Flaş senkronizasyonu "Flash synchronization" flaşın optüratörün açılmasına uyumlu olarak çalışmasıdır. Genelde elektronik flaşlar 1/5000 - 1/20000 saniye arası bir zaman içerisinde çok kısa süreli ışık üretirler. Bu ışık fotoğraf makinesinin öptüratörünün açık kaldığı süre içerisinde ışığı üretmelidir. Hatalarda bertaraf edilmek ve aynı zaman dilimi içerisinde ışıklandırma yapılmalıdır. Günümüzde "X" çekim modunda 1/125 değeri daha popülerdir.
Işıksız veya çok az ışıklı ortamlarda enstantane yani obtüratör değeri pozlama açısından önemli değildir. Pozlama flaşın ışığının çakma değeridir. Bu değer ortalama 1/10000 saniyedir. Işıklı ortamlarda ve özellikle gün ışığında öptüratör değeri önemlidir.
Genel fotoğrafçılık çalışmalarında SLR ve DSLR gövdeler aslında amatör kitleye hitap etmekte ve elektronik flaş ile dizayn edilmekte, ekipman olarak "X"(Xenon) flaş bağlantısı popülerdir. Günümüzde "X" senkron dışında; yine "X" senkronun gelişmişi diyebileceğimiz "HSS" (High-speed sync) kısa deklanşör hızlarında flaş senkronizasyonuna izin vermektedir.
Diğer senkron türlerini şöyle sıralayabiliriz
"M" (Medium) Orta hız senkronize. Yakın tarihe kadar tek kullanımlık Magnezyum diye adlandırılan ampul flaş senkronizasyonu.
"F" (Fast) Hızlı senkronize. Gelişmiş hızlı süratli ve seri flaş ampullerdir.
"FP" (Flat Peak) Optüratörün en açık olduğu anda ışık üreten senkron türüdür. Öptüratör açıldıktan hemen sonra kapanmadan önce ışık üreten flaşlardır.
"X" (Xenon) Yaygın olarak kullandığımız elektronik flaşlardır. Senkron optüratör değeri günümüzde 1/125 civarındadır.
"HSS" (High-speed sync) Yüksek hızda senkrondur. "X" senkronun gelişmişidir, çalışma şekli "FP"senkronun aynıdır. Fotoğraf makinesi optüratörünün çalışma tekniğiyle ilgilidir. Fotoğraf makinesinin deklanşöre basılmasını müteakip iki perdeden birincisinin pozlamayı bitirmeye başladığı ve ikinci perdenin pozlamayı bitireceği an flaş çakar, öptüratör hızı genelde 1/250 - 1/500 olarak karşımıza çıkar
Firmalar en ideal "X" senkron değeri 1/125 diye standarta bağlamış olsalarda en telorenslı değeri kendiniz bulacağınız değerdir. Firmalar idealini kullanıcıya aktarırlar. SLR gövdelerde hatalı öptüratör değerinde fotoğraf çekildiğinde eksik görüntü karesi kaydedilirken günümüz DSLR gövdelerde elektronik devre yapısından dolayı eksik pozlama hatasını fark edebilirsiniz. Profesyonel yaprak optüratör yapısında bu hataları bulmak çok zor olduğu halde kullanıcılar rahat bir şekilde 1/60 değerini ısrarla kullanmaktadırlar.
1970-80 yıllarına kadar flaş senkron hızı 1/60 olsada çoğu Sovyet-Rus fotoğraf makinesinde 1/30 değeri hala devam etmektedir.