İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - dogan.unal.543

Sayfa: [1]
1
Fotoğraf Teknikleri / Ynt: Ara Güler ve Fotoğraf Sanatı
« : 02 Ocak, 2016, 22:28:05 »
Konu açılmışken, haddim olmayarak ben de bir iki şey söylemek isterim. Herşeyden önce 40- 50 sene önce yapılmaya çalışılan fotoğrafçılık  ile şimdiki fotoğrafçılığı bilmek gerekiyor. Kısaca hatırlatmak gerekirse, 45 sene önce kullandığımız film'lerin çok sınırlı asa-iso hassasiyeti olduğunu, ve şimdiki makinelerdeki 40 bin 50 bin hatta 100 binlik sensörlerin ne büyük avantaj sağladığını kabul etmek lazım. Şimdi, elimize aldığımız sıradan bir  dijital makine ile, hemen her türlü fotoğrafı çekebildiğimiz gibi anında ne çektiğimizi görebiliyor ve üzerinde düzeltmeler yapabiliyoruz. 40- 50 sene önce en düşük 15-25 asa, en yüksek 800 asa filmler mevcuttu. Siyah-beyaz kopyalama için önerilen 5 asa filimi türkiyede tanıyan ve bilen bile yoktu, çünkü, piyasada satılmaz, ancak özel sipariş ile temin edilebilirdi. Siyah-Beyaz döneminde 100-125 asa standart filimler için, fotoğrafın kompozisyon ve anlatımına uygun sonuç verecek yüzlerce film banyo formülleri vardı ve bunlar hazır olarak satılmaz, meraklı ve fotoğrafa gerçekten gönül vermiş kişiler bu banyoları kendileri, kimyasal maddeleri belirli ve amaca uygun miktarlarda karıştırarak, kendilerri hazırlardı. İlk renkli film' ler ve fotoğraf kartları 1970 li yıllarda ülkemize girmişti. İlk renkli banyolar için otomatik banyo makineleri yoktu. Film banyosu için filmden kesilen küçük parçalar deneme ve standardizasyon amaçlı banyo edilir. ve bu işlem bazen günlerce süre ve bir filmin, üç renk hassasiyeti diğer bir markaya uymadığından, her film için ayrı, ayrı uğraş verilirdi. renkli agrandizörler henüz otomatik tab yapamıyordu ve film için harcadığınız emek ve zaman kart banyosu için de harcanıyordu. Ben agrandizör için, Ankara piyasasında renkli cam bulamadığımdan, beyaz çıkmış röntgen filmini kumaş boyası ile boyayarak renkli filtreler yapmış ve bu filtrelerle amatör olarak kart basmıştım. Yetersiz yada aşırı ışığın telafisi nerede ise yoktu.
Sayın Ara Güler'in fotoğrafçılığını, birde bu açıdan değerlendirdiğinizde, fotoğraf sanatçılığı olayını daha farklı görebileceksiniz, diye umuyorum.
Dijital fotoğrafçılığın çok iyi bir hobi olarak, hep birlikte tadını çıkaralım. Güzel günler dileklerimle.

2
mx 1 ve Q 10 fiyatlarını öğrenebilirmiyim. Şimdiden teşekkürler.

3
Bir yıldır K-3 kullanıyorum. Makinadan memnunum.

4
Genel Teknik Yardım / Ynt: Uzaktan kumanda olur mu
« : 05 Eylül, 2015, 22:05:10 »
Ben de  birkaç defa internetten uzaktan kumanda sipariş ederek aldım, ancak herb seferinde birkaç kullanımdan sonra iş görmez hale geldi.Benim tavsiyem, bu  internette satılan güya fotoğraf makinası kumandalarından almak değil. Sony Marka, televizyon, müzik seti v.s. uzaktan kumandalarının, bir  bazen birden fazla tuşu pentax fotoğraf makinası ile senkronize ve daha uzak menzilli. Bu kumandalar, internette satılan kumandalar gibi küçük ve zarif olmayıp, buna mukabil  çok dayanıklılar. Denenmesini öneririm.

5
Benim kullandığım makine k-x ve v. 1.03 yüklü.debug menüye tarif edilen yollarla ulaşamadım. Son olarak internette bir sitede 1.03 versiyon yüzünden girilemediğini, tekrar versiyon yüklemesi ile sorunun düzeltilebileceği yazıyordu. Bu dahil herşeyi denedim.olmuyor. Bu konuda yardım rica ediyorum.

Sayfa: [1]