Gönderen Konu: Kar Manzaraları  (Okunma sayısı 33847 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı MC145

  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.733
  • Hobi olarak fotoğraf çekiyor.
    • Profili Görüntüle
    • facebook
  • Şehir: İstanbul
Kar Manzaraları
« : 07 Ocak, 2013, 14:35:34 »
Kıymetli fotoğraf severler.

Bu gün 07-01-2013 İstanbul da Kar yağıyor ve bir kaç gün daha devam edecekmiş.

Tam kar manzaraları fotoğrafı çekme fırsatı.

Soğuğa dayanabilen ve vakti olan  ( makinelerinizi ıslatmadan ) çevresindeki güzel manzaraları kaçırmasın.

Ben bu gün bir kaç fotoğraf çektim, ancak rahatsız olduğum için erken döndüm.

Şimdilik bir kaç kare paylaşacağım ve devamı gelecek inşallah.

Lütfen sizler de fotoğraf paylaşın ve ayrıca teknik konularda da yardımlaşalım.

Bu gün sürekli yağışlı olduğu için makinemi korumak adına küçük lensimi kullandım (35mm)
Özel filitre falan kullanmadım.

Buyrun fotoğraflar.

Yer Çengelköy Emek mahallesi benim semtim.









Fotoğraflar admin onayladıktan sonra görülecektir,
« Son Düzenleme: 07 Ocak, 2013, 17:45:13 Gönderen: MC145 »
K-1
Wivitar 19-35 3,5/6
Tamron 70-200 2,8
SIGMA 70-300 F:4-5.6 APO DG MACRO

Çevrimdışı gokhanakarsu

  • Üye
  • *****
  • İleti: 988
    • Profili Görüntüle
    • gokhanakarsu - 05377238540
Ynt: Kar Manzaraları
« Yanıtla #1 : 07 Ocak, 2013, 16:04:16 »
oo süper valla :D benimde çıkasım varda çekime yorgunum  !
Pentax K-7/ Pentax 18-55WR / Olympus E-PL2 / 17mm f2.8 / Helios 77M-4 f1.8 + Helios 44 Silver / Konica Hexanon 52mm f1.8 / 25mm cctv

Çevrimdışı Baha

  • Admin
  • Üye
  • *****
  • İleti: 3.787
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
Ynt: Kar Manzaraları
« Yanıtla #2 : 07 Ocak, 2013, 16:25:29 »
   Benim fotoğraftan önce konuyu beğendiğimi dile getirmem gerekecek. Fotoğraflar galeriye yüklenmiş ve ölümsüz galeri linkleri ile seyre sunulmuş cabasıda exif bilgilerinin olması.. :) Elinize sağlık. Ayrıca fotoğraflar da hoş. Sanırım "kış" konulu fotoğraf yarışmasının zamanı geldi. :)
PENTAX K-3
SMC PENTAX-FA* 1:2 24mm IF AL
SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.9 43mm Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.8 77mm Limited

I'm a Photographer, not a Terrorist.

Çevrimdışı caucassian

  • Üye
  • *****
  • İleti: 1.404
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kar Manzaraları
« Yanıtla #3 : 07 Ocak, 2013, 19:06:35 »
ellerine sağlık.

benimkiler manzaradan ziyade karda serçeler.

1


2


3


4


5


6


7


8


9


10



izlemesi ve çekmesi oldukça zevkli oluyor.
Anadan Babadan Atadan Köylüyüm.

Çevrimdışı gokhanakarsu

  • Üye
  • *****
  • İleti: 988
    • Profili Görüntüle
    • gokhanakarsu - 05377238540
Ynt: Kar Manzaraları
« Yanıtla #4 : 07 Ocak, 2013, 19:29:21 »
şu kuşlarıda kedi gibi sevebilme imkanımız olsaydı keşke :D güzel kareler.
Pentax K-7/ Pentax 18-55WR / Olympus E-PL2 / 17mm f2.8 / Helios 77M-4 f1.8 + Helios 44 Silver / Konica Hexanon 52mm f1.8 / 25mm cctv

Çevrimdışı MC145

  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.733
  • Hobi olarak fotoğraf çekiyor.
    • Profili Görüntüle
    • facebook
  • Şehir: İstanbul
Ynt: Kar Manzaraları
« Yanıtla #5 : 07 Ocak, 2013, 19:53:11 »
Güzel cücükler :)
emeğinize sağlık.
K-1
Wivitar 19-35 3,5/6
Tamron 70-200 2,8
SIGMA 70-300 F:4-5.6 APO DG MACRO

Çevrimdışı REİS

  • Üye
  • *****
  • İleti: 730
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Kayseri
Ynt: Kar Manzaraları
« Yanıtla #6 : 07 Ocak, 2013, 20:20:52 »
Konu kar fotoğrafı çekmek olunca, ben de konuyla ilgili bilgilendirme yapayım.
Çoğumuz kar fotoğraflarında + pozlandırma yapmak gerektiğini bilir. Fakat yeni başlayanlara  bir kaynak olsun diye Özer kamburoğlu'ndan alıntı yaparak veriyorum. Kendisine teşekkür ederek burada da yayınlıyorum.


Kar Fotoğrafı Nasıl Çekilir ?

Kar fotoğrafları her zaman problemli çekimlerdir...
Bu fotoğrafların çekimi ile birlikte özellikle pozlandırma hataları her amatör için bir sorun olmuştur. Çünkü kadraj içerisinde yer alan beyaz bölge (karlı bölge) çoğaldıkça TTL sisteminin yanılma payı da artar. Çünkü TTL sistemin baz aldığı bir nötr gri noktası (% 1  vardır. Oysa kar, beyaz olduğu için baz alınan düzeyden farklı bir yansıtıcılığa sahiptir. O nedenle karın içinde olduğu manzara çekimlerinde önlem alınmadığı takdirde görsel doyuruculuğu olmayan ve az pozlanmış (gri kar) fotoğraflarla karşı karşıya kalınabilir.

TTL Sistem ölçümü nasıl yapar ?
Hepinizin fotoğraf makinesi ister D-SLR olsun isterse kompakt dijital olsun TTL, yani Through The Lens (Objektifin içinden okuma) sistemi ile ölçüm yapar. TTL sistemin çalışma prensibi şöyledir; Objektiften giren ışınlar fotoğraf makinesi içerisine yerleştirilmiş olan ışık sensörlerinin (foto-elektrik hücreleri) üzerine gelir. Buradan açığa çıkan elektrik enerjisi size diyafram ve örtücü hızını verir. Siz örtücü hızı öncelikli çalışıyorsanız, deklanşöre yarım bastığınızda fotoğraf makinesi pozometresi size diyaframı verir. Diyafram öncelikli çalışıyorsanız, deklanşöre yarım bastığınızda fotoğraf makinesi pozometresi size örtücü hızını verir. Ama bu ölçüm sistemi objeden yansıyan ışığı ölçtüğü için bağımsız değildir. Bu sistem %18 yansıtıcılığa göre (orta griye) ayarlanmıştır. Dolayısıyla bu sistem, gördüğü her şeyi orta gri olarak algılar. Dolayısıyla bu sistemle ölçüm yapılırken hep bu değerde bir objeden ölçüm almak gerekir.

TTL Sistem kar fotoğraflarında yanılır...
Oysa kar fotoğraflarında doğal olarak kadrajın çok büyük bir bölümü beyaz olacağı için ölçüm sistemi bunu orta gri gibi algılayarak ona göre bir pozlandırma yapar. Yani karı orta gri gibi ölçer. Siz fotoğraf makinenizi beyaza da yöneltseniz, siyaha da yöneltseniz onu orta gri görür yani beyazı da siyahı da orta gri yapar. Sonuçta elde ettiğiniz kar fotoğraflarında kar beyaz değil, orta gri çıkar.

 

Pozlandırmayı nasıl yapmalıyız ?
Kar fotoğrafı çekmek için fotoğraf makinenizi manzaraya yönelttiğinizde, manzaradaki karın kapladığı orana göre fotoğraf makinesi pozometresi 2 stop kadar hata yapar. Yani beyaz olan kar, gri kar olarak fotoğrafınıza yansır. Örneğin fotoğraf makinenizi örtücü hızı (TV/S) modunda kullandığınızı düşünelim. Ve örtücü hızınızı 1/125’e ayarlayarak bu şekilde fotoğraf makinenizi kar manzarasına tuttuğunuzda (tüm kadraj karla kaplı olsun) fotoğraf makinesi size 16 diyafram veriyor olsun. Bu şekilde çekim yaparsanız kar manzaranız gri bir kar manzarası olarak fotoğrafta oluşur. Çünkü fotoğraf makinesi pozometresi beyaz karı, ayarlandığı ayara yani %18 griye getirmiştir. Böylece beyaz kar, fotoğrafta gri kar olmuştur. Ama siz kar fotoğrafı çekimlerinde basit uygulamalar ile doğru pozlandırmalar yapabilirsiniz.

Yapmanız gereken 2 tipte hareket vardır. Bunlardan birincisi bu tip bir ölçümden sonra diyaframı 2 stop kadar açmaktır. Yani 16 diyaframı 8 diyaframa getirmektir. Bu düzeltmeyi ölçüm yaptıktan sonra fotoğraf makinenizdeki (+/-) modundan da yapabilirsiniz. Ya da bu tip bir çekime çıkarken (+/-) modunu -2’ye getirerek pozu baştan düzeltebilirsiniz. Böylece pozometrenin verdiği değeri çekim boyunca değiştirmek zorunda kalmazsınız.

İkinci yol ise kar fotoğrafı çekimlerinde fotoğraf makinesi pozometresini yanıltmayan bir yerden ölçüm alarak kar manzarasını çekmektir. Yani yöntem, kar manzarasına yakın bu objelerden birinden pozlandırma bilgilerini alarak manzaraya uygulamaktır. Örneğin kar manzarası ile aynı ışığı alan çok yakındaki insan teni veya kar tutmamış kiremitler ve yeşil yapraklar en iyi ölçüm alma yerleridir.

Bu yöntemi uygularken fotoğraf makinenizin ölçüm modu mutlaka spot ölçümde olsun ki spot ölçümün sınırları dışında pozometre, farklı tonların ölçümünü almasın. Eğer fotoğraf makinenizde spot ölçüm modu yoksa o takdirde fotoğraf makinenizi merkezi ağırlıklı ölçüm yöntemine alarak yukarıda belirttiğimiz objelerden birinin yanına yaklaşıp, kadrajın tamamını o obje işgal edecek şekilde, aldığınız ölçümü kilitleyip kar manzarasına uygulayabilirsiniz.

Hangi konuları seçebilirsiniz ?
Birçok kişi kar yağdığında bu tip çekimleri yapmaya çalışır. Oysa bu aşamada yapacağınız çekim, objektifinizin ve fotoğraf makinenizin su almasına neden olur. Zaten bu tip bir durumda çekilecek mükemmel bir görüntü de yoktur. O nedenle kar yağdıktan sonra güneşin açmasını bekleyin. Çünkü güneş yüzünü gösteriyorsa, özellikle uzak planların çekimleri daha mükemmel olur. Çünkü güneş bu aşamada karlı bölgelerde formlar oluşturacağı için nefis görüntüler almanıza yardımcı olacaktır. Ama eğer hava açmamakta karalı ise yakın yani makro çekimler yapabilirsiniz. Özellikle buzların oluşturduğu sarkıtlar ve yeşil yaprakların üzerindeki donmuş kar taneleri, bu tip ışıkta iyi etkiler bırakırlar. Son uyarı; fotoğraf makinenizin pilini, donmaması için çekim anına kadar cebinizde taşıyın. Böylece pilin sıcak kalmasını ve enerjisinin kaybolmamasını sağlarsınız.
 
 
 
Kaynaklar ; http://www.gencfotografcilar.com/
                            Kaynak: Doç. Dr. Özer Kanburoğlu (Photoword Ocak/Şubat'0


Çevrimdışı caucassian

  • Üye
  • *****
  • İleti: 1.404
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kar Manzaraları
« Yanıtla #7 : 07 Ocak, 2013, 20:30:08 »
şu kuşlarıda kedi gibi sevebilme imkanımız olsaydı keşke :D güzel kareler.

kedi gibi sevmeyi geçtim, az biraz yaklaşabilseydim doğadaki kuşlara :(
Anadan Babadan Atadan Köylüyüm.

Çevrimdışı caucassian

  • Üye
  • *****
  • İleti: 1.404
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kar Manzaraları
« Yanıtla #8 : 07 Ocak, 2013, 20:30:35 »
Güzel cücükler :)
emeğinize sağlık.
Teşekkürler :)
Anadan Babadan Atadan Köylüyüm.

Çevrimdışı MC145

  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.733
  • Hobi olarak fotoğraf çekiyor.
    • Profili Görüntüle
    • facebook
  • Şehir: İstanbul
Ynt: Kar Manzaraları
« Yanıtla #9 : 07 Ocak, 2013, 22:15:48 »
REİS çok güzel bir yazı paylaşımı yaptınız, teşekkür ederiz.

K-1
Wivitar 19-35 3,5/6
Tamron 70-200 2,8
SIGMA 70-300 F:4-5.6 APO DG MACRO

Çevrimdışı srknsntrk

  • Üye
  • ***
  • İleti: 90
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kar Manzaraları
« Yanıtla #10 : 07 Ocak, 2013, 22:44:26 »
a da bu tip bir çekime çıkarken (+/-) modunu -2’ye getirerek pozu baştan düzeltebilirsiniz. Böylece pozometrenin verdiği değeri çekim boyunca değiştirmek zorunda kalmazsınız.

bu cümlede + 2 olması lazım sanırım yanlış yazıldı ve bir nedeni daha bence bu daha önemli kar ışığı fazla yansıtan bir yüzey olduğu için makinenin içine giren ışık fazla olacak ve makine    (- ) pozlamaya meyilli olacaktır ters ışık gibi yani

Çevrimdışı gokhanakarsu

  • Üye
  • *****
  • İleti: 988
    • Profili Görüntüle
    • gokhanakarsu - 05377238540
Ynt: Kar Manzaraları
« Yanıtla #11 : 07 Ocak, 2013, 22:54:51 »
en garantili bracket modda çekmek :D
Pentax K-7/ Pentax 18-55WR / Olympus E-PL2 / 17mm f2.8 / Helios 77M-4 f1.8 + Helios 44 Silver / Konica Hexanon 52mm f1.8 / 25mm cctv

Çevrimdışı MC145

  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.733
  • Hobi olarak fotoğraf çekiyor.
    • Profili Görüntüle
    • facebook
  • Şehir: İstanbul
Ynt: Kar Manzaraları
« Yanıtla #12 : 07 Ocak, 2013, 23:23:28 »
+1... yönünde artırmak daha parlak. Aşırı parlak.

-1... yönünde eksiltmek görüntüyü koyulaştırır biliyorum.

Doğrusu böylemi dir.
K-1
Wivitar 19-35 3,5/6
Tamron 70-200 2,8
SIGMA 70-300 F:4-5.6 APO DG MACRO

Çevrimdışı gokhanakarsu

  • Üye
  • *****
  • İleti: 988
    • Profili Görüntüle
    • gokhanakarsu - 05377238540
Ynt: Kar Manzaraları
« Yanıtla #13 : 07 Ocak, 2013, 23:25:20 »
+1... yönünde artırmak daha parlak. Aşırı parlak.

-1... yönünde eksiltmek görüntüyü koyulaştırır biliyorum.

Doğrusu böylemi dir.

aynen abi pozlamayı artırıyorsun, +1 ışık alım süresini artırma -1 azaltma şeklinde...
Pentax K-7/ Pentax 18-55WR / Olympus E-PL2 / 17mm f2.8 / Helios 77M-4 f1.8 + Helios 44 Silver / Konica Hexanon 52mm f1.8 / 25mm cctv

Çevrimdışı REİS

  • Üye
  • *****
  • İleti: 730
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Kayseri
Ynt: Kar Manzaraları
« Yanıtla #14 : 08 Ocak, 2013, 11:22:56 »
a da bu tip bir çekime çıkarken (+/-) modunu -2’ye getirerek pozu baştan düzeltebilirsiniz. Böylece pozometrenin verdiği değeri çekim boyunca değiştirmek zorunda kalmazsınız.

bu cümlede + 2 olması lazım sanırım yanlış yazıldı ve bir nedeni daha bence bu daha önemli kar ışığı fazla yansıtan bir yüzey olduğu için makinenin içine giren ışık fazla olacak ve makine    (- ) pozlamaya meyilli olacaktır ters ışık gibi yani
Poz telafisini -2 yaptığınızda diyaframı sanki açmışsınız gibi bir durum oluşuyor ve makinenin enstantane hızı artıyor. Sanırım yazarın yukarıya aldığınız cümlesinde bir hata yok gibi. Gerçi bunu ben de tam anlıyamadım ama sanki doğru gibi.
Ortam tamamen karla kaplı iken pozometrenin algıladığı ışığı, neden +2 fazla pozlarsak doğru ışığı bulabileceğimizin teknik açıklaması yazarın makalesinde örnekleriyle verilmiş.