Gönderen Konu: Menülerdeki Seçeneklerle İlgili Birkaç Soru  (Okunma sayısı 3706 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı captain

• Üye
  • Ahmet Sait
    • Profili Görüntüle
Menülerdeki Seçeneklerle İlgili Birkaç Soru
« : 07 Ocak, 2014, 23:26:34 »
Herkese merhaba. K-5 kullanmaktayım. Menüdeki seçeneklerle ilgili merak ettiğim birkaç şey var. Öncelikle Genişletilmiş Parantezleme, Yüksek Dinamik Menzil Fotoğraf Çekimi (YDM), Çoklu Pozlama ve Oluşturma Ayarı nedir ne işe yaramaktadır. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..
Pentax K5
Specialty Coffee
İstanbul Üniversitesi
Cup Of Joy

Çevrimdışı arslanturegun

• Üye
    • Profili Görüntüle
Ynt: Menülerdeki Seçeneklerle İlgili Birkaç Soru
« Yanıtla #1 : 08 Ocak, 2014, 09:39:02 »
Bunların İngilizce halleri nedir acaba? Türkçe Canon ve Sony menüsü görmedim ama Pentax ve Nikon menüleri son derece başarısız çeviriye sahip.

Genişletilmiş Parantezleme'nin extended bracketing olduğunu düşünüyorum. Burada, kelimeyi askeri jargondaki gibi (topçu jargonu) "tanzim" diye çevirirsek daha anlaşılır olabilir. Fotoğrafçılıkta ise (filmli zamandan kalma) "farklı değerlerde pozlama" veya orijinalinden çeviri ile "braketleme" diye geçer. Yalnız, bahse konu fonksiyon farklı pozlama demek değil.  Buradaki fonksiyonu hiç kullanmadım zira RAW çekmeyi tercih ediyorum. Yaptığı işlem ise, farklı değerlerde pozlamada olduğu gibi, beyaz dengesi, kontrast, doygunluk vb. değerleri artırıp azaltarak bir seri fotoğraf çekmek (JPG formatında çeker). Sanıyorum daha sonra da bu seriyi bir foto işleme programında, katmanları kullanarak size en uygun gelen şekilde tek fotoğraf haline getiriyorsunuz.

Yüksek Dinamik Menzil Fotoğraf Çekimi (YDM) ise bildiğimiz HDR oluyor. K20D kullandığım için böyle bir fonksiyona sahip değilim (belki de var ama ben eski usul braketleme ile yapıyorum). Muhtemelen, bizim foto işleme programlarında yaptığımız HDR işleminin bir benzerini makina içerisinde hallediyordur. Bir önceki fonksiyonda olduğu gibi RAW veya RAW+ olarak çekim yapamazsınız. Makine kendi içinde bu işlemi yapacağı için, daha küçük boyutlu olan (dosya boyutu)JPG kullanacaktır.

Çoklu Pozlama, yukarıda bahsettiğim "braketleme" işlemidir. Belirtilen sıraya göre (fabrika çıkışı  olarak, -  0  +) 3 veya 5 poz çekim yapar (-1  0 +1  veya  -2  -1  0  +1  +2). Bu fotoğrafları daha sonra fotoğraf işleme programında birleştirme imkanına sahip olursunuz. En basit anlatımla, hakiki HDR normal şartlarda bu şekilde yapılır diye özetleyebiliriz.

« Son Düzenleme: 08 Ocak, 2014, 09:40:36 Gönderen: arslanturegun »
Arslan Türegün

Çevrimdışı vedib

• Teknik Danışman
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #2 : 08 Ocak, 2014, 10:26:11 »
Uzun uzadıya anlatmak yerine sitemizdeki "Pentax K-5 Türkçe Kullanım Kılavuzu" okumanızı tavsiye ederim. Bilgisayarınıza kaydeder veya yazdırırsanız daha rahat olur.
http://www.pentaxturk.com/forum/index.php/topic,219.0.html
"Pentax K-5 Türkçe Kullanım Kılavuzu" sayfa 393 te konuyu bulup sayfa numarasının üzerine tıkladığınızda ilgili konuyu açık bir şekilde okuyabilirsiniz.
Genişletilmiş Parantezleme (sayfa 175)......
Yüksek Dinamik Menzil Fotoğraf Çekimi (YDM) (sayfa 234).....
Çoklu Pozlama ve Oluşturma Ayarı  (sayfa 130, 170)...... 
Sayfa numarası üzerine tıkladığınızda ilgili konuya hemen ulaşır ve açık bir şekilde okuyabilirsiniz.

Tüm Pentax DSLR gövdelerin "Pentax Türkçe Kullanım Kılavuzu" sitemize ekleyen site admini "bFeel" Bahattin'e teşekkürlerimizi iletiyoruz, sağolsun bizi böyle zorluklardan kurtardı.
« Son Düzenleme: 08 Ocak, 2014, 10:32:24 Gönderen: vedib »

Çevrimdışı captain

• Üye
  • Ahmet Sait
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #3 : 08 Ocak, 2014, 10:55:57 »
'arslanturegun' cevabın icin cok tesekkürler. vedi abi saolasın birazdan indirip bakacagım.
Pentax K5
Specialty Coffee
İstanbul Üniversitesi
Cup Of Joy

Keskin çekimler için birkaç ipuçu.

Başlatan drgunaydin

Yanıt: 32
Gösterim: 30073
Son İleti 13 Nisan, 2016, 22:09:59
Gönderen: Baha
K-5 le ilgili önemli bi soru

Başlatan naimmazman