Gönderen Konu: BULB modunda sensör yanması  (Okunma sayısı 13155 defa)

0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı psikoamca

• Üye
  • Ali Osman AYDIN
    • Profili Görüntüle
BULB modunda sensör yanması
« : 26 Temmuz, 2014, 20:06:21 »
arkadaslar merhaba öncelikle hayırlı ramazanlar.. sizlere bir sorum olacak k-r kullanıcısıyım ve yıldız pozlama cekmek istiyorum bu ortalama en az 30- 45-50 dakika demek oluyor acaba cekersem sensör yanarmı ? ceken arkadaslar varmı ? cektiyse kac dakika cekti ??
pentax k-r
pentax 18-55
sigma 70-300 macro dg

Çevrimdışı Atilla90

• Üye
  • **
    • Profili Görüntüle
Ynt: BULB modunda sensör yanması
« Yanıtla #1 : 26 Temmuz, 2014, 21:01:50 »
aslında bu cihazlarla yıldız çekimi çok verimli olmaz iso performansları düşük çünkü aps-c cihaz olduğu için ancak k-r'nin sensörü sony olduğundan düşük iso'da kullanırsanız çok fazla gren vermez ölü ve hot pixel olayıylada fazla karşılaşmazsınız.
Pentax K-x
Pentax DA-L 18-55mm
Carenar 55mm F 1:1.7 Manuel
Tamron 80-210mm  F 1:4.5-5.6 AF
55mm Macro Tube

Çevrimdışı cumuta

• Üye
  • :)
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #2 : 26 Temmuz, 2014, 21:59:07 »
cmos sensör dayanır diye düşünüyorum . tabi çok sıcak bir gece olmasa iyi olur. dediğiniz sürede iso100-200 yeterli bence.
zenith 122
Pentax ME Super

Çevrimdışı selman

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #3 : 26 Temmuz, 2014, 22:03:36 »
Yıldızları hareketsiz çekmek için 15-20 sn pozluyorsunuz, hareketli çekimde ise yine 15-20sn ( bunun iki katı sürede olabilir lense bağlı biraz) birden çok çekim yapıp bunlar birleştiriliyor. Youtube gibi sitelerde star photography şeklinde aratırsan olayı kaparsın.Yani 40-50 dk gibi pozlama yapılmıyor özel durumlar hariç.Oldukça uzun pozlama yapacak olanlarda ya bunun için özel üretilmiş ekipmanları kullanıyorlar ya da filmli makineler ile çekim yapıyorlar.

Asıl sorunuza gelirsek yanar mı yanmaz mı biraz şans,biraz hava sıcaklığına bağlı birşey.Nette geçenlerde Nikon D5100'ünü uzun pozlamada unutmuştu birisi pili bitinceye kadar pozlamada kalmış makine ama sensör yanmamış.Ama yanan veya hasar görenlerde mevcut.
instagram,flickr,500px @turkiye2turkiye

Çevrimdışı psikoamca

• Üye
  • Ali Osman AYDIN
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #4 : 26 Temmuz, 2014, 22:26:00 »
kafaya koydum cekecegim ama photoshopla degil direk bulb kullanarak yapacagım.. ıso aralıgını 100/200 arasında tutup 45 dakika cekebilecegimi (cok sıcak bi havada olmamak kosuluyla) söylüyorsunuz dogru anlamıs mıyım ?
pentax k-r
pentax 18-55
sigma 70-300 macro dg

Çevrimdışı cumuta

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #5 : 26 Temmuz, 2014, 22:41:40 »
evet ama direk 45dk değil ,önce 10dk sonuca göre süreyi ayarla ama peş peşe deneme . K10D ile 20dk çektim bir sorun olmadı. RAW çakim yapabilirsin

iso yükseltmek sensöre düşen akımı artırır buda uzun pozlamada ısıyı artırıyor .

ama "Atilla90" ın dediği gibi large format makineler daha uygundur bence.

iso 100
MF da netleme gökyüzüne ise sonsuza alınır
titreşim engelleme kapalı.
sağlam sabitlenmiş tripod kullanılır

ama sensör arızası olmaz veya olur diyemem. ben şunu düşündüm B modu niye var?
 ama 45dk çok uzun
« Son Düzenleme: 26 Temmuz, 2014, 22:50:17 Gönderen: cumuta »
zenith 122
Pentax ME Super

Çevrimdışı psikoamca

• Üye
  • Ali Osman AYDIN
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #7 : 26 Temmuz, 2014, 23:02:43 »
şimdi kr'm de şöyle bi sıkıntı var hd video cektigimde 12dakikadan sonra ısı uyarısı veriyor (ortam sıcak) böyle olunca bende bulb cekmeye korkuyorum.. cekmeyide cok istiyorum
istenilen tripod kumanda min ıso bunlar tamam peki diyafram nasıl olmalı?.. süreyi kademeli mi arttırayım dersiniz yani basta on dakka dene bi kac saat sonra 15 dakika öylemi diyosunuz
pentax k-r
pentax 18-55
sigma 70-300 macro dg

Çevrimdışı cumuta

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #8 : 26 Temmuz, 2014, 23:23:39 »
F1.4 , 1.7 veya 2 gibi bir lens kullanmak en iyisi.
f değerini yükselttikçe f4,f8 gibi görüntü kalitesi artıyor ama süre çok uzar.

ben hep en açık diyaframda (en düşük f değerinde ) çektim.

makine 12. dk uyarı veriyorsa 10dk çekimde bir sorun olacağını sanmam.

ama ps veya başka prg ile fotoğrafları birleştirme yapmak en güvenlisi.
zenith 122
Pentax ME Super

Çevrimdışı Baha

• Admin
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #9 : 26 Temmuz, 2014, 23:35:44 »
Hiçbir şey olmaz, rahat olmalısın. :)

http://www.pentaxturk.com/forum/index.php?topic=1173.30
http://www.pentaxturk.com/forum/index.php?topic=3806.0

http://www.canonturk.com/doga-fotograflari-cekim-teknikleri/63-uzun-pozlama-yildiz-izi-star-trail-10.html

acele etmeden iyice araştır bence

Art arda 1 saatlik 3-4 fotoğraf çektiğim oldu. Ve bu defalarca farklı günlerde tekrar etti kendini. Sıcak yaz gecesi yada soğuk içanadolu kış gecesi.... Aynı gövdeyle çöl ortamında, tarlada, inşaatta, -20 derece soğukta, +40 sahilde, konserlerde show amaçlı kullanılan sensörleri kullanılamaz hale sokan yeşil lazer ışığı ortamlarında da çok konser çektim. Aklınıza gelecek neredeyse her ortamda kullandım eski K-7 gövdemi. Gayette hor kullandım. 3 sene kullandım, üzerine 1 yada 2 sene civarı oldu başka biri kullanıyor. Hala canavar. :)

Olayın özeti gövdelerimize güvenmeliyiz. CCD'lerde uzun pozlamanın sakıncaları yüksek. Ama CMOS sensörlerde güveniniz artmalı gövdelere. :)

1- Sensöre doğrudan güçlü ışık vurmasın.
2- Sürekli tozlanmasın.
3- Sürekli temizlenmesin.
4- Darbe de almasın.

Gerisi şans işi. Yani bu saydığım noktalara dikkat ederseniz gövdeniz kolay kolay bozulmaz. Ha ama sonuçta bunlar elektronik devre. Kutusunu açtığınızda bozuk bile çıkabilir. :) Yani yazdıklarım genellemeydi sadece.

Uzun pozlama sonrası kırmızı nokta çıkabilir fotoğraflarda. Normaldir. 24 saate kendiliğinden geçmiş bile olur.
PENTAX K-3
SMC PENTAX-FA* 1:2 24mm IF AL
SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.9 43mm Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.8 77mm Limited

I'm a Photographer, not a Terrorist.

Çevrimdışı selman

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #10 : 26 Temmuz, 2014, 23:38:23 »
Pilin yeter mi orasıda var geçenlerde bir yerde gördüm parça parça 90 dk'lık birleşim sonucu o yıldız dönme efektini elde etmiş, daha da çekse olurdu.Makineyi geçtim pil bitebilir 90 dk lık çekimde.Yalnız şu da var parça parça çekseniz de ara vermiyorsunuz,30sn çekiyor ardından yine o sn vs vs böyle gidiyor.Parça parça çekilse bile sensöre yine de yük biniyor sürekli.Herkes yazılım ile yapıyorken ben tek seferde çekeceğim demenin bana sorarsanız bir mantığı yok.

Ama ben bu işe meraklıyım,sürekli yapacağım derseniz filmli makine alın, isterseniz gün boyu pozlayın hiçbir sıkıntı olmaz, yeterki makineyi çalmasınlar :)
instagram,flickr,500px @turkiye2turkiye

Çevrimdışı e.yurdem

• Üye
  • Ertugrul Yurdem
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #11 : 26 Temmuz, 2014, 23:38:55 »
şimdi kr'm de şöyle bi sıkıntı var hd video cektigimde 12dakikadan sonra ısı uyarısı veriyor (ortam sıcak) böyle olunca bende bulb cekmeye korkuyorum.. cekmeyide cok istiyorum
istenilen tripod kumanda min ıso bunlar tamam peki diyafram nasıl olmalı?.. süreyi kademeli mi arttırayım dersiniz yani basta on dakka dene bi kac saat sonra 15 dakika öylemi diyosunuz

farklı bi bakış açısı olarak >>> o ısı uyarısının nedeni kullandığınız SD card'ın yazma hızı olabilir. Ben de K-5 ile video çekerken bi kaç dakika sonra ekranda termometre işareti görünce şaşırmış, sonrasında class 10 gibi yüksek yazma hızı olan bi hafıza kartına geçince alet şişmeyip kolayca video çeker olmuştu. Hafıza kartınızın en az CLASS 10 olması lazım.
# Pentax K-5 #

+ Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC
+ Tamron AF 28-75mm f/2.8 SP XR Di LD Asp. (IF)
+ Pentax  SMC-A 50mm f/1.7
+ Zenit MC Helios-44K-4 58mm f/2
+ Prinzflex 135mm f/2.8 (K)

Çevrimdışı psikoamca

• Üye
  • Ali Osman AYDIN
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #12 : 26 Temmuz, 2014, 23:46:10 »
farklı bi bakış açısı olarak >>> o ısı uyarısının nedeni kullandığınız SD card'ın yazma hızı olabilir. Ben de K-5 ile video çekerken bi kaç dakika sonra ekranda termometre işareti görünce şaşırmış, sonrasında class 10 gibi yüksek yazma hızı olan bi hafıza kartına geçince alet şişmeyip kolayca video çeker olmuştu. Hafıza kartınızın en az CLASS 10 olması lazım.

abi kingston 8gb sd/4 yazıyo kartta
class a dair bi bilgi bulamadım üzerinde
pentax k-r
pentax 18-55
sigma 70-300 macro dg

Çevrimdışı Baha

• Admin
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #13 : 26 Temmuz, 2014, 23:50:37 »

Video çekerken de kolay kolay sıcak uyarısı yapmamalı. Sensörden ziyade gövdenin kendi sıcağa maruz kalmış olmalı. Sensör o kadar kısa sürede uyarı verecek bir yapıda değil. Ha ama o uyarıya rağmen video çekimine devam ettiğim oldu. Gene problem olmuyor. Uyarıyı aldıktan sonra makineye çok yüklenmemek mantıklı tabi ama uyarı geldi diye de çekimi durdurmaya gerek görmedim.

Özel mesajda gündüz sıcak altı yaptığını yazdın. :) O şekilde bakınca gayet iyi 12 dakika.
PENTAX K-3
SMC PENTAX-FA* 1:2 24mm IF AL
SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.9 43mm Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.8 77mm Limited

I'm a Photographer, not a Terrorist.

Çevrimdışı cumuta

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #14 : 26 Temmuz, 2014, 23:51:31 »
büyük "C" harfi içinde 4 , 10 vs... rakam yazar.

sanırım bu cevaplar yeterli ve güzel bir kaynak oldu.
zenith 122
Pentax ME Super

K10D Kirli Sensör

Başlatan haytaertu

Yanıt: 9
Gösterim: 12301
Son İleti 23 Ocak, 2012, 16:48:46
Gönderen: EcMaRnE
K10D Kırılgan Sensör

Başlatan Tuyuncu

Yanıt: 11
Gösterim: 6976