Gönderen Konu: MC PELENG 3,5/8 A FISHEYE CIRCULAR  (Okunma sayısı 2879 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.563
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
MC PELENG 3,5/8 A FISHEYE CIRCULAR
« : 25 Temmuz, 2013, 00:24:00 »

      Genel olarak mimari, manzara ve dairesel özel efekt fotoğrafçılığı için ideal bir objektiftir.” MC PELENG 3,5/8  A  FISHEYE CIRCULAR” objektif  Belarus Minsk BELOMO firması  tarafından CIRCULAR FISHEYE (Dairesel çok geniş açı-Balık Gözü) objektif olarak 24X36mm tam kare (Full frame) FF olarak piyasaya sunulmuşsa da günümüzde  kullanıcılar 16X24mm (Half frame) APS-C (Advanced Photo System type-Classic ) için diğer bir deyişle 1,5 çarpanlı DSLR'lerde daha yaygın kullanmaktadırlar. CIRCULAR FISHEYE (Dairesel çok geniş açı-Balık Gözü) objektif  24X36mm tam kare (Full frame) gövdelerde kullanıldığında dairesel kararma olmakta, balıkgözü olmasının özelliğinden dolayı köşelerdeki bu dairesel kararma genel yapısıdır, kullanıcılar 16X24mm (Half frame) APS-C (Advanced Photo System type-Classic ) için diğer bir deyişle 1,5 çarpanlı DSLR'lerde kullanıldığında köşelerde kararma olmaktadır. İhtişamlı  görüntü ve görüntüde üç boyut hissi vermesi açısından fotoğraf sanatçıları tarafından tercih edilmektedir. CIRCULAR FISHEYE (Dairesel çok geniş açı-Balık Gözü) olmasından dolayı alan derinliği çok fazladır. Görüntünün tamamı nettir ve optik bükülme oluştuğundan özellikle mimari fotoğrafçılığında aranılan sıradışı bir derinlik hissi oluşturur. Kırpma faktöründen 16X24mm (Half frame) APS-C gövdelerde bir yerde balık gözü özelliği olsa da dairesel balık gözü yapısını kaybetmektedir. Sensörde oluşturduğu görüntü 180° ve daireseldir.
      Belarus Belomo firmasının  ” MC PELENG 3,5/8  A  FISHEYE CIRCULAR” objektifi   M42 (Metrik42mm) olarak piyasaya sürülmüştür. Pentax ve diğer firma DSLR gövdelerine uygun bayonet yapısındaki adaptörle  sorunsuz olarak kullanılmaktadır. Pentax-K gövdeler dışında DSLR gövdesindeki aynaya çarpma ihtimali göz önüne alınmasında fayda vardır.  Pentax DSLR gövdelerde “M” çekim modunda “yeşil tuş” aracılığı ile pozlama ölçümü yapılmaktadır. Dikkat edilmesi gereken diyafram kadranı ile seçilen diyafram değerinde iken; metre ayarını yaptıktan sonra  “yeşil tuş” aracılığı ile pozlama ölçümü yapmadan önce  “Unlock-Lock” kadranı ile diyaframın kısılması gerekir. Çok geniş açı-Balık Gözü objektiflerde filtre görüş açısını engellediğinden arka optik üzerinde 26.5mm ebadında filtre yuvası vardır. Sarı-Yeşil-Turuncu ve UV özellikli 26.5mm ebadındaki arka filtreler ile satılmaktadır. Konik yapılı objektif kapağı mevcuttur.
     Belarus Belomo firmasının  ”MC PELENG 3,5/8  A  FISHEYE CIRCULAR” objektifi mesafe skalası üzerinde 0,22 – 0,24 – 0,26 - 0,3 – 0,4 – 0,5 - 0,7 – 1 - 2 ve sonsuz metre durakları ile değişik bir yapısı mevcuttur.  Alan derinliği (hyperfocal)  çok geniş olduğu için manuel netleme ayarı çok rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Profesyoneller tarafından tercih edilen lens gurubu sabit olan objektiflerdendir. Optik elemanlar parlamayı önleyici MC (Multi Coating) tekniğiyle kaplanmıştır. Objektif tamamen manuel yapıda olup, diyafram mekanizmasıda  “Unlock-Lock” açma kapama kadranı ile manuel olarak yapılmaktadır.
     Belarus Belomo firmasının  ”MC PELENG 3,5/8  A  FISHEYE CIRCULAR” objektifinin dizaynı alışılmışın dışındadır. Ön kısımda diyafram kadranı, hemen gerisinde diyafram açma kapama “Unlock-Lock” kadranı en geride “focus” metre mesafe kadranı vardır. İmalat eski dizayn olduğu için kullanma zorluğu var, yadırgamamak gerekir.

Türkiye'de 2013 yılında ortalama 2.el satış fiyatı : 650-TL.

Genel Özellikleri        :  Circular FISHEYE (Dairesel çok geniş açı-Balık Gözü) lens

Optik dizaynı ...................... : 7 grup  11 eleman 
Diyafram bıçak sayısı ........... : 9
Diyafram açıklığı ................. : 1:3,5  -  1:16
Asgari netleme ................... : 22 cm.
Arka filtre çapı ................... : 26.5mm
Ağırlığı .............................. : 400 gr.

« Son Düzenleme: 29 Temmuz, 2013, 23:26:10 Gönderen: bFeeL »

Çevrimdışı Ender Işık

  • Üye
  • ***
  • İleti: 95
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: İstanbul
Ynt: MC PELENG 3,5/8 A FISHEYE CIRCULAR
« Yanıtla #1 : 13 Aralık, 2013, 16:16:04 »
Yaklaşık 3 sene kadar kullandım bu lensi. Daha sonra satıp Samyang aldım. Lensin olumsuz tarafları köşelerde kararma yapması, gökyüzünde güneş varsa çok geniş görüş açısı nedeniyle kadraja girmesini engellemenin neredeyse imkansız olması ( güneşi kurtarsanız bile mutlaka flare oluşuyor), Vedib beyin belirttiği gibi lock-unlock gibi bir ayrıntıyla uğraşmak nedeniyle kullanım zorluğu. Ancak malzeme kalitesi olarak süper. Tamamen metal, tabiri caizse tank gibi. Samyangın malzeme kalitesi bunun yanında vasat, ancak onun optik kalitesi bence daha iyi. Köşe kararması sorunu yok, kendinden parasoleyi olduğu için güneş ve flare sorunu da yok. Keskinliği de biraz daha iyi gibi sanki. Kullanımı da daha kolay. Arşivden bir kaç fotoğraf. Bazı fotoğraflarda köşe kararmaları görünüyor. Olmayanlarda defishing uygulamışımdır mutlaka.

















 
« Son Düzenleme: 13 Aralık, 2013, 16:51:27 Gönderen: Ender Işık »