1) Pentax K-01 2) Fujifilm X-E1 3) Olympus OM-D E-M5 diye sıralasaydınız kesinlikle "Pentax K-01" diye yönlendirirdim. Tanışık olduğunuz ekipman ve objektif olarak Pentax-K objektiflerle tam uyumlu ve fiyatı daha caziptir.
Gövde ve sisteme yön veren ölçü genelde çoğu kullanıcının pek dile getirmediği belkide bilmediği "Flange focal distance" diye adlandırılan objektif bağlantı mesafesidir. Pentax-K = 45.46mm Fuji X = 43.50mm Olympus Four Thirds System = 38.67mm. olduğu meraklı fotoğrafseverler bilir.
"FF" FullFrame 24X36mm olarak bildiğimiz görüntü oluşumu için dizayn Pentax-K ve Fuji-X sisitemde aynı iken Olympus Four Thirds daha küçüktür.
Sensör yapısı Pentax K-01 ve Fuji X-E1 gövdelerde 1/2 yani yarı oranında bir yüzeye sahip iken Olympus OM-D E-M5 gövdede 1/4 oranında bir alana sahiptir. Sizler 1,5 crop faktör veya 2 crop faktör denilmesine pek aldırmayın. Sözkonusu faktör köşeden köşeye olan ölçüdür. Benim 1/2 veya 1/4 diye bahsettiğim sensör kullanım alanıdır.
Fazla bilgi verdikçe kafa karışır ve anlaşılmaz bir hal alır... Siz cebe sığebilecek ve ucuz bir gövde istiyorsanız "Canon PowerShot" modellerden herhangi bir ikinci el bir fotoğraf makinesini 100-200-TL civarında edineceğinizi sanıyorum.
Sonsöz.... kendi bilgi ve görüşünüze kulak vererek sizin hoşunuza giden bir fotoğraf makinesi alın ve arkanıza bakmayın... En güzel fotoğrafları duygusal bağ kurduğunuz fotoğraf makinesi ile kaydedebilirsiniz. Rekabet koşulları gereği kötü cihaz üreten firma yok.