İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - gdere

Sayfa: [1] 2 3 ... 5
1
Pentax Converter / Adapter / Ynt: SMC PENTAX-F 1.7X AF ADAPTER
« : 09 Şubat, 2016, 14:06:50 »
Sony gövdeye geçtikten sonra pek de kullanmadığım 1.7X AF adaptörümü satmayı düşünmeye başlamıştım ve durum tespiti yapmak için bir test etmeye karar verdim. Özel bir test değil, kabaca elde çekimler ama fikir veriyor.

Başta şunu söylemeliyim adaptör çok başarılı çalışıyor. Manual lensi tek başına kullanarak çektiğim 10 kadar fotoğrafın yarısında kendim manual netleme yaptığım için tam olarak odağı tutturamamışım. Net olmayanları silerek kıyaslama için içlerinden en keskin görünenlerinden seçtim.

1.7X adaptör kullandığım fotoğraflarda lens artık autofocus çalıştı ve hepsi odağı tutturdu. 2X civarı teleconverterler genellikle netliğe çok zarar veriyorlar. Fakat bu cihaz ile belirgin bir keskinlik düşmesi göremedim. Aksine detaylara çok şey kattı. Sanki gerçekten uzun odaklı bir lens kullanır gibiydim.

Test sonuçlarında tüm çekimlere Photoshop otomatik düzeltme uyguladım. Ek olarak keskinlik vermedim

Kullanılan donanım Pentax K-x gövde, Pentax 135mm f2.5 lens ve tabi 1.7X AF adaptörü. Tam kadraj fotoğrafların hemen altına tam boy fotoğraf linkini de veriyorum ki detaylı incelemek isteyenler bakabilsin.

İlk test 200m mesafedeki bir binanın çatısı. Lens f4 değeri ile kullanıldı.

Tam boy için
https://farm2.staticflickr.com/1667/24546632889_429af95161_o.jpg

TC takılı halde lens 230mm gibi oluyor. Aynı yer:

Tam boy için:
https://farm2.staticflickr.com/1624/24914255735_07c8cb7655_o.jpg

Kiremitlerin olduğu bölgeden 2 tane crop veriyorum ki küçük boyutta izleyenler için fark belirginleşsin.



Yukarıdaki iki fotoğrafta kiremitlerin üst sırasında ortalardaki kiremitin üzerinde beyaz bir leke var. TC takılı iken bu lekenin şeklini net olarak görüyorken lensi tek kullandığımda göremiyorum.

Şimdi de yakın mesafede neler oluyor ona bakalım. Bu sefer 4m mesafeden bir hedef seçtim.

135mm lens ile görünüm şöyle:

Tam boy için:
https://farm2.staticflickr.com/1448/24546622739_f4b3be2ca1_o.jpg

TC takılı olunca:

Tam boy için:
https://farm2.staticflickr.com/1692/24914253095_e0882fcb74_o.jpg

Yine detay bölgelerinden crop paylaşıyorum:



Az önceki testte olduğu gibi AF adaptör takılıyken daha fazla detay görmek mümkün. 135mm'de görünmezken 1.7X ile değirmenin gövdesindeki boyada fırça izleri seçilebiliyor.

Pentax'ı böyle bir ürün için tekrar tebrik ediyorum. Gerçekten eşi olmayan bir adaptör ve bu gidişle benimle kalmaya devam edecek.

2
O zaman Pentax farkı diyelim :) Kediler Pentax K-x ile çekildi, yeni eklediklerim Sony A7II ile.

Full-frame'de keskinlik daha küçük bir noktada merkezde toplanıyor. Belki de ondandır.

3
Arşivi biraz karıştırdım. Bu yazdan bazı çekimler çıktı.

Kedi portrelerinden farklı olarak full-frame Sony gövde ile çekim yapıldığı için kenarlarda keskinlik hızla yok oluyor. Ama portre çekimi için hala çok uygun. Çok severek kullanıyorum.

Örneklere geçelim:

Some portraits with a magical lens! by Güray Dere, on Flickr

Some portraits with a magical lens! by Güray Dere, on Flickr

Some portraits with a magical lens! by Güray Dere, on Flickr

Some portraits with a magical lens! by Güray Dere, on Flickr

Some portraits with a magical lens! by Güray Dere, on Flickr

Some portraits with a magical lens! by Güray Dere, on Flickr

Some portraits with a magical lens! by Güray Dere, on Flickr

4
Teşekkürler. Sadece Raynox kullandığım insan portresi bol bol var elimde. Ama paylaşmamıştım. Aklımda olsun en yakın zamanda paylaşayım. Gerçekten bir rüya havasındalar. Merkez keskin, kenarlar yumuşak ve glow etkisi var.

Fotoğrafını çektiğim arkadaş çok beğenmemişti ama bence çok hoş bir karakterdeler. Neyse tarif etmektense paylaşım yapmaya çalışacağım.



5
Merhaba,

Göz çekimi ile çok ilgilenmedim. Püf noktalarını bilmiyorum. Sadece kendi gözüm ile bir video çekmiştim deneme amaçlı.


6
M42 Yapıdaki Objektifler / Ynt: TAIR-3C 1:4.5 300mm
« : 10 Ocak, 2016, 13:23:28 »
Teşekkür ederim. Sizin fotoğraflarınız da çok güzel. Rengi yüzünden karga çekmek de kolay değil bence :)

Tripodlu denerseniz deneyimlerinizi bekleriz.

7
M42 Yapıdaki Objektifler / Ynt: TAIR-3C 1:4.5 300mm
« : 10 Ocak, 2016, 13:06:23 »
Evet K-x ile çekildiler. Artık Sony'ye geçtim ama bunlar eski fotolar.

Hepsi elde çekim. Titreşim yüzünden ISO 1600 kullanıyorum. Diyafram da her zaman tam açık. Bu şekilde yeterince hızlı bir çekim oluyor. Tripod ile kuş takip etmek oldukça zor geliyor bana.

8
M42 Yapıdaki Objektifler / Ynt: TAIR-3C 1:4.5 300mm
« : 10 Ocak, 2016, 12:47:11 »
Ben de 1-2 örnek daha koyabilirim





Zor bir lens ama çok da eğlenceli. Farklı hissettiriyor :)

9
Pentax Uyumlu Objektifler / Ynt: Konica AR Hexanon 50mm f1.7
« : 03 Haziran, 2015, 18:11:02 »
Merhaba,

Evet ilk yazıyı tekrar okudum netleme mesafesine dair bir notum yokmuş. Hatırlatma iyi oldu, teşekkürler. Yanlış izlenim vermek istemezdim. Bu lens ile Pentax üzerinde en fazla yarım metre mesafeye netleme yapılabiliyor.  Ancak close-up çekimler için kullanılabilir.

Şu anda ben de bu lensleri Sony ile kullanıyorum.

10
Sayenizde çok şey öğrendim bende denemelere yakında başlarım
 8, 4 birde 2 numaralı gözlük camı sipariş vericem hatta varsa yüksek numaralı cam onlardanda sipariş verebilirim
ebaydan 2 körük ve raynox siparişide veriyorum zaten raynox almak istiyodum bir taşla iki kuş vurmuş olalım :) 
Bence bahsedilmeyen en önemli konu Raynox ile denemelerde acaba diyafram değeri kaç zaten 125mm lens oluyo eğer diyafram değeride f2 falansa efsane lens olmuş demektir
Nasıl yapılır bilmiyorum ama körüğün içine yuvarlak 2mm genişliğinde halka koyup diyafram değerini yükseltebilirsek keskinliğe ne derece etki eder :)

Denemelerinizi dört gözle bekliyorum. Sonuçları görmeyi çok isterim.

Güzel bir soru sormuşsunuz, hemen elime cetvel alıp ölçüp biçtim. Raynox 250'nin cam çapı 35mm. Ters düz farketmiyor. Normalde dışa bakan çap alınır.

Lens odak değerini de 125mm demiştik. Öyleyse diyafram 125/35 = 3.5 ediyor. Yani f3.5 ile çalışıyoruz. Yakın mesafelerde bu değer çok dar bir alan derinliği veriyor. Ben bu çekimleri 1m-1.5m gibi mesafelerden yaptım. Etkiyi arttırmak için biraz yakın çalışmak iyi oldu.

Diyafram eklemek aynen aklımda olan bir konu. Her iki tarafı mat siyah bir halka kesmek gerek. Bu tarz şeyleri makro çalışmalarımda her zaman kullanıyorum. Ev yapımı hood, ters bağlı lenslerin içe bakan parlak marka yazılarını kapatmak, tüplerin iç yansımalarını azaltmak vs. her türlü kullanıyorum. Gayet güzel diyafram da olur bundan. Malzeme kadife olabilir. Daha profesyonel çalışmak için "light trap" kullanmak gerek. Ben bu malzemeden kullanıyorum. eBay linki:

http://www.ebay.ie/itm/Flock-Light-Trap-Material-Super-Flat-Black-Cameras-Telescopes-/261713969028?pt=UK_Replacement_Parts_Tools_Repair_Kits&hash=item3cef5e3f84

Bu malzemeyi kullandığım örnek bir tasarımı da paylaşayım. Yine Raynox var. Ama bu sefer ters bağlı bir agrandizör lensinin içe bakan tarafında kullanıldı. Yukarıda en soldaki filtre çapı dönüştürme adaptörü içinde kullanılıyor mesela. Bu adaptörün içi öyle dolu değil, ince bir bilezik. İçine light trap'ı diyafram gibi ben koydum.



Bu düzenek de körük önünde kullanıldığı zaman şöyle sonuç alınıyor. Bal arısı üzerindeki testte ilk foto körük tam kısık, 2. foto ise körük tam açık şekilde çekildi. Tam kadraj olarak büyütmeyi gösteriyorlar.





Yine konuyu dağıtım makroya çektim :)

11
Teklif için çok teşekkür ederim. Ama gözlük camı çıplak cam olacağı için makineye bağlamam oldukça zor olacaktır. Ancak büyüteçle yaptığım gibi elimle önünde tutarak deneyebilirim. O zaman da kenardan içeriye çok fazla ışık kaçıyor, sisli bir görüntü oluşuyor.

Dürbünlerdeki camlar elbette oldukça kaliteli. Bağlantı kolay, vidalı bağlantı yapısı oluyor. Hem de cam sonsuzda çalışacak şekilde optimize edildiği için CA renk bozulmaları az oluyor.

12
Tebrik ederim uzun zamandır hayal edipte yapamadığım denemeleri yapmışsınız bütün yazıyı keyifle okudum
Bu denemeleri gözük camları ile yapmak mümkünmüdür

Teşekkür ederim :)

Evet gözlük camı ile de teorik olarak mümkün. Ama mercek şeklinde büyüten tipte olmalı. Gözlük kullanmadığım için bu miyop mu oluyor hipermetrop mu emin değilim. Gözlük camları ile close-up filtreler aynı mantık ile numaralandırılıyor. Diyoptri değeri diye bişey uydurmuşlar. Formül olarak Diyoptri = 1000 / odak uzunluğu şeklinde.

Yani 2 numaralı bir gözlük camı 500mm değerinde bir lense denk gelir. Tabi genellikle çok başarılı sonuçlar alınmıyor. Bir de tek cam olduğu için gerçekten de o 500mm mesafeye ihtiyaç duyacaktır. Yani yarım metrelik bir tüpün ucuna takacaksınız ki ancak sonsuza netleme yapsın. Daha yakına netlemek için daha da uzunu gerekiyor. Ayarlama için uzatmaların içinde körük de kullanmak lazım.

Gözlük camı yerine mümkünse dürbün ön camı kullanarak deneyin. O cam kolayca takıp çıkarılıyormuş. Çok iyi sonuçlar alanlar var. Ucuz tele lens çözümü olabilir. İlk fırsatta ben de denemek istiyorum.


13
Başka lens takmadan ters Raynox'a devam.

Kediler soğuk havada iyice bir kürklendi. Harika görünüyorlar.





14
Genel Teknik Yardım / Ynt: bayonetim yamuk... :(
« : 23 Aralık, 2014, 14:57:01 »
Bu konuda geniş bir içerik yollamıştım. Şu linkten inceleyebilirsiniz:
http://www.pentaxturk.com/forum/index.php/topic,4696.msg49210.html

Evet OM lensler doğrudan kullanılıyor ve sonsuza netleme yapıyor. Tabi netleme ve diyafram manual olmak zorunda. Aşağıdaki fotoğrafta makro çekim için çok başarılı bir ekiman olan Olympus 65-116 değişken uzunluklu tüp doğrudan bağlanmış olarak görebilirsiniz. Lensler için de durum aynı zaten.



Konica AR lensler ise 1m kadar mesafede yakın çekimde çalışıyor. Konica ile yaptığım örnek çekimleri de yine burada paylaşmıştım. Link:
http://www.pentaxturk.com/forum/index.php/topic,4746.msg49529.html

Contax/Yashica deneme fırsatım olmadı. O da bağlanabiliyor. Nikon'un adı geçse de bazı sorunlar olduğuna dair bilgim var.

15
Genel Teknik Yardım / Ynt: bayonetim yamuk... :(
« : 23 Aralık, 2014, 13:05:03 »
Biraz pahalı ($98-$117) ama şöyle bir çözüm de var:

http://adaptist.weebly.com/pentax-k-multi-mount.html

K7 için WR model gerekiyor.

http://adaptist.weebly.com/pentax-k-multi-mount-wr-version.html

Ben kullanıyorum. Olympus OM ve Konica bayonet ekipmanım var. Onları doğrudan gövdeye bağlayabilmemi sağlıyor.

Sayfa: [1] 2 3 ... 5