Merhaba, Ziyaretçi
0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Ikinci el urunlerin cogunda KDV tutari %1 dir. Ticari araclar ve ticari maksatli bazi arac ve gereclerdeki KDV ise her daim %18 kalir , ikinc elinde bile. Sanal ortam buyudugunden beri artik Internet uzerinde yasal firma kurmak ta serbest oldu. Yani maliye ye gidip ben Internetten satis yapacagim yerim yurdum yok diyerek bile firma kurabilirsiniz. Adres olarakta evinizi gosterebilirsiniz. Gitti gidiyor gibi siteler satis icin uygun ortami saglamaktadir. Dukkan acan cogu kisi aslinda yasal olarak ta dukkan actiginin pek farkinda degildir. Elindeki 2-3 tane lensi satan arkadaslar bu isin kapsaminda degiller. Sahsi malinizi satmak sizin en dogal hakkinizdir. Odenmis KDV si olan sahsi malin yeniden KDV si yada gelirler vergisi odenmez. ( Antikalar haric.)Hirsizlik , Kacakcilik , Naylon Fatura gibi illegal yollar ile yurda girmis yada el degistirmis urunler bu sekilde Internet ortaminda izi surulmeden satilmakta ve kara para aklanmaktadir. Maliye de hakli olarak kara paranin ve onun vergisinin pesine dusmekte. Uygulama hayli dogru.Fakat isim vermek istemesemde , Pentax tada gordugum ve her daim lens satan bitmek tukenmek bilmeyen lens kaynaklari olan sahibinden com gibi sitelerde ilanlari olan sabit arkadaslarda var. Ebay yada yurt disindan bavul ticareti ile getirilen lensler hic bir vergi odenmeden bu sekilde satilmaktadir. Iste bu arkadaslari agir yaptirimlar hatta hapis cezalari bekliyor. Ayrica basit bir bilgilendirme yapiyim. Elinde toplu satis yapmasi gereken ve maliye ile basi belaya girmesin istemeyen arkadaslar. Urunlerinizi satip kazancinizi maliye ye beyan edip veriginizi odeyebilirsiniz. Turkiyede halen kisisel vergi beyan uygulamasi dogru islemiyor. Yurt disinda internetten beyanname doldurup aninda veriginizi odeyebiliyorsunuz. Ama Turkiye sag olsun Vergiyi benzinden ickiden arabadan cikarmayi adet haline getirdiginden bu yontemleri es geciyor.
bilgilendirme için teşekkürler, fakat kafama takılan bir kaç şeyi daha burada sormak istiyorum, cevaplarsanız hem ben hem de diğer arkadaşlar istifade etmiş oluruz.1- bu forumdan hemen hemen herkes satış yapmaktadır, bir ürünü ebaydan almakta 100 dolar altındakilere hiçbir vergi ödemeden sahip olmakta veya yurt dışından gelen bir yakını vasıtasıyla edinmekte bir süre kullandıktan sonra satmaktadır, malum TR garantili olanlar hem çok pahalı hem de bulunmuyor, bu şekilde bir satışta da mı maliyeye bildirmek gerekiyor, bunun ne gibi bir sakıncası olabilir, 2- yine bu forumdan veya başka platformlardan yurt içinden ikinci el ürün satan birinden çok sayıda ürün aldığımızı varsayalım örneğim adamın 6-7 lensi ve bir iki makinasını satın aldık, bir süre kullandık, beğendik-beğenmedik, bazılarını yine bu forumlar üzerinden sattık, bunu da mı maliyeye bildirmemiz gerekiyor, bunun ne gibi bir sakıncası olabilir,3- Yurt dışından gelen bir arkadaşımıza sipariş verdik ve bize yurtdışından gelirken sıfır ürün getirdi, örneğin K-3 bir süre kullandık beğendik-beğenmedik bir süre sonra yine bu forum veya başka platformlardan sattık, bunu da mı maliyeye bildireceğiz, bunun ne gibi bir sakıncası olabilir,gib sitesinden hobi olarak yapılan ve yıllık kârı 20 bin lirayı geçmeyen bu tür satışların hiçbir mahsuru olmadığını okudum. bütün bu bilgiler ışığında bilgilendirme yaparsanız sevinirim. iyi forumlar
3- Arkadasiniz aldigi urunu normalde Havalimanin beyan etmesi gerekir. KDV sinin ve var ise gumruk vergisinin odenmesi gerekir. Yurt disindan urunu alip size vererek gumruksuz satis yapmis oluyor. Gumruksuz Turkiye ye girmis bir urunu siz kullandiniz ve satiyorsunuz, rakkam cok ciddi buyuk hesabinizdaki bu hareketlilik maliyenin dikkatini cekti diyelim. Bu neyin kazanci bize beyan edin dediginde, yurt disindan arkadasim bana makina aldi bende kullandim satiyorum dediginiz. Yurt disi giris beyannamesini sorar, yok diyeceksiniz. Hem Kacakciliktan hemde gelirler vergi ibraz edilmemsinden cift cezaya mahkum olabilirsiniz.
Yurt dışı konusunda bu doğru. Mesela ben sigma 30mm f1.4 lensimi hollanda'dan alıp, havaalanında beyan etmemiştim.. ofisimi sigortalatırken bu sorunla karşılaştım.. stüdyo flaşlarım ve sigma 30mm f1.4 lensim sigortaya girmedi.. Yurt dışından alınan her ürün için olası bir sorun veya ihtiyaçta söz yada hak sahibi olabilmek adına mutlaka vergiye yasal bi şekilde yansıtılması gerekir. Sonra ah vah çare etmez..
Vergi vermek ayip degildir.... Vergisini veren vatandas kutsaldir ve her zaman masaya vurma hakkina sahiptir.
Şimdi bu noktada top başka yerlere gidiyor. Vergi vermek ayıp değildir, vergilendirilmiş kazanç kutsaldır v.b. eyvallah ama güzel yurdumda o kadar adaletsiz ve mantık dışı bir vergilendirme sistemi var ki insanlar ister istemez kaçak yollara baş vuruyorlar.Mesela ben makinemi yurt dışından getirttim. Sebebi ise fotoğraf ekipmanlarına uygulanan %25 ÖTV. Kimse bana bu %25 i mantıklı bir biçimde izah edemez sanıyorum. Tamamen Deli Dumrul mantığıyla yürütülen bu sistem oldukça da ben başta olmak üzere çoğu vatandaş bu yasa dışı yollara baş vuracaktır
Mesela ben makinemi yurt dışından getirttim. Sebebi ise fotoğraf ekipmanlarına uygulanan %25 ÖTV.
Sakin o OTV Turkiye de kimsenin adam gibi vergi vermedigi icin basiniza cikmis bir vergi turu olmasin.
Konu gene dallanıp budaklanmış anladığım kadarıyla; bu bilgiler de kesinlikle herkesin merak ettiği faydalı bilgiler, o ayrı. Benim bu satış konusunda moderatör arkadaşlara önerim olacak. "Benim bildiğim kadarıyla" bu site satış için kurulmuş bir site değil. Bu site fotoğraf konusunda paylaşımlarda bulunmak, yeni şeyler keşfetmek, bilgilerimizi bazen ekipmanlarımızı bile paylaşmak. Bu hususta biraz sapmış durumda gibiyiz. Benim önerim satış konusunda şu olacak: Elbette satış yapalım, buradan da ama bunun item (her ürün) bazında bir limiti olmalı. Mesela her üye maksimum 2 ve ya 3 tane (item) ürün satabilsin. Satış konusunu takip eden moderatörler buna bira daha dikkat etsinler; her üye sadece 3 tane maksimum ürün satabilsin. Bu da bence çoğu sıkıntıyı çözecektir.Serdinç.
Başlatan ogeday