Yapıdaki Objektifler => Konuyu başlatan: vedib - 05 Mart, 2015, 00:05:49

Başlık: ALPEX AUTO TELEPHOTO 1:3.5 200mm "M42"
Gönderen: vedib - 05 Mart, 2015, 00:05:49
(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2016/11/ALPEX-200mm-f3.5.jpg)

     Genel amaçlı yaban hayat, spor etkinlikleri ve portre objektifidir. Alpex tarafından M42 filmli gövde 24X36mm tam kare (Full frame) FF olarak piyasaya sunulmuşsa da kullanıcılar 16X24mm (Half frame) APS-C (Advanced Photo System type-Classic ) için diğer bir deyişle 1,5 çarpanlı crop sensör  DSLR'lerde daha yaygın kullanmaktadırlar. Optik yapısı ve genel dizaynı itibariyle değişik kalitesi ve yapısını kendinde barındırır. Lens kalitesi dışında en önemli özelliği basit bir bakımla uzun yıllar kullanılması ve fiyat performansı amatör fotoğrafçıların gözdesi yapmıştır. Optik elemanlar parlamayı önleyici ilkel optik kaplama olan “single-layer coating” tekniğiyle kaplanmıştır. Filtre yuvası 62mm.olup focus esnasında ön optik elemanı döner yapıda olmadığından polarize filtre kullanma kolaylığı vardır. Silindirik derin yuvarlak metal 62mm.vidalı parasoley ile kullanılmaktadır.
    “ALPEX AUTO TELEPHOTO 1:3.5 200mm” objektifi manuel focus yapıda olduğu için metre ayarı manuel yapılmaktadır. Alan derinliği çok az olduğu için manuel netleme ayarı dikkatli bir şekilde yapılabilmektedir. Focus ayarı yapılan objenin ön ve arka plandan ayrılması daha doygun, keskin görüntü vermesi ve bokeh (bulanık efekti) estetik yönden çok iyidir. Teleobjektif olduğundan optik yığılma mevcuttur. Profesyoneller tarafından tercih edilen lens gurubu sabit olan objektiflerdendir. Yapay ışık koşullarında; stüdyo ortamında tüm diyafram değerlerinde mükemmel görüntü kalitesi vardır. 62mm filtre yuvasıyla DSLR kullanıcıları için daha caziptir. Asgari çekim mesafesi 3.5m. olduğundan yakın plan çekimlerinde uzatma tüpü veya close-up +1 ; +2 ; +4 dioptri filtre ile kullanma kolaylığı vardır.
    “ALPEX AUTO TELEPHOTO 1:3.5 200mm” objektifi tamamen manuel compact yapılı, siyah ve beyaz gümüş “silver” boyalı metal gövde M42 (metrik42X1mm) vidalı bayonetlidir. Pentax’ın SLR ve DSLR  gövdelerinde M42/Pentax-K adaptör ile sorunsuz kullanılmaktadır. Pentax DSLR gövdelerde “M” çekim modunda “yeşil tuş” aracılığı ile pozlama ölçümü yapılmaktadır. Portre, model ve reklam fotoğrafçılığında objeyi ön ve arka plandan ayırdığından daha doygun, iyi görüntü vermesi ve özel bokeh (bulanık efekti) estetik yönden tercih edilen bir objektif yapmıştır. Eski teknolojik yapıda olan objektifin silis yapılı optik elemanlı ve metal dizaynda oluşu ağır olmasına sebep olmuştur. Fiyat/performans ve değişik görüntü kaydetmesi açısından tercih edilmesine sebep olmuştur. En açık diyaframda genel soft görüntü 1:8 – 1:11 arası diyafram değerinde kontrast görüntü oluşmaktadır.
   “ALPEX AUTO TELEPHOTO 1:3.5 200mm” objektifi piyasada yok denilebilecek konumda olması forumlarda tanıtım ve teknik bilgilerine rastlanmaması kullanıcılarda tereddütlere yol açmıştır. Özellikle renk dizaynı ile gövde üzerindeki M/A kadranı ile tüm rakip markalar için kullanma kolaylığı vardır. Beyaz gümüş “silver” boyalı metal gövdesi ile dikkat çeker ve diğer objektiflerden ayrılır.

Türkiye'de 2015 yılında ortalama 2.el satış fiyatı : 200-TL.

Genel Özellikleri : Sabit grup manuel M42 telelens

Optik dizaynı ....................... : 5 grup 5 eleman
Diyafram yaprak sayısı .......... : 6
Diyafram açıklığı .................. : 1:3.5 - 1:22
Asgari Netleme .................... : 350cm
Filtre çapı ............................ : 62mm.
Ağırlığı ................................ : 660 gr.

(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2016/11/ALPEX-f3.5-200mm.jpg)
Başlık: Ynt: ALPEX AUTO TELEPHOTO 1:3.5 200mm "M42"
Gönderen: vedib - 07 Mart, 2015, 10:51:49
"Alpex" Pazarlama şirketi bir dönem hatırı sayılı miktarda işlem yaptığı ve iflas eden şirketler listesinde yer aldığı biliniyor. "Soligor Miranda" lens üreticisi firmaların pazarlama işlerini yürütmekteydi. AIC ve Alpex group [Allied Import Export] fotoğraf makinesi ithalat ve ihracat yanısıra pazarlama işlevini yapmaktaydı.
Eski kullanıcılar bu ALPEX markasına yabancı olmadıkları gibi, fason ve pazarlama şirketi olduğunu hatırlıyorlardır. Amerikan ve Japon pazarlarının rekabeti "Alpex"in sonunu hazırlamıştır. Odönemde en büyük zararı Minolta görmüştü.
"Alpex" objektifler dizayn ve kalite olarak incelendiğinden dönemin tekel konumunda olan Zeiss veya Takumar (Asahi Opt Co.,) lens kullanılmış olduğu hemen fark edilir.