Gönderen Konu: Bu başlıkta bişeyler söylemek istiyorum.  (Okunma sayısı 42824 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı HaypurTiryading

• Üye
  • Eski Fuji'ci. :)
    • Profili Görüntüle
    • flickr
Ynt: Bu başlıkta bişeyler söylemek istiyorum.
« Yanıtla #15 : 15 Eylül, 2011, 10:30:54 »
Yine bu başlıkta atıp tutmaya devam ediyorum :) 

Şimdi benim en çok kafama takılan mevzulardan biri fotoğrafı makinamızın belirlediği en üst boyut mp demi çekmemiz lazım eğer en üst boyutta çekmez isek;
- Makina diğer küçük boylarda çekdiğimizde sıkıştırma yaptığında kendi içinde bunu sağlıklı yaparmı?
- Dışarda küçültmekmi daha iyi?
- Neden ve hangi boyda çekmemiz lazım ayrıntılı açıklama lütfen?

Birde internette forum v.s yerlerde bakıyorum genelde hep küçük boy 1024x768 v.s boylarda fotolar paylaşılıyor ve yorum isteniyor.Oysaki tam boyda fotoğrafın kalitesi belli oluyor bence neden neden bir türlü aklım almıyor bir kişide çıkıp kardeşim şunu tam orjinal boyda yüklede öyle karar verelim demiyor?
Benim en büyük takıntım çekdiğim fotoğrafın illa tam boyutta bakmak ona göre kalite kararı vermek.

Saçmalamalarım  devam edecek... ;D

İzin verdiği en kaliteli ayarda seçmek en iyisidir. Bilgisayardan ufaltma işlemi en sağlıklısı. Çünkü çok fazla ince ayarla oynayabilirsiniz. Benim gibi raw çekenleri bir düşünün. Dosya boyutu 16mb. İlla jpeg'e çevirip flickr yada başka ortamlara yüklemem lazım. O ortamlardada pro yada gold üyeliğim yoksa otomatik olarak 1024 yada 1280 yapar. Fotoğrafta her şey %100 crop, piksel piksel detay aramak değildir. O karede ne anlatılmış, nasıl anlatılmış, yapılan hatalar varmı, renkler nasıl vb. şeylere bakılır. Şimdi şunuda ekleyeyim. Bir jpeg kalitesi var birde Mp var. Mp düşürülünce kimi makine donanımsal olarak 2-3 pikseli tek piksel gibi okuyor. Buda iso performansını artırıyor ve biraz daha ufak bir görüntü almanızı sağlıyor ancak detaylardan kaybediyorsunuz. Kimi makinede mp düşürünce önce maksimum megapixelde çekip software olarak ufaltıyor ki bu hem gereksiz hemde anlamak zor. Büyük monitör varsa fotoları %100 cropda bakmak şahane oluyor ancak o zamanda pikselleme yaptığı için kalite düşüyor.  ;) Benim nacizane yorumum böyle.  :)
Pentax K10D
Pentax DA 18-55 WR, DA 55-300, A 50mm f2, M 50mm 1.7
Revuenon Special 35mm f2.8, 135mm f2.8 - Panagor Macro Convertor

Çevrimdışı Selim

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #16 : 15 Eylül, 2011, 13:18:21 »
İzin verdiği en kaliteli ayarda seçmek en iyisidir. Bilgisayardan ufaltma işlemi en sağlıklısı. Çünkü çok fazla ince ayarla oynayabilirsiniz. Benim gibi raw çekenleri bir düşünün. Dosya boyutu 16mb. İlla jpeg'e çevirip flickr yada başka ortamlara yüklemem lazım. O ortamlardada pro yada gold üyeliğim yoksa otomatik olarak 1024 yada 1280 yapar. Fotoğrafta her şey %100 crop, piksel piksel detay aramak değildir. O karede ne anlatılmış, nasıl anlatılmış, yapılan hatalar varmı, renkler nasıl vb. şeylere bakılır. Şimdi şunuda ekleyeyim. Bir jpeg kalitesi var birde Mp var. Mp düşürülünce kimi makine donanımsal olarak 2-3 pikseli tek piksel gibi okuyor. Buda iso performansını artırıyor ve biraz daha ufak bir görüntü almanızı sağlıyor ancak detaylardan kaybediyorsunuz. Kimi makinede mp düşürünce önce maksimum megapixelde çekip software olarak ufaltıyor ki bu hem gereksiz hemde anlamak zor. Büyük monitör varsa fotoları %100 cropda bakmak şahane oluyor ancak o zamanda pikselleme yaptığı için kalite düşüyor.  ;) Benim nacizane yorumum böyle.  :)

Oldukça karışık bir cevap olmuş pek bişey anlamadım. :D

Çevrimdışı Selim

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #17 : 15 Eylül, 2011, 16:51:33 »
Bugün yine çıktım bir kaç foto çekdim (üşendim zar zor) dedim bu seferde berbat çıkarsa kaldırıp atayım makinayı vazgeçeyim bu sevdadan.Neyse baktım fena çıkmamış bi ara güvercinin biri yanımda dolaşıp duruyor elimde makina inanın aklıma gelmiyor onu çekmek sonra bir kaç karede onu çekdim o anda bir his geldi anlatılmaz zevk aldım onu görüntülemekten biraz sağı solu çekdim naçizane ekliyorum fotoları bakarsanız sevinirim.

Çevrimdışı vedib

• Teknik Danışman
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #18 : 15 Eylül, 2011, 17:10:25 »
    Kaydettiğiniz görüntülerde çekim ve renk kalitesi iyi.... Kadrajlama (görüntüyü kareye oturtmak) yapmıyorsunuz. Ayrıca fotoğraf çekerken alışılmış açılardan çekmeyin yeni bir şey katabilmek ve kendinizi geliştirebilmek adına değişik açılardan çekim yapın. Mesela korkulukların 1m. gerisinden ve korkuluklar şekil ve çerçeve yapacak şekilde çekim yapabilirsiniz. Geniş açıyla lunaparktaki oyun trenin ön yanından çekip daha değişik bir görüntü oluşabilir, ağaç dalları gerisinden su bisikletlerini çekmeniz vb...... fotağrafta daha değişik bir etki bırakır........ Bunlar zamanla edinebileceğiniz teknikler.....  Genelde ayakta durarak yani yerden 1.70m yükseklikten fotoğraf çekeriz; mümkünse çok aşağıdan veya çok yukarıdan çekim yaparsak alışılmışın dışında görüntü kaydetmiş oluruz. Bayraklı fotoğraf kartpostal formatında olmuş............

Çevrimdışı Selim

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #19 : 15 Eylül, 2011, 17:17:46 »
Hocam benim asıl merakım makinada teknik bir sorun varmı tam boyut bakınca çok rahatsız edici hiç net değil fotolar.

Çevrimdışı vedib

• Teknik Danışman
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #20 : 15 Eylül, 2011, 17:23:55 »
   Ben bilgisayar ekranında sorun olduğunu düşünüyorum. Kullandığım ekran görüntüyü net ve keskin gösteriyor. Kalite bayağı yüksek.... Acaba başka birşey mi anlatmak istiyorsunuz.......

Çevrimdışı Baha

• Admin
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #21 : 15 Eylül, 2011, 17:27:48 »
   Ben bilgisayar ekranında sorun olduğunu düşünüyorum. Kullandığım ekran görüntüyü net ve keskin gösteriyor. Kalite bayağı yüksek.... Acaba başka birşey mi anlatmak istiyorsunuz.......

%100 boyutta bakınca sıkıntılı biraz. Tam ekran bakınca çok güzel ama. %100'de bir sıkıntı var ki bence o makinenin kendisinden kaynaklanıyor gibi.
PENTAX K-3
SMC PENTAX-FA* 1:2 24mm IF AL
SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.9 43mm Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.8 77mm Limited

I'm a Photographer, not a Terrorist.

Çevrimdışı Selim

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #22 : 15 Eylül, 2011, 17:32:18 »
%100 boyutta bakınca sıkıntılı biraz. Tam ekran bakınca çok güzel ama. %100'de bir sıkıntı var ki bence o makinenin kendisinden kaynaklanıyor gibi.

İşte korktuğum başıma geldi makina bozuk çıktı. >:(

Çevrimdışı Baha

• Admin
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #23 : 15 Eylül, 2011, 17:38:04 »
İşte korktuğum başıma geldi makina bozuk çıktı. >:(

Bu kanıya nerden vardınız? :)
PENTAX K-3
SMC PENTAX-FA* 1:2 24mm IF AL
SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.9 43mm Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.8 77mm Limited

I'm a Photographer, not a Terrorist.

Çevrimdışı Selim

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #24 : 15 Eylül, 2011, 17:53:55 »

sen söyledinya makinadan kaynaklanıyor diye bu arada aynı yerden çekdiğim diğer makinalrım olan Canon A550 ve Panasonic TZ8 in 1600x1200 çözünürlükte fotolarını koyuyorum s200 de ekliyorum tüm boyutları aynı yaptım karşılaştırın diye ben gördümki s200den kat kat ucuz ve basit olan Canon A550 daha keskin net yorum sizlerin lütfen bir bakın:

CANON A550

----------------------------------------------------------------------------
Panasonic TZ8

Fujifilm S200EXR

Fotoğrafları 1600x1200 e getirmemin sebebi canon ve panasonic in arşivimde bu boyuttta olmaları aslında tam boyut olsalar idi çok daha kolay olacaktı karşılaştırmam bi ara aynı yere gidip Canon u baz alarak 7 mp de çekmeliyim..

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
    • gokhanakarsu - 05377238540
« Yanıtla #25 : 15 Eylül, 2011, 19:55:05 »
raver fotoğrafta kompozisyon konusunda çalışman gerekli.veya bol bol fotoğraf izlersen ne demek istediğimi anlarsın.
Pentax K-7/ Pentax 18-55WR / Olympus E-PL2 / 17mm f2.8 / Helios 77M-4 f1.8 + Helios 44 Silver / Konica Hexanon 52mm f1.8 / 25mm cctv

Çevrimdışı CMLKK³

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #26 : 15 Eylül, 2011, 20:23:06 »
Hakikaten makinede veya ayarlarda bence bir sorun var kaç fotoğrafa baktım %100 cropda hemen hepsinde gayet bariz bir netsizlik ve detay kaybı gördüm heleki 1/1,6'lık dslr'ye en yakın sensöre sahip bir makineden ben daha iyisini beklerdim açıkcası özellikle o güvercin fotosunda yakın bir çekim söz konusu aşağı yukarı 200mm gibi bir aralıktaki çekilmiş herhalde ve enstantane 1/250 titremesine pek olasılık vermiyorum güvercindede bir netsizlik söz konusu fotoğraflarda birşey yok diyenlere fotolara tam boyutta bakmasını öneririm renklere lafım yok ama heleki kamelyalı ve arkasında 2 çam ağacı olan fotoğrafta kamelyaya ve çamlara tam boyutta bakılmasını özellikle söylüyorum bariz bir netsizlik ve detay kaybı söz konusu fotoğraflarda.
http://500px.com/CMLKK

Kahverengi dallardan pembe çiçekler açtığına göre,Ümitsizliğe gerek yok…

Çevrimdışı Selim

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #27 : 15 Eylül, 2011, 21:17:57 »
Hakikaten makinede veya ayarlarda bence bir sorun var kaç fotoğrafa baktım %100 cropda hemen hepsinde gayet bariz bir netsizlik ve detay kaybı gördüm heleki 1/1,6'lık dslr'ye en yakın sensöre sahip bir makineden ben daha iyisini beklerdim açıkcası özellikle o güvercin fotosunda yakın bir çekim söz konusu aşağı yukarı 200mm gibi bir aralıktaki çekilmiş herhalde ve enstantane 1/250 titremesine pek olasılık vermiyorum güvercindede bir netsizlik söz konusu fotoğraflarda birşey yok diyenlere fotolara tam boyutta bakmasını öneririm renklere lafım yok ama heleki kamelyalı ve arkasında 2 çam ağacı olan fotoğrafta kamelyaya ve çamlara tam boyutta bakılmasını özellikle söylüyorum bariz bir netsizlik ve detay kaybı söz konusu fotoğraflarda.

Bu beni oldukça üzdü default ayarlara aldım yinede aldım şu anda kopmozisyon v.s umrumda değil o kadar para verdim üstelik garantisiz amerikadan hatalı bir makina ile başbaşa kaldım. >:(

Çevrimdışı CMLKK³

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #28 : 15 Eylül, 2011, 21:48:45 »
Hocam bu konuyu Ercan abiylede konuştuk Ercan abinin ilk tavsiyesi makinenin dioptri(optik vizörün netlik ayarı) ayarına bir baksın diyor hatalı olursa öyle olabilir diyor.
2.olarak birde aynı fotoğrafı tripotla ve kumanda ile çeksin değişiklik olacakmı acaba birde onu denesin diyor.
http://500px.com/CMLKK

Kahverengi dallardan pembe çiçekler açtığına göre,Ümitsizliğe gerek yok…

Çevrimdışı Selim

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #29 : 15 Eylül, 2011, 21:55:50 »
Hocam bu konuyu Ercan abiylede konuştuk Ercan abinin ilk tavsiyesi makinenin dioptri(optik vizörün netlik ayarı) ayarına bir baksın diyor hatalı olursa öyle olabilir diyor.
2.olarak birde aynı fotoğrafı tripotla ve kumanda ile çeksin değişiklik olacakmı acaba birde onu denesin diyor.

menüde öyle bir ayar göremedim.

Pentax x70 Fotograf makinemi Bilgisayarda Görüntü almak istiyorum.

Başlatan seymen

Yanıt: 3
Gösterim: 7187
Son İleti 01 Mart, 2019, 11:16:00
Gönderen: Baha
teleskop kullanan bilgisi olanlardan yardım istiyorum

Başlatan cumuta

Yanıt: 19
Gösterim: 20965
Son İleti 21 Mayıs, 2015, 15:58:07
Gönderen: cumuta
WR hakkında bilgi almak istiyorum..