İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - gdere

Sayfa: [1]
1
Pentax Uyumlu Objektifler / Yeni portre lensi: Raynox DCR-250
« : 17 Aralık, 2014, 13:59:35 »
Merhaba,

Genellikle makro fotoğraf ile ilgilendiğim için paylaşımlarım ve yorumlarım bu yönde oluyor. Ama her türlü ekipman ve tekniği denemek istediğim için bazen şansımı zorluyorum. Geçen gün yine çekmeceyi kurcalarken elime Çin malı ucuz bir büyüteç geçti. Fotoğraf makinasının icadına dönüp bunu lens olarak kullanmak ve nasıl sonuç veriyor görmek istedim. Büyüteç şöyle birşey:



Odaklama yapmak için yine eski usul bir körüğe gerek var. O yüzden büyüteci bir körüğün önüne tutarak aynaya döndüm ve kendi fotoğrafımı çektim.



1 liralık büyüteç'ten çok birşey beklememek lazım. Ama çekim yapılabiliyor, bunu görmüş oldum.

Sonrasında bu durum esas paylaşmak istediğim şeyi doğurdu. Madem büyüteç ile çekim yapılabiliyor, bunu kaliteli bir mercek ile yaparsak ne olur?

Mercek olarak elimdeki en kaliteli ürün makro çekimlerimde bolca kullandığım Raynox DCR-250 close-up eklentisi. Her türlü lensi makro lense çevirmesi ve kalite kaybı yaşatmaması ile meşhur. Benim de vazgeçemediğim bir ürün. Burada birçok arkadaşta da eminim vardır.

Ön tarafında 49mm filtre yuvası olduğu için ters bağlamak kolayıma geldi. Aynı şekilde körüğün önüne sadece ters Raynox olacak şekilde bir bağlantı yaptım ve bahçeye çıkıp kediler üzerinde denedim. Detaylı görülebilmesi için bu 3 fotoğrafı biraz büyükçe, 1600 piksel boyutta paylaştım.







Raynox beni çok şaşırttı. Krema gibi yumuşak bir bokeh, keskin odak ve (bazıları beğenmeyebilir) bir glow (parlama) efekti verdi. Son fotoğrafta kedinin arkasındaki sandalye kediye sadece yarım metre mesafede duruyor. Buna rağmen çok güzel erimiş. Portre çekimleri için benim zevkime çok uygun bir sonuç alınca fotoğrafları birkaç yerde paylaştım. Çok olumlu yorumlar aldım. Genelde çok şaşırdılar. Bu şekilde bir kullanım pek denenmemiş.

Elinde Raynox olan (ve olmayan) arkadaşlara buradan da bunu duyurmak istedim. $75 fiyata bir taşla iki kuş elde edebilirsiniz. Sizin denemelerinizi de görmekten mutluluk duyarım.

Bu arada başka şeylerle de denedim tabi. Mesela elimde eski Soligor +3 close-up filtre vardı. Bu değer 1000/3 = 333mm değerinde bir lense karşılık geliyor. Raynox da diyoptri 8 olduğu için 125mm şeklinde bir lens oluyor... Neyse Soligor'u bağlayabilmek için çift körük ve 3 parça uzatma tüpü gerekti. Ancak sonsuza netleme yapabildi.

Sonuç malesef berbat :) Eh, denemiş olduk.




2
Pentax Uyumlu Objektifler / Konica AR Hexanon 50mm f1.7
« : 25 Nisan, 2014, 17:02:03 »
Bu lensi yeni duydum, yeni öğrendim. Aslında Konica aklıma da gelmezdi, Pentax ile kullanılamıyor. Ama başka bir konu başlığı altında tanıttığım Adaptist Multi-Mount (PK+MM) adaptörüne sahip olunca Olympus OM, Konica AR, Contax/Yashica ve Nikon F bayonet lensleri kullanabilmeye ve haliyle lenslerini de araştırmaya başladım.

Adaptist adaptör için:
http://www.pentaxturk.com/forum/index.php/topic,4696.msg49210.html

Konica denince Konica AR Hexanon 50mm f1.7 ilk göze çarpan lens oluyor. Hakkında çok fazla övgü var.

http://www.buhla.de/Foto/Konica/Objektive/e50_17.html sitesinde bu ve diğer Konica lensler hakkında bol bol bilgi var.

Tüm kaynaklarda gelmiş geçmiş en keskin lenslerden biri deniyor, imaj kalitesi de yere göğe sığdırılamıyor. Hal böyle olunca eBay üzerinden takibe aldım.

Aynasızlar çıkana kadar ölü olan, başka makinalarda kullanılamayan bu lens şu anda gittikçe popülerliğini arttırıyor. Sony a7 full frame aynasız makine sahipleri özellikle bu tarz eski lenslere ilgi çok gösteriyorlar. Fiyatı hızla artabilir. Ben 15.00 ve 15.50 euro fiyatlara 2 tane birden edindim. Ve biri bugün elime geçti. Lens 1975 yapımı yani tam olarak benimle yaşıt. Temiz kalmasını sağlayan eski sahiplerine teşekkür etmek gerek.

Gelir gelmez lensi test ettim. Adaptörün sınırlı olanakları yüzünden lensi uzak mesafede malesef kullanamıyorum. Kişisel ilgi alanımın makro ve yakın çekim olması ve ileride "aynasız" günlerim olacağı varsayımı bu durumu biraz katlanılabilir kılıyor. Sonuçlara bakalım:

Fotoğraflar RAW çekim. Jpeg dönüşümünde keskinlik ve kontrast gibi değerlere hiç dokunmadım. Sadece +/- 0.30 civarı pozlama telafisi var. Manual değerleri en iyi hali ile yakalayamamış olabilirim. f8, f5.6 ve f2.8 değerlerinde örnek çekimler yaptım. Tam kadraj ve %100 crop olarak veriyorum.

Elde çekim f8, 1/160sn



Aşağıdaki karşılaştırmalı çekimler kapalı mekan ve makine masa üzerinde sabit dururken çekildi.
f8, 1/8sn



f5.6, 1/8sn



f2.8, 1/30sn



Makroya yakın mesafede f2.8'de net alan iyice daraldı. Çok kullanışlı değil. Lens f1.7'de ise soft kalıyor. Ben keskinlik odaklı çalışmayı sevdiğim için f2.8 benim için sınır değerini oluşturdu.

15 Euro fiyatı da düşününce bugün çok mutlu olduğumu söyleyebilirim :) Pentax'ın SMC M 50mm f1.7 lensine de sahibim. Renk ve keskinlik olarak tercihim kesinlikle Konica olur. Bu konuda sizin de fikirlerinizi almak isterim

3
Böyle iddialı bir adaptör yapmışlar. Nikon F, Olympus OM, Contax/Yashica ve Konica AR lensleri doğrudan Pentax'ımıza takacakmışız.

Ben işin makro boyutundan bakıyordum ve elimde makro çekimlerde mutlaka kullanmak istediğim Olympus OM 65-116 teleskobik uzatma tüpü vardı. Bunu Pentax'a takmanın kolay bir yolu yok. Böyle bir imkan görünce gözüm resmen karardı, balıklama atladım.

Singapur'lu bir üretici yapmış: Adaptist. Fiyatı biraz yüksek, $80'e karşılık gelen Singapur para birimi. Şimdi baktım, buna rağmen stok tükenmiş. Yeni sipariş verecekler tekrar üretimi beklemek zorunda. Ucuz taklitlerini beklemek istemedim, erken sipariş verdim. Ve bugün elime geçti.



Kutudan çıkan içerik bu. Yeni bayonet halkamız, kullanım kılavuzu ve vidalar için minik bir tornavida. K-x'e hemen taktım. Eskisini çıkarıp bunu koyuyoruz.



Bence güzel görünüyor :)

Sonra hemen Olympus tüpü taktım.





Harika, amacıma ulaştım. Şimdi sıra diğer bayonet lensleri denemekte. Onlar henüz elimde yok ama arayışa çoktan geçtim bile.

Tabi bazı sınırlamalar var. Öncelikle takılan lensler autofocus olamıyor. Nikon F'lerin bazıları takılamıyormuş. Net bir bilgi yok. Adaptörde tasarım değişimine gitme ihtimalleri varmış. Konica AR sonsuza netleme yapmıyormuş. Ama ne kadara yapıyor, sonuçta arada kalın bir adaptör yok. Bunu kısa sürede öğreneceğim. Konica lensim şu anda yolda, geliyor. Ve Contax Yashica lenslerde diyafram kontrolü istiyorsak lensin diyafram mandalına 3mm kısaltma uygulamamız gerekiyormuş. Bu işlem lensin orijinal makinadaki çalışmasına zarar vermiyormuş(?)

Ve şu anda WR gövdeli modeller desteklenmiyor. Onlar için farklı bir üretim gelecek.

Bu hali ile de beni mutlu etmeye yetti. Pentax adına büyük bir katkı olduğunu düşünüyorum.

Ürünün web sitesinde videolu tanıtımlar mevcut. Eminim ilginizi çekecektir.
http://adaptist.weebly.com/pentax-k-multi-mount.html

4
500px / http://500px.com/guraydere - Makro Dünyası
« : 20 Şubat, 2014, 23:45:34 »
Merhaba,

500px altındaki makro fotoğraflarımı beğeninize sunuyorum.

http://500px.com/guraydere

Ayrıca Makro Dünyası adlı makro çekim tekniklerini anlattığım web sitesini yönetiyorum. Makro ile ilgilenen herkesi bekliyorum :)

http://makrodunyasi.com/
https://www.facebook.com/makrodunyasi

Photograph Habropoda by Güray Dere on 500px" data-protect="Güray Dere" class="the_photo" style="max-height: 732px;

Photograph Mantis by Güray Dere on 500px" data-protect="Güray Dere" class="the_photo" style="max-height: 717px;

Photograph Flesh fly - Sarcophagidae by Güray Dere on 500px" data-protect="Güray Dere" class="the_photo" style="max-height: 732px;

Photograph Hoverfly by Güray Dere on 500px" data-protect="Güray Dere" class="the_photo" style="max-height: 732px;


5
Makro Fotoğrafçılık / Makro çekim konulu Türkçe blog
« : 17 Nisan, 2013, 00:59:59 »
Merhaba,

Makro üzerine birkaç başlık görünce bunu da paylaşmak istedim.

Konu üzerine Türkçe kaynak eksikliği çekenlerin ve makro fotoğraf severlerin ilgisini çekeceğini düşündüğüm bir blog sitesi hazırlıyorum. Birkaç ay önce açtığım Makro Dünyası isimli sayfamda makro çekim teknikleri, ekipman testleri, ipuçları vs. kendi denediğim yöntemleri anlatıyorum.

Fikirlerinizi duymaktan memnun olurum.

http://makrodunyasi.com/

Sayfa: [1]