Pentax Türkiye Topluluğu

Pentax Objektifler ve Aksesuarları => Pentax Converter / Adapter => Konuyu başlatan: vedib - 29 Kasım, 2017, 08:00:51

Başlık: PENTAX REAR CONVERTER-A 1.4X-S
Gönderen: vedib - 29 Kasım, 2017, 08:00:51
(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2017/06/PENTAX-REAR-CONVERTER-A-1.4X-S.jpg)
     “PENTAX REAR CONVERTER-A 1.4X-S” aparatı 1984 yılında Asahi Opt.Co., Pentax tarafından 24X36mm tam kare FF (Full frame) olarak diyafram sekmesinde “A” (auto aperture) olan objektiflerin, “auto aperture” analog filmli SLR "Single-Lens Reflex" gövdelerde kullanımı için piyasaya sunulmuş olsa da; günümüzde kullanıcılar 16X24mm (Half frame) APS-C (Advanced Photo System type-Classic ) için diğer bir deyişle crop sensörlü 1,5 çarpanlı crop sensör DSLR "Digital Single-Lens Reflex" gövdelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Görüntü kalitesi yüksektir. Optik yapısı itibariyle üstün Pentax kalitesi ve yapısını kendinde barındırır. Lens kalitesi dışında en önemli özelliği bakımı gerek olmasa da basit bir bakımla uzun yıllar kullanılması fotoğraf DSLR kullanıcılarının gözdesi yapmıştır. Optik elemanlar parlamayı önleyici SMC (Super Multi Coating) tekniğiyle kaplanmıştır.
     “PENTAX REAR CONVERTER-A 1.4X-S” teleconverter dizayn ve imal edildiği dönem gereği focus manuel ve diyafram “A” auto yapıda olduğundan Pentax-K bayonet yapıdaki tüm objektifler için idealdir. Teleconverter üzerinde irtibat noktaları olduğundan günümüzde tüm Pentax objektif ve SLR/DSLR gövdelerde manuel focus olarak kullanılmaktadır. Pentax-K/M yapıdaki objektiflerde kullanıldığında Pentax DSLR gövdelerde “M” çekim modunda “yeşil tuş” veya mevcut olmayan eski versiyon DSLR gövdelerde “AE-L” tuşu aracılığı ile pozlama ölçümü yapılmakta; Pentax-A/F/FA/FAJ/DFA/DA/DAL yapıdaki objektiflerde manuel focus olarak tam uyumlu ve tüm çekim modlarında kullanılmaktadır. Ön ve arka bayonet metal (Stainless steel) Pentax-KA yapıdadır.
     “PENTAX REAR CONVERTER-A 1.4X-S” teleconverter 300mm ve daha kısa odak yapısındaki objektifler için dizayn edilmiş olsalar da, odak düzleminde daha kararlı görüntü oluşması açısından 300mm.den daha büyük objektiflerde “L” yapısındaki teleconverter kullanılması tavsiye edilmektedir. Kullanıldıkları objektifin odak değerini 1.4 katına yükseltirken, diyafram değerini bir durak “1.4” oranında azaltmaktadır. Örneğin (1:2.8 135mm) objektif (1:4 189mm) değerinde olur. Objektiflerdeki asgari çekim mesafesi teleconverter kullanıldığında değişmediğinden yakın çekim (macro) çalışmalarında idealdir.
     Pentax’ın “PENTAX REAR CONVERTER-A 1.4X-S” teleconverter ilk dizayn ve imalatı 1984 yılında Asahi Opt.Co., Pentax tarafından yapılmış olup, günümüzde aynı dizayn ve kalitede Pentax-RICOH IMAGING COMPANY, LTD. tarafından imal ve satışı yapılmaktadır. Çoğu objektiflerle uyumlu olsa da mekanik açıdan uyumlu olmayan objektifleri aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.
https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2017/11/PENTAX-REAR-CONVERTAR.pdf   
http://www.ricoh-imaging.co.jp/english/products/lens/k/converter/   
 
Türkiye'de 2017 yılında ortalama 2.el satış fiyatı : 250-TL.

Optik dizaynı ........................... : 4 grup 5 eleman
Gövde rengi ............................ : Siyah
Büyütme oranı ......................... : 1.4X
Bağlantı yapısı ......................... : Pentax-KA
Optik Kaplama ......................... : SMC (Super Multi Coating)
Netleme yapısı ......................... : Manuel
Gövde Kılıfı .............................. : sert kılıf HB-90B / yumuşak kılıf S70-70
Görüntü yapısı ......................... : 24X36mm
Ağırlığı .................................... : 145gr (5.1oz.)
Ürün numarası ......................... : 30926 / 30942

(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2017/06/PENTAX-REAR-CONVERTER-A-1.4X-S-7.jpg)(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2017/11/PENTAX-REAR-CONVERTER-A.jpg)