İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - LeblebiTozu

Sayfa: [1] 2
1
Yeni Başlayanlar / Full Frame ( Doğrular ve Yalnışlar )
« : 16 Ekim, 2013, 14:29:41 »
Full frame için 36x36 diyen bir kaynak mı var da (: bu konuyu düzeltme gereği duydunuz hocam ?

Birde sensör üzerine düşen görüntü boyut olarak aynı olsa da kullandığımız crop sensörlerde 50mm lens taktığımızda bükülme olmaz bunu kabul ediyorum ama insan perspektifini de yakalayamaz.. Yani hiç bir pentax sahibi ben dahil asla kullandığı objektifin persfektifiyle dünyaya bakamaz bir iki aydır araştırmalarımda cidde manada ff istediğimi farkettim... Özellikle de dün 6D kullandığım için iso 6000 noise yok fotoğrafta.. Bunun mümkün olduğunu hiç sanmıyordum....
FF le ilgili çok çok önemli bir yanlışı düzeltmediniz zira kimse ff makineler her ne kadar "tam kare" diye geçse de, herkes ff makinelerin kare fotoğraf çekmediğini biliyor...

Ff ile çektiğiniz görüntüyü croplasak ve crop ile çektiğimiz aynı görüntüyle karşılaştırsak fark olmaz manasına getirmişsiniz cümleyi.... Fakat dün yaptığım testte 6D K5 i maalesef ağlatmış vaziyetteydi... Lens etkisi tabi ki küçümsemez ama sensörü hissetmemek mümkün değil
Ff ciddi manada detay veriyor... O yüzden makro ff ile yapılır...

2

Aslinda ayni seyi soyluyoruz

Hobi amacli ayda 2-3 defa eline makina alan bir adam ne yapsin FF makinayi. Mark II alip 1 sene boyunca kit lens ile gezinen adam biliyorum. Cunku buyuk elektronik marketteki satici bu en iyi, bu harika bu, sahane diye adami kafalayip satmis.

Acikcasi ben bu isin cok basindayim ve cidden kendimi yetersiz ve bilgisiz hisediyorum. Su anda K10D benim icin yeterli iken yeni nesil bir FF makina cidden gereksiz bir masraftan baska bir sey degil. Cunku o makinayi gercekten nasil kullanmam gerektigine dair en ufak bir fikrim yok.

Yalnız mark ii nin yanında gelen 24-105 emin olun çok iyi bir lens...

3

"The Brenizer Method" "Focus Stacking" ve "HDR" ayrı ayrı teknikler olsada bilgisayar açısından aynı şeylerdir. Sonuçta fotoğraf karelerini bindirme uğraşıdır. Kullanıcıyı fotoğrafçılıktan uzaklaştıran bilgisayar teknikleridir. Ana amacımız fotoğrafçılık olduğundan ressam gözüyle fotoğraf kareleri kaydetmemiz gerekir. Fotoğraf demek "ışıkla resim çizme" uğraşıdır. Ama bahsettiğiniz teknikleri öğrenmenin bir sakıncası yok.


Fotoğrafçılıktan uzaklaştırma konusunda cidden takıldım... Düz ham fotoğraf mı sizce insanı fotoğrafa yakınlaştırır... Sizin çekeceğiniz (pentax makineyle ) bir porte ile benim çekeceğim (yine pentax) portre arasında dağlar kadar fark olur bu tekniği kullanırsam... Amacımız ressamlıksa gerçekten elimdeki tuvalle idare etmek zorunda değilim kocaman bir duvarı da boyayabilirim...
Bence sığ düşünüyorsunuz... Bilgisayar teknikleri sizi soğutuyor uzaklaştırıyor olabilir buna asla garip bakmam yetenek meselesi biraz biraz da öğrenmekle alakalı sizin 2 günde yapacağınızı ben 2 dakikada yapıyor olabilirim... Burda soğumak için bahane aramaya gerek yok...  iso diyafram bilmeyen birisi dslr den soğuyabiliyorsa dslr fotoğraftan insanı soğutur mu diyeceğiz... Bu kadar basit bakmayalım lütfen... Hele ki konuşmanızdan hiç brenizer yapmadığınızı anlıyorum.... Bilmediğiniz bir konu hakkında bu kadar kesin hükümler biraz yanlış oluyor.. Lütfen dikkat edelim cümlelerimize.. Bir çok kişi bu bilinçsiz yönlendirmeler yüzünden uzak kalabilir bir çok teknikten...
Ayrıca her konuda bilgimiz olmak da zorunda değiliz...

4
Pentax'ın hedef kitlesine ekonomik olarak hitap edemeyeceğinden 24X36mm ebatlı sensör ihtiva eden gövde üretmediği kanısındayım.
Tam Kare "FF" Full Frame gövdenin fiyatının 10.000-TL civarında tüketiciye sunabileceği tahminleri forumlarda dolaşıp alıcı müşteri potansiyeli olumlu tespit edilemeyince bu proje hep askıda kaldı.

Yaygın olarak kullandığımız DSLR gövdelerin gerçek standart optik düzlemi 24X36mm olarak tasarlanmış olsada, ekonomik açıdan 16X24mm ebatlı crop sensörlerle dizayn edilmiştir. Kullanıcıların yaygın kanısı gereği daha net veya bokeh etkisi daha iyi olacağı rivayetleri hep dolaşıp duruyor.

Optik düzlemde oluşan görüntünün tamamını kaydettiği için en uygun sensör 24X36mm ebadındaki Full Frame sensör olduğu bir gerçektir. Half Frame diye tabir edilen yarım kare crop sensörler günümüzde yabancı siteler dahil olmak üzere 2:3 oranlı görüntü standardı APS-C olarak hatalı bir şekilde lanse ediliyor.

Crop sensörün Ful Frame sensörden en önemli özelliği fiyatının ekonomik oluşu yanında standart görüntü üreten objektiflerin ürettiği görüntünün en kaliteli orta kısmındaki görüntüyü kaydediyor olmasıdır. Günümüzde üreticiler özellikle geniş açı objektiflerde dijital görüntü için uygun objektif adı altında ve 16X24mm sensörler için kötü optik dizaynı yoluna gitmişlerdir. Ekonomik rekabet gereği bu kusurlu objektifleri maalesef bize çağdaş objektif olarak yutturmaya çalışmakta ve bunda başarılı olmaktadır.

Fotoğrafçılık dünyasında kullandığımız DSLR dizayn oran ve ölçüleri 24X36mm olarak tasarlandığından en ideal sensör boyutu "FF" FullFrame diye tabir ettiğimiz 24X36mm ebadındaki sensördür, ama ekonomik açıdan 16X24mm sensörlü gövdeleri tercih etmek en doğaldır. Kalite itibariyle kaydedilen görüntüde bir fark yoktur, tek fark kırpılmamış görüntü kaydıdır.

Bu tartışmanın fotoğrafçılığa ek bir getirisi yok, kullanıcı ihtiyacı doğrultusunda değerlendirilmesi gerekir. Çoğu kullanıcı amatör bir ruhla bu işi yaptığından ihtiyacı ne gerektiryorsa cüzdanı doğrultusunda hareket etmesi gerekir. Hatırlatmakta fayda var, yere göğe sığdırılmayan Orta format gövdelerin tamamı crop sensörlü olarak piyasadadır. Pentax 645D gövdenin oran ve dizayn gereği 45X60mm olması gereken sensör ebadı 33X44mm olduğunu incelediğinizde farkına varacaksınız. ( Pentax 645D adı 4,5X6cm odak düzlemidir)

Amacımız fotoğraf kadrajındaki ifade ve perspektif olsun, gerisi hoş sohbet konusudur.


pentax ın orta formatı da Crop Orta Format mı yani hocam...

cidden haklısınız şu an çok şaşırdım...

5
  "The Brenizer Method" diye adlandırılan teknik aslında "alan derinliği" yaratmak için yapılan parça parça çekimleri bir araya getirme işidir. Optik bükülmeyi bertaraf etmek veya alan derinliği elde etmek amaçlı yapılsada günümüzde düğün fotoğrafçılığında fotoğraf bindirme işidir. Günümüzde macro tekniği içerisinde yapılan çekim dışında çok gereksiz işçilik ve bir zaman kaybıdır, "FOCUS STACKING" metodunun değişik bir versiyonu demek daha doğru olur kanısındayım. Türkçesi; Fotoğraf kareleri bindirme uğraşıdır.


sanırım dalga geçiyorsunuz.. "Uğraş" "zaman kaybı" ve "FOCUS STACKING" derken ?

6
Genel Teknik Yardım / Ynt: Kararsız kaldım
« : 15 Ekim, 2013, 14:25:44 »
bana başta basit gelmişti ama incelikleri varmış , yani basit deyip geçmemek lazım.

en dikkati çeken özelliği orta format bir makine gibi fotoğraf çekmeni sağlayabilir.

aynen hocam... öyle bu neymiş diye bakıp sonra işe yaramaz demek kolay...
Siz aynı benim kafadansınız.... daha çok bilgi paylaşımı yapmak dileğiyle..

7

 Sanirim almak istediginiz cevap croplu makineler daha iyi sozu:)ama sanirim kimse croplu makinelerle ff makineleri kiyaslamaz.

hocam o zaman pentax crop sensör iyi değil mi ya.. ben hep öyle biliyordum... iso konusunda mark ii ile aynı demişlerdi bana..

8

 Sanirim almak istediginiz cevap croplu makineler daha iyi sozu:)ama sanirim kimse croplu makinelerle ff makineleri kiyaslamaz.

bu saçma bir bakış açısı hocam...
Ya da züğürt tesellisi diyebiliiriz..

9
Genel Teknik Yardım / Ynt: Kararsız kaldım
« : 15 Ekim, 2013, 12:22:30 »
Ne bileyim bazıları kafasına göre bu teknik saçma diyorsa biraz cehaleti vardır diye düşünüyorum hemde brenizer için söyleniyorsa bu.. Sonuçta bu tekniğe 1 yılımı verdim ben..

10
Crop her türlü daha iyi yani

11
Genel Konuşma Forumu / Ynt: KURBAN BAYRAMI
« : 15 Ekim, 2013, 04:09:19 »
Hepinizi kutluyorum bir bayrama daha pentaxla girdik koyun inek fotoğraflarını paylaşmayı unutmayalım

12
Genel Teknik Yardım / Ynt: Pentax k-30 karmaşası ACİL
« : 15 Ekim, 2013, 04:04:49 »

Bugün kalktım dediğm gibi gittim hayyama bütün hayyam çarşısında bir tane dükkanda pentax bulamadım hayyamdan çıktım sol çaprazda fotodünyasında buldum beyaz modelini pentax k30 u 2bin tl ye 18*55 wr lensi ile aldım birde 90 tlye sağlam bir çanta ve 8gb clas 10 kart aldım sıfır tertemiz içim rahat makine tutuşu sesi görünüşü çok hoşuma gitti eminönünde 60tane fotoğraf çektim döndüm eve yarında ortaköy felan düşünüyorum yalnız merak ettiğim bir iki konu var makinenin battery grip i satılıyormu? birde pillede çalışıyormuş gibi birşey okudum kitapçığında
merak ettim?

Geçmiş olsun hocam

13
Genel Teknik Yardım / Ynt: Kararsız kaldım
« : 15 Ekim, 2013, 01:47:48 »
Brenizers metot büyük fotoğraf ustalarının kullandığı bir metot gereksiz bulan kendi şahsına gereksiz göre gereksiz buluyordur.. Alan derinliğinin kıymetini bilmek lazım..

14
Genel Teknik Yardım / Kararsız kaldım
« : 15 Ekim, 2013, 01:42:18 »
Hocam FFdeki alan derinligini Leica crop sensor yapsa bile alamaz. Kusura bakmayin

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk 4 ile gönderildi


Bbenim brazers metoduyla aldığım alan derinliğini de hiçbir ff veremez

15
Genel Teknik Yardım / Ynt: Kararsız kaldım
« : 15 Ekim, 2013, 01:28:06 »

Croplu sensörler ff sensörlerden daha mı iyi? ben tam tersini biliyorum bu yüzden 5d ye yöneliyordum. Pentax için de sensörlerinin keskinliği çok iyi diyorlar.

Canon ve nikon ff satılsın diye crop sensörü dandik üretir. Ama pentax crop boyutunda ff kalitesini yakalar.. Bu iş mühendislik işi...
Pentax kullanan biri d800 bile aramaz..

Sayfa: [1] 2