Gönderen Konu: JANPOL COLOR 1:5.6/55  (Okunma sayısı 3281 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.563
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
JANPOL COLOR 1:5.6/55
« : 25 Ağustos, 2013, 10:28:50 »

       İçten renkli filtreli Polonya Varşova menşe ("JANPOL COLOR 1:5.6/55" enlarger lens Internal filters box) objektif Agrandizörlerde kullanılmak için dizayn edilmiş sabit lens gurubu olan; fokus ayarı için metre kadranı olmayan sabit bir objektiftir. Dizayn ve yapı olarak tamamen sabittir. Objektifin ön elemanın çevresinde diyafram kadranı; iki yanındada renkli filtre kadranları mevcuttur. 24X36 ebadındaki film baskı işlemlerinde kullanılmak için dizayn edilmiştir. Optik diziliminde eski teknolojik “Anastigmat Lens” kullanılmasından dolayı görüntünün ortasındaki keskinlik, kenarlarda da aynıdır, görüntü kalitesi yüksektir. Optik yapısı Carl Zeiss Tessar modeli objektifin kopyası gibidir.
       Agrandizör Renkli Objektifi "Enlarger Color Lens" agrandizörde Renkli baskı işleminde renk düzeltmesi; Çıkarımsal Renk sentezi (Subtractive color mix) olarak asetat yapılı çok değişik renk değerinde (Magenta-Cyan-Yellow) Kırmızı-Mavi-Sarı renkteki filtreler agrandizör filtre çekmecesine yerleştirilip renkli fotoğraf baskısı yapılmaktaydı. 1963 yılında PZO (Polskie Zakłady Optyczne) adlı bir polonya şirketi "JANPOL Color Enlarger Lens Internal Filters Box" diye bir renkli filtre ihtiva eden objektifin lisansını aldı.(Made in Poland, Patent No: 42618) Bu objektifin yapısı gereği diyafram yaprakları dışında ek olarak benzer bir mekanizma ile (Magenta-Cyan-Yellow) renklerinden oluşan cam yapraklardan oluşuyordu. Bu objektifin yapısından dolayı (Magenta-Cyan-Yellow) Kırmızı-Mavi-Sarı renkteki filtreler kullanıcıya önemli zaman kazandırması dışında, filitre takma çıkarma ve değer bulma zahmetinden kurtarıyordu. Lisans yüzünden rakip firma pazarlamacıları gizli ambargo koyduklarından "JANPOL Color Enlarger Lens" Balkan ülkeleri ve eski Sovyet Cumhuriyetleri dışında yaygın değildir. Yurdumuzda İstanbul Sirkeci piyasasında yaygın olmasada bulunmaktaydı. Eski fotoğraf malzemesi satıcılarında bulunacağını tahmin ediyorum. Objektif genelde M42 (metrik42mm) yapıda ("JANPOL COLOR 1:5.6/55" enlarger lens Internal filters box) diye sorulunca tüm eski nesil fotoğrafçıların hatırlayacağını tahmin ediyorum. Görsellerden görüleceği gibi objektifin yanlarındaki kadranlar çevirilince tüm renkleri elde elmek mümkün olmaktadır. Ayrıca sözkonusu objektif siyah/beyaz agrandizör işleminde de sorunsuz kullanılmaktadır
       "JANPOL COLOR 1:5.6/55" agrandizör renkli objektifi SLR ve DSLR gövdelerde kullanmak için en ideali "Körük" aparatıdır. 55mm Bağlantı odak mesafesi (flange focal distance) oluşturmak için çok az ek uzatma ve metre ayarı için körük mekanizması ve M42 (metrik42mm X 1mm) adaptöre ihtiyaç vardır. Macro körük ve M42 (metrik42mm) adaptör ile rahat bir şekilde sorunsuz olarak tüm SLR ve DSLR gövdelerde kullanılabilir. Pentax DSLR gövdelerin "M" çekim modunda yeşil tuş aracılığıyla doğru pozlama yapılabilmektedir. Objektifin arkasındaki agrandizör bağlantı parçası kaldırılarak M42 (metrik42mm) adaptöre takmanız yeterlidir. İki yanındaki (Magenta-Cyan-Yellow) Kırmızı-Mavi-Sarı renkteki filtreleri ayarlayarak çeşitli renk tonlarını elde edebilirsiniz. Eğlenceli bir objektiftir.
       "JANPOL COLOR 1:5.6/55" agrandizör renkli objektifi Pentax SLR ve DSLR gövdelerde “Pentax Helicoid Extension Tube K” uzatma tüpü ile orijinal bir şekilde tamamen sorunsuz bir şekilde kullanılmaktadır. Bağlantı odak mesafesi (flange focal distance) oluşturmak veya metre ayarı kadranı hesaplaması gerekmeden “Pentax Helicoid Extension Tube K” ile kullanmak büyük bir avantajdır. Pentax DSLR gövdelerin "M" çekim modunda yeşil tuş aracılığıyla doğru pozlama yapılabilmektedir.
       ["JANPOL COLOR 1:5.6/55" enlarger lens Internal filters box]  objektifi çalışma prensibi gelen ışık demeti içinde bir renk filtresi yerleştirerek uygun yoğunlukta renk müdahalesi için yeteri kadar ışık demeti içerisine filtre yerleştirme prensibine dayanmaktadır. Piyasada "JANPOL COLOR 1:5.6/55" ve "JANPOL COLOR-K 1:5.6/55" mevcut olmakla birlikte  "JANPOL COLOR 1:5.6/80" modeli daha yaygındır.

Türkiye'de 2013 yılında ortalama 2.el satış fiyatı : 150-TL.

Genel Özellikleri : İçten renkli filtreli agrandizör objektifi

Optik dizaynı ......................... : 3 grup 4 eleman
Diyafram bıçak sayısı ........... :  6
Diyafram açıklığı ................ : 1:5.6 - 1:16
Asgari Netleme .................. : yoktur
Filtre çapı .......................... : yoktur
Ağırlığı ............................... : 305 gr.
Bayonet ............................. : M42 (Metrik 42mm X 1mm)

« Son Düzenleme: 30 Ağustos, 2013, 00:05:12 Gönderen: bFeeL »

 

JANPOL COLOR 1:5.6 80mm “enlarger lens Internal filters box”

Başlatan vedib

Yanıt: 4
Gösterim: 6786
Son İleti 19 Kasım, 2012, 00:02:12
Gönderen: vedib