Merhaba, Ziyaretçi
0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Teşekkür ederim tavsiyeniz için değerlendireceğim bu önerinizi ancak benim sormak istediğim aslında bu şekilde bir beklentide değildi. Ben mesela makinenin iso hassasiyetinin genişletilebildiğini ve normalde K-r'de 200 ile başlayan iso'nun 100 ile başlamasının sağlanabileceğini forumdaki bir konuda gezerken gördüm. Veya iso'nun auto seçilerek benim gibi yeni başlamış kişiler için çok faydalı bir opsiyonun varlığını da yine bir konuda başka bir şey ararken rastlaştım. Veya kullanma klavuzundaki bir ipucu, jpeg çekilen bir fotonun istenirse raw olarak kaydedebilemesini sağlayan Av tuşunun böyle bir ek özelliği olduğunu sonradan öğrendim. Belki bir çok kişinin gözünden kaçmıştır. Kısaca benim aslında beklentim bu tip ipuçlarının paylaşımı hakkında idi. Yoksa haklısınız tabiki konuya göre kaç enstantane, kaç diyafram, ne kadar pozlama yapmalı gibi konular her çekim türüne göre değişeceği gibi herkesin tarzına göre de farklılık gösterebilir. Ben daha çok pentax'ın tavsiye edilen ayarları ve ipuçlarını merak ediyorum aslında.
Benim sana tavsiyem şöyle olur: cbaytan hocamızın dediğine şu kısımda katılmıyorum "raw çek". Mantık doğru, 20 sene sonra bile o fotoğrafı yeni çekmiş gibi işleme şansın var. Ama henüz çekmesini bilmiyorsun. O yüzden raw zaman kaybı.
Zaman değil yer kaybı. Ya acemi şansı iyi bir fotoğraf çekersen? Basamaklama (bracketing) ile doğru pozu tutturma şansını arttırırsan, bir daha çekilemeyecek pozlar? aile fotoğrafları?? v.s, v.s, RAW RAW'dır, acemide olsa sonradan işleyeceği fotoğraf çıkar, fabrikadaki firmware yapanlara kontrolu teslim etmek bence her aşamada acemi/usta çok mantıksız, ayrıca RAW'larda silinebilir önemsiz görülürse ve yer darlığı varsa.
Size fotoğraf dünyasının beni önceleri kavram olarak şaşırtan bir anormalliğini daha anlatayım, şimdi diyelim tek bir poz bir sahne RAW+jpg çektik, makina her iki dosyayada aynı EXIF'i yazar, ama RAW'ada jpg'e koyacağı EXIF'i koyduğu için sonuç olarak RAW'ı gören programınız (RAW aslında bir imaj dosyası değil sadece bir kayıt türüdür) dosyayı size bilgisayarda .jpg'i görüyormuş gibi beyaz ayarı, NR,SR gibi ayarları yaparak gösterir. Halbuki RAW dosyadaki görüntü aslında WB, NR, SR ayarları yapılmış gibi görürsünüz-ki aslında bu gerçek değildir, bu ayarlar RAW'da yoktur. Siz asıl ayarları RAW işleyicinizde (benim bildiğim en iyi ikisi sırasıyla rawthreapee ve PS'nin ACR'sidir, daha iyileri olabilir) ayarlarken aslında kendiniz yaparsınız/yapmalısınız...Hala öğrenemediğim şey ise, NR'nin donanım boyutundamı yoksa sadece RAW'a yazılırken yazılım boyurtundamı yoksa RAW'da asla NR uygulanmadığımıdır.
Yani kısaca: "sadece RAW çalışmak, o yüzden de WB, NR, SR gibi ayarlara çok takılmamak, olası eksikleri ve ufak hataları işleyerek düzeltmek en doğrusudur" diyorsunuz. Doğru mu anladım?