Pentax Türkiye Topluluğu

Fotoğrafçılık => Fotoğraf Teknikleri => Konuyu başlatan: sadi - 25 Haziran, 2018, 03:38:03

Başlık: Fotoğrafta arka ve ön planı birlikte netleme hakkında garip bir soru
Gönderen: sadi - 25 Haziran, 2018, 03:38:03
   Fotoğraf kompozisyonları oluştururken bazen arka ve ön plandaki görüntüyü ilişkilendirmemiz gerekebilir. Böyle durumlarda genellikle diyaframı kısarak durumu kurtarmaya çalışsak bile arka ve ön plandaki objeleri aynı düzlem üzerinde gösterecek bir görüntüyü tam bir biçimde oluşturamayız.
   Şimdi size soracağım soru şu: Bu iki nesne arasındaki mesafeden kaynaklı olarak ortaya çıkan bu ''iki nesneyi aynı düzlemde netleme sorununu'' ayna yardımı ile çözebilir miyiz? Yani bu görüntüyü bir aynaya yansıtıp ayna üzerindeki görüntüyü fotoğrafladığımız zaman da diyafram kısmaya gerek kalır mı?  Yani bir nevi fotoğrafın fotoğrafını çekmiş gibi diyaframın ön-arka planı netlemedeki etkisini ortadan kaldırmış olur muyuz? Yoksa bizim makinalar aynada bile yine öndeki nesneye netlediğinde arka planı bulanık mı gösterir?Tuhaf bir soru olabilir ama gece gece aklıma takıldı kaldı. İnşallah soruyu tam olarak anlatabilmişimdir...
Başlık: Ynt: Fotoğrafta arka ve ön planı birlikte netleme hakkında garip bir soru
Gönderen: Lupara - 25 Haziran, 2018, 09:50:35
1/2.5 sensörlü Kompakt yada cep telefonuyla bu sorun ortadan kaldırmak daha kolay :)

Aynadan yansıyan fotoğrafta gölge olmadıkça ön-arka durumu olmadığından fikriniz mantıklı bence.
Başlık: Ynt: Fotoğrafta arka ve ön planı birlikte netleme hakkında garip bir soru
Gönderen: Desperado - 28 Haziran, 2018, 13:19:01
Birşey değişmez,düz aynada 3metrede olan cisim aynanın 3metre arkasında görüntü oluşturur(kafa karışmasın gerçek görüntü değil bu )Unutmaki fotoğraf makinendeki vizöre gelen görüntüde ayna görüntüsüdür.Ayna karsisina geç açık diyaframda kendine netle  arkandakilerin flu cıktigini goreceksin :)