İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - drgunaydin

Sayfa: [1]
1
Pentax K10 D,FA 80-320 mm Lens,P Çekim modu (MFT seçimli),1 /1000 Enstantene,11 Diyafram,400 Asa
Güzel seyirler dilerim,saygılarımla.
http://www.fotono1.com/fotoyeni/454109

2
Mersin Fotograf Derneği tarafından günün seçimi içinde yer alan Mimari çekimim.
http://www.fotono1.com/fotoyeni/450364

3
İstanbul/Fener

4
Eminönü/İstanbul

5
Hafta sonu Eminönü, Fener/Balatta güzel bir gün geçirdik.

6
Yuvacık sırtlarında bir bahar çoşkusu

7
Sapanca gölünde hafta sonu su kayağı etkinliği

8
Evimin bahçesinden iki küçük bahar figürü

9
Sema gösterinden bir enstantene, minimal kontrast ve renk düzeltmesi mevcut.

10
Pentax 21 mm Limited F :3.2 Sokak fotografçılığında keskin,hafif kullanışlı bir objektif.

11
Genel Teknik Yardım / Keskin çekimler için birkaç ipuçu.
« : 11 Aralık, 2013, 07:54:31 »
Lenslerden en keskin görüntüyü elde etmek için standartlarını ve davranış tarzlarını bilmemiz gerekir.Bunun için AF testlerini yaparken her açıdan keskinlik düzeylerini tespit edip keskinliğin zayıf kaldığı açılarda diyaframı 5.6-11 arasında hatta 8 ve üzerinde kullanarak keskinliğe katkıda bulunabiliriz.(Tek odaklı lenslerde ayarlar herzaman doğru sonuç verirken değişken odaklı lenslerde benim tespitim ortadan geniş açıya doğru back fokusa kaydığı şeklindedir.Her açıda ayrı ayar yapamayacağımıza göre bu durumu dikkate alıp orta kararlı ayarlarda diyafram kullanarak bu durumu telefi etmeyi kast ediyorum)

Yeni başlayanlar karmaşa yaşamak istemiyorlarsa Lenslerin kendilerine ait davranış tarzları içeren MTF kayıtlarını kullanabilirler.
Bunun için genel çekimlerimizde Program line ayarını MTF getirip lensin kendi karekteristiğine göre makinanın ayar yapmasını sağlayarak en kaliteli çekimleri yapmamız mümkün olur.

(Bildiğiniz gibi Program (P) çekim modunda custom(özel) ayarlardan istediğimiz şekilde program Line (Hareketli,Derinlikli,Portre ve MTF gibi) ayarı yapmamız mümkündür.)


12
Sayın arkadaşlar 1975 yılından beri pentax kullanan biri olarak özellikle Dslr makinalarda keskinlik gündeme geldiğinde pentaxın şu veya bu nedenle geri kaldığı,görüntü işleme WB ayarlarındaki kalite kadar elde etmekte zorlandığı bir konuda keskinlik konusunda elimizdeki son silahımız olan AF fine tuningi herkezin bilmesi gerektiğine inandığımdan bu yazıyı sizlere hazırladım.

Eğer makinanızda manuel veya otomatik fokusla spot point (Merkezi tek nokta) netlediğiniz vizörden gördüğünüz net görüntü sensörde bulanık olarak çıkıyorsa bilinizki odak ayarınızda sorun olma ihtimali yüksektir.

Slr aynalı makinalarda vizörden baktığınız ışığın yolu ve Faz farkıyla yapılan AF ölçümlemenin yapıldığı alana ulaşan ışık yoluyla, sensöre düşen ışığın yolu aynı olmadığı için ölçüm kalibrasyonu çok önemlidir.Aksi halde keskin fotograflar elde etmek mümkün olmaz.Hele birde lensler standart dışı odaklarda üretilmişse bizim gibi uğraşmak gerekiyor

K 20 d modellerinden itibaren custom (özel ayarlar)menüsünün sonunda yer alan AF fine tuning ayarı ile yaklaşık 20 lensi ayarlar ve makinanızda saklayabilirisiniz.K10 d de ise debug menü(hata ayıklama menüsü)girerek kullandığınız lensin ayarı yapabilirsiniz fakat her lens için ayarların yeniden yapılması gerekmektedir.(her nekadar yabancı sitelerde 4 lens densede ben bunu beceremedim)

Bazı lenslerde veya değişken odaklı lenslerde bazı açılarda netlik sorunu yaşıyorsanız lensinizi makinaya takıp test etmelisiniz.

Öncelikle iyi ışık alan bir ortamda makinanızı trimpota bağlayın apertura modunda Lensinizi en geniş diyaframa alın; 45 derece açıyla masaya koyduğunuz örneğin bir cetvelin bir bölümüne en yakından spot point(Tek nokta) odaklanarak netliği manuel veya otomatik olarak yaparak çekiminizi tamamlayın. Görüntüde netlediğiniz alanın arka kısmı netse back fokus(arka Focus) önü netse front focus(ön fokus) hata durumu vardır.Bu nedenle sensöre düşen ışık tam ayarında olmadığı için keskin netlik elde edemezsiniz.

Bu durumda makinanızın custom özel ayarlar menüsündeki AF fine tuning ayar bölümünden lense özel ayarları seçip back fokusta + değer vererek front fokusta - değer vererek lensine özel ayar yapabilirsiniz. Bu ayar lensinize özel olarak saklanır lensinize makinaya taktığınızda ayarlar otomatik olarak yüklenir.

Bazen değişken odaklı lenslerde 18-55 gibi farklı açılarda farklı ayarlar ortaya çıkar onlarıda en çok kullandığınız veya orta noktaya ( 35 mm gibi) ayar yaparak kullanabilirsiniz.Benim kendi lenslerimde tespitim değişken odaklı lenslerde ortadan ileri teleye doğru keskinlik düzgün olmakla birlikte geriye doğru geniş açıda back(geri) fokus problemi mevcut oluyor.Bu durumda yazdığım gibi ayar yaparken tercih size kalıyor.
Birde bazen tam orta noktada ayar tutturamazsanız biraz önde ayar yapmanız tavsiye edilir.(objelerin öne doğru uzantılarının netlenmesi daha uygun olduğundan)
Işığınız bol tüm çekimleriniz jilet keskinliğinde olsun.

Sayfa: [1]