Merhaba, Ziyaretçi
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Fotoğraf çekerken titremeyi asgariye indirecek tedbirleri şöyle sıralayabiliriz.1- Fotoğraf Makinesi kemerini boyuna asmak esastır. Kolumuza dolamak alışkanlığını bırakmalıyız. Düşürme ve çarpma asgari düzeyde olur.2- Fotoğraf Makinesini , Sağ elimizle; ( baş parmağımız gövdenin arkasında, işaret parmağı deklanşörde, diğer üç parmağımız gövdenin ön tarafında olmak üzere) gövdeyi tam kavramamız gerekiyor.3- Sol elimiz; objektifin en önünden alt tarafından auto focus objektiflerde metre kadranını engellemeyecek şekilde destek yapmalı. 4- Ayak pozisyonu hakimiyet için önemlidir. T şeklinde duruş esastır. Bir ayağımızda ayakkabı öne doğru bakarken , diğer ayağımızdaki ayakkabı yana bakmalı.5- Çömelerek fotoğraf çekiyorsak, mümkün olduğu kadar kollarımızı uygun şekilde büküp, vücudumuzu kullanarak dizlerimizi dayamak uygun olur.6- Ayakta çekim yapılıyorsa ve ortam uygunsa vücudumuzu uygun bir yere dayamak titremeyi asgariye indirir.7- Çekim yapılacak ortamda korkuluk, çit, sehpa vb. şeyler varsa ve ortam uygunsa dirseklerimizi dayamakta bir sakınca yoktur.8- Grenli veya gürültülü bir görüntü titrek bir görüntüden daha iyi olduğundan ISO değerini arttırmaktan çekinmeyin.9- Pozlama telafi değerini kullanmaktan kaçınmayın.10- Makinenizde (SR)titreşim engelleme modunu açık tutunuz. Hızlı obtüratör değerlerinde SR çalışmayacağını unutmayınız.Not 1 : Yazdıklarım uygulanmayan ama bilinen şeyler; askerliğini yapan arkadaşlar çok iyi bilirler. Tüfekle atış yaparken sağ el tüfek ve tetikte iken, sol el tüfeğin en ilerisinde namluya yakın alt tarafta kundakta destek yapar.Not2 : Titrek görüntüye “net değildir” ifadesini kullanmanız yalnıştır. Netlik kelimesi görüntünün odak düzleminde kesişmesi diğer bir ifadeyle metre ayarının doğru yapılıp yapılmaması olayıdır.
Ümit Bey DSLR tutuşuna hakim olduğu için gövdeyi titretmeden fotoğrafı kaydetmesi açısından hareketli objeleri başarılı bir şekilde kaydediyor. Pan fotoğraflarda ve özellikle uçak fotoğraflarında belli bir alışkanlık gerekir. Kullandığımız DSLR'nin Canon 1Dx veya Pentax K-x olmasının bir önemi yok.Tercih olarak ben olsam belki Canon 1Dx kullanırdım ama kullanım kolaylığı açısından Pentax K-x tercih edilebilir.
çok başarılı bir pan tekniği olmuş,zordur bu teknik biraz piyango gibidir 10 kareden 1-2 tanesi net çıkar genelde.en son fotoğraf sanki aynı anda paralel bir pistte hızlanan diğer uçağın pilotun kamerasından bir kare gibi.
üzücü olan aynı fotoğrafı artık photoshop yada benzeri programlarla 5 dk da yapabiliyor olmak,hala direniyorum 10 senelik digital slrmi ve 60 senelik analogumu kaybetmemek için.