Merhaba, Ziyaretçi
0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Yine bu başlıkta atıp tutmaya devam ediyorum Şimdi benim en çok kafama takılan mevzulardan biri fotoğrafı makinamızın belirlediği en üst boyut mp demi çekmemiz lazım eğer en üst boyutta çekmez isek;- Makina diğer küçük boylarda çekdiğimizde sıkıştırma yaptığında kendi içinde bunu sağlıklı yaparmı?- Dışarda küçültmekmi daha iyi?- Neden ve hangi boyda çekmemiz lazım ayrıntılı açıklama lütfen?Birde internette forum v.s yerlerde bakıyorum genelde hep küçük boy 1024x768 v.s boylarda fotolar paylaşılıyor ve yorum isteniyor.Oysaki tam boyda fotoğrafın kalitesi belli oluyor bence neden neden bir türlü aklım almıyor bir kişide çıkıp kardeşim şunu tam orjinal boyda yüklede öyle karar verelim demiyor?Benim en büyük takıntım çekdiğim fotoğrafın illa tam boyutta bakmak ona göre kalite kararı vermek.Saçmalamalarım devam edecek...
İzin verdiği en kaliteli ayarda seçmek en iyisidir. Bilgisayardan ufaltma işlemi en sağlıklısı. Çünkü çok fazla ince ayarla oynayabilirsiniz. Benim gibi raw çekenleri bir düşünün. Dosya boyutu 16mb. İlla jpeg'e çevirip flickr yada başka ortamlara yüklemem lazım. O ortamlardada pro yada gold üyeliğim yoksa otomatik olarak 1024 yada 1280 yapar. Fotoğrafta her şey %100 crop, piksel piksel detay aramak değildir. O karede ne anlatılmış, nasıl anlatılmış, yapılan hatalar varmı, renkler nasıl vb. şeylere bakılır. Şimdi şunuda ekleyeyim. Bir jpeg kalitesi var birde Mp var. Mp düşürülünce kimi makine donanımsal olarak 2-3 pikseli tek piksel gibi okuyor. Buda iso performansını artırıyor ve biraz daha ufak bir görüntü almanızı sağlıyor ancak detaylardan kaybediyorsunuz. Kimi makinede mp düşürünce önce maksimum megapixelde çekip software olarak ufaltıyor ki bu hem gereksiz hemde anlamak zor. Büyük monitör varsa fotoları %100 cropda bakmak şahane oluyor ancak o zamanda pikselleme yaptığı için kalite düşüyor. Benim nacizane yorumum böyle.
Ben bilgisayar ekranında sorun olduğunu düşünüyorum. Kullandığım ekran görüntüyü net ve keskin gösteriyor. Kalite bayağı yüksek.... Acaba başka birşey mi anlatmak istiyorsunuz.......
%100 boyutta bakınca sıkıntılı biraz. Tam ekran bakınca çok güzel ama. %100'de bir sıkıntı var ki bence o makinenin kendisinden kaynaklanıyor gibi.
İşte korktuğum başıma geldi makina bozuk çıktı.
Bu kanıya nerden vardınız?
Hakikaten makinede veya ayarlarda bence bir sorun var kaç fotoğrafa baktım %100 cropda hemen hepsinde gayet bariz bir netsizlik ve detay kaybı gördüm heleki 1/1,6'lık dslr'ye en yakın sensöre sahip bir makineden ben daha iyisini beklerdim açıkcası özellikle o güvercin fotosunda yakın bir çekim söz konusu aşağı yukarı 200mm gibi bir aralıktaki çekilmiş herhalde ve enstantane 1/250 titremesine pek olasılık vermiyorum güvercindede bir netsizlik söz konusu fotoğraflarda birşey yok diyenlere fotolara tam boyutta bakmasını öneririm renklere lafım yok ama heleki kamelyalı ve arkasında 2 çam ağacı olan fotoğrafta kamelyaya ve çamlara tam boyutta bakılmasını özellikle söylüyorum bariz bir netsizlik ve detay kaybı söz konusu fotoğraflarda.
Hocam bu konuyu Ercan abiylede konuştuk Ercan abinin ilk tavsiyesi makinenin dioptri(optik vizörün netlik ayarı) ayarına bir baksın diyor hatalı olursa öyle olabilir diyor.2.olarak birde aynı fotoğrafı tripotla ve kumanda ile çeksin değişiklik olacakmı acaba birde onu denesin diyor.
Başlatan seymen
Başlatan cumuta
Başlatan balikjinekologu