Daha önce de gerek eleştri taleplerimin olduğu konularda gerekse paylaşımlarımda Hareketli nesnelerin fotoğrafını çekmeyi özellikle de uçak fotoğrafı çekmeyi sevdiğimi söylemiştim. Hareketli nesnelerin fotoğrafı çekilirken Yüksek enstantane hızı kullanmak çekilen nesnenin hareketinin resme yansımasına engel oluyor. Oysa amaç nesnenin hareketinin de izleyene yansıtılması. Bunun yolu ise Panning Tekniğinden geçiyor
Forum içerisinde nasıl yapıldığı ile alakalı birşeyler aradım ama bulamadım. Bu sebeple ben yazayım dedim. Varsa da kusura kalmayın.
Panning Tekniği Kısaca açıklanması gerekirse hareket eden nesnenin düşük enstantane hızında fotoğrafının çekilirken nesnenin fotoğraf makinesi ile hareket yöninde takip edilmesi olarak açıklanabilir.
Gerekli Ekipmanlar;
1- Enstantane hızının kontlol edilmesine müsaade eden bir Fotoğraf Makinesi (tercihen DSLR)
2- Tripod veya Monopod
Çekim Tekniği;
1- Öncelikli olarak Fotoğraf makinemizi Manuel Fokus a ayarlayarak Çekim noktamızı manuel olarak Netliyor ve Bu ayarları oynatmamaya dikkat ediyoruz.
2- Enstantane hızımızı koşullara göre ayarlıyoruz. Ben burada genellikle 1/30 Hızı Tercih ediyorum.
3- Çekeceğimiz nesneyi takibe başlıyoruz. Burada takip hızınızı ayarlamanın en kolay yolu nesnenin kendisine değil nesne üzerindeki küçük bir noktaya odaklanmaktır. Örneğin aşağıdaki fotoğradta Uçağın adı olan Karadeniz yazısındaki K harfine odaklanarak takibi yaptım.
4- Obje tam karşımıza geldiğinde deklanşöre basıyoruz ve takibe devam ediyoruz.
Pan tekniğine ilk başlarken düzgün ışık koşullarında çekim yapmakta fayda var. Sonrasında aşağıdaki gibi fantazilere kendinizi verebilirsiniz. Ancak olmazsa olmazımız tripod veya monopod olmadan başarılı sonuçlar elde etmek zor. Bu sonuçları elde etmek için kendinizi Makine tutuş teknikleri konusunda geçiştirmelisiniz.
Sevgiler..