Pentax Türkiye Topluluğu

Pentax Dışı => Pentax Dışı Kameralar => Konuyu başlatan: rocker_tr - 30 Aralık, 2015, 12:21:08

Başlık: 4M Pinhole Camera - İğne Deliği Fotoğrafçılığı
Gönderen: rocker_tr - 30 Aralık, 2015, 12:21:08
(http://i.hizliresim.com/12mWDD.jpg)

Pinhole kameralar optik lensi olmayan en basit kamera türüdür. IŞık geçirmeyen bir kutu, ucunda bir delik ve içeri giren ışığı tutan bir film. Bizim burada tanıtıp yapılışını göstereceğimiz pinhole kamera. 4m nin çıkarttığı bir ürün. 30 TL gibi bir fiyata satılıyor. DR'a artık gelmiyor. Bende şans eseri kıbrıs şehitlerine giderken alsancak'ta çocuk oyuncakları satan bir yerde rastladım. Kidz Labs (Çocuk laboratuvarı) gördüm içeri girip hemen sordum.Ellerinde vardı ve satın alabildim. Oralara sorun muhtemelen aynı benimgibi bulabilir veya getirtebilirsiniz. İster iseniz Corbis Readymech Cameras (http://www.corbis.readymech.com/en) adresinden pdf olarak indirip, çıktı alıp bunları mukava üstüne yapıştırıp. Düzgünce kesip kendi pinholenizi de yapabilirsiniz. Benim bu ürünü almamdaki en büyük neden önündeki yaylı deklanşör özelliği. İlerde muhtemelen bir, iki tanede kendi elimle pinhole yaparım.

(http://i.hizliresim.com/yA8apN.jpg)

Kutunun içinden üst resimdeki parçalar ve kullanma klavuzu, bir alüminyum folyo ve yapıştırma çıkıyor.

(http://i.hizliresim.com/Q4E3Nv.jpg)
(http://i.hizliresim.com/jvPOr9.jpg)
(http://i.hizliresim.com/Yj2Laj.jpg)

Gövde için bu iki parçayı birbinin içine geçiriyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken konu. İçe geçecek parçanın sağ üst taraftaki tırnağı sağ üst tarafa gelmesi. Aşağıya bakmaması gerekir. Bu tırnak çektiğimiz filmin gerisi geriye sarmasını engelleyecek.

(http://i.hizliresim.com/rmBkDz.jpg)

Sol taraftaki makara aldığımız 35mm'lik filmi tutacak. Sağ taraftaki makara çektiğimiz filmi sarmak için.

(http://i.hizliresim.com/l02G5l.jpg)
(http://i.hizliresim.com/7VEnGv.jpg)

İki yan kulakçık zor takılıyormuş gibi görünsede aslında takımı kolaydır. Sakın zorlamayın yüzeye paralel gitirin ve kulakçığın bir başını sokun daha sonra diğer tarafını. Üstteki ikinci resim gibi. İki yan kulakçığın sırt tarafı içe baksın. Diğer türlü kapağı iyi tutmayacak bir anda açılıp tüm filmizin yanmasına sebep olacaktır.

+ Kulakçıkları sakince takin ve zorlamayın, kulakçıkların sırt tarafı içe baksın. 


(http://i.hizliresim.com/pmq31m.jpg)
(http://i.hizliresim.com/9981yk.jpg)
(http://i.hizliresim.com/n5V610.jpg)

Şimdi işin en zor ve en sinir yerine geldik. ^^  Deklanşörü yapmak için üstteki ilk resimdeki parçalar lazım olacak. İkinci resimdeki gibi deklanşör düğmesini gövdenin üstüne takıyoruz. Yayı ben bir tornavida yardımıyla kabiraz kanırtarak taktım. Deklanşör düğmesi aşağı basık OLMASIN. Yayı daha fazla gerilmesi gerekeceği için çok zorlanırsınız. Ayrıca baskı uygularken bir anda yayı yuyacak çubukları kırabilirsiniz. Deklanşör kuarıda olsun bir tanesini takın. Yayın diğer ucunu işaret parmağınız ile yönlendirin. ihtime işinide tornavida ile yavaşça yapın. Bu işlemi yaptıktan sonra sıra geldi kapağa aluminyon folyoyu takmaya.

(http://i.hizliresim.com/998Z4o.jpg)
(http://i.hizliresim.com/RbLzVa.jpg)
(http://i.hizliresim.com/rmBzR1.jpg)
(http://i.hizliresim.com/J7rbqB.jpg)

Yapıştırmanın iki yüzüde kapalıdır. Birinin üzerinden ince kapağı çıkartıyoruz. Deklanşörün üstüne kapatacağımız kapağın iç tarafına deliğin sadece yanlarına gelecek şekilde hizalayıp yapıştırıyoruz. Üstteki kağıdı hafiften çekince yapıştırma yüzeyde kalacaktır. Alüminyum folyodan oradaki kareye denk gelecek şekilde makasla bir parça kesip güzelce yapıştırıyoruz. Şimdi sıra geldi ışığın gireceği deliği açmaya.

(http://i.hizliresim.com/GpQMy6.jpg)
(http://i.hizliresim.com/04jJ1W.jpg)
(http://i.hizliresim.com/7VE36W.jpg)

Kutumuzun açma bölümünde kare bir parça göreceksiniz. Bunu kopartıp alüminyum folyonun arkasına destek olarak koyun. İğne ile daha rahat elmenizi sağlayacaktır. Ön taraftan ince bir iğne ile (kullanma kitapçığında 0.20mm lik ince bir saz teli de tavsiye ediliyor) deliyoruz. Fazla büyük delmemeye dikkat edin. ^^ Küçük bir delik yeterlidir. En son olarakta üstteki kadrajımı takınca tamamdır. Kulakçıklar gibi rahat takılabilmektedir. Dikkali, zorlamadan ve sakin bir şekilde takın.

(http://i.hizliresim.com/jvPbpL.jpg)
(http://i.hizliresim.com/LY758Z.jpg)

Makinemizin montajı tamamlandı şimdi sıra geldi makinemizin keyfini çıkarmak için filmimizi takmaya. Sol taraftaki kısa makarayı filmimizin alt tarafına takıyoruz. Ağzı çatal şeklindedir ve filminin altına baktıysanız tam oturacak yer vardır. Oraya iyice oturtun. Bu işlemden sonra makinemizin sol tarafına takın. Filmi uzatığ uzun makaranın tırnaklarından filmi taktırtarak delikten geçirip arka tarafa doğru kıvırın. Tırnaklara geçmesi önemli. Bu işlemde bitince kapağını düzgünce takıp kulakçıklarla düzgünce kapatın. Filmi taktıktan sonra 1,5-2 tur boşa sarıp makineyi çekim için hazır hale getirin.

(http://i.hizliresim.com/O3nXbQ.jpg)

Çektiğiniz fotoğrafları yukardaki gibi bir cetvel ile not tutabilirsiniz. PDF olarak linkini yokacağım çıktı alıp kullanırsınız.

Pinhole Cetveli : [/B]Dosya.tc - Ücretsiz, Hızlı ve Kolay Dosya Paylaşımı (http://s3.dosya.tc/server29/xk5zfO/pinholecetveli.pdf.html)

Pinhole sarma düğmesinin bir tam turu çevirdiğinizde sardıkça filmin rulo çağı artacağı için 36 pozluk bir filmden 25-26 poz elde etmenizi sağlayacak.  Bu yüzden ilk 5 poz 1 tam dönüş. 8-10 tur arasını 2/3 tur ve devamınıda yarımşar tur olarak döndürmenizi tavsiye ediliyor. Ama Filmlerin üst üste binme riskini almak istemeyenler tam tur çevirsinler. Üstünde ok işareti ile tam turu rahatlıkla takip edebilirsiniz.

Kullanma klavuzunu mutlaka 1-2 kere okuyun. ^^
Başlık: Ynt: 4M Pinhole Camera - İğne Deliği Fotoğrafçılığı
Gönderen: Ozzcob - 30 Aralık, 2015, 13:11:09
hocam selamlar. Böyle basit,böyle saçma makine mi olur diyenler çıkacaktır illaki.Pinhole, fotoğrafçılığın en ilkel hali gerçekten. O yüzden bu kit pinhole için fazla bile modern aslında  ;D Ben 2 kez kartonla yapmayı denedim. Hatta birini kibrit kutusu ile yaptım.İkisi de çantamda ezilmiş.2 film de yandı haliyle  :D Kendisi yapmak isteyenler için güzel şablonlar falan var internette.
Başlık: Ynt: 4M Pinhole Camera - İğne Deliği Fotoğrafçılığı
Gönderen: rocker_tr - 30 Aralık, 2015, 13:28:07
hocam selamlar. Böyle basit,böyle saçma makine mi olur diyenler çıkacaktır illaki.Pinhole, fotoğrafçılığın en ilkel hali gerçekten. O yüzden bu kit pinhole için fazla bile modern aslında  ;D Ben 2 kez kartonla yapmayı denedim. Hatta birini kibrit kutusu ile yaptım.İkisi de çantamda ezilmiş.2 film de yandı haliyle  :D Kendisi yapmak isteyenler için güzel şablonlar falan var internette.

Genelinde fotoğraf makinesini değilde fotoğrafları seven kişilerin uğraştığı bir uğraş. 26 Nisan Dünya İğnedeliği Günü olarak kutlanıyor. Pinhole insanın ufkunu çok geniş bir şekilde açıyor. Fotoğraf makinesine değilde fotoğrafa gönül verenlere şiddetle öneririm.
Başlık: Ynt: 4M Pinhole Camera - İğne Deliği Fotoğrafçılığı
Gönderen: Arkeolog08 - 31 Aralık, 2015, 11:39:16
Bende eski bozuk bir fotograf makinesinin mekanizmasını sökerek yapmıştım baya kullandım. Şuan bir zenithe aynı uygulamayi yaptim aynayı sökerek. Birde en son nikon d80 için gövde kapagı almıştım önüne delik açarak baya iyi sonuçlar aldım. Pinhole çok zevkli bir olay. Nadir kayacan var mutlaka facebookta bulup fotoğraflarına bakın. Bir çok sergisi de var eğitim de veriyor. Pinhole fotoğraf gerçekten çok heyecan duyularak yapılan birşey, tabi sevene 😃 ama kendi makineni kendin yapıyorsan oda çok zevkli benim ruyalarım giriyordu resmen.