Pentax K-5 ve keskinlik üzerine...
Şimdiii;
Çok değerli forum üyeleri öncelikle hepinize tek tek (arada bir arkadaş laf sokmaya çalıştı o hariç

Şaka şaka onada ) çok teşekkür ediyorum değerli destekleriniz için.
Bildiğiniz gibi bir süredir k-5 almak için sayfada ilandaydım. Baha ile birçok kez konuştuk. Baha da dahil tanıştığımız kişiler bu makina konusunda ne kadar istekli olduğumu az çok görmüşlerdir.Bunu neden söylüyorum.Çünkü birazdan yazacaklarım kesinlikle kötülemek amacıyla değil,sadece benim kendi gözümle gördüğümün bir karşılaştırması. Katılanınız olur-olmaz bilemem ama gerçekten iyi niyetle yazılan bir yazı olacak.
Ben çok uzun süre Canon G10 kullandım. canon 600D, Nikon D40 ve en son Fujinin sokak etkinlikleri çerçevesinde Fujifilm X-T1 kullandım. Ben fotoğrafta en çok keskinliğe ve kumlanmaya dikkat ederim.Renk ayarı PS de zaten rahatlıkla yapılıyor ama keskinlik emek ister. Aynı zamanda makinadan direkt aldığın keskinliği PS de alamazsın.Makinanın verdiği keskinliğin bir tadı vardır. Heyecan verir insana (En azından bana

)
Canon G10 bildiğiniz gibi DSLR de tasımak istemeyen ama DSLR kalitesi de arayanlar için hazırlanmış kompakt bir yarı prof. makina. Açıkçası aldığımda ve çektiğim ilk karede beni kendine hayran bırakmıştı.Neden mi? Çünkü Çok netti fotoğraf. Aynı netliği 18-55vr lensle nikon d40 ta da aldım.Hatta nikonda renk ayarı yaparken büyük pixellerin avantajıyla istediğim kadar renk basabiliyordum pixellere. Canon G10 da pixeller küçük olması nedeniyle (1,7 inçti sensör ve 14,1 MP Çözünürlük) renk arttırımı fazla yapamıyordum.Çünkü fazla renk basmak görüntüyü bozuyordu.Canonda renkler canlı değildi ama gerçeğe yakındı. Nikon ise hem canlı hem de keskin fotoğraflar vermişti. Gel gelelim Fujifilm e. Fujinin X-T1 i Şuana kadar bu kullandıklarım içinde keskinlikte ve canlılıktaki en iyi makinaydı. Mükemmel detaylar verdi bana. Kullanmak isteyen olursa Fujifilm her hafta sonu ücretsiz sokak fotoğrafçılığı eğitimi veriyor.
Makinaları gece çekimi veya sağlamlık ucuzluk konusunda kıyaslamıyorum.Sadece keskinlik ve canlılık konusunda kıyaslamam.Sınırlarım bu yani.
Vee en sonunda o çok beklediğim Pentax K-5 e gelelim.
Makinayı aldım.8300 shutterda.Tertemiz çiziksiz bir makina.(Tuzladan GAziosmanpaşaya kadar otobusle gidip aldım.Bileydim o kadar uzun olacağını o yola çıkmazdım.Tahmin edemedim.Neyse.)Aldıktan 3 gün sonra ilk çekimlerimi yaptım.Eve geç geldiğim için ilk üç gün makinaya elimi bile süremedim.
İlk günkü çekimlerimi yaparken bir sıkıntı olduğunu sezdim ama dedim makinanın LCD ekranından anlaşılmaz bu.Ben Bilgisayardan bakayım.Neyse,eve geldim ilk fotoğrafı açtım. Dedim bunu netleyememişim sanırım.. Sonraki sonra sonraki hepsi bulanık.Net değil.Bulanık derkende oyle blur verme gibi değil yüzey net değil. Şok oldum. Zaten o hırsla buraya ilk mesajı yazdım. Sonraki gün Kirlisensörden 4 arkadaşla denk geldik.Tanıştık falan,Onlara durumu anlattım baktılar,AF ince ayarı yaptılar çok çok az düzelme oldu ama sonuç yine beklediğim gibi değil.Sonrasında ellerindeki lensleri denediler.Ve orada kanaat getirdik ki benim sıfır hiç kullanılmamıış 18-55WR lenste sıkıntı var. Ancak onların lensleride hala beklediğim keskinliği vermemişti.
Bugün Sunay beyle tanıştık makinayı gösterdim.Sunay bey lens sıkıntılı dedi.MAkina sağlam. Neyse bu süreçte forumdan Zafer'le tanışmıştık sağolsun aradı onun K-5 i ile çekilmiş fotoğraflara baktım. Sonra snapsort 'taki K-5 ile çekilmiş fotoğraflara baktım ve şuna kanaat getirdim.Bu makinadan alınabilecek keskinlik sağlam lenslerle çektiğimiz kadar.Sebebi zannımca K-5 lerin desen oluşturma algoritmasında. K-5 ler desen oluştururken yanındaki pixele düşen rengi de hesaba katıp boşlukları tamamlıyor sanırım ve bu da görüntüde detay kaybına neden oluyor.
Araştırmalarım sonrasında K-3ii için Pixel-Shifting Çözünürlük Sistemi geliştirilmiş ve benim aradığım keskinlik tamda bu!
Pixel-Shifting de süper çözünürlükle görüntü detayı arttırılmış.Linke bakıp kendinizde görebilirsiniz( Translate Link:
http://translate.google.com.tr/translate?hl=tr&sl=en&u=http://www.pentaxforums.com/articles/photo-articles/how-pentax-k-3-ii-pixel-shifting-works.html&prev=search http://www.imaging-resource.com/news/2015/03/23/in-progress-ricoh-reveals-pixel-shifting-high-resolution-mode-coming-soon-t )
K-5 ler convensiyonel çekimler yapmakta ve bu nedenle çekimler net değil. Olay lensle alakalı değil kısacası.Yazılımsal.Belki talepte bulunulursa ticari kaygı gütmeden Pentax bir yazılımla bu özelliği K-5 lere de getirebilir.Ama nereye nasıl talep edeceğiz şuan bilmiyorum.
Son olarak; Kesinlikle makinayı yada markayı kötülemek için veya canonculuk-nikonculuk yapmak için değil son derece objektif olarak yaşadıklarımı ve gördümü yazdım.K-5 maalesef kompakt G10 dan bile keskinlik konusunda kötü.(Renk-iso-sağlamlık karşılaştırmıyorum) ve bu durum beni hayal kırıklığına uğrattı. Daha büyük sensör,aynalı sistem,daha iyi lensler ama sonuç maalesef kötü. Son bir not; Ben hızlı olması nedeniyle fotoğraf renk ve keskinlik ayarını Photoscape de yaparım.K-5 sağlam lensle çektiğim fotoğrafa 7 ila 9 derecelik keskinlik verince G10 seviyesine geldim.G10 a 7 derece keskinlk versem görüntü bozuluyor.Varın si gerisini hesap edin...
Linke yeni fotoğraflar yükledim.Tüm karşılaştırmaları oradan görebilirsiniz.
http://1drv.ms/1HVjXkf umarım kimseyi alındıracak bir cümle kurmamışımdır. sürçü lisan olduysa affola...Pentaxla bir süre devam edeceğim sanırım.Ama kararsızım da. 55-300 lensi olan var mı?