İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - drgunaydin

Sayfa: 1 [2] 3
16
Evimin bahçesinden iki küçük bahar figürü

17
Sema gösterinden bir enstantene, minimal kontrast ve renk düzeltmesi mevcut.

18
Pentax 21 mm Limited F :3.2 Sokak fotografçılığında keskin,hafif kullanışlı bir objektif.

19
Genel Teknik Yardım / Ynt: Keskin çekimler için birkaç ipuçu.
« : 24 Aralık, 2013, 10:14:19 »
Anladığım kadarıyla K-30 serisini compact makinalardaki gibi yeni başlayanların sorunlarla boğuşmasına engel olmak için genel çekim modlarını kurgulayarak yapmışlar.Bence sorun değil siz zaten buradaki çekim tercihinize uygun seçimlerle mükemmel neticeler çıkarırsınız.

20
Sizin genel kullandığınız lenslerde sorun varmı ?  Yoksa münferit bir lenstemi sorun yaşıyorsunuz ?

Genel kullanımlık lenste veya elinizdeki lenslerin çoğunda benzer bir sorun varsa AF ayarlar bölümündeki tümüne uygula ile genel düzeltme yapmalısınız.
Genel ayarı yaptıktan sonra kullandığınız lensin ayarı genele uymuyorsa AF ayarlar bölümündeki tek lense uygula ile son ince ayar yaparsanız lensin ayarı tutacaktır.

21
Genel Teknik Yardım / Ynt: Keskin çekimler için birkaç ipuçu.
« : 20 Aralık, 2013, 15:44:27 »
K-7 lerden itibaren çekim modları ilk ekranda P simgesi altında çıkıyor diye biliyorum.Onlarda Normal,Aksiyon(Hareket figürü var),Derinlikli(Dağ figürü var),Portre(Portre figürü var),MTF diye daha ayrıntılı olması lazım.

K-30 çok iyi makinedir ve K-5 boy ölçüşür.Hatta AF de daha iyi diye biliyorum.(Rewiewları okursanız,bana hak verirsiniz)

22
Değişken açılı lenslerinizde her açıdan test yapmanız size fikir verecektir.Örneğin benim kullandığım 18-55 al serisi lenste 18mm,25 mm de belirgin back fokus var ama 35mm,45mm,55mm de keskin.Geniş açılı lensler genellikle uzak mesafelere odak yapıldığı için bu kusur arada biraz kaynıyor.Ama ben geniş açı kullanıyorum dersen o zaman ona göre ayar yapabilirsin.

Benim 21 mm limited serisi lensim özel seri olmasına rağmen 160 um düzeltme yaparak kullanabiliyorum.

Bendeki tüm değişken odaklı Pentax lenslerimde geniş açıda back fokus var.Üretim sorunumudur bilmiyorum.
Arkadaşım K-7 kullanıyor onun 18-55 WR lensinde her açıda keskin sayılabilecek durum tespit ettik. Onlarda asferikal lens iki adet belkide ondandır.

Not: K 10D lerdeki yaptığınız düzeltme tüm lensleri etkiler.Ben bu sorun için çantamda ayar yazılımı içeren kartı yanımda taşıyorum veya evden çıkmadan hangi lensi kullanacaksam ona göre makineyi ayarlayıp hazırlık yapıyorum.

23
K 10D' si olanlar ekli belgeyi açarak Debug Menüye girip AF ayarlarını yapabilirler.

24
Genel Teknik Yardım / Ynt: Keskin çekimler için birkaç ipuçu.
« : 19 Aralık, 2013, 17:13:19 »
Makinanız Pentax K 5 ise ve yaptığınız çekimlerde lenslerinizde netlik sorunu yaşıyorsanız AF testi yapmalısınız eğer testlerde sorun tespit ettiyseniz sizin işiniz kolay.

Özel ayarlar menüsünün sonunda AF fine tuning ayarına girecek lense özel ayarı seçerek uygulama yapacaksınız.

Burada yaklaşık 20 lensinizin ayarlarını hafızasında tutacaktır.

**AF testlerini gün ışığında yapmanız önerilir.

Testin nasıl yapıldığı aşağıda anlatılmaktadır.Burada kullanacağınız ölçüm alanı için cetvel kullanmayacaksınız ekte bulunan focus alanı belgesini yazdırıp kullanabilirsiniz.

Makinanızın AF testini çizgileri rahat gözüken bir cetvelle yapabilirsiniz.Masa üstüne cetveli boyuna koyun;trimpotunuza makinanızı yerleştirin
cetvele 45 derecelik bir eğimle yaklaşarak av çekim modunda lensinizi en açık diyafram değerine alın.
Sonra en yakın plandan cetvelin bir rakamına elle veya otomatik (merkezi tek nokta) olarak fokus yapın.Çekimizi tamamladıktan sonra bilgisayarınızdan görüntü kontrolü yapın.
Netlik cetvelin ilerisinde ise Back(arka) fokus,size yakın kısmında ise Front(ön) fokus sorunu vardır. Back fokus için + değerle,Front fokus için - değerle düzeltme yapın.

25
Genel Teknik Yardım / Ynt: Keskin çekimler için birkaç ipuçu.
« : 19 Aralık, 2013, 11:56:16 »
Bu işlemi kendiniz yapmak isterseniz size nasıl yapıldığını anlatan bir mail atabilirim.

Maili alamayanlar için  !!!!

K 10D si olanlar ekli belgeyi açarak herşeyi ekli belgede bulabilirler.

**AF testlerini gün ışığında yapmanız önerilir.

Kolay gelsin...

26
Genel Teknik Yardım / Ynt: Keskin çekimler için birkaç ipuçu.
« : 19 Aralık, 2013, 10:40:54 »
Çok iyi bir tespitle sorunu çözmüşsünüz.Benim burada bir kaç konudur anlatmaya çalıştığım AF fine tuning meselesi bu zaten.

Eğer siz oto veya manuel fokusla vizörden net görüntü elde etmenize rağmen, fotograf görüntüsü tam bulanık veya hedeflediğiniz alanın
arkasında - önünde bir alan net çıkıyorsa sorun var demektir.Bunun adıda AF ayarsızlığı yani Back(arka) veya Front(ön) fokus sorunudur.

Bu bazen makinanın ana ayarlarından bazende münferit bir lensten kaynaklanıyor olabilir.Bizim K 10D kullanıcısı olarak şansızlığımız bunun düzeltilmesiyle ilgili ayarın K 20D' lerden sonra makina menüsü içine dahil edilmesidir.

Yinede şanslıyız ki bu işi tek başına çözemeyecekler için Sunay bey gibi işini bilen esnaflığı düzgün bir servisimiz var.

27
Genel Teknik Yardım / Ynt: Keskin çekimler için birkaç ipuçu.
« : 16 Aralık, 2013, 15:56:12 »
Görüntü elde edilmesindeki ışık ayarlarında kullanılan iki temel öge Perde Hızı ve Diyafram açıklığıdır.Çok temel bir bakış açısıyla konuşursak perde hızı hareketin yakalanmasında diyafram ise ışığın yakalanmasında kullanılır.Yani hareketli çekimlerde perde hızı ne kadar hızlıysa 1/ 125,1/250,1/500,1/1000 gibi hareket akış hızına karşılık geldiği için hareket tam olarak yakalanmış olur.

Bu arada yeteri kadar ışığında sensöre veya filme düşmesi gerektiği için diyafram açıklığıda ters orantılı olarak değer değiştirir.Yani perde hızlanır diyafram açılır.

Diyafram ışığın kontrolünü sağladığı için keskin çekimlerde (portre) veya derinlik olgusunun istendiği (manzara) gibi yerlerde 5.6,8,11 gibi yüksek değerler yani diyafram açıklığının daraltılması gerekir ki daha dar bir alandan geçen ışık görüntünün keskin çıkmasını sağlar.
Bokeh yani arka planın Flu olmasını istediğimiz durumlarda ise diyafram değerini tam tersi olarak 4,3.5,2.8 gibi yaparak diyaframı açmalıyız.Bu yüzdende bir çok lens 5.6,8 diyaframda tutarlı keskinlik verir.

Şimdi bu mantıktan yola çıkarak siz neye öncelik veriyorsanız o modu kullanıp istediğinizi elde edebilirsiniz.

Yalnız bizim Pentaxlarda tespit ettiğim; benim burada yazdığım P Line da Normal,Hareketli,Derinlikli,Portre ve MTF kayıtlı çekimlerde ışık iyiyse tüm modların kullanılması gerektiği,aksi halde düşük ışık koşullarında meydana gelen kararsızlıklar nedeniyle Normal veya MTF modunu daha çok kullanmakta yarar olduğudur.

Umarım bu bilgiler size faydalı olmuştur.

28
Genel Teknik Yardım / Ynt: Keskin çekimler için birkaç ipuçu.
« : 12 Aralık, 2013, 19:39:13 »
Sizdeki sağ öndeki minik lambadır . Düşük ışık koşullarında yanıp yaklaşık 3-4 metreyi hafifçe aydınlatarak fokus yapılmasına yardımcı olur.Yanmıyorsa ayarlar menüsünden (Af asistance Lamb) açmalısınız.

29
Genel Teknik Yardım / Ynt: Keskin çekimler için birkaç ipuçu.
« : 12 Aralık, 2013, 16:21:00 »
Zorlu ışık koşullarında makinanız Af yapamıyorsa flashınızı açaçaksınız o size bir kaç göz kırpması yaparak çekim alanını aydınlatıp Af yapmanıza yardımcı olacak.Bu tip flashlara Stroskobik flash deniyor.Af asisstans ışıkları makinelere adepte edilmeden önce flashlar bu şekilde kullanılarak asistans sağlanıyordu.Bizim Pentaxlarda K7 den sonra Asistans ışığı makinaya adapte edildi.Belki bir patent sorunuydu bilmiyorum ama kullanıcılar yıllarca bunu beklemek zorunda kaldılar.

Makinanızın MTF modunda kalmasında sıkıntı yok ama mesela bir hareketli objelerin bulunduğu alanda ben her an perde hızını düşünmeyim derseniz veya manzara çekimlerinde ben her an derinlik için diyafram ayarlarını düşünmeyim derseniz o zaman P modunda ilgili alanları seçersiniz örneğin iyi ışık koşullarında o sizin adınıza perdeyi mümkün olduğu kadar 1/125 üstünde tutarak hareketleri kaçırmamanızı veya diyaframı 8 değerinin üstünde tutarak derinliliği arttırmayı sağlar.

30
Pentax K-30 / Ynt: Kararsızlıklar
« : 12 Aralık, 2013, 14:58:58 »
Gece çekimleriniz için mutlaka Cmos sensörlü bir makina tercih etmelisiniz.Bence K 10D mükemmel renk skalası olan klasik bir makine olmakla birlikte CCD sensör içerir 1600 iso'da noise belirgindir.
Bu yüzden senin işini görmeyecektir.K-7 den itibaren seçim yapmanı öneririm. Ayrıca bu seriden sonraki makinalarda farklı objektif gruplarını kullandığında Af fine tuning ayarı var; 20 objektifi hafızaya alabiliyorsun. Senin gibi Makro ve gece çekimlerine meraklı olanlar için af hassasiyeti önemli bir ayrıntıdır.

Senin Canon dan Pentaxın farkı bence otofokus hızı,kararlılığı ve keskinliği olacaktır;bundan hayıflanablirsin. Bizim Pentaxlar görüntü kalitesi olarak Nikon ve Canondan bir tık ileride ama onlarda fokus hızı,kararlılığı ve keskinliği konusunda bizden iki tık öndeler bunu unutmamak lazım.Hızı ve keskinliği aşmak için SDM veya limited serisi lensler kullanabilirsin onlarında oldukça pahalı olduğunu bilmelisin. Makina sağlamlığına gelince Pentaxın eline su döken olmaz bir çok ucuz makinası dahi komple magnezyum alışımlıdır ve toz/su geçirgenlğine dirençlidir.

Onun dışında Allah kolaylıklar versin.

Sayfa: 1 [2] 3