Gönderen Konu: Objektif çapı?  (Okunma sayısı 62346 defa)

0 Üye ve 7 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
    • gokhanakarsu - 05377238540
Ynt: Objektif çapı?
« Yanıtla #45 : 11 Ocak, 2012, 22:33:43 »
Gökhan fark etmeli fikrinede katılıyorum ben fark etmemeli fikrinede.

Senin çizdiğin şemalar mantıklı ama ışıklar objektifin içinde senin çizdigin gibi ilerlemiyor. Öndeki lens genelde ince kenarlı mercek. Aldıgı tüm ışıgı bir noktada topluyor yani. Diyafram genelde en arkadaki lensten önce oluyor. Eğer senin çizdiğin gibi ilerliyor olsaydı görüş açısıda değişmesi gerekirdi. Bu nedenlerden dolayı bence değişmez :)

çok iyi çizemedim tabi ışık öyle ilerlemiyor sadece mantığımda olan şeyi söyledim zaten ışığın hala tam ne olduğu nasıl bir yapıda olduğu bulunamamışken muallakta kalan bir durum bu ! ben fikrimi söyledim tabi herkes aynı şekilde düşünecek değil ;)
« Son Düzenleme: 11 Ocak, 2012, 22:35:16 Gönderen: gokhanakarsu »
Pentax K-7/ Pentax 18-55WR / Olympus E-PL2 / 17mm f2.8 / Helios 77M-4 f1.8 + Helios 44 Silver / Konica Hexanon 52mm f1.8 / 25mm cctv

Çevrimdışı Selim

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #46 : 11 Ocak, 2012, 23:50:13 »
aslında bu soruyu bana bir kaç gün önce elimde makina sağı solu çeker iken bir arkadaş sordu üstelik bu arkadaşın foto dünyasıyla ilgili uzaktan yakından bir ilgisi olmayan bir arkadaş idi tabi bende ona cevap olarak bişeyler saçmaladım oda he he felan dedi.
şimdi bakıyorumda adam farkında olmadan hiç bişey bilmeden öyle bir soru sormuşki bu kadar olur belki bana cbaytan ve vedi bey hocam kızacaklar ama konuyu açan bir kişi olarak hala tam manasıyla bunun cevabını anlayamadım ve tekrardan gökhanıda tebrik ediyorum çoğu riyakar insanlar gibi üstatlar bişey söyler bende tamam derim olay kapanır yaklaşımını yapmamış aklına takıldı ise sonuna kadar fikrini savunmuş bende hala düşünüyorum ön cam büyük ise vardır bir hikmet hiçbir işe yaramasa çok şekilli duruyor öyke kalın kalın yaw. ;D

Çevrimdışı CMLKK³

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #47 : 12 Ocak, 2012, 00:19:36 »
Şimdi bu iki lenste sabit odak uzaklıktaysa, ve her iki lensin görülen diyafram aralığı aynıysa, evet, ön elemanı büyük lensin içeri ışık alımı konusunda hiçbir avantajı yoktur, yani iki lensin f değerleri aynıdır.
abi şöyle yani elimizde iki lens var

biri 28-70 f2.8 ön çap 67 mm
diğeri 28-70 f2.8 ön çap 58 mm

bunlardan hangisi daha doğru ışık alır.tabiki üsteki diyemezmiyiz.diyafram ve sonraki kısımları düşünmeyelim diğer kısımlar hep standart aynı var sayalım ışığı alma açısından düşündüğümüzde çapı büyük olan daha verimli ışık alacaktır. aynı şeyleri söylüyoruz gibime geliyor ama terimleri anlatırken kullanılan kelime boşluğu karmaşaya neden oluyor :D
Şimdi bu iki lenste sabit odak uzaklıktaysa, ve her iki lensin görülen diyafram aralığı aynıysa, evet, ön elemanı büyük lensin içeri ışık alımı konusunda hiçbir avantajı yoktur, yani iki lensin f değerleri aynıdır. Kromatik aberasyon ve distorsiyon gibi başka konularda avantajı olabilir, (FF lenslerin APS makinalarda orta kısmı kullanması gibi)

Tekrar edeyim diyafram (niye diyafram deyip duruyorum burda çünkü en dar yer orası gözüküyor) aralığı sabitse, kullanılan camların kaliteside aynıysa ıçeri ışık alımı konusunda bir avantajı yoktur 1. lensin diyorum.
@cbaytan hocam yukarıda eşit odak ve diyafram aralıklarındaki lenslerin farklı filtre çaplarında aynı ışığı aldığından bahsettiniz ama aşağıdaki testte iki 67mmlik filtreye sahip lensin(ön optik çapını tam olarak bilmiyorum) bile aynı odakta ve diyaframda farklı oranda ışık aldıkları görülürken(aşağısındaki f5,6 ve f8dede az çok farkediliyor) farklı çaplardaki lenslerin aldıkları ışık miktarının aynı olması gibi bir durumun olabilirliği yanlış anlamayında bence pek mümkün gözükmemekte inşallah buraya tam detaylı bir test konurda bizde tam bir fikire kavuşuruz ;)
F4 te Isık Toplama Kıyaslaması

f5.6 ve f8 de keskinlik ustteki fotografın crop ları:

http://500px.com/CMLKK

Kahverengi dallardan pembe çiçekler açtığına göre,Ümitsizliğe gerek yok…

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #48 : 12 Ocak, 2012, 00:34:39 »
@cbaytan hocam yukarıda eşit odak ve diyafram aralıklarındaki lenslerin farklı filtre çaplarında aynı ışığı aldığından bahsettiniz ama aşağıdaki testte iki 67mmlik filtreye sahip lensin(ön optik çapını tam olarak bilmiyorum) bile aynı odakta ve diyaframda farklı oranda ışık aldıkları görülürken(aşağısındaki f5,6 ve f8dede az çok farkediliyor) farklı çaplardaki lenslerin aldıkları ışık miktarının aynı olması gibi bir durumun olabilirliği yanlış anlamayında bence pek mümkün gözükmemekte inşallah buraya tam detaylı bir test konurda bizde tam bir fikire kavuşuruz ;)

Oo, siz pratik uygulamalara girdiniz biz hep teorik olarak konuştuk, çok az firmanın lensi aslında söylediği diyafram ölçülerinde ışık alır bu 1, bunu aslında piyasada satılan bütün ilaçların aslında etken maddesinin kutusunda yazıldığı gibi olmamasından ve bunu firmalarında kabul etmesi gibi düşünebilirsiniz. Belkide sizin bilmediğiniz bir durum daha var oda verilen diyafram ölçülerinin aslında lens sonsuza odaklıyken tam doğru olduğu, sonsuzdan daha küşük uzaklıklarda elemanların hareketinden ötürü diyafram ölçülerinin aslında makinada ön ölçüm yapmaktan başka çare bırakmayan değerlerde olacağıda bilinen bir gerçektir.Buda 2. Gerçek değerler ancak özel laboratuvarlarda ölçülebilirler.

Yani mesela benim 16-45mm'yi ele alalım diyafram aslında 4 değil 4'e yakındır ne tarafa yakındır Tanrı bilir. Ve sonsuz odaklama yapmıyorsam oda zaten değişiklik gösterir oda ne kadar gösterir? Yıldız düğmesine basıp durumu anlamaya çalışırım hepsi bu kadar basit. Üstelik bazı lensler mesela bu lens'e +1 veya -1 EV vermek lazımdır gibi ünlenmişlerdir. Umarım anlatabilmişimdir.

Çevrimiçi vedib

• Teknik Danışman
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #49 : 12 Ocak, 2012, 00:37:06 »
         Ben şahsi fikirlerimi paylaşmadım; fizik kurallarını sizinle paylaşmaya çalıştım. Şemalarla veya örnek fotoğraflarla benim fikirlerimi değil; fizikçilerin koyduğu kanunları değiştirmeye çalışıyorsunuz.  Tüm fotoğraf forumlarında bu test fotoğraflarına bir anlam veremiyorum.

Çevrimdışı CMLKK³

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #50 : 12 Ocak, 2012, 00:42:17 »
Bu arada hocam amacım herhangi bir şekilde saygısızlık falan değildi öyle algılandıysa herkesten özür dilerim ama özellikle lenslerin filtre boyuyla aldığı ışık miktarı öteden beri hep merak ettiğim bir konuydu fotoğraflarıda belki tartışmaya farklı bir boyut katar diye ekledim ama rahatsızlık oluşturduysa kaldırılması için arkadaşlara söyleyeyim.
http://500px.com/CMLKK

Kahverengi dallardan pembe çiçekler açtığına göre,Ümitsizliğe gerek yok…

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #51 : 12 Ocak, 2012, 00:46:43 »
Bu arada hocam amacım herhangi bir şekilde saygısızlık falan değildi öyle algılandıysa herkesten özür dilerim ama özellikle lenslerin filtre boyuyla aldığı ışık miktarı öteden beri hep merak ettiğim bir konuydu fotoğraflarıda belki tartışmaya farklı bir boyut katar diye ekledim ama rahatsızlık oluşturduysa kaldırılması için arkadaşlara söyleyeyim.

Bana söylüyorsanız, ben mutlu oluyorum arkadaşların kafasındaki soruları gidermekten, ben iki dernekte hocalık yaptım, alışığım teknik sorulara, ama düşüncem bu teknik problemleri keşke hep birlikte aşsakta, hatta cicili bicili takvim fotoğraflarını dahi aşsakta, müzelere girebilecek fotoğraflar çekmeye başlasak hep beraber, benimde  fantazim bu işte.

herkese sevgiler.
« Son Düzenleme: 12 Ocak, 2012, 00:48:51 Gönderen: cbaytan »

Çevrimdışı EcMaRnE

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #52 : 12 Ocak, 2012, 02:14:51 »
Bu konuya şöyle bir çözüm buldum :)

İki tane 50mm f 1.4 lens aldık elimize tek farkları Biri 52mm Biri 72mm, Lens kaliteleri, Optik sayısı aynı...

Şimdi 52mm olanın içindeki lensler 72 mm olandan daha küçük olmak zorunda çünkü mercekler tutmaz yoksa. Bu durumda 72mm olan daha fazla ışık alır.

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #53 : 12 Ocak, 2012, 02:25:15 »

Bu konuya şöyle bir çözüm buldum :)

Şimdi 52mm olanın içindeki lensler 72 mm olandan daha küçük olmak zorunda çünkü mercekler tutmaz yoksa. Bu durumda 72mm olan daha fazla ışık alır.

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #54 : 12 Ocak, 2012, 13:24:34 »
bence gayet hoş muhabbetle konu ilerliyor kimsenin şahsi olarak şu şöyle dedi diye birbirine dokundurma yaptığı alçaltıcı bir laf kullandığı bir yazı görmedim, ustadların yanında çok teknik konuşamıyoruz tabi ben sadece fikrimi söyledim ustadlarda sağolsun hep açıklamaya çalıştılar bilgileriyle ama ben hala ısrarcıyım bu konuda,çünkü nikon pentax lenslerde özellikle, bayonet kısmından sonra genişleyen ve ön optikleri oldukça büyüyen lens çeşitliliği var. hem balık gözlü lenslerde ön cam bombelidir demekki ışık alımında etkisi varki ön camın böyle yapılıyor sonuçta diyaframlar bombeli değil :) halk dilinde açıklamak gerekirse böyle düşünüyorum kesin kafama yatan bir şey çıkmadıktan sonra böyle düşünmeye devam edicem :D
Pentax K-7/ Pentax 18-55WR / Olympus E-PL2 / 17mm f2.8 / Helios 77M-4 f1.8 + Helios 44 Silver / Konica Hexanon 52mm f1.8 / 25mm cctv

Çevrimdışı Selim

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #55 : 13 Ocak, 2012, 23:44:29 »
hala bende net anlamadım misal iki tane kit lens var 18-55 diyaframlarıda aynı neden pentax 42 mm iken canon 58 mm?

Çevrimdışı JoRDaN

• Üye
  • Hikmet SiR
    • Profili Görüntüle
    • Hikmet Sir Photography
« Yanıtla #56 : 13 Ocak, 2012, 23:45:59 »
hala bende net anlamadım misal iki tane kit lens var 18-55 diyaframlarıda aynı neden pentax 42 mm iken canon 58 mm?

Pentax kit lens objektif çapı 52mm. 
« Son Düzenleme: 14 Ocak, 2012, 15:14:57 Gönderen: JoRDaN »
Nikon D750
Nikon 24mm‑70mm ‑ F/2.8
Nikon 50mm - F/ 1.4
Nikon 70-200mm VR II - F/2.8

www.hikmetsir.com
Instagram: @hikmetsir

Çevrimdışı Selim

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #57 : 14 Ocak, 2012, 08:20:22 »
Pentax kit lens objektif çapı 52cm. 

neee 52 santim demek??

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #58 : 14 Ocak, 2012, 10:37:22 »
52mm olacaktı cm yazmış galiba.

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #59 : 14 Ocak, 2012, 12:52:56 »
52mm olacaktı cm yazmış galiba.

Hayır, sorusuna bu kadar verilen bilgiye rağmen Selim dalga geçiyor herkesle, hiç hoş değil.
« Son Düzenleme: 14 Ocak, 2012, 12:54:18 Gönderen: cbaytan »

Eskişehirde sensör temizliği ve objektif bakımı

Başlatan takezo

Yanıt: 4
Gösterim: 5457
Son İleti 01 Şubat, 2016, 14:55:50
Gönderen: aghytn
geniş açı objektif seçim kararsızlığım

Başlatan burkkan

Yanıt: 14
Gösterim: 12869
Son İleti 05 Temmuz, 2012, 09:45:56