Gönderen Konu: 8mm fisheye ile 16mm arasındaki görüş açısı farkı  (Okunma sayısı 12350 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ender Işık

• Üye
    • Profili Görüntüle
Aşağıdaki fotoğrafları akşam evin penceresinden çektim. İlk fotoğraf Samyang 8mm fisheye ile ikincisi  Pentax 16-45'in 16mm'i ile.Son fotoğrafta da 8mm fotoğrafında,  16mm'in görüntüsünü çerçeve içine aldım. Arada böyle devasa bir fark var işte.  :)

Aslında karşılaştırmaya rectilinear 8mm'i de ( türkçe hangi kelime tam olarak karşılar bilemiyorum, fisheye olmayan düz, normal desem anlaşılır heralde) dahil edebilsem iyi olurdu ama bende olmadığı için maalesef dahil edemedim. Ama internetten düz 8mm ile fisheye 8mm karşılaştırmasını  buldum. Fotoğraflar çok küçük boyutta yüklenmiş ama yine de fikir veriyor. Son fotoğraf, fisheye fotoğrafın defish yapılmış hali. Fisheye efektini PT Lens programını kullanarak düzleştirdim. Tabii düzleştirme işleminden sonra düzleştirme oranına göre fotoğrafı cropladım. Ona rağmen fisheye 8mm'in görüş açısı,  düz 8mm'e göre çok daha geniş.

« Son Düzenleme: 08 Ocak, 2015, 13:52:00 Gönderen: Ender Işık »

Çevrimdışı ozbay08

• Üye
    • Profili Görüntüle
Ynt: 8mm fisheye ile 16mm arasındaki görüş açısı farkı
« Yanıtla #1 : 08 Ocak, 2015, 16:40:03 »
bu fish eye lenslerde aşırı yamuk yumuk çekiyor. acaba fish eye ile çektiğimiz fotoğrafı ligroom da yamukluğunu düzeltebilir miyiz?
Sony a6000
Pentax SMC-DA 16-45mm f/4 ED AL
HELIOS-44M-6 58mm
Sony HX300
Raynox DCR-250 Super Macro
77mm Hoya pro1 slim CPL+uv filtreler
lowepro 100 aw çanta
SLIK F-730 TRIPOD

Çevrimdışı selman

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #2 : 08 Ocak, 2015, 16:48:16 »
Büyük ölçüde düzeltilebiliyor. Eğer manzara çekecekseniz rectilinear olanını alın derim.Balıkgözü daha çok mimari yapılar,mimari iç yapılar ve mimariyi de içine alacak sokak fotoğrafçılığında olmazsa olmaz diyebilirim. Pentax 10-17mm oldukça başarılıdır. Eğer balık gözü efekti istemiyorsanız zaten tek alternatif var Sigma 8-16mm, nadir bir lens çünkü artık üretilmiyor, ihtiyacı olan kaçırmasın forumda şu anda bir tane var satılık.
instagram,flickr,500px @turkiye2turkiye

Çevrimdışı Ender Işık

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #3 : 08 Ocak, 2015, 17:18:47 »
bu fish eye lenslerde aşırı yamuk yumuk çekiyor. acaba fish eye ile çektiğimiz fotoğrafı ligroom da yamukluğunu düzeltebilir miyiz?

O yamukluk biraz da çekimle ilgili. Manzara fotoğrafı için konuşuyorum, objektifi yere ne kadar paralel tutarsanız o derece düz bir görüntü   oluşuyor. Hiç bir zaman normal objektif kadar düz olmasa da.  En azından ufuk çizgisini düz elde etmek mümkün, köşelerde bir miktar yamulmayı göze alarak. Mesela ben kendi fisheye fotoğrafımda herhangi bir düzeltme yapmadım. Yakın çekimlerde de objektifin açısıyla oynayarak olabilecek en düz görüntü elde edilebiliyor. Sonrası da program aracılığıyla kısmen düzeltilebiliyor. Alttaki küçük fotoğraflardan sonuncusunu ben düzelttim mesela. İlk fotoğrafın düzeltilmiş hali. Lightroomda da olur, photoshopun bununla ilgili bir plug-ini var bildiğim kadarıyla.Ben PT Lens diye bir programla düzeltiyorum.   

Hizli, SD kartlarin yazma farki

Başlatan nordlys

Yanıt: 2
Gösterim: 9761
Son İleti 28 Eylül, 2013, 23:13:01
Gönderen: cumuta
Fotoğraflarda Parasoley Farkı !!!

Başlatan sasuta

Yanıt: 8
Gösterim: 16015
Son İleti 19 Aralık, 2011, 00:07:32
Gönderen: PENTAX