Film kullanacaksak banyosunu evde yapmak zorunda olduğumuza inanıyorum.
Şu dönemde en azından yaşadığım şehirde ve yine gittiğim, denediğim şehirlerde bu işi büyük ciddiyetle önemseyerek yapan yer yok. Ayrıca evde kendimiz yaptığımızda daha ekonomik oluyor.
Renkli fotoğraf hem sevmediğimden hem de evde banyosu siyah beyaza göre biraz daha dertli olduğundan çekmiyorum. Oraya girmeyeceğim.
Siyah beyaz filmlerle ve banyosuyla alakalı bildiğim, deneyimlediğim şeyleri paylaşayım.
Benden çok daha deneyimli ve bilgili insanlar olduğuna inanıyorum, konuya onlar da bir şeyler yazarlar ve yanlışlarımı düzeltirlerse daha sağlıklı olur. Püf noktalar öğrenmek isterim.
Bu iş için bir takım basit ekipmanlar lazım. Birincisi banyo tankı. Paterson markasının tankları kolay bulunur ve pahalı da sayılmaz. Ben iki makaralı olandan kullanıyorum. İki filmi aynı anda banyo ediyorum ve 500ml solüsyon kullanıyorum her daim.
Bunun dışında ölçüm yapabileceğimiz bir kap, kimyasalları hazırladıktan sonra ve banyoya başlamadan önce içlerine koyabileceğimiz üç kap daha. Bunlar en az 500ml alabilmeli tabii. Makas lazım bir adet, düzgün bir sıvı termometresi lazım ve son olarak eldiven lazım. Bu kimyasallara çıplak elle dokunmak istemiyoruz. Hatta sağlıklı yaşayan, sigara bile içmeyen biriyseniz bir maske de kullanabilirsiniz ne olur ne olmaz diye. Ben maske kullanmıyorum ama havalı bir ortamda yapıyorum bu işi. Kapalı bir alanda bu kimyasalları solumak hem kokudan dolayı rahatsız edici hem de sağlıksız.
Film ve kimyasal seçimi sonuçlar için çok önemli. Nasıl sonuçlar istiyorsanız o sonuçlara ulaşmak için seçim yapmak gerekiyor. En iyisi hepsini deneyip en hoşunuza gideni bulmak tabii ki ama ben denediklerimi anlatayım, kararı siz verin.
Ilford bu konuda en tepede hepimizin bildiği gibi. Hem film hem de kimyasal konusunda hem kolay ve taze bulunabilirlik hem de kalite açısından başımızın üstünde tutmamız gereken bir marka. Ilford'un üç tip filmi var. Birincisi amatör tip. Bunların isimleri pan 100 be pan 400. Detay, kontrast ve en önemlisi grenle alakalı olarak pek sevmediğimden tavsiye etmediğim filmler. Satın aldığım yerde yalnızca bunlar var diyorsanız sonlara doğru nereden en taze, en ucuz ve en kolay bulabileceğinizi yazacağım. İkinci tip filmleri profesyonel olanlar. Pan F+, FP-4+ ve Hp-5+. Bunların çok doğal ve film fotoğrafçılığının ruhunu taşıyan ince grenleri var. Iso arttıkça gren yoğunluğu ve büyüklüğü artıyor tabii. Ama karakter aynı. Çok güzel, çok doğal, olması gerektiği gibi. Ben FP-4+ kullanıyorum her durumda. Bir de bu profesyonel serinin özelliği esnek olmaları. Bu filmlerle pozlamada hata yapabilirsiniz, affederler. Bir sonraki tip filmler en ufak hatayı affetmezler.
Son tip, delta serisi. Bunlara bir isim bulamadım, digtal-like diyebiliriz. Bu deride delta 100, delta 400 ve delta 3200 var. 100 ve 400'de gren neredeyse hiç yok. Dokudan da yine film olduğunu anlamak çok zor düzgün tarandığında. Ben film hissi olmadığı için sevmiyorum, dijitale yakın sonuçlar almak isteyenler delta serisinden gitsinler.
Kodak ve fujifilm de film yapıyorlar tabii ama çok uzun uzun deneme fırsatım olmadı. Bildiklerimi yazayım onlardan.
Kodak Tri-X 400, ilford HP-5+ ile neredeyse aynı filmdir. Dokuları, gren karalterleri falan. Çok çok benzerler. T-Max 400 kutusunda da yazdığı gibi çok keskindir ama çok kontrastlı ve sert grenlidir. Fujifilm ise Neopan Across 100 denedim ve ilford delta 100 ile aynı diyebilirim. Yine çok dijitale yakın sonuçlar var.
Ilford filmleri ve kimyasalları bulmak konusunda sanki reklam yapıyor gibi olacağım ama saatçioğlu ticaretten başka yere bakmamak lazım derim. En azından İstanbul'da yaşamadığımdan dolayı ben mecburum. Distribütör firma olduklarından ve aslında toptan satış/dağıtım yaptıklarından hem en güncel/en taze hem de en uygun fiyatlı ürünler orada oluyor. Distribütör firma olduklarından dolayı da model bulamama derdi olmuyor.
Kimyasallara gelince, üç tane ünlü ve çok kullanılan "developer" var. İlk banyo bunlar ve asıl işimiz bunlarla. Fotoğrafların kaderini bu kimyasallar belirliyorlar. Bu üç kimyasalın ikisi ilford, biri kodaktan.
Ilford ID-11 ve kodak D-76 en bilinen, en çok kullanılan standart kimyasallar. Bunun bir nedeni var, en uygun fiyatlı ve en doğal sonuç veren kimyasallar bunlar. İkisi neredeyse birbirinin aynıdır, ayırt etmek zordur. Ben her şeyi ilford kullandığımdan ID-11 kullanıyorum.
Diğer kimyasal Ilford perceptol. Bu yeni nesil bir kimyasaldır, diğerlerine göre daha pahalıdır ve delta 100, neopan across 100 tarzı digital-like filmlerle kullanmak için tasarlammıştır. Düşük ve çok ince gren için var bu developer ve bahsettiğim filmleri kullanıyorsanız bunu kullanmanız akıllıca olur.
Sıvı kimyasallar da var ama işi aceleye getiren, agresif kimyasallar bunlar. Ilfosol 3 gibi. Ve fotoğraflarda ciddi gürültüye neden olur. Ben sevmem, deneyip bakmak lazım yine de tabii. Seveni olmasa üretmezler.
Son olarak önceki mesajda yazdığım site, digitaltruth.com. Bu site üzerinde "massive dev chart" adında bir link var ve bu link altında hangi filmi hangi kimyasalla, hangi ölçülerde kullanacaksanız size zaman değerlerini veriyor. Muhteşem bir database. Telefon uygulamasını da indirebilirsiniz ve ne diyorsa onu yapın bence, en temiz sonuçları verecek zamanlar orada.
Bir de klorlu musluk suyu yerine en azından kimyasal karışımlarında şişe suyu kullanın derim. Ve durulama konusunda aceleci olmamaya gayret gösterin. Banyo işi bitince musluğun altına bırakın ve gidin, onbeş dakika civarı kalsın orada. Suyun 20 derecenin çok altında ya da üstünde olmamasına da dikkat etmek lazım tabii.
Yanlışlarım varsa ve düzelten, bir şeyler eklemek isteyen olursa çok sevinirim. Ben çok iyi biliyorum, burada da ders veriyorum demiş gibi olsun istemiyorum hiç. Eminim yaptığım hatalar vardır, şu anki sonuçlarımdan gayet memnun olsam da bir bilenin püf noktalarıyla fotoğraflarım gelişecektir.
Uzun uzun yazdım, zaman ayırıp okuyanlara teşekkür ederim. Yine sorularınız olursa bildiğim, deneyimlediğim kadarıyla cevaplamaya çalışırım.
Sent from my C6603 using Tapatalk