Ben halen israrla kesinlike el degmemesi gerektigini hatirlatacagim, Green Clean ve benzeri araclarla yasanmis kazalar ve mefta olmus sensor kazalari konusunda yabanci forumlarda bilgilere ulasabilirsiniz.
Fotograf makinasinda en hasas iki parca zaten perde ve sensor. Buraya da parmaklarimizi sokup kurcalamaya baslar ise sonuclarina katlanmak zorunda kaliriz.
Temiz bir makina icin en temel kurallar.
Makinanizi serviste tumu ile temizletin,
Bundan sonra her zaman sensor bas asagi gelecek bicimde kapali kutu yada cantada saklayin.
Gerekmedikce lensi body den cikarmayin ,
Body kapaklari lensler kadar iyi koruma saglamaz. Fark etmeden cikabilir. Makinayi lens ile saklamak daha iyi sonuc verir.
Lens degistirir iken body her zaman bas asagi bakmali.
Her cekim oncesi ve sonrasi body i asagiya bakacak bicimde tutup bir kac kez pompa yardimi ile hic bir yerine degmeden hava uflemek makinanin tozdan uzak kalmasini saglar.
Asla nefesiniz ile makinaya uflemeyin.
Tozlu ortamlarda , yerde hali olan , yada cok ruzgar olan ortamlarda bodyi acmayin.
Banyo ve mutfaklar diger odalara gore daha az toz barindirir. Bu ortamlar temizlik ve tecizat bakimi icin daha idealdir.
Serviste temizletme olayı ya bilinmiyor, yada yanlış anlaşılıyor.. servis makinenin menüsündeki '' sensör temizleme '' moduna basıp, pompa ile üflüyor green clean vb ürünlerle de temizleme yapıyor, yapılan başka herhangi bir işlem yok..
Bu işlemde de extrem bir durum yok zaten. perde ve ayna ile zaten bir bağınız yok.. Yine menüdeki '' sensör temizleme '' moduna gelince ayna kalkıp perde zaten açılıyor ve siz makineyi kapatmadıkça bu süreç devam ediyor, yanı perde ile bir işiniz yok, ayna ile de.. green clean'e gelince, mevzu çok basit, soldan sağa, sağdan sola ıslak fırça, ve tekrar kuru fırça. Bu kadar, tertemiz bir sensör.
Green clean ürünlerinde sensörü çizme ihtimaliniz eğer çubuğu tersten sokmuyorsanız imkansız.

Biraz da bu işlerde korkanın çocuğu olmuyor arkadaşlar, bütün fotoğraf aleminin o, aman çok hassas dokunmayın, aman dikkatli olun üfleseniz çizilir dediği focus screen'i ben K10D, K20D, 2 adet K5, k3, 5D Mark2, makinelerimin her birinde cımbızla alıyorum, hohluyorum, gözlük temizleme beziyle siliyorum, bir kere çizildiğini görmedim, bütün makinelerimde yıllardır her hafta sonu düğün çekimlerinden önce sensörlerimi yukarda belirttiğim şekilde silip temizliyorum..
Çok çok korkulacak bir mevzu değil.. Daha önemlisi başta dediğim gibi servis ile sizin yapacağınız işlem arasında örneğin '' siz arabanızı hortum ve fırça ile yıkarsınız, ama oto yıkamacılar iç dış, süpürme parlatma, pasta cila vs vs ile yıkar '' gibi bir fark yok..
Green clean kesin ve ucuz çözüm

pompa ile de destekliyoruz elbette.. Ben hollandadan gelirken 75 kutu almıştım, her hafta sonu kullanıyorum..
Pentax'da green clean için dikkat edilmesi gereken extra bir mevzu var.. Green clean ürünleri tek sefer kullanılmalı, paket açıldığı an ıslak olan çubuk kullanılmalı ve bir daha pakete koyuyum, bi kez daha kullanıyım olayına girilmemeli. Çünkü o çubuk kuruyor paket açık olduğundan, kolonyalı mendil gibi düşünün.. Pentax sensöründe milimetrik boşluklar olduğundan ( yani sensör temizleme, titretme sistemindeki o titrerken sensörün oynadığı boşluktan bahsediyorum ) O ıslak çubuğu bir kez daha kullanıyım dediğinizde kuruduğu için sensöre yapışabilir, çektiğinizde ise mazallah yamultabilirsiniz

)
Bunlara dikkat edin, dert olmaz.. Genel sorun şu ki, lenslere, çantalara milyarlar verip, yedek hafıza kartı, pil, temizlik ürünleri gibi 3,5 liralık malzemeleri almaya eriniriz

Önemseyiniz